Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Οι "αθώες" γλυκαντικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο ανθρώπινο έντερο

*
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κοινες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο ανθρώπινο έντερο. Επίσης, νέα έρευνα υποστηρίζει πως οι ουσίες αυτές είναι δυνατό να οδηδήσουν σε μόλυνση των υγειών βακρήριων του εντέρου.

Από τη δεκαετία του 1970, έξι από αυτά τα υποκατάστατα χωρίς ζάχαρη έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, με την ασπαρτάμη να είναι η πρώτη το 1974. Στη Γαλλία, η ασπαρτάμη εγκρίθηκε το 1988 και η χρήση της ως γλυκαντικό το 1994. Αν και αυτά τα πρόσθετα θεωρούνται ευρέως ασφαλή, οι μελέτες έχουν δείξει ολοένα και περισσότερο ότι η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, ειδικότερα, θα μπορούσαν να συνδέονται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και η διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου. Ωστόσο, για τις παρενέργειες των νεότερων γλυκανιτκών που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν διεξαχθεί ελάχιστες έρευνες.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστήμιου Anglia Ruskin στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι η νεοτάμη, ένα γλυκαντικό «νέας γενιάς» που προσδιορίζεται από το «E961» στις ετικέτες των τροφίμων, θα μπορούσε να βλάψει άμεσα το εντερικό τοίχωμα και τα "καλά βακτήρια" στο έντερό μας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση στη νεοτάμη οδήγησε σε αύξηση του κυτταρικού θανάτου και της διαπερατότητας των εντερικών τοιχωμάτων. Επιπλέον, είχε ως αποτέλεσμα τα συνήθως αβλαβή βακτήρια του εντέρου να εκδηλώσουν συμπεριφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθένειες

Το Neotame εγκρίθηκε από τον FDA το 2002. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αποφάνθηκε το 2010 ότι ήταν ασφαλές. Έκτοτε, η χρήση του έχει επιτραπεί σε περισσότερες από 35 χώρες. Περίπου 7.000 έως 13.000 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη, χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα, όπως ποτά, τρόφιμα και τσίχλες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της μελέτης, η γλυκύτητά της κρύβει δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας πιθανώς σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σήψη. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*