Όσοι ακολούθησαν με συνέπεια τη μεσογειακή ή MIND διατροφή είχαν έως και 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε φλεγμονώδη τρόφιμα (EDII) είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο. Τα οφέλη ήταν εντονότερα σε γυναίκες, ηλικιωμένους και μη παχύσαρκα άτομα.
Τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη συστατικά των παραπάνω τροφίμων φαίνεται να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η διατροφή χαμηλή σε φλεγμονώδη τρόφιμα μειώνει τον χρόνιο, χαμηλού βαθμού φλεγμονώδη κίνδυνο που σχετίζεται με τη γήρανση και την άνοια.
Τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα κατά την πρώτη δεκαετία παρακολούθησης. Η συσχέτιση παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμη και μετά από προσαρμογή για ηλικία, φύλο, εισόδημα, γενετικούς παράγοντες (ApoEε4), κάπνισμα, άσκηση και ΔΜΣ. Η προστατευτική δράση αφορούσε και την ήπια γνωστική διαταραχή, όχι μόνο την άνοια.
Η μεσογειακή ή MIND διατροφή αποτελεί ένα απλό, ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης της άνοιας, ειδικά για άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Η διατήρηση υψηλής ποιότητας διατροφής φαίνεται να έχει ουσιαστικά οφέλη για τη γνωστική υγεία, ανεξαρτήτως γενετικής προδιάθεσης.



Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity