Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

PC: Άριοι και Προλετάριοι

Του χρήστη lovesfool

Αυτή τη φορά δεν θα απαριθμήσω ψέματα, αλλά αλήθειες. Για δεύτερη φορά θα μιλήσω για εντελώς προσωπικά πράγματα και θα δώσω απόψεις χωρίς επιχειρήματα και χωρίς νούμερα κι αριθμούς για να στηρίξω όσα λέω. Αυτή τη φορά, δεν θα τα βάλω με τους πειρατές, αλλά με την PC Master Race και μάλιστα, όχι από την οπτική κάποιου "κονσολάκια", αλλά ως PCας και ο ίδιος, εκ των έσω δηλαδή. Στο στόχαστρό μου είναι όλοι αυτοί οι θιασώτες απόψεων του στυλ "έχω την τάδε κάρτα γραφικών και άρα είμαι πιο σημαντικός από εσένα", ή "οι κονσόλες είναι αντίστοιχες ενός PC πενταετίας", ή "εμένα το PC μου τρέχει το τάδε παιχνίδι, με όλα στο Insane Ultra Advanced Settings στα 8K και με 200fps".

Να σου πω ένα μυστικό φιλαράκο; Το δικό μου PC δεν τρέχει το ίδιο παιχνίδι ούτε στο Medium με 30fps στα 800x640, αλλά... wait for it... και πάλι το παιχνίδι το απολαμβάνω. Να σου πω και κάτι ακόμα; Δεν είμαι η εξαίρεση, είμαι ο κανόνας.

Αλήθεια Πρώτη: To PC είναι gaming πλατφόρμα, αλλά όχι ακριβώς. Αυτό είναι επιχείρημα τιραμόλα που αλλάζει μαζί με τις φάσεις της σελήνης. Όποτε μας συμφέρει, το PC είναι "η καλυτερότερη gaming πλατφόρμα που έχει υπάρξει ποτέ", ενώ όποτε υπάρχει ανάγκη (συνήθως όταν συμμετέχει σε συζήτηση μεταξύ Master Race κάποιος κοινός θνητός με mid-range specs) το PC κάνει "τα πάντα όλα ΚΑΙ παίζει video games". Αποφασίστε. Ή το ένα ή το άλλο. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι δεν χρειάζεται τόση RAM, δυνατή κάρτα γραφικών, τζαμάουα οθόνη και gaming mouse για να χρησιμοποιήσω excel για τη δουλειά ή word, powerpoint και browser για να κάνω μία εργασία στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Άσχετα με το τι κάνει ή δεν κάνει, οι περισσότεροι από εμάς αγοράσαμε οικιακό PC με ένα και μοναδικό σκοπό, τα video games. Είναι άλλη ιστορία το επιχείρημα που χρησιμοποιήσαμε στους γονείς μας για να αποκτήσουμε το πρώτο μας PC, ότι δηλαδή θα κάναμε ένα κάρο πράγματα, ότι θα μας βοηθούσε να μάθουμε "πληροφορική" (σιγά μην μάθω και C# επειδή παίζω κάτι στο PC) κι ένα κάρο άλλα ψέματα. 

Αλήθεια Δεύτερη: Σημασία έχουν τα system requirements όχι τα recommended settings. Ελάτε εδώ κάτω, στον πραγματικό κόσμο μαζί με τους υπόλοιπους. Έχω PC από το 1989. Προφανώς δεν το αγόρασα εγώ, αλλά οι γονείς μου. Δεν ήταν το πιο ακριβό PC της εποχής. Ήταν ένα PC λίγο πάνω από τη μέση κατηγορία της εποχής (π.χ. είχα ασπρόμαυρη VGA, που για την εποχή ήταν σχετικά ουάου, ενώ ο επεξεργαστής ήταν 386, τη στιγμή που πολλοί φίλοι μου ήταν στο 8086). Το να έχει κανείς high end PC δεν είναι εύκολο σπορ. Κάποτε δεν ήταν εύκολο σπορ να έχεις καν αξιοπρεπές PC. Όλη μου η εφηβεία πέρασε με εμένα να μαζεύω λεφτά όλο το χρόνο για να τα "σκάσω" μαζεμένα κάθε καλοκαίρι για αναβαθμίσεις. Το καλό με την δημοτικότητα των κονσολών την προηγούμενη γενιά είναι ότι έγιναν κανόνας τα port από τις κονσόλες, που είχε σαν αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το ότι η τεχνολογία οδεύει όλο και πιο κοντά σε πλατό, να μειωθεί στο ελάχιστο ο ρυθμός με τον οποίο χρειαζόμουν αναβαθμίσεις. Η μόνη πιθανότητα να είμαι κοντά ή και να πατάω στα recommended settings ήταν κάθε 3-5 χρόνια που είτε επένδυα σε αναβάθμιση κάποιου βασικού στοιχείου του PC μου, είτε αγόραζα καινούριο. Μόνο τότε. Έκανα αναβάθμιση για γενικότερα θέματα συμβατότητας και απόλαυσα ξανά παλιά μου παιχνίδια ως πάρεργο. Γιατί...

Αλήθεια Τρίτη: Οι περισσότεροι καταλήξαμε ή παραμένουμε στο PC επειδή ήταν και είναι Η ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ. Λυπάμαι που σας χαλάω τη μανέστρα αγαπητή μου PC Master Race. Εσείς μπορεί να σκάτε ένα κάρο λεφτά για να έχετε υπολογιστή που να μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα 5-6 επικοινωνιακούς δορυφόρους σε τροχεία, να τρέχει το Crysis 8 σε 120fps κι ανάλυση 4Κ, να κατεβάζει 45 torrent, να αναπαράγει αρχείο video ποιότητας Blu-ray, να κάνει render αρχείο στο 3D Max, να δημιουργεί φωτορεαλιστικό αρχείο autocad ΚΑΙ να διαχειρίζεται παράλληλα σε full capacity downloads από το client του Steam (ξέρω, με το τελευταίο το παράκανα), αλλά οι περισσότεροι από εμάς καταλήξαμε στο PC επειδή δεν είχαμε την δυνατότητα ή θέληση να δαπανήσουμε λεφτά για κάτι άλλο. Το PC ήταν η φθηνότερη κονσόλα επειδή, ας είμαστε ειλικρινείς, μπορούσες να παίξεις ότι ήθελες χωρίς κόστος. Ναι, αναφέρομαι στην πειρατεία. Ο λόγος που βάζω παρελθόντα χρόνο είναι επειδή πλέον το PC είναι μακράν η πιο φθηνή πλατφόρμα ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται να είσαι κλέφτης. Ακόμα κι αγοράζοντας κανονικά, αυθεντικό περιεχόμενο, βρίσκεις παιχνίδια πολύ φθηνότερα, τόσο Day 1, όσο και (κυρίως) λίγο μετά την κυκλοφορία των παιχνιδιών. Steam Sales, Humble Bundle κι ένα κάρο άλλες πλατφόρμες, κυρίως ψηφιακές, εξασφαλίζουν πρόσβαση σε κάθε λογής παιχνίδια, από ΑΑΑ μέχρι indies, έναντι αντιτίμου ενός καφέ στα Everest. Επιπλέον, τόσο η αρχική επένδυση για ένα νέο, mid-range PC, όσο και ο ρυθμός και το ύψος της επένδυσης που απαιτείται για αναβαθμίσεις σε βάθος χρόνου, είναι πλέον και αυτά οικονομικότερα από το να αγοράζεις νέα κονσόλα σε κάθε γενιά. Σε προηγούμενες δεκαετίες, έτρεχες με αναβαθμίσεις βασικών εξαρτημάτων κάθε 5-6 μήνες. Τόσο γρήγορος ήταν ο ρυθμός που προχωρούσε η τεχνολογία. Πρόσθεσε και το σχεδόν αέναο "backwards compatibility", που για το PC είναι μάλλον άτοπο ως έννοια και τα οικονομικά προτερήματα είναι τεράστια. Αν ανήκεις στην PC Master Race, που σημαίνει ότι δίνεις ένα τσουβάλι λεφτά για το μηχάνημά σου, αλλά παρόλα αυτά καταναλώνεις αποκλειστικά πειρατικό περιεχόμενο, συγχαρητήρια, γιατί κερδίζεις bonus πόντους καφρίλας στο Cornetto Duet μου σύμφωνα και με το προηγούμενο κείμενό μου.

Αλήθεια Τέταρτη: Είναι χαζή η σύγκριση τεχνικών χαρακτηριστικών μεταξύ PC και κονσολών. Με πιάνει πονοκέφαλος κάθε φορά που διαβάζω επιχειρήματα βάσει specs από τους PCάδες για να την πουν στις κονσόλες. Επίσης, εκνευρίζομαι με την αφέλεια που αντιμετωπίζουν πολλοί το optimization. Το ότι μία κονσόλα έχει X RAM, ενώ ένα PC έχει 4X RAM, για παράδειγμα, δεν λέει όλη την ιστορία. Τρέξτε τον task manager στο PC σας. Μετρήστε πόσα πράγματα τρέχουν παράλληλα εκτός από το παιχνίδι, περιλαμβανομένου και του λαίμαργου λειτουργικού σας συστήματος. Αν κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει σε μία κονσόλα, η λίστα θα ήταν πολύ μικρότερη. Ή καλύτερα, μέχρι και την προηγούμενη γενιά θα ήταν πολύ μικρότερη, καθώς PS4 και Xbox One ήρθαν να ακυρώσουν ουσιαστικά αυτό το πλεονέκτημα των κονσολών, απογοητεύοντας όσους early adopters έκαναν απλή αναγωγή των τεχνικών τους χαρακτηριστικών στο χαρτί σε αυτό που θα έβλεπαν από τα παιχνίδια. Από την άλλη, τα περισσότερα παιχνίδια στήνονται στις κονσόλες και γίνονται port στο PC, οπότε κι αυτό από μόνο του κάτι θα έπρεπε να σου λέει. Το ότι πανηγυρίζεις για την 4Κ ανάλυση που τρέχει τα παιχνίδια το PC σου εδώ και 4-5 χρόνια δεν λέει και πολλά όταν το +90% αυτών είναι port από κονσόλες, που σημαίνει ότι έχουν στηθεί σε άλλα spec. Ζήτω σου, μπράβο σου και συγχαρητήριά σου, αλλά είναι σαν να πανηγυρίζεις για την HD εποχή που έφερε η προηγούμενη γενιά κονσολών έχοντας τηλεόραση CRT. Όσο κι αν θεωρείς το PC σου μία δεκαετία μπροστά από την τρέχουσα γενιά κονσολών σε θέμα τεχνικών χαρακτηριστικών και πάλι port από αυτές τις κονσόλες θα παίξεις. Κάτι σαν τα HD Remake που βλέπουμε από PS3 στο PS4 ένα πράγμα. Έχει διαφορά, αλλά δεν είναι κι άλλη εμπειρία. Δεν είναι να βγεις στην Ομόνοια ή τον Λευκό Πύργο με καπνογόνα.

Αλήθεια Πέμπτη: Δεν είμαι ο Καρέτσος. Τον Δημήτρη τον αγαπώ και το ξέρει (παντρεμέεεεενοι κι οι δυο, γύρνα σεεεεεεε παρακαλώωωωω), αλλά δεν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το να είσαι PCας δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι επαρκώς καταρτισμένος για να δουλέψεις στο service ή στις αναβαθμίσεις PC της Public ή του Πλαισίου. Αναγκαστικά, όλοι μας ξέρουμε κάποια βασικά. Η ανάγκη για αναβαθμίσεις μας έχει αναγκάσει να μάθουμε ένα βασικό λεξιλόγιο, μία βασική λογική, ένα σκελετό σκέψης που θα μας βοηθήσει στην επιλογή μας. Παράλληλα, η εμπειρία μας έχει οδηγήσει και σε αρκετά βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν και με το πώς λειτουργούν τα πάντα, stress tests κι άλλα τέτοια για να επιβεβαιώσουμε τι φταίει όταν κάτι πάει στραβά. Από εκεί και πέρα, όμως, χάος. Για τους περισσότερους από εμάς, από ένα πολύ βασικό επίπεδο και πέρα, τα υπόλοιπα μας ακούγονται ως ψιψιψίνια και κοκοκόψαρα. Τι requirements έχει το τάδε παιχνίδι που θέλω να παίξω; Μου τρέχει; Τέλος. Όλα καλά. Για το μεγαλύτερο ποσοστό από εμάς, μας αρκεί ότι το παιχνίδι φόρτωσε. Για ένα γενναίο ποσοστό από εμάς, μας απασχολεί και η ανάλυση ή τα frames και τα παίξουμε λίγο με τα όποια ingame settings για να βρούμε τη χρυσή τομή. Μέχρι εκεί. Άντε και να μπούμε σε 4-5 forum που συχνάζουν "Καρέτσοι" (τόσο στην φυσιολογική, όσο και στην καμμένη εκδοχή) για να διαβάσουμε μία συζήτηση για το κατά πόσο η RAM της Transcend είναι καλύτερες ή χειρότερες από τις αντίστοιχες της ASUS ή της Kingston ή της Simpletech. Χρειαζόμαστε, αραιά και που, να υπάρχουν "Καρέτσοι", αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε "Καρέτσοι".

Αλήθεια Έκτη: Πόσα ξόδεψες, είπες; Δικά σου τα λεφτά. Δικαίωμά σου. Όμως, δεν μπορώ παρά να νιώθω αποξενωμένος. Όταν μετά από όλα τα παραπάνω, που περιλαμβάνουν κι επιχειρήματα γιατί το PC είναι η φθηνότερη gaming λύση μακροχρόνια, εσύ ξοδεύεις κάποιες χιλιάδες ευρώ για να παίξεις Minecraft σε ανάλυση 4Κ και 120fps, δεν μπορώ παρά να προβληματίζομαι. Δεν είναι αυτό το φυσιολογικό, φίλε μου. Το ίδιο λέω και για τύπους που έχουν όλες τις κονσόλες κι όλα τα παιχνίδια που έχουν βγει ποτέ σε τεράστιες βιβλιοθήκες. Τα είχες, τα έδωσες και μαγκιά σου, αλλά αυτό δεν ακυρώνει ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν ξοδεύουμε τέτοια ποσά για κάτι που αφορά απλά την ψυχαγωγία μας. Προσωπικά, έχω ή δεν έχω τα λεφτά, ποτέ δεν μπόρεσα να δικαιολογήσω στον εαυτό μου επένδυση που να ξεπερνά το κόστος 4-5 ημερών καλοκαιρινών διακοπών σε νησί με την οικογένειά μου. Τόσο το κοστολογώ το PC μου. Νομίζω ότι ακόμα κι αυτό ίσως να μην είναι ο κανόνας. Υπάρχει μία μειοψηφία που ξοδεύει και συντηρεί την βιομηχανία των high end εξαρτημάτων και μαγκιά της, αλλά νομίζω ότι ο όγκος των πωλήσεων PC είναι στα πολύ πιο κάτω στρώματα. Ας μη θεωρεί, λοιπόν, η PC Master Race εαυτόν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει PC gamer, γιατί πολύ απλά, δεν είναι παρά μία μικρή, ηχηρή μειοψηφία.

Bonus Αλήθεια: Και με αυτό το τελευταίο θέλω πάλι να καταλήξω στους developers. Δεν μπορεί να είστε τόσο αφελείς. Δεν μπορεί να ξέρετε τόσο λίγο το κοινό σας. H nVidia και η κάθε nVidia προσπαθεί να μας πείσει ότι οτιδήποτε κάτω από 4K είναι σκουπίδια στο PC κι ότι μας είναι απολύτως απαραίτητη 64GB RAM, αλλιώς δεν μπορούμε να απολαύσουμε σωστά την εμπειρία του PC gaming. Δουλειά τους είναι. Αυτό πουλάνε. Εσείς, όμως, είστε φάουλ. Είναι πολλά τα παραδείγματα των παιχνιδιών που το optimization ή τα specs έχουν στηθεί με γνώμονα την PC Master Race κι ως αποτέλεσμα πυροβολούν μόνα τους τα πόδια τους σε ότι αφορά τις δυνητικές τους πωλήσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι από τη μία υπάρχει το καλλιτεχνικό όραμα, που σπρώχνει όλο και περισσότερο σε περισσότερες απαιτήσεις από πλευράς τεχνολογίας. Αντιλαμβάνομαι, επίσης, το δέλεαρ των ανώτερων specs. Από την άλλη, θα πρέπει κι οι developers να καταλάβουν το κοινό τους, να αντιληφθούν που πρόκειται για πραγματική πλειοψηφία και που για ηχηρή μειοψηφία. Ειδικά σε περιπτώσεις PC exclusives δεν μπορώ να το καταλάβω, αφού εκεί είναι καθαρά θέμα επιλογής κι όχι κακού (είτε λόγω μικρής επένδυσης - ενδιαφέροντος, είτε λόγω ανικανότητας) optimization. Σε ποιους πιστεύεις ότι θα πουλήσεις, βάζοντας τον πήχη για το παιχνίδι σου τόσο ψηλά; Ο λόγος που η indie σκηνή ανθεί τόσο πολύ στα PC δεν είναι μόνο ότι η πλατφόρμα έχει χαμηλότατο σημείο εισόδου για την έκδοση περιεχομένου, αλλά κι επειδή το κοινό είναι εξοικειωμένο με παιχνίδια χαμηλών τεχνικών χαρακτηριστικών. Επιστρέφοντας στο παράδειγμα του αέναου backwards compatibility, πολλοί PCάδες παίζουμε ακόμα παιχνίδια δεκαετίας ή και παλιότερα, οπότε μας είναι απολύτως αποδεκτό ένα παιχνίδι παρωχημένου τεχνικού τομέα, πολύ περισσότερο από την HD κουλτούρα που επικρατεί στις κονσόλες. Δεν κερδίζεις τίποτα φτιάχνοντας ένα παιχνίδι που ικανοποιεί μόνο την PC Master Race, έχοντας υψηλές απαιτήσεις, γιατί αποκλείεις το 90% των δυνητικών σου πελατών. Δεν θα κάνουμε αναβάθμιση για ένα ή δύο παιχνίδια, όταν μπορούμε μία χαρά να παίξουμε 1 εκατομμύριο άλλα με το PC που έχουμε ήδη. Αν οι developers ήταν έξυπνοι, θα ακολουθούσαν τον αντίθετο δρόμο, θα ακολουθούσαν το παράδειγμα των indie devs, θα έστηναν δηλαδή τα παιχνίδια τους με requirements ακόμα πιο χαμηλά κι από τις κονσόλες προηγούμενης γενιάς κι ας είναι τα recommended στο Θεό. Ας είναι η βεντάλια μεταξύ των δύο ρυθμίσεων δυσθεώρητη. Κανένα πρόβλημα. Δώστε περιεχόμενο στο λαό κι ας βάλει η "βασιλική οικογένεια" χαβιάρι πάνω στο δικό της παξιμάδι.

Την τελική, τα video games είναι μία συνολική εμπειρία. Το pixel count ή τα fps από μόνα τους δεν έχουν καμία σημασία. Δεν είναι αυτά που κάνουν ένα παιχνίδι καλό ή κακό, είτε είναι σε κονσόλα, είτε είναι σε smart συσκευή, είτε είναι σε PC.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
13 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • valkongr
    • [+]
    • AnimaPura
    • Ξέρω ανθρώπους που έχουν μεράκι με το χτίσιμο PC's και αγοράζουν πάντα κανονικές κόπιες. Υπάρχουν όμως προφανώς και αυτοί που αναφέρεις με τα rigs-τέρατα, που μετά πάνε και κατεβάζουν τα πάντα.

      Οι τελευταίοι μου θυμίζουν αυτούς που σκάνε 800 Ευρώ σε τηλέφωνο και σε ταράζουν στις αναπάντητες γιατί δεν βάζουν κάρτα.

    • Nokhor Nogai
    • Α ρε lovesfool. Παρακολουθώ καιρό τα blogs σου γιατί πάντα πατάς ένα θέμα στον κάλο, αλλά δεν μπορούσα να πω ότι συμφωνούσα 100%. Τώρα με αυτό το άρθρο μ'έφτιαξες όμως. Και αυτό το λέω και ως κονσολάς και ως (τώρα πιο τελευταία) PC gamer.

    • ZazzyJr13
    • Κατι ακομα σημαντικο για μενα ειναι πως στο PC μπορεις να βγαλεις ολο το ψωνιο σου ή αναγκη σου για διαφοροποιηση....Πληρωνοντας βεβαια...
      Δηλαδη ενας PCας θα κατσει να τα βγαλει εξω να τα μετρησει να συγκρινει νουμερα κτλ γνωριζοντας οτι σε νουμερα υπερτερει.
      Εχει τοσο μεγαλη σημασια ομως αν εχεις ενα πολυ γρηγορο αμαξι αν ο δρομος δεν εχει φτιαχτει για να τρεχεις?

      Η διαφοροποιηση απο μια ψονσολα σε μια αλλη ειναι στο τι τηλεοραση εχεις ή αν εχεις εξτρα συστημα ηχειων...
      Και φυσικα συγκρινω κονσολες ομοιες (PS-PS, Xbox - Xbox, κ.ο.κ)

    • lovesfool
    • @ Nokhor Nogai. Αυτός είναι ο σκοπός τις περισσότερες φορές. Να πατήσω κάποιο κάλο. Αυτό ήθελα με το παρόν κείμενο και το προηγούμενο για την πειρατεία, που πάνε σετάκι (εξού και Cornetto Duet). Ειδικά αυτό για το PC δεν βγάζει και το ίδιο νόημα αν δεν έχεις πρώτα υπόψη σου αυτό που έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα.

      Η μόνη διαφορετική περίπτωση είναι να γράφω κάτι απλά για προσωπική μου εκτόνωση, συνήθως ψυχική, που μεταξύ μας εν μέρει ήταν και αυτό αποτέλεσμα του προηγούμενου ειδικά κειμένου μου για την πειρατεία.

      Είναι που είμαι και "άσχετος από PC", οπότε είχα επιπλέον κίνητρο αυτή την εβδομάδα. Λες και ψάχνεται κανείς για παράσημο "σχετικοσύνης" στο PC, λες και υπάρχει "σωστός τρόπος να είσαι PCας" και δεν αρκεί ότι έχω οικιακό υπολογιστή από το 1989...

    • Roronoa
    • Ευγε! Τα ειπες αρκετα καλα, απλα 2 παρατηρησεις

      Τα PC ειναι και η καλυτεροτερη πλατφορμα ολων των εποχων ΚΑΙ τα κανουν ολα και παιζουν και videogames! :P :P :P

      Το meme "PC Master Race" (ελπιζω ο κοσμος να μην το παιρνει πολυ στα σοβαρα)δεν ειναι για αυτους με τα τζαμαουα PC των 4-way SLI και 4K αναλυσεων, PC master race ειναι οποιοσδηποτε θεωρει τα PC την ανωτερη πλατφορμα ασχετως του αν εχει καλο PC (ή αν εχει PC :P). Ειναι οποιος ειναι πισας γιατι γουσταρει την ελευθερια στο να επιλεξει το hardware του και τα περιφερειακα του. Γιατι προτιμα τα παιχνιδια στον υπολογιστη απο τα exclusives και μη, με mods κτλ, γιατι θελει ελευθερια στο τι software θα εχει για voice και capture κτλ, και τι hardware θα εχει. Ακομα και γιατι προτιμα να παιζει σε μια καρεκλα με την οθονη στο μισο μετρο.
      Οποιος θεωρει κατωτερους τους gamers με αδυναμο hardware ειναι ανοητος.
      Οπως λεει και το αρχαιο ρητο "its not about the hardware in your rig, but the software in your heart"

    • zerocool7545
    • Θα γράψω για μένα.Στο σπίτι έχω 1 pc και τίποτα άλλο.Δεν έχω smartphone, δεν έχω ταμπλέτα, δεν έχω κονσόλα τίποτα άλλο απολύτως.Το pc στο γραφείο είναι συνδεδεμένο με HDMI με το home cinema στο σαλόνι και με wireless media tranfer στην κρεβατοκάμαρα μου.
      Αυτή την περίοδο παίζω ΝΒΑ2Κ, GTA Online και Witcher στην tv στο σαλόνι και Civilization στο γραφείο.Αν θέλω να δω ταινία/σειρά/μουσική το κάνω μέσω του KODI στο σαλόνι ή στην κρεβατοκάμαρα.Surfing, emails, social media, skype κτλ μέσω ενός ασύρματου πληκτρολογίου με ενσωματομένο touchpad γίνεται και στο σαλόνι/κρεβατοκάμαρα με το Big Picture και στο γραφείο.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 1 PC.Τίποτα παραπάνω, μόνο με 1 pc με medium προς high specs.
      Το pc κάνει τα ΠΑΝΤΑ και όποιος δεν το καταλαβαίνει απλά εθελοτυφλεί.
      Αυτός που κυνηγάει τα ultra specs χαλάει όλα του τα λεφτά στο hardware οπότε χαμένος βγαίνει.Αυτός που κολλάει στην κονσόλα χαλάει όλα τα λεφτά του στο software (games) οπότε επίσης χαμένος βγαίνει.Η χρυσή τομή είναι ένα pc με medium/high specs όπου και πολλά λεφτά για hardware δεν χαλάς (περίπου 50-100 ευρώ το χρόνο) και λεφτά τρελά για software δεν χαλάς αφου υπάρχει το Steam, Humble, gog κτλ.

      Νομίζω ότι ο lovesfool αυτό προσπάθησε να εκθειάσει στο κείμενο του αν κατάλαβα καλά και στα περισσότερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συμφωνώ μαζί του.Με λίγα λόγια μακριά από τα άκρα.Το 1 άκρο είναι το τούμπανο pc με το τεράστιο κόστος για hardware kαι το άλλο άκρο οι παράλογες τιμές για υπηρεσίες και παιχνίδια στις κονσόλες.
      Παν μέτρον άριστον :)

    • Geovra
    • Εξαιρετικο κειμενο once more....αν μπορω να παραθεσω-προσθεσω κατι στο Pc master race...και μονο που μπορεις να παιξεις mame ΤΕΛΟΣ :)

    • Altair
    • Καιρό είχα να λογκάρω,παρόλο που σας διαβάζω καθημερινά.Εύγε Lovesfool,πολύ καλό άρθρο.Συμφωνώ στο 90%,αλλά δεν έχει σημασία.Μπήκα απλά να ρίξω τα thumbs down μου (και να φάω κι εγώ τα αντίστοιχα),να πω ένα Consoles uber alles,και να βγω γιατί δουλεύουμε κιόλας.:P

    • lovesfool
    • Αυτό που λένε ο zerocool7545 κι ο roronoa προσπαθώ να αποδείξω. Προφανώς και είμαι ΥΠΕΡ του PC ως πλατφόρμα, για χίλιους δύο λόγους. Προφανώς και μπορείς να κάνεις ένα κάρο πράγματα εκτός από video games και προφανέστερα τα περισσότερα από αυτά μπορείς να τα κάνεις ΧΩΡΙΣ να ξοδέψεις μία περιουσία. Επιπλέον, προφανέστατα και το "ανοιχτό" του όλου πράγματος σου δίνει επιπλέον δυνατότητες και στα ίδια τα video games, όπως π.χ. τα mods, όχι απαραίτητα για την αλλαγή ή προσθήκη περιεχομένου, αλλά ουκ ολίγες φορές ως fixes σε προβλήματα που δεν φτιάχνει ποτέ ο publisher.

      Δεν είναι η PC Master Race ο κανόνας. Όλοι γουστάρουμε και διαβάζουμε τα review από τούμπανα κάρτες του Καρέτσου, στην ίδια λογική που ζαχαρώνουμε τα Super Cars που βλέπουμε στο Top Gear. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τα λεφτά να τα αγοράσουμε, ούτε ότι τα χρειαζόμαστε.

      Νομίζω ότι ο καλύτερος παραλληλισμός για την PC Master Race είναι οι τύποι που αγοράζουν ένα καλό αυτοκίνητο (π.χ. κάποιο Ford ST ή καμιά Μ3), μετά το τουμπανιάζουν με φωτάκια κάτω από τις πόρτες, φωτάκια στα κανονάκια νερού του παρπρίζ, τούμπανο ηχοσύστημα (με φωτάκια και στη κονσόλα και γύρω από τα ηχεία, εννοείται), πειράζουν τη μηχανή με επιπλέον τούρμπα και NOS (χαζομάρα, αφού το πήρες εργοστασιακά στημένο), βάζουν αεροτομές, σπόιλερ και τα ρέστα (επίσης χαζομάρα, γιατί ακυρώνεις τον ακριβοπληρωμένο σχεδιαστή του αυτοκινήτου), έχουν στο πίσω κάθισμα περιοδικά και αφίσες από Ferrari κιόλα αυτά... για να βάλουν μέσα γυναίκα και δύο παιδιά, να κοτσάρουν Thule στο ταβάνι με μπαγκάζια και να πάνε στο εξοχικό τους στο Μάτι Νέας Μάκρης.

    • john-data
    • PC υγιής εν Κονσόλα υγιεί=Game υγιής ευχαρίστηση...

      Σημ...Υπάρχει τρόπος να μπαίνει αυτόματα αρνητική ψήφο σε σχόλια άλλων αναγνωστών?
      Γιατι βλέπω 2-3 άτομα που πριν καν βάλω το παραπάνω σχόλιο έχω πάρει ήδη 2 αρνητικές...

    • AnimaPura
    • Εγώ ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακόμα γίνεται συζήτηση για μια παράνομη ενέργεια όπως είναι το κατέβασμα ψηφιακού περιεχομένου.

      Αθάνατη Ελλαδάρα.

    • Geovra
    • @Altair αν οι κονσολες μπορουσαν να παιζουν Mame δεν θα υπηρχε Pc master race...αυτο εννουσα αλλα τεσπα :)

*