Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

FIFA 16 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    EA Sports

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    EA Sports

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • FIFA 16
    • 3+ pegi 3+
      • 8.9 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (7)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.easports.com/fifa FOLLOWERS 18 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Ως συνήθως, το περυσινό FIFA περιλάμβανε μία συντηρητική, αλλά όχι αμελητέα σειρά βελτιώσεων που εξύψωσε ακόμη περισσότερο το επίπεδο ποιότητάς του και το βαθμό πιστότητας της ψηφιακής αναπαράστασης του αθλήματος. Στην πορεία όμως προέκυψαν κάποια πολύ χτυπητά ζητήματα σε ό,τι αφορά την ισορροπία του παιχνιδιού, τα οποία προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε όσους επιθυμούσαν ένα στοιχειώδη ρεαλισμό στην απόδοση του βασιλιά των σπορ.



Το πρώτο πράγμα λοιπόν που ελέγξαμε, όπως όλοι, παίζοντας το FIFA 16, είναι αν οι γρήγοροι παίκτες εξακολουθούν να διαθέτουν τόσο έντονο πλεονέκτημα όσο πέρυσι. Ευτυχώς, με μεγάλη ανακούφιση μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι τα πράγματα έχουν εξισορροπηθεί, παρά το γεγονός ότι μετά το πρώτο patch έχουμε και πάλι μία μικρή αύξηση στην ταχύτητα των παικτών. Φέτος δεν μπορείτε να κάνετε σβούρες γύρω από τους αμυντικούς, ούτε να εξαπολύετε ψηλοκρεμαστές προωθημένες στα τυφλά ξέροντας ότι όλο και κάποιος…Ronaldo θα βρίσκεται εκεί. Το ότι μία τόσο απλή ρύθμιση στην ταχύτητα του παιχνιδιού δημιουργεί τόση χαρά και αποτελεί στην ουσία το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του FIFA 16 δεν είναι κολακευτική εξέλιξη για τη σειρά, όμως το αποτέλεσμα παραμένει: το FIFA 16 έχει επιτέλους έναν καθόλα αποδεκτό ρυθμό παιχνιδιού, που απαιτεί προσεκτική ανάπτυξη και όχι απλώς εκμετάλλευση των γρήγορων παικτών. Η ανάπτυξη της επίθεσης των ομάδων έχει επηρεαστεί ποικιλοτρόπως και όχι μόνο από τη μείωση στην ταχύτητα των παικτών.
Το πρώτο πράγμα που ελέγξαμε, όπως όλοι, παίζοντας το FIFA 16, είναι αν οι γρήγοροι παίκτες εξακολουθούν να διαθέτουν τόσο έντονο πλεονέκτημα όσο πέρυσι. Ευτυχώς, με μεγάλη ανακούφιση μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι τα πράγματα έχουν εξισορροπηθεί.
Πλέον υπάρχουν δύο τύποι πάσας: η κανονική, η οποία είναι πιο αργή φέτος, και η στοχευμένη, στο πλαίσιο της οποίας η μπάλα κινείται πολύ γρήγορα και συρτά, όμως η υποδοχή της είναι δύσκολη υπόθεση αν δε γίνει υπό σωστή γωνία και με τον κατάλληλο παίκτη. Η προσθήκη αυτή είναι καλοδεχούμενη και προσθέτει στρατηγική στο passing game, όμως οι κανονικές πάσες επιβραδύνθηκαν περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Στο σημείο αυτό έρχεται να ταιριάξει και μία σημαντική βελτίωση της άμυνας, που έγκειται στην αναχαίτιση των πασών που περνάνε κοντά από τα πόδια των αμυντικών. Πριν το patch ο όλος συνδυασμός των συγκεκριμένων παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολικά συχνή εναλλαγή κατοχής. Μετά το patch η ικανότητα αυτή των αμυντικών μετριάστηκε, όμως υφίσταται και πάλι, απλώς όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε η κατοχή της μπάλας να αλλάζει τόσο συχνά. Ως αποτέλεσμα, ο επιτιθέμενος θα πρέπει να αναπτυχθεί με έξυπνο τρόπο και χρησιμοποιώντας όχι απλώς τα ανοίγματα που θα του παρουσιαστούν, αλλά και πολλούς διαφορετικούς τύπους πάσας: κανονική, στοχευμένη, προωθημένη, ψηλοκρεμαστή προωθημένη.



Ακούγεται πολύπλοκο, όμως εν τέλει το να φτάσει κανείς στο άλλο άκρο του γηπέδου είναι ελαφρώς πιο εύκολο σε σχέση με το Pro, οι αμυντικοί του οποίου είναι πιο «ψυχωμένοι» σε ό,τι αφορά τις μάχες σώμα με σώμα. Από την άλλη, μιλώντας πάντα για multiplayer αναμετρήσεις, το FIFA συγχωρεί μέχρις ενός σημείου την πιο χαλαρή άμυνα, αφού η τεχνητή νοημοσύνη καλύπτει αρκετές φορές την πιθανή αργή αντίδραση του παίκτη και οι επιτιθέμενοι ξεπερνούν τους αμυντικούς πιο δύσκολα. Καμία από τις δύο προσεγγίσεις δεν είναι ξεκάθαρα καλύτερη, απλώς το FIFA, παρά την υψηλότερη πολυπλοκότητά του, είναι λιγότερο έντονη εμπειρία και δεν απαιτεί τόσο γρήγορα αντανακλαστικά από τον παίκτη. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των συγκρούσεων, τα σχετικά animations ευτυχώς δεν χρειάζονται ώρα για να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους κι έτσι η διαδικασία της ανάκτησης της κατοχής της μπάλας σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο ομαλή σε σχέση με την αντίστοιχη του ανταγωνισμού, παρά το γεγονός ότι υφίστανται και εδώ θέματα με την αλλαγή του κέρσορα των παικτών. Όμως, παρά το γεγονός ότι η αίσθηση βάρους των παικτών είναι πιο έντονη από πριν, το FIFA 16 εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να διαπρέψει στον συγκεκριμένο τομέα, με την ορμή και την αδράνεια να είναι λιγότερο έντονες σε σχέση με το PES.


Η ανάπτυξη της επίθεσης των ομάδων έχει επηρεαστεί ποικιλοτρόπως και όχι μόνο από τη μείωση στην ταχύτητα των παικτών.

Από την άλλη, οι παίκτες του FIFA πατάνε καλύτερα στο γήπεδο. Κάθε βήμα χαρακτηρίζεται από καλά αποτυπωμένο foot planting, που φαίνεται όχι μόνο στο τρέξιμο, αλλά και στο σουτ ή τις πάσες, όπου οι παίκτες όντως τροποποιούν το βηματισμό τους. Όταν όμως η μπάλα δεν βρίσκεται στα πόδια των παικτών, το animation καθίσταται χειρότερο και υφίσταται και πάλι μια αίσθηση αιώρησής τους στον αγωνιστικό χώρο. Πέρα από το νέο τύπο πάσας, η πιο σημαντική προσθήκη είναι το No Touch Dribbling, δηλαδή η προσποίηση χωρίς άγγιγμα της μπάλας. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν έναν ακόμη τρόπος για την εκτέλεση ειδικών κινήσεων, όμως αν χρησιμοποιηθεί με φειδώ και σωστό συγχρονισμό, η προσποίηση μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο όπλο στο επιθετικό ρεπερτόριο του παίκτη και να οδηγήσει σε λάθος βηματισμό των αμυντικών. Όπως βλέπετε μαζεύονται πολλές μεταβλητές, οπότε θα χρειαστεί καιρός για να μάθει κανείς πραγματικά το FIFA 16, όμως αυτή η διαδικασία εκμάθησης είναι ευχάριστη εμπειρία, που δεν θα σας κάνει να θεωρήσετε ότι χάσατε το χρόνο σας. Αν όντως νιώσετε ότι δυσκολεύεστε πολύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το FIFA Trainer Mode, δηλαδή μία ένδειξη επάνω στον υπό έλεγχο παίκτη που προτείνει πλήκτρα που μπορείτε να πατήσετε εκείνη τη στιγμή. Ανάλογα με τη διαβάθμιση που θα επιλέξετε, το Trainer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τόσο αρχάριους όσο και έμπειρους παίκτες, προτείνοντας κάθε φορά κινήσεις ανάλογης δυσκολίας.
Αυτό που δεν μπορεί να προτείνει το FIFA Trainer είναι…καλύτερες διαιτητικές αποφάσεις. Συνεχίζοντας την παράδοση του να χαλάει κάτι που πριν λειτουργούσε, η EA κατέστησε τους διαιτητές ευαίσθητους σε κάθε επαφή και κατά περίπτωση ανίκανους γενικότερα. Ίσως επειδή τα τάκλιν είναι λιγότερο αποτελεσματικά φέτος, είναι πολλές οι απλές επαφές που σφυρίζονται, γεγονός που οδηγεί σε συχνές διακοπές της ροής του παιχνιδιού και πολύ συχνά πέναλτι.



Οι τερματοφύλακες συγκαταλέγονται στα θετικά στοιχεία του παιχνιδιού, αν και εξακολουθεί να υπάρχει μια έλλειψη σταθερότητας στην απόδοσή τους, υπό την έννοια ότι μπορεί να πιάσουν τα άπιαστα σε τετ α τετ και να «πνίξουν» ή να διώξουν με γροθιές κάποια σουτ από μεγάλη απόσταση. Σε γενικές γραμμές πάντως ικανοποιούν, ενώ η ρεαλιστικά απρόβλεπτη τροχιά της μπάλας κατά τα σουτ συνεισφέρει και φέτος σε «οργανική» αίσθηση της κατάληξης των φάσεων, με εξαίρεση κάποια σουτ που καταλήγουν στα χέρια του τερματοφύλακα χωρίς κόπο, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει υπό καλές προϋποθέσεις.
Πέρα από το νέο τύπο πάσας, η πιο σημαντική προσθήκη είναι το No Touch Dribbling, δηλαδή η προσποίηση χωρίς άγγιγμα της μπάλας.
Επιπλέον, οι goalkeepers αποδεικνύονται «μαγνήτες» και σε ό,τι αφορά πολλές σέντρες, η εκτέλεση των οποίων έχει -ορθώς- δυσκολέψει, απαιτώντας από τον παίκτη μεγαλύτερη προσπάθεια στην τοποθέτηση και στην εκτέλεση. Σε επίπεδο modes δεν υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς, αφού και πάλι η προσοχή έχει δοθεί στο δημοφιλέστατο Ultimate Team. Εκεί υπάρχει η προσθήκη του εξαιρετικού Draft mode, το οποίο θυμίζει στην ουσία το Arena mode του Hearthstone: για κάθε θέση μπορείτε να επιλέξετε τους τυχαίους παίκτες που σας δίνονται, ώστε να δημιουργήσετε μια προσωρινή ομάδα υψηλών προδιαγραφών και με αυτή να επιχειρήσετε ένα σερί τεσσάρων νικών, στο πλαίσιο του οποίου μπορείτε να κερδίσετε πλούσιες ανταμοιβές σε currency και packs για την κανονική σας ομάδα.


Συνεχίζοντας την παράδοση του να χαλάει κάτι που πριν λειτουργούσε, η EA κατέστησε τους διαιτητές ευαίσθητους σε κάθε επαφή και κατά περίπτωση ανίκανους γενικότερα.

Η πληρότητα του FIFA 16 σε περιεχόμενο και άδειες ήταν δεδομένη, όμως φέτος προχωράει ένα βήμα παραπέρα, με την προσθήκη γυναικείων ομάδων. Πρόκειται για 12 μόνο διεθνείς ομάδες και όχι σωματεία, όμως έχει δοθεί προσοχή στις διαφορές ανάμεσα στον τρόπο παιχνιδιού και στη φυσική απόδοση των δύο φύλων, οπότε η προστιθέμενη ποικιλία είναι άξια αναφοράς. Από τεχνικής άποψης δεν έχουμε κάποια αξιομνημόνευτη προσθήκη, όπως η φθορά του γηπέδου που εισήχθη πέρυσι, όμως και πάλι τα πάντα κινούνται σε υψηλό επίπεδο, με εξαίρεση το animation του τρεξίματος και την απότομη μετάβαση από απλή κίνηση σε τρέξιμο. Από εκεί και πέρα, έχουν βελτιωθεί κάποιοι φωτισμοί, ενώ ο σχολιασμός παραμένει κλάσεις ανώτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του PES. Αυτό που, παραδόξως, δεν παραμένει κλάσεις ανώτερο σε σχέση με τον εξ Ιαπωνίας ανταγωνιστή είναι το online multiplayer του FIFA 16. Το matchmaking είναι χαρακτηριστικά αργό, ενώ πετύχαμε και κάποιες περιστάσεις έντονου lag σε κάποια παιχνίδια. Η πλειοψηφία της όλης εμπειρίας παραμένει ομαλή, όμως, με βάση την προσωπική μας εμπειρία στις εκδόσεις για PS4, η πιθανότητα να πετύχουμε lag ή να περιμένουμε περισσότερη ώρα στο matchmaking ήταν μεγαλύτερη στον τίτλο της EA.



Αν και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε διορθώσεις κραυγαλέων λαθών της περυσινής έκδοσης, το FIFA 16 εισάγει κάποια χρήσιμα νέα χαρακτηριστικά και σε γενικές γραμμές προσφέρει μια ισορροπημένη ποδοσφαιρική εμπειρία, που χρειάζεται χρόνο ώστε να μπορέσει κανείς να την εμπεδώσει πλήρως. Είναι εμφανές ότι η σειρά δεν είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει εντυπωσιακά άλματα εξέλιξης με τα τωρινά δεδομένα, όμως μπορείτε να ξεχάσετε την περυσινή απογοήτευση και να αφεθείτε σε μία ποδοσφαιρική εμπειρία που δεν πρόκειται να αποτελέσει χαμένο χρόνο για εσάς.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Διόρθωση των περυσινών ανισορροπιών
  • Ποικιλία στην ανάπτυξη της επίθεσης
  • Ρεαλιστική φυσική της μπάλας
  • Προσθήκη γυναικείων ομάδων
  • FUT Draft mode
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Διαιτητές «παράγκας»
  • Προβλήματα στο matchmaking και περιστασιακό lag
  • Υπερβολικά αργές κανονικές πάσες
  • Συσσώρευση πολλών modifiers
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
7 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • periklis
    • Εκεί που κερδίζει το FIFA χάνει το PES και εκει που το PES κερδίζει, χάνει το FIFA...
      Δυστυχως το τελειο ποδοσφαιράκι ΔΕΝ υπάρχει...καπου υστερούν και τα δυο...

      Παίζοντας καποτε Winning Eleven η ISS φανταζόμασταν εν ωρα παιχνιδιου πως θα ειναι τα ποδοσφαιράκια μετα απο 10-15 χρόνια....και τωρα εν ετη 2015-16 το αποτέλεσμα σιγουρα εχει θετικά...αλλα.....νομίζω πως συνολικά δεν εντυπωσιάζει ρε παιδια.....

    • periklis
    • θα ελεγα οτι καποτε....με τα Iss, This is football, Dream soccer, η το υπερτατο VIRTUA STRIKER (dreamcast) ευχαριστιώσουν ποδοσφαιράκι και καιγόσουν στο παιχνιδι!!!
      τωρα...ξενερωτίλα.........δε ξέρω.....

    • Solidarity
    • @periklis : Εχεις ξενερωσει, γιατι το ματι σου, οπως ολων μας, εχει συνηθισει πια . Οταν ημαστε μικρα παιδια, το να δουμε Virtua Striker μας αφηνε με το στομα ανοιχτο. Τωρα πια, το ματι μας εχει χορτασει.
      Για προσπαθησε να βαλεις να παιξεις virtua striker λοιπον, και ειμαι 99% σιγουρος οτι θα το κλεισεις.
      Το μυαλο μας τα θυμαται με νοσταλγια, αλλα η πραγματικη ξενερα ειναι οταν τα ξαναβαζεις να τα παιξεις.
      Πιστεψε με, εχει υπαρξει προοδος στα παιχνιδια.

    • periklis
    • @Solidarity ...ποτέ δεν ειπα οτι τα τωρινά ειναι χειρότερα απο τα παλαιά παιχνιδια...
      ειπα οτι για την εποχή τους εκεινα ηταν κορυφαία και σου δημιουργούσαν προσδοκίες για κατι πολυ καλυτερο...
      αυτο το καλυτερο εχει ερθει αλλα με πολύ αργα βηματα...
      επειδη μιλάς για πολυ παρελθον ομως...θα σε πάω σε προσφατο παρελθον...
      θυμίσου τη μετάβαση απο το Plastation 1 και τα γραφικά του ISS στο PS2 !
      θυμάμαι οτι βάλαμε να παιξουμε με το αδερφάκι μου και μειναμε με το στόμα ανοιχτο!
      η μετάβαση απο Ps2 σε Ps3 ηταν ικανοποιητικη...ελεγες ρε παιδι μου οτι "ναι ειναι next gen consoles!"....
      η μετάβαση ομως απο Ps3/xbox360 σε PS4/Xone με φρέναρε καπως...
      Σε αυτό φταίει ισως και το γεγονός πως ενω καποτε υπηρχαν πολλα ποδοσφαιράκια και ο ανταγωνισμος στα υψη, τωρα υπαρχουν ΜΟΝΟ 2 και απο αυτά το ενα εχει παρει το κατηφορο (κοναμι)...

    • periklis
    • 2015-16 και εχουμε και λεμε!

      α) το Fifa αντι να κατσει να φτιάξει πια τα προσωπα ΟΛΩΝ των παιχτων ΟΛΩΝ των ομάδων που περιλαμβάνει, καθεται και μου προσθέτει γυναικείο ποδόσφαιρο λες και θα παιξει κανεις σοβαρά τις κοτσιδούδες!

      β) το pro evolution για επαγγελματικη επανασταση μιλάει στον τιτλο του και δεν εχει δικαιώματα ομάδων, γηπέδων, παιχτών λες και ειμαστε πισω στο 1998 που επαιζες με τον Roberto Larcos και τον Rimaldi....

      γ) μπαινει γκολ στο φίφα και στο προ και ειναι αρκετες φορές οι σχολιαστές συνεχίζουν τη μετάδοση λες και βλεπουν με χρονοκαθυστέρηση το παιχνιδι και την ωρα του γκολ εκεινοι απλά παρατηρουν πασουλες στο κεντρο!

      δ) ο κόσμος....το κοινό...οι κερκίδες....γεμάτες μεν...αψυχες δε!!! καμμιά βελτίωση...στασιμότητα....μετριότητα...

      ε) Σχολιασμός.....στις 10 ιδιες ατάκες καθε χρονο βάζουν και μια καινούρια ετσι για να σπαει ο πάγος....φτωχοδουλειά δηλαδη!
      για να μη σχολιάσω το σχολιασμό της Konami...αίσχος!!!καλυτερα να βάζανε τους σχολιαστές του Αλ τζαζίρα!!!πιο ζωη θα ειχαν!

      Μάγκες, θελετε κι αλλα...? δε ζητάω απο τα ποδοσφαιράκια τιποτα δυσκολο...απλά πράγματα!
      εδω και 10 χρόνια τα ιδια παντελάκη μου.....
      υστερα σου λέει, τραβα δώσε 70 ευρώ για να πάρεις το 16 ...λες και οι διαφορές του απο το 15 ειναι τεράστιες?
      μονο τα μενού αλλάζουν χρώματα και background! τα υπόλοιπα......ιδια.....αντε και λιγο διαφορετικά τα φοντα στους πινακες με τα formation και τις αλλαγές παιχτών-συστημάτων!

      κοροιδευόμαστε μωρεε!!???

*