Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Cineveo: Ένα Virtual Reality Home Cinema

*
Το Enternity πρόσφατα, απέκτησε το δικό του Oculus Rift, το DK2 για την ακρίβεια. Πρόκειται για τη νεότερη έκδοση του development kit της εταιρείας και το VR headset, πάνω στο οποίο θα βασιστεί η εμπορική έκδοση της συσκευής. Αν και το Rift -όπως όλα τα VR headset- προωθείται σαν συσκευή για gaming, εντούτοις υπάρχει και ένας ακόμα τομέας που μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του, η αναπαραγωγή ταινιών. Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει μια τέτοια συσκευή είναι το γεγονός ότι η οθόνη βρίσκεται πολύ κοντά στα μάτια του χρήστη και ταυτόχρονα τον απομονώνει από τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας μια απίστευτα κινηματογραφική αίσθηση. Τo Cineveo είναι μια τέτοια εφαρμογή για υπολογιστές (επί πληρωμή) αλλά και για Android συσκευές (δωρεάν) που έρχεται να δημιουργήσει αυτό ακριβώς: την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία. Στην περίπτωση των Android smartphones, η αξιοποίηση γίνεται σε συνδυασμό με συσκευές όπως το Homido, ενώ η έκδοση για υπολογιστές αφορά αποκλειστικά το Oculus Rift.



Για τα €10 που κοστίζει σίγουρα θα περιμέναμε μια λίγο πιο εύχρηστη λύση, καθώς το download της εφαρμογής δεν έχει κάποιο installer, αλλά μόνο 6 φακέλους που ο καθένας περιέχει την ίδια την εφαρμογή καθώς και το εκάστοτε «skin» που αξιοποιεί. Τι όμως εννοούμε με αυτό; Πρακτικά, κάθε skin λειτουργεί σαν ένας virtual χώρος μέσα στον οποίο βρισκόμαστε, που περιέχει και την οθόνη προβολής της ταινίας. Το 4D movie theater είναι σαν ένας πραγματικός κινηματογράφος (στον οποίο μπορούμε να διαλέξουμε τη σειρά που καθόμαστε), το Space Station μάς βάζει σε ένα διαστημικό σταθμό, το The Void σε ένα απόλυτα μαύρο χώρο, ενώ το Ocean μας τοποθετεί πάνω στη θάλασσα. Για να επιλέξουμε το «skin» πρέπει να φορτώσουμε την εφαρμογή από την αρχή. Ταυτόχρονα, για να μπορούμε να αναπαράγουμε ταινίες, ο developer προτείνει να εγκαταστήσουμε μια σειρά από εφαρμογές και codecs, αν και με το K-Lite εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να δούμε περιεχόμενο. Υποστηρίζονται κανονικά υπότιτλοι στις ταινίες, όπως και ταινίες 3D σε μορφή SBS. Σε καθένα από τα skins μπορούμε να επιλέξουμε να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε το μέγεθος της οθόνης προβολής, καθώς επίσης και αν αυτή θα είναι επίπεδη ή κυρτή. Το αποτέλεσμα που παίρνουμε είναι πράγματι…άκρως εντυπωσιακό, με την αίσθηση που δίνει το μέγεθος της εικόνας να είναι αντίστοιχο με αυτή του κινηματογράφου.



Εδώ εισέρχεται προφανώς και το tracking σύστημα του Oculus, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να κουνάει το κεφάλι του και αντίστοιχα να αλλάζει το οπτικό πεδίο μέσω στο VR περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει και ο έλεγχος της ίδιας της εφαρμογής, χωρίς να είναι πάντα απαραίτητο τα πληκτρολόγιο (αν και τα πράγματα γίνονται σαφώς ταχύτερα με αυτό). Το αρχικό μενού που μας εμφανίζεται ανεξαρτήτως skin είναι αυτό της επιλογής δίσκων/φακέλων του υπολογιστή για να βρούμε τη ταινία που θέλουμε. Στοχεύοντας με τη ματιά μας μπορούμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες επιλογές. Στη συνέχεια, σε κάθε VR περιβάλλον, υπάρχει μια κίτρινη μπάλα, την οποία αν κοιτάξουμε για μερικά δευτερόλεπτα εμφανίζει ένα επιπλέον μενού, σχετικό με την ταινία (μπάρα προόδου αναπαραγωγής, υπότιτλοι, ένταση ήχου). Επειδή ακριβώς το να δει κανείς το πληκτρολόγιο φορώντας το Oculus είναι αδύνατο, αυτό το μενού είναι αρκετά χρήσιμο.



Πηγαίνοντας τώρα στην ίδια την αναπαραγωγή, κατ’αρχάς πρέπει να πούμε ότι η εφαρμογή είναι απαιτητική όσον αφορά στο hardware ζητώντας τετραπύρηνο CPU για να μπορεί να παίζει Full HD ταινίες παράλληλα με το 3D VR περιβάλλον, διατηρώντας ταυτόχρονα το frame rate στα 75Hz (ή καλύτερα στα 72Hz για να είναι το refresh rate ακέραιο πολλαπλάσιο του frame rate της ταινίας που συνήθως είναι 23,976fps). Το αποτέλεσμα, οπτικά, δεν είναι τόσο καλό και σε αυτό δεν φταίει η εφαρμογή αλλά η χαμηλής ανάλυση του Oculus Rift που είναι 960x1080 για κάθε μάτι. Σε αυτή την απόσταση, μπορούμε σχεδόν να διακρίνουμε το κάθε pixel του AMOLED panel. Αν μάλιστα η ταινία που θέλουμε να δούμε δεν είναι υψηλής ανάλυσης (τουλάχιστον 1080p), το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται. Αυτή είναι βέβαια η πρώτη εντύπωση, γιατί μετά από λίγο συνηθίζουμε και εν τέλει, μπορούμε να δούμε άνετα μια ταινία.



Ο υπογράφων είδε το The Expendables III σε FullHD με ακουστικά και το κατά-ευχαριστήθηκε. Προφανώς, ο καθένας μπορεί να δει ό,τι θέλει, είτε παραδοσιακή 2D ταινία είτε ακόμα και FullSBS 3D ταινία, με οποιοδήποτε περιεχόμενο. Άλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που γράψαμε για το ότι το Facebook δεν θα απαγορέψει τη χρήση του Oculus για…XXX. Η φαντασία λοιπόν μπορεί να οργιάσει και το Cineveo να την κάνει πραγματικότητα.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • gamer
    • Το αγορασες βλεπω! Οταν σου το εστειλα στο live το λινκ, ειπες "πως θα το αγορασω, γ** την τρελα μου" ("απλα δεν προλαβα να το αγορασω λογω των capital control")...

      Eχω καποια ερωτηση πανω σ'αυτο!

      Ειναι ευχαριστο για gaming? Koυραζει τα ματια μετα απο 2 ωρες, ας πουμε, παιχνιδιου? Επηρεαζει την οραση λ.χ μεωπια κλπ?

    • Dimcar
    • οριακά προλάβαμε και εμείς να το πάρουμε :P ξεκούραστο δεν είναι, λόγω βάρους κυρίως αλλά είναι ωραία φάση. δεν έχω κάτι στα μάτια μου, οπότε δε μπορώ να εκφέρω άποψη

    • john-data
    • Γίνετε να συνδεθεί με τη tv και το κανάλι της EΡΤ HD για να βλέπω τα eurogroup ?
      Και αυτό στην ενότητα ΧΧΧ είναι...

    • Dimcar
    • @tanno, προφανώς και στο μέλλον θα βελτιωθούν οι συσκευές, με μεγαλύτερη ανάλυση οθόνης και καλυτερη απόκριση. προς το παρόν το ξάπλωμα ειναι μεν εφικτό, αλλά περιορίζεσαι από το καλώδιο και τη θέση τοποθέτησης της κάμερας παρακολούθησης

*