Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Kojima Iwata Hakuna Matata Πατάτα Σαλάτα

Του χρήστη lovesfool

Ας επιστρέψω στα κείμενα που σας έχω συνηθίσει και με αγαπήσατε (χειροκρότημα, σεμνή υπόκλιση και επιχρυσωμένο καλάμι παρκαρισμένο στη γωνία), δηλαδή τις αμπελοφιλοσοφικές μου μακροοικονομικές αναλύσεις.

Θα κάνω μία απόπειρα να αποκρυπτογραφήσω όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και μας έχουν πιάσει εξαπίνης, όχι τόσο για να δώσω την εξήγηση, αλλά για να δώσω μεθοδολογία ανάλυσης και ξετυλίγματος του συγκεκριμένου μίτου της Αριάδνης στο λαβύρινθο των δαιδαλωδών επιχειρηματικών ζυμώσεων και εξελίξεων. Κατά βάση το θέμα μου είναι η συνεργασία DeNA και Nintendo και τι πραγματικά σημαίνει -κυρίως τι δεν σημαίνει-, αλλά έχω μία ιδέα και για την περίπτωση Kojima.

Το πρώτο που θέλω να σημειώσω είναι ότι οι εταιρίες δεν είναι απρόσωπα πράγματα, δεν είναι άψυχοι υπολογιστές που λειτουργούν μόνο με την λογική και τα μαθηματικά, δεν μαντεύουν το μέλλον και δεν λαμβάνουν αποφάσεις με αντικειμενικό τρόπο. Αυτή είναι η εισφορά μου σε όλη την παραφιλολογία και την αστρολογική ανάλυση των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τον Kojima και την Konami. Αλλά, όχι μόνο αυτό. Για πολλούς από εμάς ο Kojima είναι εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα. Πρόκειται για άνθρωπο που περπατούσε σε περασμένες Ε3 στους διαδρόμους με 4-5 φουσκωτούς γύρω του κι όταν έβγαζε ομιλία στα πλήθη μπούκωνε το σταυροδρόμι στο περίπτερο της Konami από τα αλαλάζοντα πλήθη (ούτε ο Reggie τέτοια μεγαλεία). Πρόκειται για άνθρωπο που ακόμα κι εγώ, που δεν έχω ακουμπήσει ποτέ παιχνίδι του, αποδέχομαι ότι αποτελεί κεφάλαιο και σταθμό για την βιομηχανία. Ωστόσο, για την ίδια την Konami τι είναι; Σύμφωνοι, με την Fox Engine ο ρόλος του και η συμβολή του στην εταιρία αναβαθμιζόταν, ωστόσο, τι ποσοστό των πωλήσεων video games από την Konami οφείλεται στον Kojima; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο καιρό, τα video games αντιπροσωπεύουν το 5% του κύκλου εργασιών της εταιρίας. Πόσο σημαντικός είναι για αυτή ο Kojima; Πόσο διαφορετικό θα ήταν αν ισχύει η φήμη ότι έφυγε νύχτα επειδή ένα πρωί ο πρόεδρος της εταιρίας ξύπνησε και δεν του άρεσαν τα μούτρα του από το να διώξει αύριο το πρωί η Coca Cola ή η Apple τον επικεφαλής πωλήσεών τους για την πολιτεία της Alabama, όσο λατρευτός κι αν ήταν αυτός για την Alabama;

Αυτό που θέλω να πω, με αυτή τη μικρή εισαγωγή μου, είναι ότι το υπεραναλύουμε τη στιγμή που αμφιβάλλω πάρα πολύ ότι το ανέλυσε και τόσο πολύ όποιος πήρε την απόφαση να τον απομακρύνει. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, δηλαδή, και δεν έχει κάνει ο ίδιος κάποια κίνηση, τα απόνερα και την ζημιά της οποία προσπαθούν να αποσαφηνίσουν πίσω από κλειστές πόρτες και να ορίσουν ποιος θα κρατήσει τις κουρτίνες και τους πίνακες και σε ποιον θα πάει ο σκύλος μετά το διαζύγιο οι δύο πλευρές. Γενικότερα η Konami δεν νομίζω ότι είναι εταιρία που μπορεί να αναλύσει ιδιαίτερα κάποιος με βάση τη λογική. Όποιος έχει αμφιβολίες για τον παραλογισμό της και την εντελώς δευτερεύουσα σημασία που δίνει στα video games ας ψάξει στο YouTube την E3 Press Conference της Konami το 2010 κι ας μου πει ποιος σοβαρός επικεφαλής, ποια σοβαρή εταιρία θα οργάνωνε και θα ενέκρινε κάτι τέτοιο για ένα στρατηγικό κομμάτι της δραστηριότητάς της. ΔΕΝ...ΤΗΝ...ΝΟΙΑΖΟΥΝ...ΤΑ...VIDEO...GAMES.



Και πάμε στον πραγματικό λόγο της παρούσας πραγματείας, του παρόντος δοκιμίου, της παρούσας μακροοικονομικής, οικονοτεχνικής ανάλυσης και παμμέγιστης σοφιστείας.

Ας ξεκινήσουμε με λίγο υπόβαθρο. Η Nintendo δεν είναι εταιρία τεχνολογίας. Πώς είπατε; Ορίστε; Πάμε άλλη μία. Επιστρέψτε την πρόταση και ξαναδιαβάστε τη. Η Nintendo δεν είναι εταιρία τεχνολογίας. Η Nintendo, στον πυρήνα της, στο DNA (pun intended) της, στο επίκεντρο της εταιρικής της κουλτούρας και ταυτότητας είναι εταιρία παιχνιδιών κι όχι εταιρία τεχνολογίας. Ως τέτοια ξεκίνησε, ως τέτοια μεγαλούργησε και, παρά τους διάφορους πειραματισμούς και παράλληλες επενδύσεις που έκανε στην υπεραιωνόβια ιστορία της, ως τέτοια εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να λειτουργεί. Αυτό είναι η ουσία της "μαγείας Nintendo", αυτό είναι που την διαφοροποιεί με κάθε πιθανό τρόπο από τους ανταγωνιστές της. Αυτό είναι το πρίσμα υπό το οποίο κάνει την κάθε της κίνηση και παίρνει την κάθε της απόφαση κι αυτός είναι ο λόγος που αδυνατούν να την κατανοήσουν και την προβλέψουν οι δημοσιογράφοι και οι οικονομικοί αναλυτές του χώρου. H Sony και η Microsoft είναι γνωστό ότι πουλούσαν ή πουλούν ακόμα και σήμερα τις κονσόλες τους με ζημιά, καθώς ως παραδοσιακές εταιρίες τεχνολογίας προϋπολογίζουν την δυναμική του κόστους παραγωγής της τεχνολογίας εντός του 5-10ετούς κύκλου ζωής της κονσόλας. Το ίδιο ισχύει και για την τιμολογιακή πολιτική τους σε ότι αφορά το software, το οποίο στοχεύει στο να υπερκαλύψει την ζημιά από την πώληση των κονσολών τα πρώτα χρόνια, αλλά παράλληλα έχει δυναμική τιμή, η οποία πέφτει σε βάθος χρόνου, όπως συμβαίνει πάντα με οτιδήποτε τεχνολογικό. Η Nintendo, από την άλλη, φτιάχνει παιχνίδια. Από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο, πιθανότατα, GameCube που πούλησε έβγαζε κέρδος. Αντίστοιχα, το software έχει μία δεδομένη, συγκεκριμένη τιμή. Το λούτρινο κουκλάκι που αγόρασα στην κόρη μου από τον Μουστάκα δεν θα αλλάξει τιμή ούτε σε 6 μήνες, ούτε σε 6 χρόνια. Έχει μία δεδομένη τιμή, προσφέρει μία δεδομένη εμπειρία, είναι παιχνίδι. Ομοίως, το Χ παιχνίδι Mario που βγάζει η Nintendo, με την ίδια ακριβώς λογική κι επιχειρηματολογία, θα έχει την ίδια τιμή για πάντα, ακόμα κι όταν η κονσόλα για την οποία βγήκε πάψει να παράγεται. Σωστό ή λάθος δεν έχει σημασία, ούτε είναι το αντικείμενο του παρόντος κειμένου. Σημασία έχει ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Επίσης, σημαντικό για το υπόβαθρο είναι και το ότι η Nintendo είναι μια ξεκάθαρα παραδοσιακή ιαπωνική εταιρία, με όλη την δυσκαμψία και τις αγκυλώσεις που αυτό συνεπάγεται. Ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση και σε μεγάλο βαθμό παρέμεινε τέτοια σε μεγάλο μέρος της ιστορίας της. Αυτή τη στιγμή, ιδιοκτησιακά, η Nintendo κάθε άλλο παρά οικογενειακή είναι. Ανήκει σε ένα κάρο διαφορετικούς μετόχους μέσω της συμμετοχής της στο χρηματιστήριο, οι μεγαλο-επενδυτές της είναι τράπεζες κι άλλοι επενδυτικοί οργανισμοί και η οικογένεια Yamauchi κατέχει ένα μη πλειοψηφικό πακέτο που είναι κομματιασμένο. Ωστόσο, ως κλασική Ιαπωνική εταιρία, συνεχίζει και λειτουργεί στον πυρήνα της με όρους οικογενειακής επιχείρησης. Ο Iwata φημολογείται ότι ήταν προσωπική επιλογή του γερο-Yamauchi, επιλογή που είναι σεβαστή τόσο από τους μετόχους, όσο κι από τα τρία του παιδιά που δεν πολυ-ασχολούνται με την εταιρία ενεργά όπως εκείνος. Το κατά πόσο ο Iwata είναι κατάλληλος για την θέση ή επιτυχημένος πρόεδρος της Nintendo χωράει πολύ συζήτηση. Επί των ημερών του η Nintendo έζησε εποχές Nintendo DS και Wii, για τις οποίες, άσχετα με την ουσιαστική συμβολή του στη δημιουργία τους ή όχι, φύσει και θέσει καρπώνεται τις δάφνες. Ωστόσο, η βιομηχανία βρίσκεται σε κατάσταση πυρκαγιάς. Σε 126 χρόνια ιστορίας, μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους, σε έναν από τους οποίους η Ιαπωνία ήταν συντριπτικά ηττημένη, το Κραχ του 1930, φυσικές καταστροφές κι ένα κάρο συμφορές, η εταιρία παρέμεινε κερδοφόρα χωρίς εξαίρεση. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια, επίσης επί ημερών Iwata, κατέγραψε απανωτά λειτουργικές ζημιές και θα ήταν ακόμα χειρότερη η οικονομική της επίδοση εάν δεν είχε ευνοηθεί από συναλλαγματικές διαφορές κι άσχετες με τον κλάδο επενδύσεις. Εν μέσω κατάρρευσης η EA έδιωξε τον Riccitello, η Microsoft έφαγε τον Mattrick (ο Balmer μάλλον την έκανε μόνος του), η Sony έστειλε τον Trenton και πάει λέγοντας. Ο Iwata, όμως, είναι ακόμα εκεί. Είναι ακόμα εκεί παρά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας. Είναι εκεί παρά τις επιδόσεις του Wii U. Όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει αναλάβει και τύποις επικεφαλής ΚΑΙ της αμερικανικής αγοράς, παρά τις υποτονικές και άστοχες παρουσίες των E3 των τελευταίων χρόνων. Είναι εκεί γιατί αποτελεί επιλογή του θανόντος πρώην προέδρου και βιολογικού απόγονου του ιδρυτή της εταιρίας και γιατί έτσι λειτουργούν οι Ιαπωνικές εταιρίες. Ο Νίκος Πιστόλας ίσως μπορεί να μας εξηγήσει καλύτερα το γιατί ή να μας δώσει καλύτερα παραδείγματα.

Με αυτά ως υπόβαθρο, λοιπόν, τι καταλαβαίνουμε από την σύμπραξη DeNA και Nintendo; Πώς ερμηνεύεται το γεγονός ότι μία εταιρία που είναι διάσημη για την δυσκαμψία της, μία εταιρία που είναι αλλεργική σε οτιδήποτε τεχνολογικά καινοτόμο δεν παρουσιάζει η ίδια πρώτη, μια εταιρία που αιμορραγεί τα τελευταία χρόνια μαζικά παιδικά και νεαρά κοινά προς τα κινητά τηλέφωνα και τις smart συσκευές εις βάρος των δικών της φορητών κονσολών, μία εταιρία με δυσκαμψίες στην τιμολογιακή της πολιτική και δημόσια πολεμική ενάντια σε μοντέλα free to play, freemium ή software αξίας €0,99, μία εταιρία που διαφύλασσε την πνευματική της ιδιοκτησία με συγκεντρωτισμό και συντηρητισμό, συμπράττει με μία εταιρία που πρεσβεύει τα ακριβώς αντίθετα;

Συμπέρασμα πρώτο. Οικονοτεχνικά η κίνηση της Nintendo βγάζει απόλυτο νόημα. Η DeNA είναι μία απόλυτα υγιής, κερδοφόρα και ελπιδοφόρα νεαρή εταιρία (μόλις 16 ετών, σε αντίθεση με τα 126 χρόνια της ίδιας), με σημαντική θέση στην Ιαπωνική αγορά και παγκόσμιες προσβάσεις και παρουσία. Η ίδια η Nintendo αντιμετωπίζει φοβερές πιέσεις σε ότι αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα και τόσο τα γενικότερα δεδομένα της βιομηχανίας, όσο και τα ειδικότερα δεδομένα της ίδιας και το προϊοντικό της μείγμα, είναι οφθαλμοφανές ότι δεν επιτρέπουν λύσεις εκ των έσω. Υπό αυτό το πρίσμα η Nintendo έκανε μία πολύ έξυπνη επιχειρηματική κίνηση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την DeNA αξιοποίησε τα σημαντικά αποθεματικά που έχει για να γίνει ο δεύτερος σε μέγεθος μέτοχος της νεαρής εταιρίας, πίσω μόνο από τον ιδρυτή της, Tomoko Namba. Και καμία άλλη εμπλοκή να μην είχαν οι δύο εταιρίες, η κερδοφορία της DeNA θα είναι σωσίβιο για τα οικονομικά αποτελέσματα της Nintendo για τα επόμενα 3, 4, 5, ή όσα χρόνια αντέξει η παρούσα γενιά, όπου πλέον δεν μπορεί να γυρίσει το ποτάμι και φαίνεται ότι το καράβι έχει ήδη χτυπήσει παγόβουνο και βυθίζεται. Επιπλέον, η DeNA μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία και να συνεισφέρει σε αναδόμηση κι εκμοντερνισμό της Nintendo σε ότι αφορά τα οικονομικά μοντέλα τιμολόγησής της και να την φέρει σε ίσους όρους, αν όχι μπροστά από τον ανταγωνισμό της. Δεν ξέρω αν χαιρόμαστε ως καταναλωτές για αυτό, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τον αντίκτυπο που θα είχε στα οικονομικά αποτελέσματα της Nintendo ένα Mario ή ένα Pokemon που θα έπεφτε στα 20€ ή τα 10€ μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του, έχοντας παράλληλα κι αναπόφευκτα και Season Pass, DLC κτλ. Μέχρι εκεί, όλα καλά.

Συμπέρασμα δεύτερο. Σε επίπεδο δυναμικής είναι επίσης μία σημαντική επένδυση. Η μορφή της συμφωνίας δεν είναι απλή, αλλά περιλαμβάνει μετοχική εμπλοκή. Αυτό δείχνει μία πρόθεση από πλευράς Nintendo και ουσιαστικά "κλειδώνει" τις δύο πλευρές έναντι του ανταγωνισμού τους. Πρόκειται για μία συνηθισμένη πρακτική. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα από εντελώς διαφορετική βιομηχανία είναι η συμφωνία ομίλου Γερμανού και Wind. Όταν ο Γερμανός πούλησε τα καταστήματά του στον ΟΤΕ, η συμφωνία περιλάμβανε και την διανομή προϊόντων ΟΤΕ και Cosmote από τα καταστήματα Multirama και μετέπειτα Public για να βοηθηθεί η απόσβεση της επένδυσης. Όταν τελείωσε εκείνη η συμφωνία ο όμιλος συμφώνησε με την Wind, περιλαμβάνοντας στη συμφωνία και την αγορά μετοχών μέχρι και 10% σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στα καταστήματα Multirama και Public θα υπάρχουν μόνο προϊόντα Wind σε ότι αφορά την συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία, γιατί η ιδιοκτησία των Multirama και Public είναι και μέτοχοι της Wind. Κάτι αντίστοιχο έκαναν και οι Nintendo και DeNA. Όντας μέτοχος της DeNA, η Nintendo μπορεί να μπλοκάρει τον ανταγωνισμό της από το συγκεκριμένο κανάλι διανομής, έχει επιπλέον κίνητρα να επενδύσει σε αυτή κι έχει αποκλειστικότητα σε ότι αφορά τα IP της. Αν μη τι άλλο, εφόσον αποφάσισε να κάνει το βήμα στις smart συσκευές, κατορθώνει με αυτή τη συμφωνία να δημιουργήσει ένα ασφαλές, αεροστεγές πλαίσιο για την ίδια για να το κάνει χωρίς απευθείας ανταγωνισμό. Το μόνο που μένει είναι ο έμμεσος ανταγωνισμός από άλλες εταιρίες τύπου King, Rovio ή του κάθε πιτσιρικά που φτιάχνει με πέντε φίλους του application από το υπόγειο του σπιτιού του. Σε ότι αφορά τον οίκο της DeNA, η Nintendo θα παίζει μπάλα μόνη της.

Συμπέρασμα τρίτο. Ενδοσκοπικά, το συμπέρασμα κάθε άλλο παρά θετικό είναι για την Nintendo και τον Iwata. Το όλο εγχείρημα βροντοφωνάζει όσα γράφω πιο πάνω, ότι δηλαδή η Nintendo βλέπει πως τα οικονομικά της αποτελέσματα θα είναι ατυχή σε ότι αφορά την εμπλοκή της με τα Wii U και Nintendo 3DS και δεν θεωρεί ότι μπορεί να κάνει κάτι για να αντιστρέψει την κατάσταση. Η ανακοίνωση του NX ήρθε να μπαλώσει κάπως τα πράγματα και να προλάβει τον πανικό και τις επιπτώσεις που θα είχε για την μετοχή της το παραπάνω συμπέρασμα, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Επίσης, σκάει και την φούσκα της αγοράς της Κίνας που μόλις άνοιξε, όπου άλλωστε η Nintendo είχε μίας μορφής παρουσία ήδη μέσω iQue κι άρα έχει στοιχεία για να προβλέψει. Όσοι περιμένετε την μεγάλη αντεπίθεση από πλευράς Nintendo (ή συνολικά της "παραδοσιακής" βιομηχανίας video games), τσάμπα περιμένετε. Δεν οργανώνεται κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει πίστη σε κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε κάτι τέτοιο. Αν η Nintendo θεωρούσε ότι είχε κάτι εμπορικής δυναμικής Wii, Nintendo DS ή GameBoy στα χέρια της, τότε δεν θα έκανε σύμπραξη με καμία DeNA. Ως έχει, λειτουργεί σαν σε αφασία, ψάχνοντας αριστερά και δεξιά να βρει τρόπους να αξιοποιήσει το "πορτοφόλι", τα σημαντικά αποθεματικά που έχει συγκεντρώσει μετά από χρόνια επιτυχημένης εμπορικής πορείας και συντηρητικής οικονομικής διαχείρισης, επενδύοντάς τα εκτός εταιρίας, αφού πιστεύει ότι η επένδυσή τους μέσα στην εταιρία δεν θα έχει το ίδιο θετικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, κερδίζει χρόνο σε ότι αφορά τους επενδυτές και την αξία της μετοχής της. Αυτό για εμένα αποτελεί ύψιστη απόδειξη παραίτησης κι έλλειψης οράματος. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που λέω με απλά λόγια. Η Nintendo έχει τα λεφτά να κάνει ότι θέλει, έχει δυνητικά μία μεγάλη δεξαμενή από ταλαντούχους ανθρώπους στο δυναμικό της κι αντί να επενδύσει επιθετικά σε software -σε πρώτη φάση- κι επικοινωνία -σε δεύτερη φάση- που θα της επέτρεπαν να αντεπιτεθεί και να "διορθώσει" την εμπορική πορεία του Nintendo 3DS ή να νεκραναστήσει την εμπορική πορεία του WiiU, ρίχνει λευκή πετσέτα κι επενδύει σε μία τρίτη εταιρία για μία παρεμφερή, αλλά άσχετη κατηγορία προϊόντος. Η όλη επικοινωνία και φρασεολογία που συνόδεψε την εξέλιξη με την DeNA βγάζει αοριστολογία, ευσεβείς κι ασαφείς πόθους, γενικότητα κι έλλειψη συγκεκριμένου οράματος ή δεδομένου πλάνου ενεργειών σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο ή έστω μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Κάτι σαν Vitality Sensor ή Quality of Life, δηλαδή. Λόγια, μεγάλες ιδέες, μηδενική ουσία, τίποτα χειροπιαστό ή άμεσο.

Προσωπικά απορώ και λυπάμαι για την περίπτωση του Iwata. Είμαι εξαιρετικά δύσπιστος κατά πόσο είναι κατάλληλος για την θέση που κατέχει ή αν ωφελεί την εταιρία. Θεωρώ ότι έχει αποδειχθεί επανειλημμένα κατώτερος των περιστάσεων. Άλλωστε, ο καλός καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται, όπως λέει κι η παροιμία και η όλη διαχείριση της φουρτούνας από πλευράς Nintendo είναι παραδειγματικά λανθασμένη. Εδώ, μέχρι κι αφότου χτύπησε το καράβι σε παγόβουνο, δεν είχε ξεκινήσει καν η συζήτηση για το αν έξω έχει φουρτούνα ή αν ο γιαλός είναι καλός. Είμαι, όμως, δύσπιστος ακόμα και για την διαχείριση της επιτυχίας. Ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία ξεφούσκωσε το εμπορικό φαινόμενο του Wii, η ασυνέχεια μεταξύ Nintendo DS και Nintendo 3DS και η άρνηση της μετάλλαξης της αγοράς μέσω smart συσκευών σε συνδυασμό με την εξαιρετικά καθυστερημένη κίνηση της DeNA κάθε άλλο παρά άνθρωπο που κρατά με δύναμη και σιγουριά τα γκέμια μίας εταιρίας σαν τη Nintendo δείχνουν. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εταιρία έχει καταγράψει για πρώτη φορά κι απανωτά αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα κι ο Iwata παραμένει αλώβητος δείχνει, για εμένα, μία εντελώς μη χαρακτηριστική για την Ιαπωνική κουλτούρα έλλειψη ευθιξίας κι αξιοπρέπειας. Για μία χώρα που γέννησε το bushido μου φαίνεται εντελώς εκτός χαρακτήρα. Δεν είπαμε να κάνει και sepuku. Αλλά φαντάζομαι ότι ο παραδοσιακός οργανισμός της Nintendo δεν θα τολμούσε ποτέ να του ζητήσει να παραιτηθεί και θα περίμενε από τον ίδιο να κάνει αυτό που απαιτεί η τιμή του ίδιου και της εταιρίας. Κι εδώ χρειάζεται πιθανόν η βοήθεια του κοινού από τον Πιστόλα να μας δώσει παραδείγματα της εφαρμογής του bushido στα εταιρικά ήθη κι έθιμα της Ιαπωνίας.

Είναι εξαιρετικά κρίμα, καθώς, αν και παραδοσιακός PCας, πρέπει να πω ότι το Wii U με έχει πείσει απόλυτα. Έχει δυναμική, έχει προοπτική, είναι εξαιρετικό προϊόν. Παρότι PCας, μέχρι και πριν μερικούς μήνες, οπότε και μου "τελείωσαν" οι 3rd party τίτλοι και η ξηρασία κυκλοφοριών έχει γίνει αφόρητη, το είχα χρησιμοποιήσει πολλαπλάσιες ώρες σε σχέση με το PC μου και σίγουρα πολλαπλάσιες σε σχέση με το Wii σε αντίστοιχο χρόνο κατοχής. Η πλάκα είναι ότι ακόμα το χρησιμοποιώ πολύ για τον φανταστικό του internet browser και τις ικανότητες video streaming που έχει.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
30 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • dawnstar
    • Εχεις ανοιξει πολυ μεγαλη κουβεντα για ολοι θελουμε να κανει το μεγαλο comeback αλλα δυστηχως ουτε εγω βλεπω να το πετυχει.πολυ ωραιο κειμενο.

    • lovesfool
    • Κι εγώ νόμιζα ότι είχα ανοίξει μεγάλη κουβέντα, αλλά βλέπω για την ώρα μόνο ένα σχόλιο, οπότε μάλλον όχι...

      Ή πρέπει να αρχίσω να μικραίνω πολύ τα κείμενά μου, ή θα πρέπει να αποφεύγω τα "στενάχωρα" κείμενα με αρνητικό συμπέρασμα, γιατί βλέπω ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που προέβλεπα.

      Ή... ακόμα χειρότερα και πολύ πιθανό, κανένας δεν ενδιαφέρεται να μιλήσει πια για την Nintendo. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που είχε σε όλη την προηγούμενη γενιά σε ότι αφορά τις online gaming κοινότητες και τον εξειδικευμένο Τύπο και νομίζω ότι επιταχύνθηκε ακόμα περισσότερο με την παρούσα γενιά. Δεν είναι πάντα καλό να κάνεις το δικό σου, διαφορετικά από όλους τους άλλους. Έχει και τα αρνητικά του μία τέτοια στρατηγική ή λογική.

      Έτσι όπως πάμε, νομίζω ότι ανοίγοντας κουβέντα για τη Nintendo είναι σαν να ανοίγω κουβέντα για το Μπλεκ ή τη σειρά κινουμένων X-Men της δεκαετίας του 90. Κοινώς, σαν να μιλάω για κάτι Μουσιακό κι όχι ζωντανό, κάτι που έχει αξία για αυτό που ήταν κι αυτό που κάποτε αντιπροσώπευε ή αυτό που θα μπορούσε να ήταν κι όχι αυτό που είναι. Για να μην το χοντρύνω εντελώς και πω ότι είναι σαν να μιλάω για επικείμενο καλό παιχνίδι Sonic (αστειεύομαι... η Nintendo απέχει έτη φωτός από την κατάντια της SEGA και του Sonic).

    • dawnstar
    • Eιναι που ο chased ειναι φανταρος θα ειχε ενδιαφερον η αποψη του.πολλες φορες εχει περασει απο το μυαλο μου οτι η νιντεντο μπορει να γινει νεα σεγκα (η δυναμη των τιτλων της νιντεντο ειναι πολυ μεγαλητερη)το βασικο προβλημα της νιντεντο ειναι οτι δεν βγαινουν τα παιχνιδια απο τις αλλες εταιριες πρεπει να βρει την χρυση τομη καλος ο μαριο καλος ο λινκ αλλα πλεον δεν φτανουν.

    • Νίκος Πιστόλας
    • Το γιατί δεν παραιτήθηκε ο πρόεδρος Iwata μετά από τρία χρόνια στο "κόκκινο" είναι μια εύλογη απορία. Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω σαν κάποιος που παρακολουθεί τα ιαπωνικά νέα για video games είναι επειδή δεν υπάρχει κάποιος για να τον αντικαταστήσει. Αν ήσουν ο πρόεδρος Iwata και ήθελες να αφήσεις το πόστο, ας πούμε για λόγους υγείας, δεν θα μπορούσες να φύγεις τόσο απλά αν δεν ήσουν σίγουρος ότι άφηνες τη Nintendo στα καλύτερα χέρια. Δεν ξέρω τόσο από επιχειρήσεις και δεν είμαι σίγουρος αν όφειλε να παραιτηθεί ή όχι, αλλά γνωρίζω πως οι Ιάπωνες δεν βλέπουν τις όποιες αποτυχίες σαν το τέλος του δρόμου αλλά σαν το έναυσμα για μια καινούρια προσπάθεια. Οι παροιμίες " Η αποτυχία είναι η βάση της επιτυχίας" και "Η κακή τύχη μπορεί να μετατραπεί σε καλή τύχη" είναι ενδεικτικές.

      Πάντως ακόμα και πριν τη συμφωνία με την DENA ήταν φανερή η δυσφορία του ιαπωνικού τύπου απέναντι στον πρόεδρο Iwata αλλά δεν ζητάγανε τόσο πολύ την παραίτηση του. Γιατί ακόμα και να άλλαζαν τα ανώτατα στελέχη, η Nintendo έχει δομικές ατέλειες που δεν θα της επέτρεπαν να ορθοποδήσει. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι και οι αναλυτές ζητούν εδώ και χρόνια μια στροφή στις smart συσκευές αλλά η δομή της Nintendo και η φιλοσοφία της την κάνουν μια εταιρεία παιχνιδιών όπως ειπώθηκε, αλλά και πιο συγκεκριμένα, παιχνιδιών για dedicated game systems.

      Η συμφωνία με την DENA τώρα είναι η λύση γι' αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Η NIntendo και να ήθελε, που δεν ήθελε, δεν θα μπορούσε να μπει δυναμικά στον χώρο των mobage και social games όπως λέγονται στην Ιαπωνία και θα προσπαθήσει να αλώσει την αγορά με έναν "Δούρειο Ίππο". Θα βγάζουνε παιχνίδια, ας πούμε Mario, σε μορφή teaser για να "ψαρεύουν" τους μεγάλους ή μικρούς χρήστες των συσκευών αυτών και να τους κατευθύνουν στα κανονικά offerings της Nintendo στις συσκευές της, Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα, λίγο ύπουλη και λίγο πονηρή όσο χρειάζεται. Φαίνεται ότι το πνεύμα του προέδρου Yamauchi κρατάει ακόμα πάνω από το Κιότο.

    • ShrinkShady
    • Πραγματικά το άρθρο θα μπορούσε να συμπτυχθεί λίγο...
      Προσωπικά, θα διαφωνήσω τόσο με τα όσα λες όσο και με το πώς τα λες..
      Γιατί τόσο βιτριολικός Lovesfool?
      Άδικος είσαι για τον Iwata. Γιατί να καρπώνετεται τύποις την μέγιστη επιτυχία των Wii/Ds και να του αναλογεί πλήρως η αποτυχία του WiiU?
      Επίσης, δεν είναι δυνατόν να προκύπτουν τόσα οικονομικά οφελή από την σύμπραξη, η οποία άλλωστε φάνηκε και στην άνοδο την μεγάλη της μετοχής της N και εσύ να θεωρείς ότι κάνει λάθος...
      Δηλαδή, να προσπαθήσει τι?Να σώσει το άσωστο WiIU?Όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν κάνει, η κονσόλα δεν κάνει γκελ στο κοινό και φάνηκε πέρισυ που παρά τα μεγαθήρια του Kart και του Smash δεν κατάφερε και πολλά..
      Το δε 3ds είναι στο λυκόφως του..δεν έχει νόημα να επενδύσει επικοινωνιακά σε αυτό..
      Ο Iwata να παραιτηθεί γιατί?Μπορεί μόνο η αλλαγή ενός προσώπου να φέρει τα πάνω κάτω?Σιγά σιγά, ξεπερνά ο Iwata τους σκοπέλους των ζημιών και φέρνει θετικά πρόσημα. Κάνει λάθη μα τα διορθώνει, έστω και αργά..
      Επίσης, διαφωνώ για την ξηρασία και την αποτυχημένη e3..Η περσινη χαιρετίστηκε από όλους σαν μια άριστη παρουσίαση, σε συνδυασμό με τα Treehouse Events, ενώ δεν ξέρω από που προκύπτει η ξηρασία..
      Έχει επενδύσει τόσο επιθετικά στο software, ώστε προσπαθεί μόνη της να καλύψει τρύπες που δεν καλύπτονται από την έλλειψη των τρίτων και όλα αυτά με μία αξιοθαύμαστα σταθερή ποιότητα..
      Αναίτια αρνητικός είσαι..δεν ξέρω αν το έκανες για να προκαλέσεις σούσουρο.

    • alex4444
    • Εξαιρετικη αναλυση για αλλη μια φορα lovesfool!

      Η Νιντεντο εχει να αντιμετωπισει ενα τεραστιο προβλημα για πρωτη φορα στην ιστορια της κι εκει πιστευω οφειλεται η αστοχια των τελευταιων 3 ετων. Οι εξελιξεις τρεχουν πιο γρηγορα απο αυτη. Ποτε δε νομιζω οτι συνεβεναι αυτο στο παρελθον, οχι σε τετοιο βαθμο και με τετοια καθολικοτητα τουλαχιστον. Θελοντας και μη, πρεπει να αρχισει να υιοθετει καποιες λογικες εταιρειων τεχνολογιας, διοτι τα βιντεο γκειμς εχουν πλεον συνυφαστει με την τεχνολογια σε ολα τα επιπεδα.

      Ενδεικτικο του ποσο πισω εχει μεινει ειναι ο αριθμος subscribers της σε youtube, likes σε fb σε σχεση με τα τμηματα των PS, Xbox. Σιγουρα υπαρχουν και πολυ καλυτερα παραδειγματα, αλλα

      Στα του Iwata τωρα. Δεν πιστευω οτι ευθυνεται αυτος για την ασχημη οικονομικη συγκυρια στην εταιρεια. Μιλαμε για τον ανθρωπο που εφερε την επανασταση 2-3 φορες στη βιομηχανια με touch screens και online multiplayer μεσα απο wifi hotspots το 2004! Μη μιλησουμε για το wii, το glass free 3D και φυσικα την ομαλοτητα με την οποια ολα τα μεγαλα franchises μεταδοθηκαν στη νεα γενια των developers.

      Τα πραγματα δεν ειναι τραγικα, βασεις υπαρχουν και πολυ γερες μαλιστα. Εχουν γινει και πολυ σημαντικες επενδυσεις για το μελλον τελευταια, με νεα κτιρια και αναδιαρθρωσεις των ομαδων αναπτυξης. Ακομη και η επερχομενη χρησιμοποιηση των smartphones ως δουρειους ιππους για νεο κοινο ειναι μια πανεξυπνη μεν, αυτονοητη δε κινηση, απο αυτες που θα πρεπε να ειναι σε θεση να παιρνει με λιγοτερη σκεψη.

      Πρεπει να παραδεχτει τα λαθη της και να μπει στη συγχρονη εποχη οσον αφορα καποια πραγματα, γιατι πλεον της κοστιζει. Ειδικα το μαρκετινγκ πρεπει να εμπλουτιστει και να γινει με μεγαλυτερη ενταση. Θα μπορουσε ισως να παρει μαθηματα απο την Apple αν θελει να επενδυσει στην ξεροκεφαλια, την αλαζονεια και την εσωστρεφεια της :D

      ΥΓ: Νομιζω η τελευταια σου παραγραφος αποδεικνυει οτι δε λειπει το καλο προιον, το οραμα και το ταλεντο. Το WiiU ειναι ενα ολοκληρωμενο προιον με πολυ ξεκαθαρο προσανατολισμο, που ομως δυστυχως δεν εχει θεση στο συγχρονο σαλονι του συγχρονου gamer. Εκτος κι αν του το πουλησεις σωστα.

    • lovesfool
    • @ShrinkShady, επιμένω κι εμμένω στην άποψή μου ότι η ευθύνη του Iwata είναι μέγιστη, όπως επιμένω και για την ξηρασία.

      Κι εξηγώ περαιτέρω.

      Η βασική μου πλατφόρμα ήταν, είναι και θα παραμείνει (από ότι φαίνεται) το PC. Εκεί παίζω τα πάντα, χωρίς σκοτούρες, χωρίς κυκλοφορίες από platform holder και με την έννοια του αποκλειστικού franchise να είναι κάτι όχι και τόσο γνωστό. Όπως, δηλαδή, λειτουργεί το σύνολο της βιομηχανίας ψυχαγωγίας. Δεν έχει θέμα το Odeon ή το Village να παίξει ταινία στις αίθουσές του από ανταγωνιστική εταιρία διανομής. Δεν χάνει τον ύπνο του το MEGA ή ο Ant1 να παίξουν ταινία της WB, επειδή το Star έχει σχέση καθεστώτος ιδιοκτησίας με την διανομή της WB (για αυτό κι έχει αλλάξει τα φώτα στις επαναλήψεις τον Harry Potter).

      Τη Nintendo τη γνώρισα παιδί με το GameBoy και την ξαναβρήκα με το Wii ενήλικας, στο οποίο την καταευχαριστήθηκα. Ήταν μία κονσόλα που ήταν σχεδιασμένη ΚΑΙ για εμένα, παρότι επικοινωνιακά δεν έκανε και πολλά για να με κερδίσει. Την απόφαση αγοράς την έκανα όταν είδα την κονσόλα και την κατάλαβα, όχι εξαιτίας του μηνύματος της εταιρίας.

      Το Wii U, όμως, είναι φάουλ κι έγκλημα από την αρχή μέχρι το τέλος. Νομοτελειακά φταίει ο Iwata, στην ίδια λογική που ο Pep φταίει για την χθεσινή 3άρα της Barca στην Bayern. Το θέμα είναι ότι, εκτός από νομοτελειακά, φταίνε και πραγματικά και οι δυο τους.

      Ξηρασία και πάλι ξηρασία. Το ότι προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να καλύψεις τις τρύπες μόνη της είναι αξιέπαινο, αλλά μόνη της δημιούργησε το πρόβλημα στον εαυτό της. Η κονσόλα τα σπάει. Η κονσόλα είναι μαμάτη. Έχει φανταστικό interface, πανέξυπνο χειριστήριο κι όλες τις θεωρητικές προδιαγραφές για να ξεσκίσει τα πάντα όλα. Είναι μία κονσόλα που θεωρητικά μπορεί να παίξει ΚΑΙ casual παιχνιδάκια για όλη την οικογένεια (αν και το συγκεκριμένο κοινό πλέον δεν υπάρχει) ΚΑΙ να υπηρετήσει τα μεγάλα, δημοφιλή franchise της Nintendo ΚΑΙ να παίξει 3rd party επί ίσοις όροις. Και μην γράψει κανένας βλακείες περί τεχνικής υπεροχής. Το πόσο ενδιαφέρεται η μάζα των καταναλωτών είναι εμφανές από τις νωχελικές (για να το πω ευγενικά) πωλήσεις της νέας γενιάς. Οι μισοί έπαιζαν Pro με SCART σε CRT στο PS3 τους στη προηγούμενη γενιά και καυχιόνταν για τα φοβερά γραφικά της κονσόλας. Δεν έχουν σημασία τα γραφικά. Ποτέ δεν είχαν. Το PC είναι η απόλυτη απόδειξη (Minecraft κανείς;...).

      Στη πρώτη παρουσίαση είδαμε λογότυπο Battlefield. Δεν με νοιάζει το παιχνίδι. Με νοιάζει το τι θα μπορούσε να είναι η κονσόλα. Έχω παίξει σχεδόν ότι ΑΑΑ τίτλο από 3rd party έχει κυκλοφορήσει (δεν είναι και πολλοί) και το αποτέλεσμα ήταν 9 στις 10 φορές καλύτερο από το PC μου. Η κονσόλα μπορεί. Η κονσόλα θέλει. Η εταιρία, απέτυχε.

      Και θεωρώ ότι η εταιρία απέτυχε γιατί έριξε λευκή πετσέτα πριν κυκλοφορήσει καν η κονσόλα. Και θεωρώ, επιπλέον, ότι η εταιρία δεν έχει σκοπό να σηκώσει την πετσέτα, εξού και η συμφωνία DeNA. Και για αυτό, νομοτελειακά ΚΑΙ ουσιαστικά δεν μπορεί να φταίει κάποιος άλλος.

    • lovesfool
    • Αυτό που λέει περί αντικατάστασης ο Πιστόλας δεν το είχα σκεφτεί. Έχει απόλυτο δίκιο. Έτσι πρέπει να είναι. Δεν παραιτείται γιατί δεν έχει ορίσει άξιο διάδοχο.

      Κι αυτό, όμως, είναι φάουλ του ίδιου και κρατάει την εταιρία πίσω. Πόσο παμμέγιστο θεωρεί τον εαυτό του που δεν μπορεί να βρεθεί δεύτερος σαν κι αυτόν. Το σπάσανε το καλούπι μετά; Ή μήπως επίτηδες σαμποτάρει τη διαδικασία για να παραμείνει στη καρέκλα, σαν κλασικός Έλληνας δημόσιος υπάλληλος;

      Δεν λέω ότι οι άλλοι τα πάνε καλύτερα. Μικρότερα ή μεγαλύτερα, οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου έχουν προβλήματα και περνάνε φουρτούνες. Ωστόσο, οι άλλοι, όλοι τους, κάτι κάνουν. Κάτι αλλάζουν. Κάτι δοκιμάζουν και με κάτι πειραματίζονται. Η Nintendo κάθεται και περιμένει σαν το Βούδα και το συζητά, ξανά και ξανά.

      Όπως πολύ ωραία το λέει ο Alex444, οι εξελίξεις την έχουν προσπεράσει. Μέχρι να αντιδράσει για το γκολ που έφαγε στο 10' της αναμέτρησης και να συζητήσει τι πρέπει να κάνει, έχει μπει το δεύτερο ημίχρονο και στο μεταξύ έχει φάει άλλα 3 γκολ, οπότε πρέπει από την αρχή να κάνει μελέτη για να αποφασίσει νέα αντίδραση σε νέα δεδομένα. Φέξε μου και γλίστρησα.

      Αν ο Iwata είχε παραιτηθεί μετά την ανακοίνωση των περσινών οικονομικών αποτελεσμάτων, η αντικατάστασή του με κάποιον άλλο πιο "εμπορικό" και λιγότερο "developer" θα μπορούσε να δημιουργήσει μία πολύ μεγαλύτερη και μακροχρόνια θετική επίπτωση στη μετοχή της εταιρίας. Προσωπικά θεωρώ ότι αν ανακοινωνόταν αντικαταστάτης του σε κάτι του στυλ "πρώην μεγαλοστέλεχος της Χ Αμερικανικής εταιρίας τεχνολογίας", δηλαδή Δυτικός, η μετοχή θα εκτοξευόταν.

      Το πρόβλημα της Nintendo αυτή τη στιγμή είναι ότι βρίσκεται στη κοσμάρα της και δεν κάνει τίποτα. Κάποιες φορές της βγαίνει σε καλό να είναι στη κοσμάρα της. Ωστόσο, τα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια αυτό την ζημιώνει βάναυσα και μακροχρόνια.

      Εταιρία με τέτοιο πορτοφόλι, με τέτοια εξειδίκευση στην εμπορική της δραστηριότητα, που τρώει σφαλιάρες και χάνει μαζικά μερίδιο αγοράς σε μία κατηγορία που ταυτόχρονα μειώνεται ραγδαία, που αντί να χρησιμοποιήσει το πορτοφόλι για να βγει δυναμικά μπροστά (είναι πολύ πιο εύκολο, ή έστω φθηνό, να πάρεις μερίδιο σε μία αγορά που συρρικνώνεται, ειδικά όταν έχεις ρευστότητα, από μία αγορά που όλοι οι παίκτες είναι δυνατή και μεγαλώνει), αντί να επενδύσει στο προϊόν της, αποφασίζει να επενδύσει σε άσχετο προϊόν, που μέχρι χθες θεωρούσε, και είναι, ανταγωνιστικό, είναι μία εταιρία που βροντοφωνάζει ότι δεν πιστεύει στο ελάχιστο στο προϊόν της, απαξιώνει τον κόσμο και τον οργανισμό της και πετάει λευκή πετσέτα.

      Υ.Γ. Η επίπτωση στη μετοχή λόγω DeNA είναι ευκαιριακή. Δεν θα κρατήσει γιατί η συμφωνία δεν θα έχει άμεσα (ίσως και ποτέ) εφαρμογή με σοβαρό εμπορικό αποτέλεσμα ή κερδοφορία. Η συμφωνία δεν υπηρετεί "όραμα". Είναι απλά "λογιστική" συναλλαγή. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Δεν είναι επένδυση στο μέλλον. Είναι τσιρότο για το παρόν.

    • lovesfool
    • Και τελευταίο σχόλιο, φρέσκο εκ του πιεστηρίου, για να πάρει και κανένας άλλος σειρά, η Nintendo ανακοίνωσε πριν λίγο στοιχεία.

      Η εγκατεστημένη βάση του Wii U ακόμα προσπαθεί να φτάσει τα 10 εκ. Υποτίθεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Iwata προς τους μετόχους, δηλώσεις που επιβεβαίωσε και τον Νοέμβριο του 2013, η κονσόλα θα είχε πουλήσει 9εκ. μέχρι και το τέλος της οικονομικής χρήσης της εταιρίας που τελείωσε τον Μάρτιο του 2014. Πριν ένα χρόνο και κάτι, δηλαδή, ο πρόεδρο της εταιρίας ανακοίνωσε στους μετόχους της εταιρίας ότι μέχρι και 4-5 μήνες μετά θα είχε πουλήσει συγκεκριμένο αριθμό από ένα συγκεκριμένο προϊόν, που ενάμιση χρόνο μετά ακόμα κυνηγάει...

      Δεν το είπε στη γυναίκα του. Δεν το είπε στον καθρέφτη του. Το είπε στους μετόχους της εταιρίας.

      Και είναι ακόμα εκεί. Δεν τον κουνάει κανείς.

      Σε ποια εταιρία μπορεί να φανταστεί κανείς κάτι τέτοιο; Πόσο λογικό σας φαίνεται; Εμένα, μόνο σε εταιρία τύπου ΔΕΗ μου ακούγεται λογικό. Σίγουρα, αν κάτι αντίστοιχο το έκανε ο πρόεδρος της Coca Cola ή της Toyota θα είχε φύγει νύχτα, με μαυρισμένο βιογραφικό και δεν θα έβρισκε εύκολα ξανά δουλειά πουθενά.

    • Dural
    • Εξαιρετικό άρθρο φίλε lovesfool, γι’ άλλη μία φορά. Θα εστιάσω περισσότερο σε 1-2 πράγματα που διαφωνώ, γιατί στο 90% του άρθρου συμφωνώ.

      Στο θέμα του Wii U συμφωνώ ότι είναι μια εξαιρετικά διασκεδαστική πλατφόρμα, αλλά διαφωνώ με το «Έχει δυναμική, έχει προοπτική, είναι εξαιρετικό προϊόν». Ναι, το πήρα σχεδόν day one, ναι, κι εγώ κάθομαι και ασχολούμαι μαζί του πάρα πολλές ώρες ενώ έχω PS4, PSVITA και 3DS, αλλά σαν προϊόν (τιμή+δυνατότητες+χρονικό σημείο που βγήκε στην αγορά) είναι ένα μέτριο προϊόν το οποίο για κάποιον λόγο όμως το αγαπάω, κυριολεκτικά fool for love! Η επιλογή σε hardware δεν τους βγήκε για home κονσόλα του 2012-13, το asymmetric gameplay απέτυχε να υλοποιηθεί και από την ίδια εταιρία και μπορεί εσύ κι εγώ να χρησιμοποιούμε κάποιες δυνατότητές του γιατί μας βολεύουν, αλλά καμία από αυτές τις δυνατότητες δεν λύνουν κάποια κενά στην αγορά. Ελάχιστοι έχουν μόνο μία τηλεόραση για να ενθουσιαστούν με την οθόνη του Gamepad όπου μπορείς να παίξεις το παιχνίδι και παρ’ ότι σου προσφέρει μία άρτια εμπειρία, ο περιορισμός στην απόσταση μεταξύ κονσόλας-gamepad το τελειώνει το εγχείρημα «selling point». Τα web browsing και streaming είναι επίσης πολύ όμορφες ιδέες που τα χρησιμοποιώ κι εγώ στην καθημερινότητά μου, αλλά την εποχή του Chromecast και των φτηνών tablets που έχουν γεμίσει τα παιδικά δωμάτια, πάλι δεν βουλώνουν κενά στην αγορά. Γενικά, ακόμα και το Xbox360 προσφέρει καλύτερες multimedia δυνατότητες.

      Και το «Η κονσόλα μπορεί. Η κονσόλα θέλει.» είναι πολύ σχετικό. Όσοι 3rd party devs έπαιρναν τα kits στα χέρια τους στις πρώτες μέρες του Wii U, έβριζαν με αυτό που έπαιρναν στα χέρια. Προσωπικά, δεν θυμάμαι ΤΟΣΟ αρνητικό press πριν από την κυκλοφορία μίας κονσόλας, χωρίς να συμφωνώ με όσα λέγονταν. Γιατί οι κωλοτούμπες όταν τα PS4 και Xone δεν είχαν να μας δώσουν first parties και μας γέμιζαν με τα Knacks πήγαιναν σύννεφο μετά από αρκετά sites. Όμως πάντα μόνο σε ότι αφορά την ποιότητα των first party του Wii U. Γιατί το το Wii U ως TOY, ως κονσόλα, ως προϊόν για να το προτείνω στην κόσμο, ένα αντικειμενικό review που συμπεριλαμβάνει τιμή, future proof κτλ, θα αναγκαζόμουν να το βαθμολογήσω πολύ μέτρια.

      Αν έπρεπε να του προσάψουμε κάτι του Ιβάτα, είναι γιατί είπε ΟΚ γενικά στο να βγει αυτό το προϊόν όπως βγήκε. Εννοείται ότι έγιναν εγκλήματα με παιχνίδια που άργησαν, με το πώς το παρουσίασαν στην επική εκείνη Ε3, αλλά η κονσόλα σαν προϊόν δεν έχει τίποτα για να πείσει τις μάζες. Ούτε καν χαμηλή τιμή. Και ο Πεπ δεν φτάιει για την χθεσινή τριάρα σαν προπονητής, γιατί Μπάγερν χωρίς Ριμπερί, Ρομπεν, Μαρτίνεθ, Αλάμπα και υγιή βασικό επιθετικό δεν μπορεί να φύγει από το Καμπ Νου με κάτω από τρία γκολ. Μπορείς να καμουφλάρεις κάποια πράγματα για 60-70 λεπτά (κάτι που δεν κατάφερε ο Ιβάτα στο ξεκίνημα του Wii U, μαζί σου), αλλά όταν δεν έχεις παίκτες και όπλα για να παλέψεις (selling point, 3rd party, τιμή, δύναμη) δεν μπορείς να νικάς με τα ψέματα ή να παίρνεις αποτελέσματα με μόνο έναν "παίκτη" (Neuer/First Party).

      Η αγορά έχει

    • Dural
    • κάποιους κάποια standart και νομίζω ότι το Wii U για τον μέσο καταναλωτή, δεν μπορεί να φθάσει κανένα από αυτά. Για έναν gamer που αγαπάει τα games του προσφέρει πολλά καλά παιχνίδια και αν είχα παιδί, προφανώς και θα του έπαιρνα ένα Wii U για να "βυθιστεί" στα εξαιρετικά Ninty-games, να γνωρίσει τις παιχνιδάρες τις παλιές μέσω της VC και πάει λέγοντας. Αλλά τα παραπάνω επιχειρήματα τα λέει ένας gamer που έχει δοκιμάσει τις περισσότερες εταιρίες και πάνω κάτω ξέρει και τι θα βρει και τι θα αγοράσει.

      Στο θέμα DeNA νομίζω τα είπες όλα. Είναι προφανές ότι στην εταιρία δεν έχουν κάποια in-house ιδέα που την πιστεύουν, και σε συνδυασμό ότι ο Iwata και τα υψηλά στελέχη κοιμήθηκαν στο θέμα mobile games με αποτέλεσμα να τους ξεπεράσουν οι εξελίξεις, τους «αναγκάζει» να προχωρήσουν στην λογική «τσιρότου» που λες πολύ εύστοχα στο σχόλιό σου. Βέβαια, από την στιγμή που βρίσκονται σε αυτή την θέση, πιστεύω ότι καλύτερη επιλογή δεν υπάρχει, πρέπει να μπουν γρήγορα σε αυτόν τον χώρο και δεύτερο «Wii U» δεν γίνεται να υπάρξει αυτή την στιγμή.

    • lovesfool
    • Αυτό με το παιδί που λες είναι μεγάλη κουβέντα. Έχω δύο κορίτσια. Είναι μικρές ακόμα για video games, αλλά έχω πιάσει πάρα πολλές φορές τον εαυτό μου να κλείνω την οθόνη του PC ή να πατάω pause γιατί θεωρώ ότι το περιεχόμενο δεν είναι κατάλληλο για τα μάτια τους, ενώ αντίστοιχα κάθομαι και παίζω άνετα στον καναπέ με αυτές να χαζεύουν που και που την τηλεόραση τα παιχνίδια της Nintendo στο Wii U. Επιπλέον, σκέφτομαι ότι ακόμα και παιχνίδια που δεν έχω ακουμπήσει, π.χ. NintendoLand, θα έχουν άλλο νόημα όταν μεγαλώσουν σε μερικά χρόνια και παίζουμε 4πλο. Το συγκεκριμένο δεν θα έχει γεράσει καθόλου για κανέναν της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου κι εμένα που δεν το έχω παίξει καθόλου.

      Η εγγενής δυναμική της κονσόλας είναι πολύ μεγαλύτερη από το εμπορικό αποτέλεσμα που έχει. Δεν λέω ότι θα μπορούσε να επαναλάβει τα μερίδια αγοράς του Wii. Ωστόσο, θα μπορούσε να έχει διπλάσιες πωλήσεις από ότι τώρα.

      Το πρόβλημα με τα dev kits που αναφέρεις είναι διπλό. Είναι εν μέρει επικοινωνιακό, κομμάτι στο οποίο ο Βούδας κοιμόταν, κι εν μέρη πρακτικό, που θεωρητικά θα μπορούσε να περιορίσει, αν όχι λύσει, μιλώντας καλύτερα και στενότερα με τους 3rd parties στη φάση του R&D και, γιατί όχι, εφαρμόζοντας αλλαγές βάσει του feedback που της έδιναν μέχρι και τελευταία στιγμή.

      Ξαναλέω. Δεν είναι Τσίπρας. Είναι πρόεδρος εμπορικής εταιρίας με παγκόσμια παρουσία. Σηκώθηκε μπροστά στους μετόχους, σε αυτούς που πληρώνουν το μισθό του, υποσχέθηκε ένα νούμερο σε βάθος 4μήνου, δεν μεσολάβησαν λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, δεν πέτυχε ούτε το 50% αυτού που υποσχέθηκε και είναι ακόμα εκεί... Δεν έκανε προεκλογική υπόσχεση. Έδωσε επίσημη πρόβλεψη αποτελέσματος εταιρίας που διοικεί. Και δεν άνοιξε μύτη...

    • ShrinkShady
    • Lovesfool δεν σε θυμάμαι ποτέ τόσο εριστικό..άσε που λες για τα νεότερα στοιχεία και αγνοείς το πιο σημαντικό ή μάλλον το αγνοείς εσκεμμένα..
      Για πρώτη φορά μετά το 11, η εταιρία έχει θετικό πρόσημο με (αντιγράφω) :Net Sales: ¥550 billion yen
      Operating Income: ¥20 billion yen
      Net Income: ¥30 billion yen, ξεπερνώντας τις προβλέψεις τις για κέρδος και μη μου μιλήσεις για τις ισοτιμίες, γιατί και αυτές φταίγανε όταν σημείωνε απώλειες.

      Οπότε και τι έγινε που έχασε το Forecast του WiiU για μερικά χιλιάδες κομμάτια..3.6 πρόβλεψη, αν θυμάμαι καλά, 3,38 οι πωλήσεις.
      Η εταιρία γύρισε στο κέρδος, και πλέον δεν υπάρχουν και λόγοι γiα φύγει ο Iwata μιας και κάνει, ετεροχρονισμένα ή μη θα το δείξει η ιστορία και όχι οι arm chair analysts, αυτά που θέλαν οι μέτοχοι.Δηλαδή, άνοιγμα στο mobile gaming, f2p μοντέλα, όπου επιτρέπεται, και κυρίως ισχυροποίηση του brand name με νέες συνεργασίες(ελπίζω να είδατε τα θεματικά πάρκα σε συνεργασία με την Universal) και διάχυση των franchises σε οδούς πέρα από τις παραδοσιακές gaming...
      Η όλη κουβέντα για τον Iwata είναι τρομερά πασέ, πλέον..Deal with it...Μένει, end of story.

    • agrimi78
    • Ωραίο το κείμενο αλλά νομίζω ότι ο συντάκτης έχει χάσει το point σε σχέση με την Nintnedo.
      Θεωρεί ότι "έπαιξε τα ρέστα της" και αναγκάστηκε, εκ των υστέρων, στην "ατιμωτική" συμφωνία με την DeNa.

      H αλήθεια είναι ότι η εταιρεία είναι εδώ και καιρό σε φάση αναδιοργάνωσης και "εμπορευματοποίησης" του τρομερού portfolio που έχει με την επέκταση του σε άλλα μέσα.

      Εδώ και καιρό δημιουργούσε νέες κτιριακές υποδομές για επέκταση των software δυνατοτήτων της. Μπήκε δυναμικά στον χώρο των videio game φιγούρων (amiibo) και πλέον είναι έτοιμη να μπει δυναμικά και στον χώρο του mobile gaming.

      Όλα αυτά, για να γίνουν σωστά, απαιτούν χρόνο. Ο Iwata "μεταλλάσσει" αυτή την στιγμή της εταιρεία και πρέπει να περιμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

      Άλλωστε όπως έχει πει και ίδιος μια αποτυχημένη κονσόλα δεν είναι τίποτα για την εταιρεία . Τα ip της είναι το κεφάλαιο που έχει και εκεί δεν βλέπω "πτώση".

      Επίσης οι επενδυτές δεν είναι τα "αφεντικά" της Nintendo. Είναι οι απαραίτητοι "τζογαδόροι" που θέλουν γρήγορο και εύκολο κέρδος ενώ ο Iwata κοιτάζει την εταιρεία, την ιστορία της, και πως θα την εξελίξει για να αντέξει στο βάθος του χρόνου.

      Δεν θα με εκπλήξει αν δούμε σε μερικά χρόνια animation ταινίες του mario, legend of zelda κτλπ.

      Κοίτα την "επιτυχημένη" sony (vita γκουχ γκουχ) που σε 20 χρόνια πορείας στα videogames δεν έχει καταφέρει να "κεφαλαιοποιήσει" τα ip της, δεν έχει έναν χαρακτήρα που να είναι άμεσα αναγνωρίσιμος, και από τους άσχετους, ούτε μπορεί να βγάλει άλλου τύπου revenue (πχ amiibo) από αυτά.

    • lovesfool
    • Για την κερδοφορία δεν σχολίασα, ShrinkShady, γιατί είναι κάτι που ίσχυε ως δεδομένο, απαράλλακτα για 120 χρόνια ιστορίας της εταιρίας.

      Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λέτε. Μακάρι να γίνεται τεράστιος όγκος δουλειάς σε επίπεδο υποδομών και ουσίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα δούμε μπαμ και κάτω όταν έχει στηθεί σωστά το νέο υπόβαθρο και το νέο πλαίσιο.

      Σαν καταναλωτής έχω κάθε κέρδος να συμβούν όλα τα θετικά που λέτε, καθώς και Wii U έχω και δεν χρησιμοποιώ όσο νιώθω ότι του αξίζει, αλλά και έχω σε ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου πολλά από τα franchise της Nintendo (κυρίως Metroid και Zelda, με αυτή τη σειρά προτίμησης). Το θέμα μου είναι ότι η Nintendo δεν θα έπρεπε να είναι, δεν της αξίζει να είναι απομονωμένη μόνο στα 3rd party, αλλά θα έπρεπε να στέκεται στο υψηλό βάθρο των δικών της IP και να δουλεύει ΚΑΙ με τα 3rd party, να έχει, δηλαδή, ολοκληρωμένη πρόταση και παρουσία.

      Δεν σχολίασα την DeNA ως κίνηση "παίζω τα ρέστα μου". Δεν είναι με την πλάτη στον τοίχο. Είναι η εταιρία του κλάδου που απέχει περισσότερο από όλους από μία τέτοια θέση. Έχει την τσέπη και την προσωπικότητα να μπορεί να βλέπει σαν τον Βούδα το μέλλον. Αυτό δεν αναιρεί ότι είναι εκνευριστικό να καίγεται το χωριό κι εσύ, επειδή φοράς αντιπυρική στολή, να ψήνεις marshmallows στις φλόγες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αν είχε κάτι εσωτερικά που να το πίστευε, είτε άμεσα, είτε μεσοπρόθεσμα, είτε ίσως μακροπρόθεσμα, δεν θα έκανε κίνηση "exit strategy" ή έστω "ας μην έχω όλα μου τα αβγά σε ένα καλάθι", όπως είναι αυτή της DeNA. Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία και η ρητορική που μας έχει συνηθίσει η εταιρία.

      Βάσει και της ανάλυσης του Πιστόλα περί Ιαπωνικής ηθικής, ίσως τώρα είναι πιο κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει ο καπετάνιος, τώρα που η εταιρία επέστρεψε στη κερδοφορία και έβαλε τον ύφαλο στην πρύμνη της. Ίσως είναι καθαρά πολιτιστικό θέμα που πηγάζει από το γεγονός ότι είμαι εντελώς δυτικής λογικής επαγγελματίας, αλλά προσωπικά εξακολουθώ να μην βλέπω προς τι η θεοποίηση του Iwata και να επιμένω ότι το ισοζύγιο της συμβολής του δεν έχει και τόσο θετικό πρόσημο σωρρευτικά.

      Μετοχές δεν έχω από καμία εταιρία, οπότε προσωπικά το ίδιο μου κάνει. Άμα θέλει και τον θέλουν, ας κάτσει να δούμε τι θα γίνει στο τέλος και που θα σταματήσει η μπίλια.

    • GooDShiveR
    • @ Lovesfool, Ο πατερας μου ειναι μαγειρας κ εχουμε μια ταβερνα. Ο οποιος κοσμος μας προτιμα ειναι επειδη ναι μεν εχουμε καλες τιμες, αλλα οτι και να παραγγειλεις στο μαγαζι είναι παντα νοστιμο, φρεσκο, καλης ποιοτητας και καιλομαγειρεμενο. Πιστευεις οτι αν παρουμε "μανατζερ" για να μας αυξησει το κερδος θα πραμεινουν αυτα τα στανταρτ που μας εχουν κανει γνωστους στην "πιατσα"?


      Με την ιδια λογικη θεωρω και προτιμω να ειναι ο Iwataς στο τιμονι του πλοιου παρα καποιος μανατζερ που να κοιτα μονο το κερδος. Δεν θελω παιχνιδια 6-8 ωρων, παιχνίδια μιας βδομαδας ουτε παιχνιδια για να γινω epsorts σταρ κλπ.

      Θελω Νintnedo χαμογελο απο τα games που μου προσφερει η εταιρια και αυτο φτανει κ περισσευει. (Μιας κ μου ήρθε, ακόμα και το Geist, ενα μετριό fps ακόμα το θυμάμαι μετά απο 10 χρόνια που το έπαιξα)

      Οι ζημιες της Nintnedo ηταν απολυτα προβλεπόμενες ακομα κ αν το WiiU έκανε 4 εκατομμυρια παραπάνω πωλήσεις, κυρίως λόγω τον επενδύσεων, αναδιοργάνωσης, R&D και πάει λέγοντας.

      "Plz understand"

    • alex4444
    • Λοιπον, εγω θεωρω οτι η Νιντεντο εχει θεματα που πρεπει να λυσει, ειτε αλλαξει ειτε δεν αλλαξει η ηγεσια. Γενικα lovesfool ειμαι απολυτα συμφωνος με τα προβληματα και στις αστοχιες που της προσαπτεις, αλλα αδυνατω να δω καποια μεγαλη ευθυνη του Iwata σε ολο αυτο.

      Γενικα νομιζω οτι δεν εξαρταται απο αυτον η αλλαγη πλευσης και ισως ηταν καταστροφικο να το γυρισουν σε δυτικο μοντελο διοικησης πληρως. Η πιο ρεαλιστικη λυση ειναι να πλαισιωθει ο Iwata ισως απο καποιους νεαρους συμβουλατορες, γνωστες και των δυτικων αγορων κι επισης να αρχισουν να προσεγγιζουν τυπο και 3rd parties για feedback οπως ειπες και οχι μονο...

      Πρεπει ειτε να σταματησει να φερεται σαν να ειναι μονη της στη βιομηχανια, ειτε να ξεκινησει σοβαρο μαρκετινγκ και να προωθησει τη μοναδικοτητα της με στρατηγικες τυπου Apple, οργανονωντας πιο σωστα ομως καποια πραγματα, οπως χρονοδιαγραμματα κυκλοφοριων (που τη σκοτωσαν σε 3ds και WiiU).

    • nkav64
    • Θεωρώ ότι η κίνηση της Nintendo με την DeNA απλά καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα η πείρα να συνδυάζεται με το νεανικό ενθουσιασμό έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αν δεν συνεργάζονται οι κορυφαίοι με τους κορυφαίους προς όφελος των καταναλωτών, τότε τι;

      Σχετικά με το Wii U, όπως και την οποιαδήποτε κονσόλα, δεν θα το κρίνω αποκλειστικά με βάση το hardware, αλλά σε συνδυασμό με το software και τη διασκέδαση που προσφέρει. Αν ήταν έτσι, τότε ο Commodore 64 για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να είναι ο προσωπικός H/Y με τις περισσότερες πωλήσεις και όλοι θα έπρεπε με νύχια και με δόντια, με αιματηρές οικονομίες και πείνα να έχουμε "αναβαθμιστεί" τότε αγοράζοντας μια Amiga 500 ή έναν Atari ST. Προσωπικά, το Wii U με έχει πείσει ότι πρέπει να έχει περίοπτη θέση στο σαλόνι μου και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών μου για παιχνίδια (για τα υπόλοιπα εμπιστεύομαι πολλά χρόνια τώρα το PlayStation brand) αλλά καλύπτει και το μεγαλύτερο μέρος της οικογενειακής μου ψυχαγωγίας. Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες ώρες έχουμε αφιερώσει οικογενειακά σε Smash Bros, Mario Party και Mario Kart. Βεβαίως, όλα υποκειμενικά είναι και εξαρτάται από που έχει ξεκινήσει ο καθένας την gaming πορεία του. Όσοι ξεκίνησαν παίζοντας CoD, BF, LoL, δεν έχουν πολλές ελπίδες να αγγίξουν το Wii U. Αντιθέτως, όσοι προερχόμαστε από την εποχή των 8bits και των εκπληκτικών platform games, το Wii U ίσως και να μας κάνει κλικ περισσότερο από τις άλλες κονσόλες.

      Όσον αφορά τον Iwata, την πορεία του θα την κρίνουν οι μέτοχοι και επειδή όπου μέτοχος και γεράκι, μάλλον κάτι θα ξέρουν για να τον διατηρούν στην ίδια θέση. Δεν μπορώ όμως να συμμεριστώ απόψεις του τύπου στην επιτυχία όλη μαζί και στην αποτυχία μόνος σου.

      @GooDShiveR +1

    • lovesfool
    • @ Alex444. Το μοντέλο που προτείνεις, με τον Iwata να πλαισιώνεται από νέους σε ηλικία συμβούλους με ουσιαστική εξουσία και βαρύτητα λόγου απλά δεν μπορεί να γίνει. Είναι καθαρά πολιτισμικό το θέμα. Δεν λειτουργούν έτσι οι Ιαπωνικοί οργανισμοί.

      Ζητώ την βοήθεια του Πιστόλα για αυτό.

      Γενικότερα, υπάρχει παγκοσμίως η τάση οι εμπορικοί οργανισμοί και οι επιχειρήσεις να δανείζονται πολλά από την παράδοση στρατιωτικής ή διοικητικής οργάνωσης του πολιτισμού τους. Σε αυτή τη λογική, οι παραδοσιακές Ιαπωνικές επιχειρήσεις λειτουργούν με όρους που παραπέμπουν σε εποχές Shogun. Δηλαδή, η πυραμίδα διοίκησης έχει τεράστια απόσταση από σκαλί σε σκαλί, όποιος είναι στο από πάνω σου σκαλί έχει το αλάθητο και δεν τολμάς να αμφισβητήσεις ότι κι αν σου πει, απλά υπακούς. Αντίστοιχα, το αμέσως από κάτω σου σκαλί είναι σκουπίδια, σκουλήκια, δούλοι και κάνουν ότι κι αν τους πεις. Σε αυτό, βάλε κι ένα ισχυρό συναίσθημα παθητικού mentoring κι έδεσε το γλυκό.

      Για αυτό και θεωρώ τόσο κρίσιμο το ποιος είναι στο τιμόνι. Δεν είναι μία δυτική εταιρία, όπου ο καθένας έχει ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης σε ότι αφορά τον τομέα του κι όλα αυτά συνθέτονται σε ένα αποτέλεσμα που ο επικεφαλής συνδυάζει, βελτιώνει, μεγιστοποιεί. Είναι μία κλασική Ιαπωνική εταιρία, όπου κάθε κατεύθυνση έρχεται μονόδρομος από πάνω προς τα κάτω κι όλοι ακολουθούν το πρόσταγμα που τους έχουν δώσει οι πεφωτισμένοι, άγιοι επικεφαλής τους. Ή κάπως έτσι, τέλος πάντως.

      Ότι πει ο Shogun, ακόμα και για το αν στη καφετιέρα του 3ου ορόφου θα έχουμε γεύση φουντούκι, ή γεύση καραμέλα.

      Πιστόλας; Τα λέω σωστά;

      nkav64. Έτσι πάει πάντα. Όταν έχεις θέση ευθύνης, είτε είσαι πρόεδρος σε εταιρία, προϊστάμενος ομάδας ανθρώπων (μαγείρων, οικοδόμων, φαντάρων, διαφημιστών ή ποδοσφαιριστών) ή οτιδήποτε σχετικό, στις επιτυχίες φταίνε όλοι μαζί, στις αποτυχίες ο επικεφαλής. Αυτό είναι κεντρικό στοιχείο του διοικείν. Όποιος δεν μπορεί, ας πάει να τυλίξει κανένα ντολμαδάκι.

    • GooDShiveR
    • Lovesfool,

      Προφανώς και ο πρόεδρος πρέπει να ασπάζεται την ευθύνη, περισσότερο για να προστατεύσει τους υπαλλήλους του. Δε νομίζω ότι ο Iwata δν είναι σωστος και καλός καπετάνιος.

      Αντίθετα, η λογική σου μου θυμίζει Έλληνα "φίλαθλο" που με 2-3 στραβοπατήματα απαιτεί μεταγραφές και αλλαγή προπονητή. Δεν φτιάχνεις καλή ομάδα με τέτοια λογική. Το double της προηγούμενης γενιάς είναι ακόμα φρέσκο, και αυτή τη γενιά ας αρκεστεί στο κύπελλο κι ας πάρει άλλος το πρωτάθλημα. Με 4-5 (ίσως κ να λέω πολλές) σωστά στοχευμένες κινήσεις, όλα γίνονται. Ήδη φαίνονται αποτελέσματα μετά τα αρχικά στραβοπατήματα.

    • vonzuchter
    • lovesfool ειχα την εντυπωση οτι εισαι προγραμματιστης ή κατι τετοιο τελοσπαντων ή ασχολεισαι στον τεχνικο τομεα... Πολυ μανατζεριλιστικα ομως ειναι τα σχολια σου και το λεξιλογιο σου. Ποιος αφοδευτηκε για τα νουμερα και τα παρασιτα τους μετοχους και τα κερδη. Γουσταρουμε Iwata γιατι ειχε και εχει οραμα και αγαπαει αυτο που κανει και αγαπαμε τις επιλογες του. Δεν φανταζομαι να εισαι παρασιτικη κατσαριδα μανατζαρεος? Θα ειναι μεγαλο σοκ για μενα που τοσο καιρο διαβαζα τα σχολια σου :)

    • vonzuchter
    • @nkav64 τον iwata τον κρατανε γιατι ειναι σημαια και συμβολο και λατρευεται απο τους πελατες της νιντεντο. Οπως ενας παλιος παλαιμαχος οδοσφαιριστηςπ που παραμενει στο ροστερ της ομαδας το τελευταια χρονο που παιζει μπαλα απλα για να αποσυρθει κλεινοντας τη καριερα του στην ομαδα που λατρευτηκε και αγαπηθηκε και λατρεψε και αγαπησε. Ο Ιwata δεν ειναι παρασιτικη κατσαριδα μανατζαρεος. Ο iwata εχει μερος στον σχεδιασμο στην επιλογη των τιτλων κτλπ. Ειναι η ψυχη της νιντεντο. Δεν ειναι ενας απλος μανατζαρεος. Οι μανατζαρεοι κοιτανε μονο τα νουμερα και απολυουν κοσμακη αμα αυτα δε βγαινουν ή αν δε πιασει η εταιρια τους στοχους , για να παρουν το μερισματακι τα αλλα παρασιτα οι μετοχοι. Ο ρολος των μανατζαρεων στον σημερινο καπιταλισμο δεν εχει να κανει με τιποτα δημιουργικο. Ο Ιwata δεν ειναι μανατζαρεος για αυτο και κανενα μετοχικο συμβουλιο δε μπορει να τον ακουμπησει εκτος πια αν παει τοσο ακλαφτη η νιντενο και παει για κλεισιμο. Οσο για το mobile gaming ε ειναι το μελλον εκει θα ειναι τα χοντρα φραγκα τα επομενα χρονια , η γυναικα μου ειναι βρεφονηπιοκομος και εχει 34 πενταχρονα στη ταξη της και ολα μιλανε για ταμπλετς και για παιχνιδια στο ταμπλετ... Μια γενια μεγαλωνει με ταμπλετ. Εκει ειναι το μελλον εκει τα φραγκα. Ειναι θεμα επιβιωσης πλεον να μπει στην αγορα αυτη η νιντενο και θα μπει. Οσο και αν δε το γουσταρουν ουτε καποιο στη νιντεντο ουτε οι οldschool gamers που μεγαλωσαμε με GB και Lynx και GBA.

    • nkav64
    • @vonzuchter, το ότι δεν έγραψα την άποψή μου για τον Iwata, προφανώς δεν σημαίνει ότι πιστεύω τα αντίθετα από όσα παράθεσες.

      Απαντώντας και στον lovesfool καλές οι θεωρίες περί ηγεσίας, όμως στην πράξη τι γίνεται. Στην πράξη, όταν ο ηγέτης είναι σωστός, ακόμα και στην αποτυχία όλοι συσπειρώνονται γύρω από αυτόν. Η ηγεσία δεν είναι κάτι εύκολο και το γνωρίζουν όλοι οι υφιστάμενοι. Πέρα από διάφορες θεωρητικές γνώσεις, πάνω απ' όλα απαιτούνται προσόντα που δεν τα μαθαίνεις σε κανένα πανεπιστήμιο, όπως η ικανότητα να ηγείσαι, το να συσπειρώνεις γύρω σου κόσμο, να οργανώνεις τη δουλειά μιας ομάδας και να παίρνεις από τον καθένα συνεργάτη σου βέλτιστο.

      Στην περίπτωση του Iwata λοιπόν, αυτό το γνωρίζουν όχι μόνο οι υφιστάμενοί του, αλλά και οι μέτοχοι, οι πελάτες κλπ. Ο Νίκος έγραψε ότι προφανώς ακόμα δεν έχει βρεθεί άξιος διάδοχός του. Με το φτωχό μου το μυαλό, αντιλαμβάνομαι ότι σε μια χώρα τόσο αναπτυγμένη επιχειρηματικά όπως η Ιαπωνία, η δυσκολία εύρεσης αντικαταστάτη του δεν οφείλεται στο πόσο ακατάλληλος, αλλά στο πόσο ικανός είναι ο Iwata.

      Άλλη νοοτροπία οι Ιάπωνες. Σέβονται τα σύμβολά τους.

      Ελπίζω πάντως να μην προσπαθήσει κάποιος να αναζητήσει αντίστοιχα παραδείγματα σε Ευρώπη- Αμερική. Απλά δεν υπάρχουν, λόγου τελείως διαφορετικού τρόπου σκέψης.

    • agilebeast
    • Ρίχνω ένα μεγάλο φταίξιμο στη Nintendo η οποία από εποχές N64 άρχισε να χάνει το third party support. Ναι, έκανε και πολλά λάθη με το Wii U αλλά δεν φταίει ολοκληρωτικά η Nintendo αφού φαίνεται μέσα από τις πωλήσεις ότι ο μέσος καταναλωτής που αγοράζει μια Nintendo κονσόλα την αγοράζει για να παίξει τα first party παιχνίδια και όλα τα άλλα πάνε σε δεύτερη μοίρα. Δυστυχώς έτσι όπως έχει σχηματιστεί η βιομηχανία αυτή τη στιγμή η Nintendo δεν μπορεί να επιβιώσει έτσι, οι gamers πια θέλουν μια τεράστια ποσότητα τίτλων στη διάθεση τους σε τακτά χρονικά διαστήματα κάτι που η Nintendo από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει.

    • lovesfool
    • Άλλη μία εξαιρετική επιχειρηματική κίνηση, που μπορεί να αποβεί απολύτως κερδοφόρα κι είναι πολύ έξυπνη, ωστόσο είναι μάλλον όχι χαρακτηριστική για την μέχρι τώρα φιλοσοφία της Nintendo και δείχνει και πάλι πλήρη δυσπιστία προς το R&D της και τα προϊόντα που έχει προς ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη είδηση θα έλεγα ότι δείχνει δυσπιστία εκ μέρους της εταιρίας για το υλικό της σε πολύ πιο μακροχρόνιο ορίζοντα από ότι η σύμπραξη με την DeNA.

      http://www.nintendo.gr/nintendo-------universal-parks-and-resorts----theme-parks.html

      vonzuchter. Μανατζαρέος με τα όλα μου. Σταμάτα να με διαβάζεις τώρα. Αυτή τη περίοδο είμαι διοικητικός (διευθυντής marketing) σε εταιρία με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα κι έχω δουλέψει σε διάφορες παρόμοιες θέσεις από βιομηχανίες καλλυντικών, ψυχαγωγίας, τεχνολογίας, τροφίμων και ποτών.

    • agrimi78
    • Η ερώτηση 8 είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δείχνει πως αντιμετωπίζει η Nintendo τα πράγματα.

      http://www.nintendo.co.jp/ir/en/library/events/150508qa/03.html

*