Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Greek Way: Στο δικαστήριο για το GTA

Πλησιάζουμε στην Ε3 και γενικά υπάρχουν διάφορες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά των video games, ωστόσο αυτήν την εβδομάδα επέλεξα να ασχοληθώ με μια απίστευτη ιστορία από το παρελθόν. Και όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, απλά γιατί αξίζει να σημειώσουμε για άλλη μια φορά το ποια είναι η αντιμετώπιση των video games ως κουλτούρα στην Ελλάδα. Κάπου κοντά στο 2002, κυκλοφόρησε το Grand Theft Auto: Vice City και στην τότε εταιρεία που εργαζόμουν (HyperPress Εκδοτική, υπεύθυνη ακόμη και για τα GamePro και Official PlayStation Magazine, μεταξύ αρκετών ακόμη εκδόσεων) αποφασίστηκε με τον τότε εκδότη η κυκλοφορία του επίσημου οδηγού στρατηγικής της Brady Games στα ελληνικά.

Η συμφωνία με το ξένο εκδοτικό οίκο ολοκληρώθηκε, τα κείμενα με τις φωτογραφίες τους είχαν φτάσει στα χέρια μας και με πολλά από τα παιδιά που στελεχώνουν πλέον το Enternity ξεκινήσαμε τη διαδικασία μετάφρασης, διόρθωσης και οργάνωσης της ύλης. Ο οδηγός κυκλοφόρησε στα καταστήματα, ο καιρός πέρασε και το 2004 άφησα τη θέση του αρχισυντάκτη της εταιρείας για να ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου στον Ελληνικό Στρατό. Σε κάποια άδεια που είχα επιστρέψει από την πανέμορφη Σύμη στην Αθήνα, μου τηλεφώνησε ο εκδότης και μου ζήτησε να με δει για ένα σημαντικό θέμα. Όταν, εν τέλει, έφτασα στο γραφείο του και ανακάλυψα τι με ήθελε, έμεινα με το στόμα ανοιχτό.

Κάτοικος αυτής της χώρας είχε κάνει καταγγελία πως ο οδηγός, οι συντάκτες του και συνολικά η εκδοτική εταιρεία προτρέπει τους νέους να εμπορευτούν και να χρησιμοποιήσουν ναρκωτικά, διότι υπήρχε μία τέτοια αποστολή (η 25η για την ακρίβεια, με τίτλο Distribution), στην οποία ο παίκτης αναλάμβανε να οδηγήσει με τον Tommy το Cherry Popper Ice Cream Truck και να το οδηγήσει σε μια γειτονιά για να μοιράσει ναρκωτικά. Όλα αυτά, τα οποία λάμβαναν χώρα στο video game, σημειώνω. Όπως ήταν φυσιολογικό, ο οδηγός στρατηγικής ανέφερε τη σχετική περίληψη και ενημέρωνε τον παίκτη πως έπρεπε να οδηγήσει το φορτηγάκι του παγωτού στη συγκεκριμένη περιοχή και να μοιράσει τα ναρκωτικά, έτσι ώστε να ολοκληρώσει το deal και να πάρει τη σχετική αμοιβή.


Το video της…επίμαχης αποστολής

Η ατάκα λοιπόν του (μεταφρασμένου) εντύπου ήταν (όσο καλά μπορώ να τη θυμάμαι): «οδηγήστε το φορτηγό μέχρι την περιοχή που θα σας δείξει ο χάρτης και αρχίστε να πουλάτε τα ναρκωτικά». Προφανώς αυτός που έκανε τη σχετική καταγγελία αγνόησε αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες όπως το ότι το περιοδικό είναι ο επίσημος οδηγός στρατηγικής, ότι αναφέρεται σε προϊόν το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες, αλλά και το ότι προφανώς όποιος τον έχει αγοράσει έχει αγοράσει και το ίδιο το game.

Το δικαστήριο έγινε κάπου στο 2004, όπου και τελικά αθωωθήκαμε, αν και ο λόγος για τον οποίο αθωωθήκαμε δεν ήταν ακριβώς αυτός που περίμενα να δω. Δεν αθωωθήκαμε για αυτά που ισχυριστήκαμε, αλλά γιατί απλά η καταγγελία έγινε 6 μήνες αφού το περιοδικό είχε αποσυρθεί από τα σημεία πώλησης και ως εκ τούτου ακυρωνόταν η όλη νομική διαδικασία κατά του εκδότη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα δούμε αντίστοιχα πράγματα στο μέλλον, αν και πλέον ο κόσμος δείχνει να είναι πιο εξοικειωμένος με πράγματα που δεν γνωρίζει. Φαντάζομαι τον πατέρα που πήρε στα χέρια του ένα περιοδικό που αγόρασε ο γιος του και είδε κάποιον να τον προτρέπει να πουλήσει ναρκωτικά, αλλά έχω την εντύπωση ότι πάνω στην (δικαιολογημένη, δεν λέω) αγανάκτησή του, άφησε στο περιθώριο αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες…


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
22 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • valkongr
    • Η Ελλάδα πλήρωσε ότι δεν πέρασε μεσαίωνα και τον περνάει τώρα. Τραγικό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, ευτυχως που δεν εξελίχθηκε αλλιώς η υπόθεση και πήγαν όλα καλά. Κάποιοι τύποι δεν θα έπρεπε να έχουν ουτε καν παράθυρο στο σπίτι τους

    • Jim P
    • Και κάπως έτσι η Ελληνική Δικαιοσύνη απέτυχε στην προσπάθειά της να ρίξει στα κάτεργα τον Mastermind της Pure Colombo Παύλο ΠΠΠ... Άλλα φευ! Έχει ο καιρός γυρίσματα, ας ελπίσουμε η τυφλή δικαιοσύνη ν αβρει το φως της στο GTA VI

      Υ.Γ: Φτου σας δε ντρέπεστε!!

      https://www.youtube.com/watch?v=SwcURhMCjGI

    • yaponvezos
    • Μιλάμε για πολύ γέλιο και κλάμα ταυτόχρονα τότε. Ξαφνικά περιτριγυριζόμασταν από ηλιθίους που όχι απλά δεν ένιωθαν ότι περιγράφαμε κάτι φανταστικό που προκύπτει σε προϊόν για ενήλικες, αλλά δεν μπορούσαν καν να συλλάβουν πως "μεταφράζω" δεν ισοδυναμεί με "γράφω ο ίδιος".

      Μου φαίνεται πρέπει να γράψω κάποτε για τη σχέση μου στην ταλαιπωρία της Bohemia κατά το 2012. Κι εκεί τέρμα η παράνοια.

    • Pirederas
    • Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα τα videogames θεωρούνται από πολλούς ως νηπιακού επιπέδου παιχνίδια. Σαν τα κουκλάκια των μωρών. Ότι αν παίζεις με ένα χειριστήριο στην TV, είσαι από ανώριμος μέχρι μωρό που παλιμπαιδίζει.

      Το άρθρο μου θύμησε περιστατικό (στο οποίο ήμουν παρών) όπου πριν χρόνια ένας 60άρης πατέρας έβλεπε τον 15χρονο γιό του να παίζει GTA (δεν θυμάμαι ποιό) στο PS2 και να βαράει ψηφιακά ανθρωπάκια με λοστό μέχρι ψηφιακού θανάτου, και να αναρωτιέται "πω ρε, κοίτα τί βίαιο παιχνίδι παίζει ο μικρός, ανατριχιάζω με αυτά που βλέπω, τί φτιάχνουν οι αλήτες". Το παιχνίδι το αγόρασε ο ίδιος για τον γιό του, κι ας γράφει επάνω στο εξώφυλλο σε ποιές ηλικίες απευθύνεται, μιλάμε για τραγέλαφο. Γενικά πολλοί παλιοί δεν έχουν παίξει videogames και δεν ξέρουν τί να σκεφτούν όταν βλέπουν τα παιδιά τους να σκοτώνουν και να μαχαιρώνουν ψηφιακά. Βέβαια ξεχνάνε τις 1.000άδες ταινίες με σκοτωμούς που βλέπουμε ελεύθερα κάθε μέρα στην TV (από Schwarzenegger και Stallone, μέχρι James Bond και Liam Neeson) και μας πειράζουν τα videogames.

      Από την άλλη, ακόμα κι εγώ θα έβρισκα κακόγουστη μια αποστολή στο GTA (ή σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι) που να με προτρέπει να πουλάω ψηφιακά ναρκωτικά στον κόσμο του παιχνιδιού. Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ θα ένιωθα άσχημα, περίεργα.

    • yaponvezos
    • Ο νόμος 3037 δεν σχετίζεται με την περίπτωση. Και ακυρώθηκε χρόνια μετά. Γιατί έπρεπε να πληρώνει η Ελλάδα και κανά πρόστιμο έξτρα μιας και ήμασταν όλοι large τότε.

    • faido
    • οπότε μπορείς να σκοτώνεις κατά βούληση, να κλέβεις αυτοκίνητα και να παίζεις bowling με τους πεζούς, strike άμα είναι και μπάτσοι, αλλά προσοχή! δεν μοιράζουμε ναρκωτικά!!!

      Μου θυμίζει το beverly Hill. Η λεγεώνα της αλλαξοκωλιάς με ναρκωτικά, προδοσίες, και ένα σωρό επιλήψιμες συμπεριφορές , αλλλλλλααααααα .... ποτέ κανένας δεν κάπνισε !

      αυτα τα επιλεκτικά με τρελένουν! ήταν και στο 9gag ένα σκίτσο , μπορεί και χθες που είχε έναν πατέρα με το γιο του να απολαμβάνουν στην τηλεόραση φόνους, γυμνό και ναρκωτικά, αλλά στο φιλί ετερόφιλών του έκλεινε τα μάτια.

      καλημέρες

    • Alda
    • Εγώ πάλι θυμάμαι το παλικάρι που έπαιρνε τηλέφωνο συχνά πυκνά τον Παύλο να τον ρωτήσει αν ξέρει που είναι ένα κόκκινο αμάξι στο GTA που είχαμε στην σελίδα 42 του GamePro.

    • T_K_L_L_LUIGI
    • Δηλαδή θα μπορούσατε αν δεν είχε αποσυρθεί το περιοδικό να ήσουν με τατουάζ τώρα...Και εγώ έχω ένα δικαστήριο τον Οκτώβριο το οποίο καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την ζωή μου αν το κερδίσω(θεωρητικά έχω το δίκιο με το μέρος μου) αλλά και το κατά πόσο μπορεί να σιχαθώ ένα ακόμα πράγμα σε αυτή τη χώρα σε περίπτωση που χάσω μιας και δεν προστατεύονται οι φοιτητές σε τέτοια θέματα.

    • Blackstorm
    • Μερικά χρόνια μετά είχε μηνυθεί ο Λεωνίδας για μια ταινία που είχαμε βάλει στο GamePro τον θρυλικό Κυρίαρχο. Πάλι από ανήσυχο γονέα. Ρε φίλε έχει 18+ απέξω. "Ναι αλλά το περιοδικό δεν έχει".

    • lovesfool
    • Διαφωνώ λίγο με την προσέγγιση ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην Ελλάδα. Γενικότερα έχω μία αλλεργική αντίδραση κι αποστροφή με την προσέγγιση "Ψωροκώσταινα", "Ελλαδιστάν" και τα συναφή (κι άρα, θεωρητικά, με την συγκεκριμένη στήλη του Παύλου επί της αρχής, αν και τα κείμενά του τα αξιοποιεί προς άλλη κατεύθυνση συνήθως), αλλά θεωρώ ότι το συγκεκριμένο δεν είναι καν τέτοια περίπτωση. Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο ακριβώς πράγμα σε οποιαδήποτε χώρα, είτε μιλάμε για Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βραζιλία, Ουζμπεκιστάν, Μαδαγασκάρη ή δεν ξέρω κι εγώ που. Μόνο για την Ιαπωνία θα μου ακουγόταν τραβηγμένο, αλλά εκεί είναι ειδική περίπτωση.

      Επίσης, καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση του γονιού όταν έπεσε από τα σύννεφα, ανακαλύπτοντας ότι ο γιόκας του διαβάζει συμβουλές για την διανομή ναρκωτικών. Η ακραία και παράλογη αντίδραση είναι απόλυτα αναμενόμενη. Φυσιολογική ναι. Λογική όχι. Θεωρούσε ότι το παιδί του ασχολούνταν με κάποιο παιχνίδι, ότι διάβαζε κάποιο περιοδικό για παιχνίδι ή για κινούμενα σχέδια (μίκι μάου) και ρίχνοντας μία ματιά πάνω από τον ώμο του είδε κείμενα και εικόνες για όπλα, φόνους και ναρκωτικά. Πώς να μην του ανεβεί το αίμα στο κεφάλι; Πώς να μην του φύγει η γη κάτω από τα πόδια; Πώς να μην πέσει από τα σύννεφα.

      Αυτή καθεαυτή η πτώση από τα σύννεφα είναι που με συνθλίβει προσωπικά σαν άνθρωπο. Με εκνευρίζει, με στεναχωρεί, με ξεπερνά σαν άνθρωπο. Τα έλεγα, τα πίστευα και τα ένιωθα πριν γίνω γονιός, τα λέω, τα πιστεύω και τα εφαρμόζω τώρα που είμαι μπαμπάς.

      Σε ένα κόσμο ονειρικά πλασμένο, οι αρχές θα έπρεπε όχι μόνο να απορρίψουν επιτόπου μία τέτοια καταγγελία, αλλά να απαντήσουν ταυτόχρονα με επίσημη επίπληξη προς τον γονιό, αφού επέτρεψε στο ανήλικο παιδί του να εκτεθεί σε υλικό που προορίζεται και έχει ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση και σήμανση καταλληλότητας περιεχομένου για ενηλίκους, χωρίς πρώτα να έχει ο ίδιος ελέγξει το περιεχόμενο και δώσει ή αρνηθεί την συγκατάθεσή του. Η άγνοια του γονιού είναι το έγκλημα για εμένα, σε αυτή την περίπτωση.

      Σύμφωνοι, μιλάμε για άλλες εποχές. Το PEGI και τα αντίστοιχά του έχουν γράψει μίλια από τότε. Οι σημερινοί γονείς είναι λίγο πιο ψυλλιασμένοι, έχουν ακούσει δύο πράγματα παραπάνω, αληθινά ή ψεύτικα, έχουν μία προσωπική εμπειρία με το αντικείμενο. Ωστόσο, προσωπικά, δεν το θεωρώ ελαφρυντικό για την προ-PEGI εποχή.

      Με ξεπερνά εντελώς σαν άνθρωπο πώς μπορεί ένας γονιός να επιλέγει συνειδητά να απέχει, αν μην είναι συμμέτοχος στην ψυχαγωγία (ΑΓΩΓΗ της ΨΥΧΗΣ, το κέρατό μου το τράγιο) των παιδιών του. Πώς μπορεί να αρνείται της ευθύνης. Πώς μπορεί να το αφήνει στον αυτόματο. Δεν λέω να παίζουν όλοι διπλό με τα παιδιά τους. Κάθε άλλο. Ωστόσο, όταν αγοράζεις ένα παιχνίδι για το παιδί σου, είτε είναι ποδήλατο είτε είναι video game, κοιτάς κάποια στοιχειώδη. Το αξιολογείς. Ρίχνεις μία ματιά στο ρημάδι το πακέτο, διαβάζεις τα κείμενα που το περιγράφουν, βλέπεις τις εικονίτσες. Έχεις την ευθύνη. ΓΟΝΙΟΣ ΕΙΣΑΙ!

    • PORTAL
    • @lovesfool Δεν διαφωνω με ολα οσα λες αλλα ποσες ευρωπαϊκες χωρες ξερεις εσυ που η κυβερνηση τους να εχει απαγορεψει επισημα τα βιντεοπαιχνιδια; (και για πολλα χρονια, δεν ηταν καποιο λαθος το οποιο διορθωθηκε γρηγορα). Εγω μια ξερω, την Ελλαδα. Και εκτος Ευρωπης αν ψαξεις, δε θα βρεις πολλες.

      Τους developers του Arma 3 ποιος τους ειχε στη φυλακη επι μηνες; Οχι κανα δυο μερες, εστω βδομαδες μεχρι να λυθει η παρεξηγηση. Μηνες. Κλεισαμε τους ανθρωπους στη φυλακη επειδη τολμησανε να φτιαξουν βιντεοπαιχνιδι βασισμενο στη χωρα μας.

      Και πολλα αλλα που δεν εχουν θεση σε gaming site αλλα ολοι γνωριζουμε. Οι οροι "Ψωροκώσταινα" και "Ελλαδιστάν" απο κατι τετοια βγηκανε. Τους εχουμε κερδισει με το σπαθι μας.

    • Pirederas
    • @ PORTAL

      Για την ιστορία με τους devs του Arma 3 έχεις άδικο. Οι τύποι πιάστηκαν στα πράσα να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν εγκαταστάσεις του Ελληνικού Στρατού. Αν το κάνεις αυτό σε άλλη χώρα (και όχι απαραίτητα τριτοκοσμική και δικτατορική) μπαίνεις φυλακή. Καλά κάνανε και τους έκλεισαν φυλακή για κατασκοπεία, αν και θα μπορούσαν να τους έχουν απελευθερώσει γρηγορότερα. Είπαμε, η Ελλάς είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά κάποτε πρέπει να συμμαζευτεί. Δεν μπορεί να είναι εσαεί ένα μεγάλο μπ*@*%#λο. Ας ζήταγαν άδεια πρώτα από το ΥΠΕΘΑ, κι αν την έπαιρναν ας κατέγραφαν ό,τι ήθελαν. Από κει και πέρα, τα 'θελε ο κ*λος τους.

      Για την απαγόρευση παιχνιδιών, στην Ελλάδα δεν έχει απαγορευτεί τίποτα και ποτέ. Για δες τί γίνεται σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Γερμανία. Εκεί κάποια παιχνίδια ή θα λογοκριθούν, ή δεν θα κυκλοφορήσουν καν.

    • NEOGEOFREAK
    • Μιλάμε για την σειρά GTA.
      Όπου έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται πολυάριθμες μηνύσεις και δικαστικές διαμάχες που έχουν κρατήσει χρόνια, από πολίτες, διάφορους συλλόγους, πολιτικά πρόσωπα μέχρι και από τον δήμος του Los Angeles.
      Για μια σειρά παιχνιδιών που έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες του κόσμου.
      Για μια σειρά όπου πρόσφατα το τελευταίο μέρος του (GTAV), έχει τραβηχθεί από τα ράφια των μεγαλύτερων καταστημάτων λιανικής της Αυστραλίας, έπειτα από κατηγορίες για πράγματα που δεν συμβαίνουν καν στο παιχνίδι.
      Για μια σειρά που ένα Mod (το γνωστό hot coffee mod) δημιούργησε τόσο μεγάλη αναστάτωση και διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ όπου το θέμα πήγε στην Γερουσία και το παιχνίδι (GTA:SA) τραβήχτηκε από τα καταστήματα ολόκληρης της Αμερικής για ένα διάστημα.

      Αυτά για να βάλουμε κάποια πράγματα σε ένα πλαίσιο.

    • PORTAL
    • @Pirederas Στις αρχες της προηγουμενης δεκαετιας, η τοτε κυβερνηση εβγαλε εναν νομο για να καταπολεμησει τα περιφημα 'φρουτακια'. Αυτος ο νομος, οπως ηταν διατυπωμενος, δεν εκανε διαχωρισμους και ουσιαστικα απαγορευε πασης φυσεως ηλεκτρονικα παιχνιδια να βρισκονται σε καταστηματα η δημοσιους χωρους (δεν θυμαμαι την ακριβη διατυπωση, ισως καποιος απο το site να την θυμαται). Επι χρονια, σε θεωρητικο βεβαια επιπεδο, τα video games στην Ελλαδα ηταν παρανομα συμφωνα με το ελληνικο κρατος. Θυμαμαι σαν σημερα που διαβαζα αρθρα επι του θεματος και ολοι γελαγανε με το πως μπορει κατι τετοιο να ειναι πραγματικοτητα.

      Τωρα οσον αφορα στους Arma devs, θα συμφωνησω οτι αν οντως βγαζανε φωτογραφιες απο στρατοπεδα χωρις αδεια κακως το κανανε, αλλα δεν εχουμε αποδειξεις για κατι τετοιο. Σημασια εχει οτι κρατησαμε αθωους ανθρωπους σε κελια επι μηνες μεχρι να καταλαβουν οι αρμοδιοι τι ειχε συμβει (ενω ειχε βουηξει ολος ο κοσμος και γινομασταν ρομπα) και μεχρι να γινει η δικη και να αθωοθουν (αν θυμαμαι καλα, μεσα σε ολα κανανε απεργια και οι δικηγοροι και αυτο καθυστερησε την δαδικασια...).

      Θα ειχε πολυ ενδιαφερον να γραφτουν μερικα πραγματα απο συντακτες που ζησαν απο κοντα την συγκεκριμενη κατασταση. Ουτως η αλλως πλεον εχει περασει αρκετος καιρος και δε νομιζω να ενοχληθει κανεις.

    • Pirederas
    • @ PORTAL

      Οι Arma 3 devs συνελήφθησαν το 2012 επ' αυτοφόρω να βιντεοσκοπούν στρατόπεδο στην Λήμνο. Όχι όμορφα φυσικά τοπία ή παραλίες, αλλά στρατόπεδο.

      https://en.wikipedia.org/wiki/ARMA_3#Controversies

*