Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Skaramazuzu Review

  • Skaramazuzu
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.skaramazuzu.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
O Zuzu είναι μια παράξενη οντότητα, που αναζητά τον λόγο ύπαρξής του, αλλά έχει χάσει τις αναμνήσεις του. Ως καλός gamer θα πρέπει να τον βοηθήσετε και το γιατί, θα το διαβάσετε στο review του Νικήτα Καβουκλή για το ελληνικό Skaramazuzu.

Ως λάτρης της παλιά εποχής, τότε που τα video games και ειδικά τα adventures έδιναν πολύ λιγότερη έμφαση στα γραφικά και περισσότερη στην ιστορία, το Skaramazuzu μας κίνησε από την αρχή το ενδιαφέρον. Με ασπρόμαυρα σκηνικά, ζωγραφισμένα στο χέρι, νομίζει κανείς ότι παρακολουθεί κάποιο film noir. Σε συνδυασμό με ένα απόκοσμο μουσικό κομμάτι που ακούγεται λες και προέρχεται από το υπερπέραν, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα καθηλωτική και το παζλ συμπληρώνεται με το πρώτο από τα στοιχεία που σε καλούν συνεχώς να συνεχίσεις μέχρι να φτάσεις στο τέλος.




Ξεχάσαμε όμως κάτι; Ναι, συγχωρέστε μας. Δεν σας συστήσαμε τον πρωταγωνιστή. Είναι ο Skaramazuzu ή Zuzu όπως προτιμάει να ονομάζεται. Μια ψυχή που αποκτάει μορφή από μια οντότητα που ονομάζεται Master και περιηγείται σε έναν κόσμο τοποθετημένο ανάμεσα σε αυτόν των νεκρών και των ζωντανών. Δεν θυμάται το παρελθόν του και του ανατίθεται να βρει τον λόγο της ύπαρξής του. Για να το κατορθώσει θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ανοίξει μια σειρά από πύλες, για να βρει τα orbs που θα επαναφέρουν τις αναμνήσεις του.



Αρχικά, δεν έχει ιδέα πως ακριβώς θα φέρει εις πέρας την αποστολή του. Θα βρει όμως τον τρόπο μέσα από συζητήσεις με τους ενδιαφέροντες κατοίκους του τόπου που βρίσκεται. Ο καθένας έχει να διηγηθεί μια ιστορία, όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον Zuzu, όμως ζητάνε κάτι ως αντάλλαγμα για να προχωρήσουν στην καλή τους πράξη. Είναι μια αποτύπωση του πραγματικού κόσμου. Το πάρε δώσε που κυριαρχεί παντού. Δώσε πάρε σε αυτή την περίπτωση ή αλλιώς, δίνε μου να σε αγαπώ. Κοινώς, πάνω απ' όλα το συμφέρον, αν και θα υπάρξουν ελάχιστες περιπτώσεις ανιδιοτελούς προσφοράς, γιατί όντως, ευτυχώς έχει μείνει μια ομάδα, ελάχιστων, που δίνουν ένα χέρι βοήθειας μόνο και μόνο επειδή εκτιμούν την προσπάθεια που κάνεις.



O Zuzu είναι ομολογουμένως ένας από τους πλέον συμπαθητικούς χαρακτήρες που έχουμε συναντήσει ποτέ σε video games. Ίσως το γεγονός ότι έχει χάσει τη μνήμη του τον κάνει άδολο, αθώο. Κι έτσι γίνονται όπως φαίνεται ακόμα περισσότερα τα μηνύματα που θέλει, όπως φαίνεται, να περάσει η ομάδα ανάπτυξης. Για όσους τα καταλάβουν. Δεν καταλαβαίνει κανείς τι λέει, μιλάει μάλλον τη γλώσσα των πνευμάτων, ευτυχώς όμως υπάρχει η μετάφραση σε υπότιτλους. Η χροιά της φωνής του ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του χαρακτήρα του και το ίδιο συμβαίνει με όλα τα άλλα πλάσματα που θα χρειαστεί να κάνει διάλογο. Και πέρα από το τι θέλουν, αποκαλύπτουν πληροφορίες για το παρελθόν και το παρόν τους. Ορισμένοι είναι απόλυτα σκοτεινοί, άλλοι πραγματικά στον κόσμο τους σε βαθμό παράνοιας, άλλοι εγωιστές, άλλοι έχουν χιούμορ. Μικρογραφία μιας κοινωνίας.



Η αλληλοεπίδραση γίνεται με απλό τρόπο. Ο πρωταγωνιστής μετακινείται από οθόνη σε οθόνη και σε κάθε μια υπάρχουν σημεία ενδιαφέροντος. Αυτά επισημαίνονται με ένα βελάκι και κάθε φορά που θέλει να κάνει κάποια ενέργεια ο Zuzu, απλά κάνει κλικ στο αντίστοιχο πλήκτρο του controller ή του keyboard. Για να φτάσει να δει τους τίτλους του τέλους, θα πρέπει πρώτα να λύσεις μια σειρά από πολύ καλά δομημένους και ενδιαφέροντες περιβαλλοντικούς γρίφους, όχι δύσκολους, απλά απαιτείται σε ορισμένα σημεία παρατηρητικότητα, σημειωματάριο, μυαλό που δουλεύει λίγο, συνεχείς μετακινήσεις, συνδυασμός αντικειμένων με στοιχεία του περιβάλλοντος και αν κάποια στιγμή αισθανθείτε ότι το μυαλό σας έχει βαρύνει από τις πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στο σημειωματάριο για να θυμηθείτε όλα τα θελήματα που σας έχουν αναθέσει όσοι "προθυμοποιήθηκαν" να σας βοηθήσουν. Η εξέλιξη της ιστορίας ακολουθεί μια σχεδόν γραμμική πορεία, με ελάχιστες παρεκκλίσεις, όχι ουσιαστικές, όπως η ζωή μας. Στο τέλος, τι θυμάσαι; Συνήθως μια μέρα και μια νύχτα.



Προτιμήστε ένα controller γιατί ο χειρισμός με το πληκτρολόγιο πολύ πιθανό να σας σπάσει τα νεύρα. Άγνωστο για ποιον λόγο, με το πληκτρολόγιο θα πρέπει να βρεις ακριβώς το σημείο που θα πρέπει να κάνεις κλικ για να αλληλοεπιδράσεις με κάποιον χαρακτήρα ή αντικείμενο, κάτι που δεν συμβαίνει με το controller. Κάποιοι, ίσως βρουν αρνητική την απουσία ενός χάρτη. Εμείς θα πούμε ότι είναι αχρείαστος, όχι μόνο επειδή ο κόσμος του παιχνιδιού δεν είναι και τόσο μεγάλος, αλλά αφού ένα από τα στοιχεία της θεματολογίας είναι η μνήμη, ε, βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει ή όπως παλιά, χαρτί, μολύβι και σχεδιασμό στο χαρτί. Έτσι δεν κάναμε στα text adventures; Τώρα, αν θα πρέπει να ξεψαχνίσουμε πολύ το Skaramazuzu, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως ένα ακόμα αρνητικό ίσως είναι η τάση του Zuzu να επαναλαμβάνει φράσεις τη στιγμή που πρόκειται να κάνει κάτι. Λίγη ποικιλία δεν θα έβλαπτε ή έστω αν σε κάποιες περιπτώσεις αποφεύγοντας οι ίδιες απορίες, του στυλ, "Γιατί Μπαμπά;".



Η ελληνική Iphigames μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη για το γεγονός ότι προσφέρει ένα παιχνίδι με πολλά μηνύματα, ενδιαφέρον σενάριο, χαρακτήρες που έχουν ξεχωριστή προσωπικότητα και gameplay που μπορεί να μην αφήσει κανέναν με το στόμα ανοιχτό, όμως προσθέτει πόντους στη συνολική εμπειρία. Αν έχετε PC, αν σας αρέσουν τα adventure games, δοκιμάστε το. Η χαμηλή τιμή του αποτελεί σίγουρα ένα πλεονέκτημα. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ενδιαφέρουσα ιστορία και χαρακτήρες
  • Πολλά μηνύματα
  • Καθηλωτική ατμόσφαιρα
  • Καλά δομημένοι γρίφοι
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ο χειρισμός με το πληκτρολόγιο
  • Οι επαναλήψεις κάποιων εκφράσεων του Zuzu
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*