Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Editorial: Η αγορά αδικεί το PC

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε κακές μεταφορές παιχνιδιών στο PC ή κακές εκδόσεις τους όταν κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε όλα τα formats. Ακόμη κι αν δεν ασχολείται κάποιος με τα του PC gaming, είναι αδιανόητο να μην έχει δει ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλά και τρανταχτά είναι τα παραδείγματα τίτλων που δεν προσέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ειδικά σε τεχνικό τομέα, κυρίως λόγω του ότι οι developers έριξαν το βάρος τους στο development των home consoles.

Αφορμή για αυτό το editorial έδωσε η δήλωση στελέχους της Ubisoft για τις μέτριες επιδόσεις στον τεχνικό τομέα του The Division. «Θέλαμε να κρατήσουμε την έκδοση του PC κοντά σε αυτήν των κονσολών», σημείωσε ούτε λίγο ούτε πολύ στο πλαίσιο ειδικού event άνθρωπος της ομάδας ανάπτυξης, εξαγριώνοντας την κοινότητα του gaming. Για ποιο λόγο ένα game να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα επιδόσεων επειδή οι υπόλοιπες πλατφόρμες έχουν λιγότερες δυνατότητες; Δεν είναι άδικο για όσους έχουν επενδύσει χρήματα για να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές σύστημα να αγοράζουν ένα μέτριο -οπτικά- παιχνίδι;

Μήπως σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις δικαιώνονται εταιρείες όπως η Rockstar με το Grand Theft Auto V, που δεν βιάζονται να κυκλοφορήσουν την έκδοση PC ενός τίτλου τους; Το εν λόγω game είναι σε δυνατό PC χάρμα ιδέσθαι και ακόμη και όποιος το έχει απολαύσει στην κονσόλα του (όπως ο γράφων), σίγουρα θα δοκιμάσει ξανά και ξανά να το παίξει στο PC (εφόσον μπορεί να δει μεγάλη διαφορά), αλλά και να χαρεί τα έξτρα χαρακτηριστικά που μπορεί να προστεθούν.

Ναι, είναι σαφές ότι το πρόγραμμα κυκλοφοριών και το εμπορικό πλάνο κάθε publisher είναι συγκεκριμένο, ωστόσο σε περιπτώσεις σαν αυτή, χάνεται το παιχνίδι και αδικείται κατάφορα μια κατηγορία παικτών που επενδύουν στο hardware και δικαιούνται να το χαίρονται. Με κάθε τρόπο.

Reviews
Devolo dLAN 550 WiFi Starter Kit Review
Pokémon Super Mystery Dungeon Review
Trumbo Review
Creative Woof 3 Review
Gravity Rush Remastered Review

Αφιερώματα-Ειδικά Θέματα
GfK Hellas: Πωλήσεις games Δεκέμβριος 2015

Previews
The Tomorrow Children Closed Beta - Preview

Νέα
Και single player campaign στο Titanfall 2
Δείτε την εισαγωγή του Dark Souls III
Τέλος εποχής για το GameTrailers
Η Apple απορρίπτει το The Binding Of Isaac:Rebirth
Σε υψηλό επίπεδο οι συζητήσεις για την αναβίωση του Onimusha
Νέο survival video για το Far Cry Primal
Μειωμένη τιμή για Knack και Tearaway στην Ελλάδα
Η Amazon λανσάρει τη δική της μηχανή γραφικών
Επιστρέφει έγχρωμη η ελληνική ταινία «Η γυνή να φοβείται τον άντρα»
SEGA και Sony ετοιμάζουν ταινία Sonic the Hedgehog
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του Star Wars: Episode VIII
Νέο PS Vita bundle στη χώρα μας
Quantum Break: Ταυτόχρονη κυκλοφορία σε PC και Xbox One
Δεν θα υπάρξει νέο Assassin’s Creed game το 2016
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Need For Speed στα PC
Το 2017 τα sequels των Watch Dogs και South Park
NPD Ιανουαρίου: PS4 και Black Ops 3 στην κορυφή
Νέο trailer για την 4η σεζόν του House Of Cards
Που θα δείτε το House of Cards Season 04 στην Ελλάδα
Έρχονται περισσότερα crossbuy games για PC και Xbox One

Enternity Radio
66o Enternity Radio Cast

Blogs
The Greek Way: Το PS3 που αντέχει
Κόψε-Ράψε: Άνω των 18 και κουραφέξαλα
Αφόρητοι: Άτεχνη Νοημοσύνη

Διαγωνισμός εβδομάδας
Διαγωνισμός Devolo dLAN 550 WiFi Starter Kit

YouTube
Let's Play Turok: Καρέτσος Vs Δεινοσαύρων. Again


Enternity Live 11/02/16 HD


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, may the Force be with you!


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
42 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Altair
    • "Για ποιο λόγο ένα game να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα επιδόσεων επειδή οι υπόλοιπες πλατφόρμες έχουν λιγότερες δυνατότητες; Δεν είναι άδικο για όσους έχουν επενδύσει χρήματα για να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές σύστημα να αγοράζουν ένα μέτριο -οπτικά- παιχνίδι;"
      Έχω να αντιπαραθέσω 2 διαφορετικά ερωτήματα.
      Για ποιο λόγο,κάποιος να δίνει ένα σκασμό λεφτά,προκειμένου να έχει καλύτερο τεχνικό τομέα;Δεν είναι άδικο,όσοι δεν έχουν χρήματα να επενδύσουν σε κάτι πιο δυνατό,να παίρνουν υποδεέστερες εκδόσεις από τους υπολοίπους;

    • Kafroc
    • Η αγορά προσαρμόζεται πάντα στις απαιτήσεις των καταναλωτών όταν το προϊόν βγαίνει μισοτελειωμένο για pc πολύ απλά οι εταιρείες δεν νοιάζονται και πολύ καθώς το κοινό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο των home consoles και ενέχουν περισσότεροι κινδύνοι διαφυγόντων κερδών (βλέπε πειρατεία).Επίσης αμα αναλογιστούμε και την τάση της τελευταίας τριετίας για pre-order τότε όλα τα κομμάτια του παζλ είναι συγκεντρωμένα για την απαντήση μας.
      Βέβαια θα μου πει κάποιος από ηθικής πλευράς δεν είναι σωστό και που θα έχει και δίκιο αλλά θα πρέπει να απαντήσω «Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αγορά δεν είναι ηθική» Deal with it.

    • apollyon
    • @Altair Δεν παίρνεις υποδεέστερη έκδοση. Παίρνεις αυτή που η τσέπη σου αντέχει. Της κονσόλας των 400 ευρώ δηλαδή.

    • mastkwstas
    • Για ποιο λόγο,κάποιος να δίνει ένα σκασμό λεφτά,προκειμένου να έχει καλύτερο αμάξι;Δεν είναι άδικο,όσοι δεν έχουν χρήματα να επενδύσουν σε κάτι πιο δυνατό,να παίρνουν υποδεέστερες εκδόσεις από τους υπολοίπους;

      Δεν βγάζει και πολύ νόημα έτσι δεν είναι? Εκτός και αν το επιχείρημα σου είναι να βάζουν όριο επιδόσεων στις ferrari για να μη νιώθει άσχημα αυτός που έχει punto.

    • platonxii
    • Οι κονσόλες πάντα κρατούσαν τα PC πίσω. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό, λόγω σταθερού hardware. Από εκεί και πέρα, είναι καθαρά στο χέρι του κάθε developer να διαχωρίσει την έκδοση των PC από αυτή των κονσολών. Για αυτό βλέπουμε από games που δεν έχουν καμία διαφορά οπτικά, games που βλέπουμε στις κονσόλες με λίγους συμβιβασμούς και games αντίστοιχα που στα PC μιλάμε για απίστευτα ανώτερες εκδόσεις.

      Διαχωρίζοντας όμως την τεχνολογική ανωτερώτητα, τα ports των PC πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι προγραμματιστές κρύβονται πίσω από την μεγάλη VRAM των κονσολών και ξεχνούν να κάνουν τα βασικά σε τέτοιες μεταφορές και έχουμε φαινόμενα τύπου Batman: Arkham Knight, Assassin's Creed Unity, ακόμα και το CoD φέτος είχε πολλά προβλήματα...

    • agilebeast
    • Οι μεγάλοι developers έχουν χάσει τη μπάλα σε πολλές μεταφορές των παιχνιδιών των PC Ports. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι οτι το Final Fantasy VIIΙ έχει recommended ram 4GB Ram και το FFXIIΙ έχει 2GB Ram. Κάτι πάει στραβά και δεν έχω τη τεχνολογική γνώση να ξέρω τι. Αν μπορεί κάποιος ας το εξηγήσει.

    • hide
    • Καμια κονσολα δεν κραταει τα pc πισω.

      θελουμε δεν θελουμε το gaming, οι ταινιες, και γενικα η τεχνολογια επιβαλεται να ειναι λιγο ή πολυ mainstream ψυχαγωγια.
      Αν δεν υπηρχε ο κοσμος για να δει, παιξει ,αγορασει δεν θα υπηρχαν ταινιες, παιχνιδια, τηλεορασεις κ.α

      Τα gaming pcs, οι 8Κ tvs, η φεραρι της F1, τα jetpacks, ο πυραυλος που σε παει στο φεγγαρι, το curiosity του Αρη υπαρχουν σημερα ως τεχνολογιες, αλλα ΔΕΝ ειναι mainstream, ειναι λιγο/πολυ(τα εχω βαλει σε σειρα απο το λιγοτερο υπερβολικο παραδειγμα στο περισσοτερο) εκτος της βασικης αγορας.

      οποτε το αυτοκινητο σου που σε παει στην δουλεια, δεν κραταει πισω την φεραρι της F1 , γιατι πολυ απλα το πρωτο ειναι mainstream και το καταλληλοτερο για να κανεις την δουλεια σου στις λακουβες της πολης.

      Η 1080p ΤV δεν κραταει πισω την 8Κ.

      Oι κονσολες δεν κρατανε πισω τα pcs.

      Καλως η κακως η αγορα εκρινε και θα κρινει ποτε θα γινει το καθε νεο βημα. Το βημα στο gaming σημερα ειναι οι τεχνολογιες των ps4 και one. Ειναι τα μαξιμουμ που μπορεις να εχεις. Μπορεις να τα χαρακτηρισεις και τερατα τεχνολογιας οταν συνειδητοποιεις οτι τα ορια στις τεχνολογιες ψυχαγωγιας και οχι μονο τα βαζει καθε φορα η αγορα και οχι το συμπαν.

    • Jim P
    • Ο διευθυντής σύνταξης καλεί τους αναγνώστες του σε ρητορική μίσους, ΔΙΕΔΩΣΤΕ!!


      Μεταξύ σοβαρού και αστείου, είναι σα να επαληθεύεις την έπαρση και το μίσος όσων βαυκαλίζονται μία PCMR.

      Let the downvote begin :)

    • platonxii
    • @hide, συμφωνώ απόλυτα όπως θέτεις το θέμα, αλλά εγώ δεν είπα ότι κρατάνε πίσω την τεχνολογία οι κονσόλες, όπως με τον ίδιο τρόπο το VW μου δεν κρατάει πίσω την Ferrari και την τεχνολογία που προφανώς αυτή εξελίσσει. Φαντάζομαι όλοι αντιλαμβάνονται τη διαφορά της mainstream τεχνολογίας, από την τεχνολογία που αναπτύσσει η NASA, η Ferrari, η McLaren για τις δικές τους ανάγκες και σε άλλα κόστη.

      Παρόλα αυτά, σε οπτική απεικόνιση, δυστυχώς οι κονσόλες και τα specs τους κρατάνε πίσω τα παιχνίδια των υπολογιστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πλέον με μια ταπεινή R7 260x που έχω στην κατοχή μου, παίζω τα πάντα σε medium high σε 1080p. Κάρτα Low budget τριετίας. Λίγα χρόνια πριν, τέτοια αντοχή σε Low budget κάρτες, ήταν όχι απλά ανήκουστη, αλλά και μη αποδεκτή. Ναι μεν έκανες τη δουλειά σου αλλά για να παίξεις games ΕΠΡΕΠΕ να αναβαθμίσεις...

    • hide
    • Ναι αλλα ειναι η επιλογη σου να φυγεις απο τα πλαισια που εχει βαλει η αγορα.

      Εγω που δεν εχω φυγει και ξερω τι μπορω να εχω ως ενα πετραδακι της αγορας, γιατι πρεπει να ακουω(και δεν μιλαω σε καμια περιπτωση για σενα) την γκρινια απο τοτε που με θυμαμαι, για κατι ανεφικτο?

      Ειναι σαν να ζητας με το ζορι δρομους F1 για να τρεξεις την φεραρι σου στη πολη και να γκρινιαζεις που οι δρομοι ειναι φτιαγμενοι για mainstream αυτοκινητα.

      Καπως ετσι το βλεπω εγω τουλαχιστον.

    • Sephiroth
    • @Altair, συμφωνώ με την απάντηση που έδωσε ο @mastkwstas. Δεν γίνεται επειδή η εταιρεία θέλει να παίξει με τις οικονομίες κλίμακας να την πληρώνει ο οποιοσδήποτε. Δεν είπα ότι φταίει η αγορά της κονσόλας για το όποιο downgrade στις εκδόσεις τίτλων για PC. Αλοίμονο. Καθαρά το θέμα των developers σχολιάζω που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις.

      @JimP, δεν επαληθεύω κανέναν. Θεωρώ την κόντρα PCας-κονσολάς, αν όχι ηλίθια, τουλάχιστον υποτιμητική για την αγορά. Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο πως δεν σχολιάζω τους console users (πως θα γινόταν άλλωστε, console user θεωρώ τον εαυτό μου) ή τους υποτιμώ, αλλά ούτε και θεωρώ τους PC gamers κάτι ανώτερο από όλους τους υπολοίπους. Απλά η σούμα του κειμένου μου είναι πως είναι κρίμα να την πληρώνει ο PC gamer για τέτοιες ηλίθιες αποφάσεις που μόνο στόχο έχουν να μειώσουν τα κόστη των publishers (κατά κύριο λόγο).

    • Roronoa
    • @Jim P

      Το editorial το διαβασες; Ειναι επαρση το να θελεις τα παιχνιδια να αξιοποιουν το υπάρχον hardware?

      Ενταξει δεν πειραζει, δεν σου κανω thumb down, stay salty.

    • Πάγος13
    • Το Console gaming είναι αυτό που στηρίζει το PC !!!

      Υπάρχει πιθανότητα να βλέπανε τα PC παιχνίδια σαν το GTA V, Division, Dark Souls κτλ αν δεν είχαν main development στις κονσόλες ?

    • Roronoa
    • @παγος13

      Υπαρχουν παρα πολλα pc games που ειναι exclusive και μεγαλου budget. Η φραση "στηριζει το pc", ετσι οπως καταλαβαινω οτι το λες ειναι πως το Pc δεν θα μπορουσε χωρις το console gaming, φυσικα κατι τετοιο δεν ισχύει.
      Το console gaming δεν στηριζει το PC, πολλα παιχνιδια θα μπορουσαν να "επιβιωσουν" και χωρις της πωλησεις απο τα PC, αλλα και πολλα παιχνιδια εξαρτώνται και απο τις πωλησεις στα PC.
      Το dark souls εχει πουλησει εξαιρετικα στους υπολογιστες, νομιζω οσο και στις υπολοιπες κονσολες μαζι. Ξεκινησε στις κονσολες αλλα τα DS 2+3 εχουν απο πισω και εσοδα απο τις PC εκδοσεις.

    • hide
    • Αυτο που θελω να πω platonxii ειναι οτι...ασπρισα και OΛΑ τα χρονια το μονο που παρατηρω απο αυτη τη πλευρα(pc gamers/gaming), ειναι γκρινια , παρακαλια και εν τελη μισος για τις κονσολες που πηγαζει απο την προσδοκια για κατι ανεφικτο!

      Καθε pc gamer, kαθε χρονο, για καθε παιχνιδι, σε καθε γενια, με καθε τεχνολογια!

      Δειχνει να υποφερει κυριολεκτικα και χωρις να υπαρχει λογος.Γιατι να το κανεις στον εαυτο σου αυτο? Αν ξερεις τι πληρωνεις και τι θα παρεις εισαι ΠΑΝΤΑ ευτυχισμενος. Γι αυτο και δεν περιμενω 4k uncharted ξερω γω, αλλα ειμαι ευτυχισμενος που θα το παιξω και τα γραφικα θα τα βρω γαματα και τα καλυτερα ever.

      Μονο εγω το βλεπω? Η μονο εγω ασπρισα?:P

      ΥΓ, Ασε που θα συμφωνησω με τον Παγο13 στο oτι τελικα οι κονσολες κανουν καλο στο pc gaming.

    • hide
    • Roronoa
      Το GTA5 δεν θα ηταν ποτε αυτο που ηταν αν δεν υπηρχαν οι κονσολες.
      Αλλα παιχνιδια μπορει ναι, το Dark souls για παραδειγμα δεν το λες ακριβη παραγωγη. Θα μπορουσε να υπαρχει. Δεν διαφωνουμε.

    • platonxii
    • @hide, δεν είσαι ο μόνος που έχεις ασπρίσει... :P :P :P (αυτοσαρκαρμός προφανώς)

      Όμως εγώ αναφέρω τα παραπάνω ως γεγονότα, όχι ως γκρίνια. Συγγνώμη αν ερμηνεύθηκαν ως γκρίνια. Αν οι developers δεν ενδιαφέρονται να κάνουν το βήμα παραπάνω, ποιος είμαι εγώ να διαφωνήσω; Και επίσης, εντελώς ψυχρά, μακάρι να συνεχίσουν να μην το κάνουν, να κρατήσω τον σταθερό μου ακόμα ένα χρόνο και να μπορέσω να ξοδέψω τα πολύτιμά μου ευρώ κάπου πιο ουσιαστικά...

      Οι κονσόλες "χάρισαν" στο PC gaming λόγω x86 αρχιτεκτονικής. Πλέον κάθε καρυδιάς καρύδι developer, ( Bandai Namco π.χ.) πλέον μπορεί εύκολα να μεταφέρει τον τίτλο του και στα PC εύκολα. Αλλά αν δεν ήταν σε x86 αρχιτεκτονική τα XOne, PS4, πιστευώ ότι πάλι θα βλέπαμε π.χ. το GTA V στα PC. Όπως είχαμε και δει και το IV, άσχετα που χρειάστηκαν 6 patch και ενά χρόνο ακόμα ανάπτυξης για να γίνει playable :P :P Όπως επίσης δεν θεωρώ ότι το The Division δεν θα έβγαινε σε PC. Λόγω Ubisoft βασικά.

    • hide
    • Συγνωμη αλλα κανω ποστς το ενα μετα το αλλο.

      Να θυμισω τι υποστηριξαν οι devs του witcher 3.

      ''If the consoles are not involved there is no Witcher 3 as it is, we can lay it out that simply. We just cannot afford it, because consoles allow us to go higher in terms of the possible or achievable sales; have a higher budget for the game, and invest it all into developing this huge, gigantic world.''
      http://www.cinemablend.com/games/Witcher-3-Wouldn-t-Exist-Consoles-72064.html

      οποτε σε τετοια παιχνιδια η βοηθεια των κονσολων ειναι τεραστια.


      ΥΓ.Το ονειρο μου θα ηταν να συμφωνησουν σε ΕΝΑ κοινο ακριβο hardware που θα το δινουν με ΤΡΕΛΗ χασουρα στα 400 ευρω ξερω γω, που θα τα παιζει ολα.
      ΥΓ2. platonxii ειπα βρε μη το παρεις προσωπικα χεχε, ισα ισα δεν εβγαλες το μισος που περιγραφω. Ηρεμοτατος.

    • Roronoa
    • Για το GTA εχεις δικιο, αν και τελικα πουλησε καλα και σε PC οι πωλησεις στις κονσολες ηταν φοβερες, ειναι απο τα παιχνιδια που δεν εχουν αναγκη τις PC εκδοσεις.
      Οσο για το αν οι κονσολες κανουν καλο στα Pc, κανουν προφανως, και φυσικα και τα PC κανουν καλο στις κονσολες (Indies). Ολα τα παιχνιδια με μεγαλο budget εχουν αναγκη εσοδα απο ολες τις πλατφορμες.
      Τα exclusives εχουν πεθανει και οι διαχωριστικες γραμμες αναμεσα στις πλατφορμες εξασθενουν.

    • Jim P
    • Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του Developer, κάνεις Optimize για δυο συστήματα (ΧΒΟ/PS4) και ο Publisher του έχει το κεφάλι του ήσυχο να πουλάει απροβλημάτιστα σε αγορά εκατομμυρίων.

      Αν θέλουν να το βγάλουν σε PC πρέπει να κάνουν Allocate ένα σημαντικό κεφάλαιο από το Budget για PC Optimazation, οπότε μπορεί να έχουμε Ports διαμάντια τύπου MGS V ή μπορεί να έχουμε και Ports τύπου Arkham Knight.

      Άντε μετά να μην υπάρχει Parity...

    • yaponvezos
    • Δεν είναι οι κονσόλες που κάνουν ζημιά. Αλλά οι publishers. Διότι λόγω κόστους, βαρεμάρας ή ανικανότητας, μόλις συνειδητοποιήσουν ότι άλλο καπέλο το AI σε 30fps και άλλο σε 60fps, αρχίζουν τα παραμύθια τύπου "θα μείνουμε στα 30fps γιατί είναι πιο κινηματογραφικά" και άλλες γραφικότητες.

      Όσο υπάρχουν περιπτώσεις σαν το The Witcher 3 που, ναι μεν δεν θα υπήρχε χωρίς το τζίρο στην αγορά της κονσόλας, αλλά φρόντισε να είναι πολύ πιο optimized από την πλειοψηφία των τίτλων που αυτοχαρακτηρίζονται ως τέτοιοι, ξεφτιλίζοντας ουσιαστικά τη χρόνια τακτική πολλών άλλων.

      Διότι το όλο θέμα είναι ζήτημα scalability του game design. Ή το σχεδιάζεις το παιχνίδι για κάτι τέτοιο, ή όχι. Και ο κανόνας πια είναι πως ελάχιστοι κάνουν τον κόπο.

    • yaponvezos
    • @Jim P

      Αυτό που περιγράφεις ήταν σενάριο που ίσχυε περισσότερο σε προηγούμενες γενιές όπου είχαμε και διαφορά ουσίας σε αρχιτεκτονική. Τώρα δεν είναι το ίδιο.

    • Jim P
    • "Διότι λόγω κόστους, βαρεμάρας ή ανικανότητας"

      Μη το πάμε μακριά, "είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε" που θα έλεγε ο Νίκος Μπογιόπουλος, μεγιστοποίηση κερδών με ελάχιστο effort. Καμία επιχείριση δε δουλεύει για την ψυχή της μάνας της, ούτε καν η CD Project Red.

    • lovesfool
    • Αρχικά, επί της αρχής να δηλώσω ότι στηρίζω 100% το πρώτο σχόλιο του Altair. Το PC είναι η βασική μου gaming πλατφόρμα (και συνήθως η μόνη) τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια. Ανήκω σε αυτούς που μπήκαν και παραμένουν στο PC ως φθηνότερη εναλλακτική από την κονσόλα, λόγω εντυπωσιακά κατώτερου κόστους μακροπρόθεσμα σε ότι αφορά τα παιχνίδια, ειδικά αν παίζεις πολλά.

      Προτιμώ χίλιες φορές εταιρίες που κάνουν port απευθείας από κονσόλες, παρά εταιρίες που φτιάχνουν παιχνίδια αποκλειστικά για high end PC των 1.500€. Αν και το Division με αφήνει παγερά αδιάφορο, θεωρώ ότι αν η Ubi είχε κάνει τη δήλωση λίγο διαφορετικά, αν αντί για αδικία προς τις κονσόλες δήλωνε ότι δεν θέλει να διαπράξει αδικία προς τα mid-range PC, δεν θα είχε ανοίξει μύτη.

      Από την άλλη, ο τρόπος που επέλεξαν να κάνουν τη δήλωση δείχνει όντως το πρόβλημα. Εταιρίες που όντως ασχολούνται με την πλατφόρμα μπορούν και δίνουν προϊόντα με σωστό optimization, ώστε ΚΑΙ να παίζουν αξιοπρεπέστατα, αντίστοιχα ή καλύτερα από κονσόλες κι απροβλημάτιστα σε mid-range PC ή και low-range PC ΚΑΙ ταυτόχρονα να μπορούν να παίξουν τουμπανιασμένα σε rigs με πιο υψηλά spec. Στον αντίποδα, εταιρίες που το κάνουν από αρπαχτή και δεν ξέρουν τι τους γίνεται δεν μπορούν να κάνουν το περιεχόμενό τους να δουλέψει καθόλου. Αν δεν αρκεί το παράδειγμα του Arkham Knight, έχω και το παράδειγμα του FIFA, που διαχρονικά είναι απλά για γέλια στο PC. Τρέχω Rome 2, αλλά το demo του FIFA16 δεν έπιανε ούτε 15 καρέ / δευτερόλεπτο. Αστεία πράγματα...

      Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει ας κοπιάσει. Υπάρχει τέτοια υπερπροσφορά και υπερπληθώρα περιεχομένου που προσωπικά δεν μου καίγεται καρφάκι. Αν ο εκδότης θέλει να ασχοληθεί να παραδώσει προϊόν που να απευθύνεται στο PC μου, καλώς. Θα το δω κι αν με πείσει θα το τιμήσω. Αν όχι, δεν τρέχει και τίποτα. Θα παίξω κάτι άλλο. Εγώ δεν έχω να χάσω τίποτα. Αυτοί χάνουν δυνητικούς καταναλωτές. Τόσο απλά.

    • mariodm22
    • Οταν η πειρατια παει συννεφο και το 70% των Pc Gamer τα κατεβαζει πειρατικα σαφως και οι Devs θα δωσουν μεγαλυτερο βαρος στις κονσολες ... Το ποιος στηριζει ποιον ειναι τελειως λαθος αποψη . Τα παντα πλεον κινουνται στα πλαισια τους κερδους και των πωλησεων . Οταν οι κονσολες βγαζουν τον μεγαλυτερο τζιρο στα παιχνιδια , οι Devs θα δωσουν μεγαλυτερο βαρος στις κονολες και θα βγαλουν μετα ενα οσο καλυτερο Optimization στο PC με το χαμηλοτερο badget γιατι τα Optimization κοστιζουν και χρημα αλλα και χρονο και βλεπουμε τα αποτελεσματα που βλεπουμε .
      Και να τονισω οτι αυτα τα βλεπουμε σε μεγαλους τιτλους μαζικων πωλησεων οπως Assasins creed κλπ . Στα πιο Low badget παινιχιδα που υπαρχουν στο Steam που ειναι αποκλειστικα και μονο για Pc τα Optimization ειναι αψογα , εκτος απο καποιες λιγες εξαιρεσεις φυσικα παντα !!!

      Εκει που υπαρχουν τα πολλα τα χρηματα ουτε βαρεμαρα υπαρχει , ουτε ανικανοτητα !!! Χρονος δεν υπαρχει οταν πιεζουν τα μεγαλα κεφαλια να βγει ενα game γιατι ο κοσμος θα το αγορασει και χαλια να ειναι !!!

    • lefteris58
    • Μία σημαντική διαφορά του υπολογιστή με τις κονσόλες είναι ο τρόπος δουλειάς των developers. Στις κονσόλες ξέρουν πως έχουν την χ κάρτα γραφικών για 5-10 χρόνια και την εκμεταλλεύονται στο 100%, ενώ στο pc συνήθως το optimization είναι τραγικό με αποτέλεσμα να ζητούν πολύ δυνατές κάρτες γραφικών για παιχνίδια που δεν τις χρειάζονται. Αυτή είναι άλλη μία "αδικία" για τους pc gamer οι οποίοι καλούνται να αναβαθμίζουν συχνά τις κάρτες γραφικών τους.

    • valkongr
    • Απλά τα πράγματα. 1=1=2 παιδιά. Οι κονσόλες πουλάνε γιατί οι περισσότεροι από εμας μεγαλώσαμε στην περίοδο που οι κονσόλες δεν συγκρινόντουσαν με το PC. Μέχρι και το PS2 η ψαλίδα έκλεισε και η τεχνολογία κάνει τρελά άλματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που μια κονσόλα δεν δύναται να ακολουθήσει γιατί θα κοστίσει 700 και 800 ευρώ. Θέμα πειρατείας δεν υπάρχει πλέον, είναι καραμέλα που έλιωσε. Το θέμα είναι καθαρά ότι η κονσόλα είναι "ευκολη" και μπορει να την χειριστεί ο καθένας, για αυτό πουλάει και θα πουλάει και για αυτό το Ps5 και το Xbtwo θα είναι κατώτερες σε δυναμική από την ΤΩΡΙΝΗ τεχνολογια. Αν δείτε τα specs των κονσολών είναι γελοία, αλλά στην κονσόλα συμβιβάζεσαι. Τέλος, η κονσόλα κέρδιζε και κερδίζει αλλά δεν έχει πολλά ψωμιά αν δεν παρουσιάσει καινοτομίες, δεν μπορεί η μορφή της να είναι 14 χρόνια (με online multiplayer) και άλλα 50 να είναι ένα "κουτί" που του βάζεις κάτι. Πρέπει να εξελιχθεί αλλιώς θα πεθάνει, εφόσον δεν ποντάρει στην δυναμική πρέπει να ποντάρει στην καινοτομία, είτε λέγεται VR αυτό είτε λέγεται οτιδήποτε άλλο καινούργιο. Αν δεν γίνει αυτο, θα εξαφανιστούν.

    • mariodm22
    • Ρε δε μπα να χτυπιεστε και να λετε και να λετε ... Η Λυση ειναι μονο μια ... ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ !!!!

      @valkongr

      Ο μεσος Gamer ... κονσολα 450 ευρω με κανα παιχνιδι . PC 800 ευρω ... Στις κοσνολες 5 με 6 παιχνιδια να αγορασεις φτανεις στα 800 ευρω ( κυριως τα Day One που λιγοι δεν τα αγοραζουν ) . Στο Pc τα κατεβαζω ολα και τα παιζω Ultra ενω στις κονσολες medium-low και τσαμπα ( πειρατικα ) ... Εεεε μην τρελαθουμε τωρα !!! Αμα δεν υπηρχε η πειρατια οπως παλια ολα τα παιχνιδια θα ηταν ΑΨΟΓΑ !!!

    • BigBOSS
    • "Οταν η πειρατια παει συννεφο και το 70% των Pc Gamer τα κατεβαζει πειρατικα σαφως και οι Devs θα δωσουν μεγαλυτερο βαρος στις κονσολες .."

      το 70% απο που προκύπτει;

      παιχνιδια πχ σαν το GTAV ειναι υποδειγματα optimization στο pc, ακατέβατο 60 fps
      https://www.youtube.com/watch?v=c5sWsEoPn38

      επειδή βγήκε ένα σκουπιδάτο Batman Arkham Knight αυτοι που δεν θέλουν να δουν πιστεύουν πως όλα έτσι ειναι

      τώρα θα πεταχτει κάποιος και θα πει την καραμέλα "ομως περιμένατε εναμησι χρονο για να το παιξετε"

      κλασσικά πράματα :)

    • darkshark981
    • Αν το παιχνίδι αξίζει ο κόσμος θα το αγοράσει ,μπορεί να μην το αγοράσει αμέσως αλλά όταν βγει με κάποια έκπτωση γιατί τόσο αντέχει η τσέπη του ή γιατί τόσο πιστεύει ότι αξίζει το παιχνίδι .Αν έκαναν καλύτερη δουλειά οι DEVS θα είχαν και καλύτερες πωλήσεις ! Και στην τελική αν δεν υπήρχε η πειρατεία θα αναγκαζόμασταν να χρυσοπληρώνουμε παιχνίδια που δεν αξίζουν και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και τίποτα στο τέλος :)

    • mariodm22
    • Aν δεν υπηρχε πειρατια θα ηταν τελειως διαφορετικα τα πραγματα και αυτο ειναι το μονο σιγουρο . Τωρα πως θα ηταν ηταν οι τιμες ειναι κατι το οποιο παραμενει αγνωστο γιατι θα ηταν και τελειως διαφορετικες οι καταστασεις . Αλλα και παλι 70 ευρω παιχνιδια τα οποια ειναι κατεστραμενη υποθεση ειναι ακριβως το ιδιο . Στο Pc δεν μπορεις να το πουλησεις διοτι πρεπει να πουλησεις μαζι και το account μιας και ολα τα παιχνιδια πλεον τα κατεβαζεις απο steam κλπ και στις κονσολες οπου αμεσως σαν μεταχειρησμενα εχουν χασει απο την στιγμη που βγαζεις την ζελατινα το 25% της αξιας τους .

    • vonzuchter
    • Απλα αντιστραφηκαν οι ρολοι... καποτε οι παιχνιδαρες εβγαιναν στο PC και μετα γινονταν ports στις κονσολες και συνηθως με ασχημο αποτελεσμα ή πολυ χαμηλοτερης ποιοτητας (ειδικα στον οπτικο τομεα)... Αυτο γινονταν ακομα και για τα πρωτα χρονια ζωης των κονσολων της γενιας PS3/360.
      Εδω και καποια χρονια και ειδικα τα τελευταια 2-3 πλεον γινεται το αναποδο ,αναπτυσονται πρωτα στις κονσολες και μετα γινονται βιαστικα ports της αρπαχτης στο PC και οχι μονο αυτο αλλα πλεον πολλες παιχνιδαρες δεν γινονται καν διαθεσιμες στο PC κατι που πριν 10 χρονια ας πουμε ηταν αδιανοητο.
      Οποτε Για μενα ετσι οπως εχει διαμορφωθει η κατασταση .και το εχω γραψει πολλες φορες , αν αγαπας το gaming και θες να παιζεις τα παντα , πρεπει να εχεις και PC και κονσολα διοτι ειναι κριμα να χανεις παιχνιδαρες πχ Red dead redemption αν εχεις μονο PC και ειναι και χαζομαρα να μη μπορεις να παιξεις strategy και αλλα πολλα ειδη που ειναι αποκλειστικα στο PC... Υπαρχουν λυσεις αρκει να ξερεις τι θελεις σαν καταναλωτης. Πχ καποιος σαν και μενα που παιζει μανιωδως strategy games μπορει να στησει ενα mid-end μηχανηματακι με κοστος μαζι με οθονη 400 αντε 500 ευρω και να total-ιαζεται και να civil-ιαζεται για 5-6 χρονακια ανετα... Και αγοραζεις και ενα καλο bundle μια κονσολιτσα και εισαι κομπλε. Αρκει να ξερεις τι θελεις. Αν τα θελεις ολα δε γινεται γιατι απλα δεν υπαρχει κατι στην αγορα να τα προσφερει ολα και ουτε θα υπαρξει στο αμεσο μελλον

    • BigBOSS
    • έρχονται και αλλα xbox one exclusive στο pc και σεις ας λέτε οτι θέλετε περι πειρατιας

      http://www.tweaktown.com/news/50374/more-xbox-one-exclusives-coming-microsoft/index.html

      mariodm22 εγώ μια χαρά τα παιζω τα παιχνιδια στο pc και η πραγματικοτητα ειναι πως ελαχιστα έχουνε σοβαρό προβλημα

    • Roronoa
    • @vonzuchter

      " πλεον πολλες παιχνιδαρες δεν γινονται καν διαθεσιμες στο PC"

      Για ποια παιχνιδια λες; Περα απο τα first party exclusives της sony και της nintendo (και λιγα της ms) σχεδον ολα ερχονται και σε PC πια. Οι ρολοι αντιστραφηκαν και τωρα πια βλεπουμε παρα πολλα παιχνιδια να βγαινουν πρωτα σε PC και μετα σε κονσολες.

      Βεβαια το οτι οι κονσολες ειναι βασικη πλατφορμα αναπτυξης σε πολλα παιχνιδια ειναι αληθεια, αλλα τα παιχνιδια με προβληματα ειανι πολυ λιγα και απο ολα αυτα μονο το batman ειχε το πραγματικα σοβαρο προβλημα.

      Σχετικα με το να εχεις PC και κονσολα, αυτο ειναι το καλυτερο δυνατο σεναριο, αλλα για πολλους απο εμας τιθεται οικονομικο θεμα.

      @mariodm22
      Πειρατια υπαρχει αλλα σιγουρα δεν ειναι 70%, ειναι πολυ λιγοτερη, δεν ειναι τοσο σοβαρο θεμα τωρα πια. αμα το ψαξεις θα δεις πως τα παιχνιδια σε Pc πουλανε παρα πολυ καλα και σε full price.

    • mariodm22
    • @ Roronoa τοσο ειχε φτασει και ειχε βγει και επισημα . Γιαυτο εχουν δωσει τοσα πολλα λεφτα εταιριες για να ειναι τα παιχνιδια μονο Online και με ειδικα νεα συστηματα . Το αν εχει μειωθει τωρα ειναι ενα βημα προς το καλυτερο αλλα δεν παυει να εχει γινει το κακο ...

    • panoukos
    • 8a borouse na pezei se xamhla susthmata opws pezei twra alla na apogionete otan to pc sou einai High-End pc. Dld na ftanei sta grafika pou eixame dei sti E3 pou pezotan se pc to game. Dn einai dikaiologia afto gia na rixoun ta grafika apla dn 8elane na kanoun extra kopo kai to dikaiologisan me polu kako tropo. ama dn 8elane na to dwsoun me terma kala grafika na min to parousiazan etsi!!! alla kalsikh ubisoft. to Gta v pezei kai se metria susthmata panemorfa kai kala kai se dhanta pc milame gia terastia diafora etsi opws anaferei to ar8ro alla ti na sugrineis Ubisoft me Rockstar twra.....

    • darkshark981
    • Αν και πιστεύω αν δεν υπήρχαν οι κονσόλες (ps και xbox) και υπήρχε μεγαλύτερη κατανάλωση στους υπολογιστές το κόστους τους θα ήταν πολύ ποιο χαμηλό λόγο της μεγάλης ανταγωνιστικότητας των εταιριών και τα γραφικά θα είχαν προχωρήσει πολύ περισσότερο +αν ήθελες να πουλήσεις παιχνίδι έπρεπε να προσπαθήσεις περισσότερο για να στο αγοράσουν!

    • diver_gr
    • Ρε παιδιά είναι δυνατόν κάθε φορά τα ίδια να λέμε, το μεγάλο κέρδος και οι πωλήσεις είναι από τις κονσόλες. Οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα ούτε σνομπάρουν το PC από Βίτσιο η άποψη.

      Κέρδος και μόνο κέρδος, όσο το κέρδος από τις κονσόλες είναι μεγαλύτερο τόσο περισσότερη βάση θα δίνουν σε αυτές, ποιο απλό δεν γίνεται. Μάτια βγάζει αλλά άμα κολλήσει το μυαλό κάπου ότι και να γραφτεί εκεί κολλημένο θα είναι.

      Εκτός αν νομίζετε πως από σπάσιμο οι εταιρείες δεν δίνουν βάση στα 3rd party games για PC. έτσι τους την έδωσε, δεν τους ενδιαφέρει το κέρδος και δίνουν βάση στις κονσόλες για το χαβαλέ τους......

    • vonzuchter
    • @roronoa 'Περα απο τα first party exclusives της sony και της nintendo (και λιγα της ms) σχεδον ολα ερχονται και σε PC πια'...
      εεεεμμμ και αυτα τα θεωρεις λιγα? ξερεις για ποσα παιχνιδια μιλαμε? και συνηθως και τα καλυτερα παιχνιδια. Καλα για τη κονσολα της νιντεντο ειδικα σχεδον κανενα απο τα καλα της παιχνιδια δεν υπαρχουν στο PC. Μονο της μαικροσοφτ οι τιτλοι καποια στιγμη βγαινουν και στο PC και οχι παντα και φυσικα μετα απο πολυ καιρο.

      To να προσπαθειτε να πεισετε τον εαυτο σας ντε και καλα οτι δε χανετε παιχνιδαρες επειδη εχετε PC και οτι δε τρεχει και τιποτα σπουδαιο ειναι τοσο ξεροκεφαλια σα να προσπαθει ο κονσολας να πεισει τον εαυτο του οτι δε χανει και τιποτα που δε μπορει να παιξει strategy επειδη εχει τα tropico και το civilization revolution. Αστο..

    • Roronoa
    • @vonzuchter

      Ναι αλλα λες πως αυτο πριν 10 χρονια θα ηταν αδιανοητο, αλλα τα first party exclusives, και αρκετα ακομα, δεν ερχοντουσαν ποτε σε pc, εδω και δεκαετιες. Τωρα πια ομως οι μονες ελλείψεις ειναι τα first party ενω πιο παλια υπηρχαν πολλα third party console multiplatform.

      Δεν λεω πως δεν χανω παιχνιδια, σιγουρα χανω, αλλα δυσκολα μπορω να δικαιολογήσω 350€ για τα 3-4 παιχνιδια που θελω να παιξω σε καθε κονσολα, αν και θελω ενα wiiu γιατι εκει υπαρχουν πανω απο 4 :P

    • darkshark981
    • @Roronoa καλά τα λες!
      Και εγώ κάποτε που είχα λεφτά στην άκρη σκεφτόμουν να πάρω ps4 μόνο για τα exclusives μιας και πέρα από αυτά δεν υπήρχε κάτι περισσότερο να προσφέρει που δεν με κάλυπτε ο υπολογιστής!Τελικά πήρα μια 970 και τα παίζω όλα Ultra (στην τιμή ενός ps4)

*