Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Greek Way: Greek Devs Part 2

Πριν από δύο εβδομάδες είχα καταγράψει μέσα από τη στήλη τις εντυπώσεις μου από τη διαδικασία επικοινωνίας ελληνικών ομάδων ανάπτυξης με τα διάφορα media από τα οποία έχω περάσει και σίγουρα δεν περίμενα να έχω άμεση ανταπόκριση από διάφορες πλευρές. Μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες, είδα αρκετούς να με επιβεβαιώνουν, αλλά και ακόμη περισσότερους να αντιλαμβάνονται το σκοπό του κειμένου.

Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσω πως, δόξα τω Θεώ, μπορώ (ακόμη) να καταγράφω την άποψή μου με σαφήνεια και να μην υπεκφεύγω, αναφέροντας πράγματα με έμμεσο τρόπο. Το πρόβλημα που τόνισα πως έχω εντοπίσει είναι πως τα ελληνικά studios δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τα εγχώρια media, κυρίως γιατί δεν το θεωρούν άμεση προτεραιότητά τους κατά τη διαδικασία ανάπτυξης ενός project. Δεν απαξίωσα κανέναν και δεν προώθησα μια εικόνα μιας αγοράς σε…μαύρη μοίρα. Αυτό, για να ξεκαθαρίσω εκ νέου και μέσα από το Enternity τη θέση μου.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως αμέσως μετά τη δημοσίευση του κειμένου, αρκετές ελληνικές ομάδες ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μου (προσωπικά), στέλνοντάς μου άμεσα το υλικό της δουλειάς τους και το οποίο μπήκε στο πρόγραμμα να δημοσιευτεί, τόσο στο Enternity, όσο και στα συνεργαζόμενα media. Μέσα από πολύωρη κουβέντα με πολλούς από τους Έλληνες προγραμματιστές, έγινε αντιληπτό και πιο ξεκάθαρο (προφανώς) το πρόβλημα που σημείωσα και, εν ολίγοις, βρέθηκε η χρυσή τομή. Τα παιδιά πλέον αντιλαμβάνονται πως χρειάζεται οπωσδήποτε να βάλουν και αυτό το στάδιο της επικοινωνίας στο πρόγραμμα και θέλω να πιστεύω ότι έστω και ένας μικρός αριθμός επαγγελματιών του χώρου αντιλήφθηκε πώς πρέπει να δουλεύει.

Από εκεί και πέρα, αυτό που αντιλήφθηκα είναι πως και σε αυτό το χώρο υπάρχουν δυστυχώς στρατόπεδα που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο όλο εγχείρημα της προώθησης των ελληνικών video games. Όσες εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να στήσουν μία γραμμή επικοινωνίας με τα διάφορα ελληνικά ΜΜΕ, χάνουν αρκετά σημαντική πιθανότητα να γίνει η δουλειά τους ευρύτερα γνωστή.

Οφείλω πάντως να δώσω και ένα ελαφρυντικό, διότι ο χώρος είναι μικρός και ο παραλογισμός φτάνει εύκολα στα αυτιά όλων. Όταν ελληνικές ομάδες έρχονται πχ. απέναντι σε χρηματικές αξιώσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι κάνουν δημοσιογραφική δουλειά, είναι εύκολο να δημιουργείται ένα τέτοιο συναίσθημα. Και εκεί είναι που θα πρέπει και οι ίδιες να ξεχωρίσουν τους επαγγελματίες με τους οποίους μπορούν να συνεργάζονται. Θέλω να πιστεύω πως η συνεργασία μας (κατόπιν κινήσεων του Μάνου Βέζου) με το Athens Game Jam, αλλά και η επαφή που έχει «χτιστεί» με πολλές ομάδες, μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για περαιτέρω -ΔΩΡΕΑΝ- προβολή της δουλειάς των ελληνικών ομάδων.

Εδώ είμαστε να την υποδεχτούμε και να την προβάλλουμε. Από εκεί και πέρα, ο καθένας φροντίζει με τις πράξεις του να αποδεικνύει ότι κάνει ό,τι καλύτερο σε επαγγελματικό επίπεδο.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Jim P
    • Κοντολογίς τα Ελληνικά ΜΜΕ ζητούν χρήματα για την προβολή.

      Το ζητούμενο είναι, με απόδειξη ή χωρίς;

    • alex4444
    • Το οτι υπαρχουν φυλλαδες σε καθε λογης αντικειμενο που ζητανε χρηματα για να κανουν τα αυτονοητα, αντι να σκεφτουν οτι μονο να κερδισουν εχουν αν ανεβασουν την αγορα στην οποια απευθυνονται δεν ειναι μυστικο. Και παλι ομως δε χανει κανεις τιποτε να στειλει μερικες δεκαδες e-mail σε διαφορα σαιτ του χωρου, εστω και πιο μικρου βελληνεκους για να δει τι παιζει κι αν καταφερει να μπει καπου χωρις να πληρωσει.

      Ευχομαι καλη συνεχεια σε οσους Ελληνες developers παρα τις δυσκολιες συνεχιζουν και προσπαθουν για το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα και ελπιζω απο εδω και περα να γινει μια αρχη στην προωθηση της δουλειας τους στα ελληνικα media. Πολλοι ισως ειχαν αναγκη να λαβουν αυτη την ανοιχτη προσκληση του enternity.

    • yaponvezos
    • Το αιωνίως παράξενο είναι ότι όλα αυτά δεν λέγονται πρώτη φορά. Ούτε εξ αποστάσεως, ούτε από κοντά. Αλλά το αυτονόητο του ενός καταφέρνει να απέχει από το αυτονόητο του άλλου, ακόμη και όταν ο στόχος της κουβέντας είναι ο ίδιος.

      Δεν είναι βέβαια τόσο παράξενο αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή η χώρα έχει πρωτίστως ζήτημα νοοτροπίας σχεδόν σε οτιδήποτε και όχι έλλειψη ικανοτήτων.

      Κάθε ταρακούνημα για καλό είναι. Επειδή έχω ξανατύχει σε σχετικό ταρακούνημα όμως, περιμένω να παρατηρήσω την όποια διαφορά σε βάθος χρόνου.

    • yaponvezos
    • Θα γίνουν και reviews. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνονται για οτιδήποτε. Όπως και σε τόσα άλλα πράγματα, χρειάζεται κάποιο curation.

      Αν θα δεχτεί κάποιος την κριτική ή όχι είναι θέμα του καθενός που καλό είναι να έχει λύσει από μόνος του και εκ των προτέρων.

*