Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Greek Way: Ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα

Νομίζω πως η ερώτηση «γιατί δεν έχει ελληνικό πρωτάθλημα το νέο FIFA;» ή «γιατί δεν έχει ελληνικό πρωτάθλημα το νέο PES;» είναι αυτή που μου έχει γίνει προσωπικά περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη, όσο καιρό ασχολούμαι επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία γύρω από την τεχνολογία και τα video games. Οι απαντήσεις; Πολλές και διάφορες. Το εντυπωσιακό είναι πως κάθε φορά είναι και διαφορετική. Κάθε χρονιά. Ναι, το καταφέρνουμε και αυτό.

Κουτσά-στραβά, μέσα από επικοινωνία και επαφή με διάφορους ανθρώπους που εμπλέκονται στη διαδικασία έχω μάθει το τι συμβαίνει και κάθε χρονιά οι ελληνικές ομάδες είναι εκτός. Οι περισσότερες τουλάχιστον. Θυμάμαι ακόμη πριν αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο συνέντευξης που έπαιρνα από τον Μανώλη Μαυρομάτη για την ελληνική περιγραφή και το FIFA 2002 και το περιοδικό GamePro, μου είχε πει την ατάκα πως «ορισμένοι θεωρούν πως ήρθε η ώρα από την Χ εκδότρια εταιρεία ενός video game να βγάλουν τα…σπασμένα μιας ολόκληρης σεζόν. Με αυτά τα μυαλά, μην περιμένεις πολλά».

Κατάλαβα τότε ότι τις…χρυσές εποχές του ελληνικού ποδοσφαίρου (αν υπήρξαν ποτέ αυτές, έστω και στο μυαλό ορισμένων), οι εγχώριοι παράγοντες αντέδρασαν απέναντι στην ΕΑ Sports και στο αρμόδιο τμήμα με το χειρότερο δυνατό τρόπο: ζητώντας υπέρογκα ποσά που δεν δικαιολογούσε ούτε η αξία της ομάδας τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, ούτε η αξία των αθλητών που βρίσκονταν στο ρόστερ της. Με το πέρασμα των ετών, οι δύο βασικές εταιρείες ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο (EA και Konami) στάθηκαν γύρω από τις 4 δημοφιλέστερες ομάδες - Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ-, ενώ μία χρονιά είδαμε και τον Πανηλειακό να παίζει ηλεκτρονική μπάλα στα γήπεδα του FIFA. Την τότε εποχή, θυμάμαι, ότι έπαιζε έντονα η φήμη πως ο ιδιοκτήτης της ομάδας είχε κάποιον γνωστό και έτσι έγινε η προσθήκη.

Διαβάστε ακόμη: Οι ελληνικές ομάδες του FIFA 20



Μικρή σημασία έχουν τα παραπάνω, αφού με την έλευση του συνεταιρισμού της Super League, τη σεζόν 2006-2007, θεώρησα πως πλέον η κατάσταση θα είναι πιο απλή. Η ΕΑ θα είχε να προσπαθεί να επικοινωνήσει με έναν οργανισμό για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα ενός πιο «εμπορικού» (όπως το πουλούσαν) πρωταθλήματος, αλλά και με καλύτερες συνθήκες και οφέλη, ακόμη και για τα μικρότερα σωματεία. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως μετά από αυτή την κατεύθυνση, η μόνη πληροφορία που κατάφερα να αποσπάσω ήταν μέσω μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης του δημοσιογράφου Γιάννη Καραλή, στον οποίο έστειλα SMS να ρωτήσει τον Σοφοκλή Πιλάβιο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις γύρω από το θέμα.

Η απάντηση που έδωσε ο τότε ισχυρός άνδρας της διοργανώτριας αρχής ήταν πως πλέον θα είναι πιο εύκολες τέτοιες διαδικασίες και πως σίγουρα θα έχουμε θετικότερες εξελίξεις για το μέλλον. Σαφώς και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το μέλλον, αλλά με περιβάλλον που έδειχνε σαφώς πιο οργανωμένο, ήταν λογικό και ο κ. Πιλάβιος να έχει μια τέτοια αίσθηση. Ο οποιοσδήποτε θα δήλωνε κάτι τέτοιο. Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια,δεν υπήρξε ποτέ μια ξεκάθαρη θέση. Η EA Sports και η Konami άρχισαν να έρχονται σε επαφή με τις ελληνικές ομάδες απευθείας (και με τη βοήθεια των ελληνικών αντιπροσωπειών τους) και σε αρκετές περιπτώσεις κατέληξαν σε συμφωνία. Βέβαια, είχαμε και τα παράλογα της απουσίας ομάδων χωρίς λόγο, αλλά πάνω κάτω το κλίμα είναι σαφές. Ένα αντιεμπορικό (για τον υπόλοιπο κόσμο) πρωτάθλημα, με ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για την προβολή του μέσα από δύο από τα πιο εμπορικά video games κάθε χρονιάς, δεν έχει καμία ελπίδα.

Σε κάποια GamesCom των περασμένων ετών προσπάθησα να κάνω μια κουβέντα με τον David Rutter σχετικά με το θέμα, αλλά ευθεία απάντηση δεν πήρα. Ο Rutter μου έδωσε να καταλάβω από τα συμφραζόμενα πάντως πως από τη στιγμή που η εταιρεία έχει να ασχοληθεί με τα δικαιώματα πιο μεγάλων ομοσπονδιών και εμπορικών πρωταθλημάτων, δεν θα καθόταν να κυνηγάει τους ανθρώπους της κάθε Super League. Όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο βέβαια δεν άλλαξε στα τόσα χρόνια που πέρασαν.

Αποκορύφωμα του πώς βλέπουν οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες (πλην Ολυμπιακού, που προσέχει πάρα πολύ τέτοιες λεπτομέρειες) τα video games και την προβολή που μπορεί να έχουν μέσω αυτών είναι η συζήτηση που είχα πρόσφατα με άνθρωπο που εργάζεται σε μεγάλη ΠΑΕ. Η απουσία της από πρόσφατο video game έγινε αντικείμενο συζήτησης από πλευράς μου, ωστόσο η απάντησή του «ποιος σου είπε ότι έχει ασχοληθεί κανείς για να δει ότι δεν μας έχουν μέσα;», μου έλυσε κάθε απορία…


Διαβάστε αναλυτικά τι έρχεται από πλευράς ελληνικού πρωταθλήματος στο νέο FIFA. Αναλυτικά, ενημερωθείτε από το άρθρο fifa 19 ελληνικές ομάδες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
21 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Georgebor
    • Όταν θα αρχίσουν να βάζουν παράγοντες,χούλιγκαν κ πανό βρίζοντας μανάδες του καθενός και όχι μόνο, τότε θα αρχίσουν ενδιαφέρονται όλοι στην Ελλάδα. Φαντάζομαι του Παοκ θα ναι ο παράγοντας που λες. εφ' όσον λείπει πλέον από τις ομάδες. Αυτό με τον πανηλειακό δεν το θυμάμαι καθόλου πάντως.

    • john-data
    • Kαλά το pes το προτιμώ όπως το είχα τη δεκαετία του 90 κινέζικο-γιαπωνέζικο τι ήταν και αντι για σημαίες είχε ζώα...

    • owsapd
    • Γιατι ρε παιδια για πειτε εσεις που παιζετε φιφα, ( αυτοι που παιζουνε προ ακομα δεν τους καταλαβαινω πραγματικα ) Ποσες φορες παιξατε με ομαδα του κορεατικου η' κολομβιανου προδοσφαιρου? Ειναι ολα θεμα εμπορικοτητας εφοσον μιλαμε για video game. Σιγουρα αν βαλουνε στο μελλον πρωταθλημα μικροτερων ποδοσφαιρικα χωρων, λογικα θα κοιταξουνε πρωτα απ'ολα και τον πλυθησμο της. Δεν νομιζω πως εχει η ελληνικη super league τυχη παντως. Φετος μπηκε και η τουρκια και προτιμουντε πρωταθληματα οπως π.χ ιρλανδικο και σουιδικο που ειναι σαφως πιο κατω απτα δικα μας( ποδοσφαιρικα και απο αποψη υλικου μιλαω, γιατι αν πιασω το παρασκηνιο).

    • nkav64
    • Ελληνικό ποδόσφαιρο, ένα ήδη υπερκοστολογημένο προϊόν που ως θέαμα δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Όσο ενδιαφέρουσα μπορεί να φαίνεται σε εμάς η ύπαρξη ελληνικών ομάδων, άλλο τόσο αδιάφορη είναι για τα εκατομμύρια ανθρώπων που αγοράζουν κάθε χρόνο FIFA & Pro. To ότι θα πρέπει να ικανοποιούνται όλοι οι πελάτες είναι κάτι που δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Το θέμα είναι με ποιο κόστος θα γίνεται κάτι τέτοιο και τι έσοδα έχουν οι εταιρείες από πωλήσεις σε χώρες των οποίων τα πρωταθλήματα περιλαμβάνονται στα παιχνίδια τους. Αν η ζυγαριά δεν γέρνει πολύ θετικά υπέρ των εταιρειών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, τότε πολύ απλά προσπερνάνε.

    • lovesfool
    • Είναι όντως τόσο απλό όσο το λέει ο owsapd. Όλα τα άλλα είναι μπαρμπούτσαλα. Αυτό προσπαθεί να πει και με το κείμενό του ο Παύλος.

      Πρόκειται για απλή μαθηματική άσκηση.

      Τι κοστίζει για να μπει Ελληνικό Πρωτάθλημα στο FIFA ή το PRO; Χ ποσό για πνευματικά δικαιώματα, συν Ψ ποσό για την υλοποίηση (εργατοώρες του κόσμου που θα δουλέψει για να προστεθούν οι πληροφορίες και πιθανά κόστη για τη διαδικασία να προστεθούν πρόσωπα παικτών κτλ).

      Οπότε, Χ+Ψ=Υ.

      Τι πουλάει το παιχνίδι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα χωρίς το τοπικό πρωτάθλημα; Έστω ότι πουλάει 1.000 αντίτυπα.

      Τι θα πουλήσει το παιχνίδι αν μπει το Ελληνικό πρωτάθλημα; Έστω ότι θα πουλήσει 1.500 αντίτυπα (νομίζω ότι είμαι απόλυτα ρεαλιστικός με την πρόβλεψη, μεσοσταθμικά σε βάθος 5ετίας, υπολογίζοντας και τον αρχικό χαμό που θα κάνει τη πρώτη χρονιά της μία τέτοια έκδοση).

      Τι επιπλέον κέρδος έχουμε από τα επιπλέον 500 αντίτυπα; Έστω Ω.

      Αν το Ω είναι μεγαλύτερο από το Υ, τότε έχει νόημα. Αν το Υ είναι μεγαλύτερο από το Ω, τότε καληνύχτα. Η μόνη αγορά που ενδιαφέρεται και θα μπορούσε να κάνει απόσβεση μία τέτοια κίνηση είναι η Ελληνική, οπότε η άσκηση είναι εξαιρετικά εύκολη.

      Εφόσον όλα τα κόστη είναι δεδομένα, η μόνη παράμετρος που επηρεάζει το κατά πόσο το Ω είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το Υ είναι τα λεφτά που ζητάει για πνευματικά δικαιώματα το πρωτάθλημα. Τόσο απλό.

      Υ.Γ. Άσε που δεν ξέρω τι νομική υποδομή υπάρχει σε αυτό. Έχει φροντίσει η Λίγκα να έχει αυτόματα το δικαίωμα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων όλων των παικτών και των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτή για τέτοια ζητήματα ή όχι; Το περιλαμβάνει το καταστατικό της Λίγκας, ή πρόκειται για κάτι που δεν έχει προβλεφθεί;

    • JohnTehGreek
    • @Tanno Επειδή ο Αρης νίκησε την Ατλετικο εκτός έδρας θα πρέπει να του αποδώσουν φόρο τιμής και να τον βάλουν σε όλα τα FIFA από εδώ και πέρα;Ας πούμε στο 14-15 ο Άρης που είναι μια κατεστραμμένη ομάδα πια για πιο λόγο να μπει στο FIFA?

    • Tobajaras
    • Η ΕΠΟ/ Super League δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον και ιδέα για να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Οι μισοί δε γνωρίζουν τι είναι PES/ FIFA και οι άλλοι μισοί ή το θεωρούν για παιδάκια είτε δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αγοράς. Όταν πήρε κάτι το αυτί τους για τα χρήματα που τζιράρονται έγινε αυτό που αναφέρει ο Παύλος: ζήτησαν ένα εξωφρενικο ποσό από τους "κουτόφραγκους" και, προφανώς, δεν πήραν τίποτα.

      Αυτό λέγεται σύγχρονη προώθηση προϊόντος και επαφή με το αγοραστικό σου κοινό. Απεναντίας στο μπάσκετ, που τα μυαλά είναι πιο ανοιχτά (ή προσανατολισμένα στην αγορά αν προτιμάτε) και η αντίληψη και εμπειρίες ευρύτερες, έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έστω και στις αμερικανοκεντρικές σειρές που κυριαρχούν.

      Αλλά πότε αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο σαν προϊόν και ο κόσμος σαν κάποιος που πληρώνει?

    • Pirederas
    • Ρε παιδιά, στην ΕΠΟ και στην Super League ασχολούνται να στήσουν όλο το πρωτάθλημα με τα παραρτήματα του γαύρου (κακά τα ψέμματα...), και παίζουν live στοίχημα στην Μαλαισία για να τα κονομήσουν. Και όποιος δεν κάτσει καλά, του στέλνουν μπράβους να του κάψουν το αυτοκίνητο ή το μαγαζί. Σιγά μην ασχοληθούν με τα video games και με την εικόνα του Πρωταθλήματος των 500 δανεικών, των πλαστών φορολογικών ενημεροτήτων και των χρεών.

      Εγώ δεν έχω πια το κουράγιο να δω στημένους αγώνες ελληνικού πρωταθλήματος. Μπούχτησα, βαρέθηκα. Απορώ για σας.

    • Marios190
    • Ποιος ασχολειτε με το ελληνικο πρωταθλημα ακομα αληθεια??Τραγικοι οσοι συνεχιζετε και παρακολουθειτε το πιο στημενο και σαπιο πρωταθλημα του κοσμου.
      Υπαρχουν τοσα ωραια και πολυ ανωτερα πρωταθληματα να παρακολουθησει κανεις(Premier League,Bundesliga,Primera Division κ.α).

    • Volga
    • Εφόσον το αγοράζουμε ντέ και καλά γιατί να προσθέσουν το ελληνικό πρωτάθλημα;
      Κόφτε 1-2 χρονιές να αγοράζετε να δείτε πως αλλάζει...

    • alex4444
    • @Volga Ειναι τουλαχιστον αφελες να ριξουμε την ευθυνη στις εταιρειες που αναπτυσσουν τα παιχνιδια για την ελλειψη του χειροτερου πρωταθληματος στον πολιτισμενο κοσμο απο τους τιτλους τους.

      Το Pro και το FIFA ειναι πολυ μεγαλυτερα εμπορικα μεγεθη απο την Superleague και μοναδικες ευκαιριες διαφημισης. Οποτε μαντεψε ποιος πρεπει να κηνυγησει ποιον...

      Απο εκει και περα επειδη αναφερθηκε, σιγουρα δε νομιζω οτι θα ασχοληθει κανεις απο το εξωτερικο να παιξει το ελληνικο πρωταθλημα, αλλα σκεφτειτε το εξης: Πλεον υπαρχουν αρκετα ανεπτυγμενα manager modes στα οποια γινονται μεταγραφες και ξεπεταγονται αγνωστοι παικτες, ομαδες που δεν ξερουμε τις αντιμετωπιζουμε στο champions league κλπ.. Δεν ειναι κριμα να λειπει το ελληνικο πρωταθλημα απο ολο αυτο?

    • Geovra
    • Νομιζω οτι αν μπει τωρα η Super league θα ειναι δυσφημιση του αθληματος....ασχετως αν ολοι θα θελαμε να υπηρχε (σε οποιο ποδοσφαιρακι επιλεγει ο καθενας)

    • Volga
    • @alex4444 Θες αλήθεια να συζητήσουμε τι πωλήσεις κάνουν το Pro και το FIFA στη χώρα μας σε σχέση με άλλες "ανεπτυγμένες" χώρες;;

    • nkav64
    • Κύριοι, δεν χρειάζονται οι χαρακτηρισμοί προς τους άλλους. Το θέμα μας δεν είναι ποιος παρακολουθεί ελληνικό ποδόσφαιρο και ποιος όχι. Όσοι παρακολουθούν καλά το κάνουν κάποιο λόγο θα έχουν. Δεν θα πρέπει να τους κρίνουμε. Το θέμα μας είναι να λογικευτούν κάποια στιγμή οι οικονομικές απαιτήσεις των υπευθύνων και να δούμε περισσότερες ελληνικές ομάδες σε FIFA και Pro.

    • alex4444
    • @Volga Ενας λογος παραπανω για να σκιστουν οι ελληνικες ομαδες να μπουν στα παιχνιδια! Αυτοι επρεπε να καιγονται, γιατι οι αλλοι δεν καιγονται σιγουρα... Οι πωλησεις του FIFA και του Pro σιγουρα δε θα δουν διαφορα απο την αποκτηση η μη των δικαιωματων της superleague.

      @Geovra Τωρα που το ειπες, φανταζομαι πληρες ελληνικο πακετο με τα γηπεδα και τα ολα του. Οταν βρεχει στις Ζωσιμαδες να δημιουργουνται νεροπαγιδες που μηδενιζουν τους πρωτοκλασσατους παικτες και οι μυικοι τραυματισμοι να πηγαινουν συννεφο!

    • Volga
    • @alex Δηλαδή το Football Manager που έχει τους πάντες (και με φωτογραφίες μάλιστα) και με απίστευτη ακρίβεια στα σωστά στατιστικά τους.. τους τα έδωσε καμια Superleague?

      Πρέπει να υπάρχει και ένας σεβασμός προς τον καταναλωτή.

      Δεν είναι RPG το Fifa και το Pro να θέλουν 3-4 χρόνια υλοποίησης. Μας κοροϊδεύουν στα μούτρα 23 χρόνια τώρα...

      Κατασκευάζουν την νέα έκδοση πατώντας πάνω στην παλιά και πασπαλίζουν 5-10 πράγματα για να λένε οτι κάτι κάνανε... με χρόνο κατασκευής... το πολύ 5-6 μήνες χρυσοπουλόντας το στα 69 ευρώ.

      Κανονικά μετά από τόσα χρόνια οχι την Ελλάδα... ακόμη και τους πραγματικούς παίχτες από την ακαδημία του Rotsa club θα έπρεπε να είχαν!

      Απλά ΝΤΡΟΠΗ είναι.

      και ακόμη μεγαλύτερη δική μας ντροπή που προσπαθούμε να τους δικαιολογήσουμε οταν υπάρχουν παραδείγματα που αποδεικνείουν οτι μας κοροιδεύει και η ΕΑ και η KONAMI. (βλέπε SI Games με το Football Manager).

    • alex4444
    • @Volga Σιγουρα παντως παρανομα δε τα πηραν, απο καπου αγορασαν την αδεια χρησης των πνευματικων δικαιωματων για καποιο χρονικο διαστημα.

      Τα fifa/pro εχουν αλλη διαπραγματευτικη δυναμη, γιατι πολυ απλα δε τους απασχολει να συμπεριλαβουν το ελληνικο πρωταθλημα. Οποτε απλα αρνουνται την παραλογη (οπως θεωρουν) προσφορα που τους γινεται απο ομαδες της Ελλαδας και ουτε γατα ουτε ζημια.

      Ενα παιχνιδι manager ομως οφειλει να παρεχει ακριβη στοιχεια πολλες φορες μεχρι και στην 3η εθνικη κατηγορια αγνωστων πρωταθληματων, προκειμενου να προσφερει πραγματικο simulation στους απανταχου επιδοξους scouters! Ειτε ρχνουν νερο στο κρασι τουτς, ειτε παλευουν πολυ παραπανω για να ερθουν σε συμφωνια.

      Αλλα προσεχε: μιλαμε για παιχνιδι που εχει στοιχεια ακομη και για τον ποδοσφαιρικο χαρτη της Ουγκαντας, οποιαδηποτε συγκριση με fifa/pro δεν εχει βαση.

*