Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κομιξάριος: The Last of Us American Dreams

*
Τι εντυπώσεις αφήνει το comic The Last of Us American Dreams; Ο Στέλιος Αναγνωστόπουλος απαντάει στο νέο review της στήλης "Κομιξάριος".

Η ιστορία διαδραματίζεται πριν τα γεγονότα των παιχνιδιών της σειράς. Η Ellie θα βρεθεί  σε μια ζώνη καραντίνας της Βοστώνης όπου θα εγκατασταθεί σε μια στρατιωτική σχολή. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, τα παιδιά που συμπληρώνουν ηλικιακά τα 16 χρόνια θα φέρουν υποχρεωτικά πολεμικό εξοπλισμό μετά από σχετική εκπαίδευση. Μέσα στο καινούργιο περιβάλλον, η Ellie θα αντιμετωπίσει άλλοτε τις παρενοχλήσεις των υπόλοιπων παιδιών είτε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των βίαιων εικόνων που θα αντικρύσει στις δημόσιες εκτελέσεις αλλά και την γενικότερη καταστολή. Μετά από ένα περιστατικό bullying, θα γνωριστεί με τη Riley, η οποία θα την κατατοπίσει αναφορικά με τις εγκαταστάσεις και την διαμονή σε αυτές. Ένα βράδυ η Ellie θα αποφασίσει να αποδράσει αλλά θα συναντήσει την Riley να επιχειρεί το ίδιο. Μαζί θα περιπλανηθούν στην πόλη έξω από τα συρματοπλέγματα, θα επισκεφτούν το ερειπωμένο mall και θα αναρωτηθούν για την ζωή πριν την πανδημία.




Οι αναγνώστες θα αντιληφθούν ομοιότητες τόσο με τα video games όσο και με την τηλεοπτική σειρά. Οι χαρακτήρες και οι καταστάσεις που αναφέρονται δεν επεκτείνουν το γνωστό σύμπαν όσο θα επιθυμούσαμε αλλά σίγουρα προσθέτουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, άσχετα αν ο αναγνώστης δεν έχει ασχοληθεί τα ομώνυμα παιχνίδια. Στο επίπεδο αυτό, οι Fireflies προφανώς και εμφανίζονται με την Ellie να μαθαίνει πληροφορίες που αφορούν και την μητέρα της. Η σχέση της με τη Riley είναι δυναμική αφού τόσο σε κωμικές-γλυκόπικρες σκηνές, όπως στα arcades, όσο και κατά τη διάρκεια επικίνδυνων γεγονότων γίνεται επίκληση στο συναίσθημα. Η εμφάνιση της Marlene προς το τέλος της ιστορίας σίγουρα αποτελεί και τον κολοφώνα του εγχειρήματος αλλά και το λυκαυγές για τις υπόλοιπες υλοποιήσεις.



Οι διάλογοι αποτελούν την κορωνίδα και την βασική πηγή πληροφοριών των Neil Druckman και Faith Erin Hicks -οι οποίοι έχουν αναλάβει το σενάριο του comic- που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν σε αυτό το backstory ουσιαστικά της Ellie. Το σκίτσο αν και παραπέμπει σε «παιδική» τεχνοτροπία, ο αναγνώστης γρήγορα θα αντιληφθεί ότι η εξιστόρηση πραγματοποιείται υπό το πρίσμα ενός παιδιού που είναι εγκλωβισμένο μεταξύ εφηβείας και εξαναγκαστικής ενηλικίωσης σε έναν στρατοκρατούμενο από την μία και έναν κατειλημμένο από τον περιπατητικό θάνατο κόσμο.



Ο πλήρης τίτλος του comic The Last of Us: American Dreams και ο αναγνώστης -όταν ολοκληρώσει πιο νηφάλια μια δεύτερη ανάγνωση- θα διαπιστώσει την σκοπιμότητά του. Χωρίς διάθεση στανικής ερμηνείας από τον γράφοντα αλλά και δίχως προσδοκίες δογματικής ανάλυσης, σίγουρα υπάρχει μια σκωπτική διάθεση για τον κόσμο πριν και μετά την καταστροφή. Πολλές αναφορές παραπέμπουν στην κριτική δυστοπία με διαλεκτικό τρόπο μεταξύ της αποτυχίας του προηγούμενου πολιτισμού και της ελπίδας για καλύτερο μέλλον. Αφηγηματικά δεν αποτελεί καν το μεταβατικό στάδιο της ζοφερής συνθήκης και αυτός είναι ο βασικός λόγος του καταθλιπτικού περιβάλλοντος που αποτυπώνεται από την σχετικά ψυχρή παλέτα των χρωμάτων που επιλέχθηκαν.



Η έκδοση της Dark Horse Comics περιλαμβάνει τα τέσσερα τεύχη που κυκλοφόρησαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2013 σε έναν μικρό τόμο 102 σελίδων. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*