Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Black Friday αλά Γκρέκα

Στα παλιά τα χρόνια εκπτώσεις είχε μία, άντε δύο φορές το χρόνο. Όταν βέβαια λέμε εκπτώσεις, εννοούμε ότι είχαν εκπτώσεις στα ρούχα, άντε και σε κάνα έπιπλο. Εκπτώσεις προ 2000 σε τεχνολογία-συσκευές-οτιδήποτε ηλεκτρονικό, ούτε είχε διανοηθεί κανείς. Εδώ δύσκολα έπεφταν σε τιμή ακόμα και παλιά παιχνίδια. Μετά έχω την εντύπωση ότι η κατάσταση άλλαξε από τη στιγμή που ήρθαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Ελλάδα μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού. Αυτές ξεκίνησαν την αλυσίδα των εκπτώσεων-προσφορών παρασύροντας μαζί τους και τις -είμαι σίγουρος- αρκετά διστακτικές ελληνικές αλυσίδες. Έτσι σήμερα, αφού ζήσαμε για πολλά χρόνια ένα κύμα προσφορών και εκπτώσεων από το ελληνικό -επώνυμο κυρίως- λιανεμπόριο, οι οποίες άλλοτε ήταν (σπάνια) σοβαρές και άλλοτε ελαφρώς πλασματικές, φτάσαμε να υποδεχόμαστε στην ελληνική πραγματικότητα την…Black Friday.

Αφού μηρυκάζουμε σαν γελαστές αγελαδίτσες ξένες συνήθειες, ας δούμε τι στην ευχή είναι η «Μαύρη Παρασκευή». Πρόκειται για την ημέρα που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (οσονούπω θα γίνει και αυτή επίσημη αργία στην Ελλάδα να τρώμε γαλοπούλα, γλυκοπατάτες και χαμ) και σηματοδοτεί την αρχή της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων για την αγορά, περίπου από το 1932 και μετά και συνοδεύεται από τεράστιες εκπτώσεις. Ο όρος Black Friday άρχισε να ακούγεται από το 1961 και μετά και αναφέρεται στους γεμάτους από πεζούς και αυτοκίνητα δρόμους. Η υστερία πάντως είναι φαινόμενο των τελευταίων δέκα ετών ακόμα και στις ΗΠΑ, ενώ σιγά-σιγά, μη και χαθεί η ευκαιρία για καταναλωτισμό, αρχίζει να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες. Τελευταίο θύμα είναι φέτος και η επιρρεπής στο μιμητισμό Ελλαδίτσα. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η υπερβολή γίνεται πιο έντονη και στις ΗΠΑ, όπου εκεί που τα μαγαζιά άνοιγαν στις 6 το πρωί της παρασκευής, μετά κάποια πήγαν στις 4 και στις 5 για να καταλήξουν πλέον ορισμένα να ανοίγουν στις 8 το βράδυ της…Πέμπτης, καταστρέφοντας φυσικά την αργία των υπαλλήλων-πωλητών.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις (καλές και σωστές) εκπτώσεις. Ό,τι δημιουργεί όφελος στην τσέπη του καταναλωτή και κάνει την πεθαμένη αγορά να κινείται με βρίσκει σύμφωνο και σύμμαχο. Αυτό που δεν με βρίσκει ούτε σύμφωνο, ούτε σύμμαχο, αλλά με εκνευρίζει και με κάνει να σιχτιρίζω είναι από τη μια ο στείρος μιμητισμός αμερικανικών συνηθειών και από την άλλη η «πονηρή» εφαρμογή από τα καταστήματα αφενός και οι βλακωδώς φουσκωμένες προσδοκίες των καταναλωτών από την άλλη.

Έτσι λοιπόν έχουμε Black Friday σχεδόν από όλη την ελληνική αγορά τεχνολογίας. Απαραίτητο να σημειωθεί ότι κάποιος το ξεκίνησε και κάποιοι άλλοι ακολούθησαν ή μάλλον σύρθηκαν σε αυτό. Και εγένετο υστερία. Πρώτα θύματα οι υπάλληλοι των καταστημάτων, που δεν τους φτάνει όσα θα τραβήξουν εκείνη την ημέρα από τις ορδές των βαρβάρων (έχω βρεθεί σε εγκαίνια Saturn και ξέρω, έχοντας δει να ορμάνε οι βάρβαροι στις τηλεοράσεις), αλλά τους πρήζει ο κάθε πικραμένος με ερωτήσεις σχετικά με το εάν ξέρουν ποιες θα είναι οι προσφορές. Εδώ έφτασαν να ρωτάνε εμένα και άλλους συναδέλφους με μηνύματα στο Facebook εάν ξέρουμε, δεν τολμώ να φανταστώ τι έχουν τραβήξει τα παιδιά.

Μιλήσαμε για προσδοκίες. Ο Έλλην καταναλωτής περιμένει από iPhone 7 στα 200 ευρώ, έως PS4 Pro στα 150, το νέο Xbox στα 100 ευρώ με 25 παιχνίδια και τρία χειριστήρια και το Titanfall 2 στα 4 ευρώ με δώρο το Battlefield 1, Telltale season pass και δώρο μια τυρόπιτα. Αντιλαμβάνομαι ότι η ανέχεια και η κρίση μάς έχουν χαζέψει, αλλά όχι κι έτσι ρε παιδιά. Οι αλυσίδες λιανεμπορίου (που θα κάνουν σωστά την δουλειά) θα θελήσουν να διώξουν στοκ που κάθεται -για να κάνουν χώρο για νέες παραγγελίες- και όχι νέες παραλαβές, ενώ οι εταιρείες θα θελήσουν να σπρώξουν προβληματικά ή στάσιμα προϊόντα και όχι σίγουρα άλογα. Από την άλλη φυσικά στην Ελλάδα υπάρχουν μαγαζάτορες οι οποίοι θα μας δουλέψουν, όπως το κάνουν και στις εκπτώσεις προκειμένου να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Εδώ λέει ξεκίνησαν μαγαζιά με παιδικά παιχνίδια να λένε για Black Friday με έκπτωση 15%, ενώ ο άλλος μπορεί να κόψει 2-3 ευρώ (μπορεί και πλασματικά) από την τιμή και να μας το σερβίρει ως έκπτωση. Προσέξτε λοιπόν. Δείτε ποια ήταν η τιμή πριν και ποια μετά με δικά σας μέσα και μην πιστεύετε απαραίτητα τις αναγραφόμενες. Μην ξαμοληθείτε σαν πρόβατα αλλά ψαχθείτε καλά. Επίσης ρίχτε μια καλή ματιά στις ψηφιακές προσφορές οι οποίες όσο έχω κοιτάξει είναι εξαιρετικές.

Κατά τα άλλα θα ήθελα να γράψω κατεβατά ολόκληρα για το πόσο με ενοχλεί η ξενομανία μας και η τάση μας να υιοθετούμε Halloween, Saint Patrick’s Day, Thanksgiving και ό,τι -κυρίως- αμερικάνική σαχλαμάρα έρχεται προς το μέρος μας. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό το χριστουγεννιάτικο πανηγύρι δεν είναι ελληνικό, μιας και σύμφωνα με την παράδοση, θεωρούμε μεγαλύτερη γιορτή το Πάσχα. Όμως κι εκεί η εκ Δύσης επιρροή έκανε τη δουλίτσα της. Δεν θα τα γράψω τα κατεβατά όμως γιατί θα με πείτε δεινόσαυρο και θα έχετε δίκιο. Αλλά δεν με πειράζει, είμαι δεινόσαυρος.

Ψωνίστε υπεύθυνα. Μήτσο - Πέτρο καλή τύχη.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
13 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • john-data
    • Πολύ σωστά τα γράφεις Δημήτρη.
      Εγω αν δω καλές εκπτώσεις σε 2-3 πράγματα που θέλω θα ορμήξω στην λαοθάλασσα μέσα.xaxaxa
      Ξέρεις ποιο κατάστημα θα έχει το Telltale season pass και δώρο μια τυρόπιτα ?

    • Altair
    • Ωραίο άρθρο Δημήτρη και συμφωνώ απόλυτα.Βέβαια θεωρώ την Black Friday την καλύτερη κλόπια μας από το εξωτερικό.Όμως αυτό δεν ενέχει και κινδύνους;Τι εννοώ;Εγώ είδα την προσφορά για το Χ1 σχετικά νωρίς,οπότε προλάβαινα στοκ.Το θέμα είναι άλλο.Αφού δε με πολυκαίει,λέω,θα περιμένω την επόμενη χρονιά την ίδια περίοδο.Δεν είναι πιθανόν λοιπόν να σκεφτούν κι άλλοι έτσι και να κάνει backfire όλο αυτό;

    • Blackstorm
    • @Altair. Σαφέστατα. Αλλά αυτό προϋποθέτει ενημερωμένο καταναλωτή. Σε όλα τα post που έγραψε οποιοσδήποτε για την προσφορά του X1 πάντα κάποιος θα σχολίαζε: Για το PS4 έχουμε κάτι; I rest my case.

    • mysterious
    • "Μιλήσαμε για προσδοκίες. Ο Έλλην καταναλωτής περιμένει από iPhone 7 στα 200 ευρώ, έως PS4 Pro στα 150, το νέο Xbox στα 100 ευρώ με 25 παιχνίδια και τρία χειριστήρια και το Titanfall 2 στα 4 ευρώ με δώρο το Battlefield 1, Telltale season pass και δώρο μια τυρόπιτα"

      Έκλαψα γαμώτο,έκλαψα. :D

    • zakmackraken
    • Το άρθρο σου είναι προκλητικό, τόσες μαζεμένες ελληνορθόδοξες κομμουνιστικές παπαριές έχω να διαβάσω χρόνια. Οι ερωτήσεις που καλούνται οι υπάλληλοι να απαντήσουν είναι η δουλειά τους, καθώς και η δική σου εφόσον έχεις αποφασίσει να εργαστείς σε ένα τεχνολογικό, ενημερωτικό portal για gaming και όχι μόνο. Τα μαγαζιά χρειάζονται να κάνουν τζίρο ώστε να μπορούν αργότερα να έχουν την δυνατότητα παραγγελίας με πίστωση από το χονδρεμπόριο, όποιος έχει εργαστεί σε "κανάλι" προμηθειών, γνωρίζει. "Πρώτα θύματα οι υπάλληλοι των καταστημάτων, που δεν τους φτάνει όσα θα τραβήξουν εκείνη την ημέρα από τις ορδές των βαρβάρων" είναι σοβαρό αυτό το κείμενο,'ποια θύματα, αυτοί που χρειάζονται εργασία για να δικαιολογήσουν την απασχόληση τους ώστε να μην τους πετάξει στο δρόμο ο εργοδότης και να έχει δουλειά το μαγαζί; Και ποιοι είναι οι βάρβαροι; όλοι εμείς που με την κίνηση μας στην αγορά δίνουμε ψωμί στις επιχειρήσεις και στους υπαλλήλους τους;
      Γράφεις "για το πόσο με ενοχλεί η ξενομανία μας", γι αυτό έχεις διακριτικό "Blackstorm";

    • DrManolo
    • Εδώ (Αγγλία) πάντως κανείς δεν πήγε στα μαγαζιά και την μετονόμασαν από black friday σε slack friday χαχαχα

    • KosMyl
    • Έτσι είναι σε γενικές γραμμές αλλά δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς π.χ. το ps4 pro να βρεθεί στα 150 ευρώ....Ένα 50ρικο θα μπορούσε να είναι όμως χαμηλότερα ή έστω με πακέτο κανενα παιχνίδι και 2ο χειριστήριο...

*