Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Gigabyte @ GC 2015

Κατά κανόνα, όταν έρχεται η ώρα της Gamescom, τα games είναι το πρώτο, αν όχι το μοναδικό μέλημα. Φέτος όμως η Intel διάλεξε την περίοδο της έκθεση για το επίσημο λανσάρισμα νέου chipset, αλλά και επεξεργαστών έκτης γενιάς Core, με την κωδική ονομασία Skylake. Αντί να ξεκινήσει με μοντέλα για laptops κ.λπ., ξεκίνησε με επεξεργαστές και chipsets που είναι προφανές ότι στοχεύουν, πάνω από όλα, στους gamers με όλα τα υπόλοιπα μοντέλα να ακολουθούν εντός Σεπτεμβρίου πλην των πιο προσιτών που θα  μοιραστούν στο τέλος του 2015 και τις αρχές του 2016. Με αυτές τις εξελίξεις ως αφορμή, η Gigabyte μας κάλεσε να δούμε ολόκληρες νέες σειρές προϊόντων, με έμφαση βέβαια στις μητρικές, αφού η εταιρεία υιοθετεί με το καλημέρα το chipset Z170, το νεότερο και δυνατότερο που έχει να επιδείξει η Intel. Άρα όλα όσα ακολουθούν εξαρτώνται πρωτίστως από το chipset της Intel και, κατ’ επέκταση, από την ενσωμάτωσή του στις σειρές προϊόντων της Gigabyte. Ουσιαστικά εμείς είδαμε τη σειρά 100. Αυτή με τη σειρά χωρίζεται σε τρεις σειρές και, τελικά, περισσότερα από 15 μοντέλα άρα οι διαθέσιμοι συνδυασμοί τιμής και χαρακτηριστικών είναι σίγουρα πάρα πολλοί.



Οι τρεις οικογένειες προϊόντων ονομάζονται Gaming, OC (από το OverClocking) και Ultra Durable. Καμία από τις επωνυμίες αυτές δεν είναι νέες, αλλά σε όλες παρατηρούνται εξελίξεις. Και θα τις πάρουμε…με τη σειρά. Όσο γίνεται.

G1 Gaming
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διάφορες σειρές και εντός της οικογένειας Gaming, αλλά η G1 Gaming είναι ξεκάθαρα εκείνη που ξεχωρίζει για αυτό και εκεί έριξε το μεγαλύτερο βάρος της η εταιρεία κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Εδώ άλλωστε είναι σχεδόν όλες οι εξελίξεις μαζεμένες. Το ότι οι μητρικές τείνουν προς αισθητική από Transformers βοηθά ως προς τη δημιουργία αυτής της εντύπωση. Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις είναι η ύπαρξη τεσσάρων υποδοχώνών PCIe τρίτης γενιάς με bandwidth που αγγίζει τα 32Gb/s, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το μέχρι πρότινος “ταβάνι”. Κάπως έτσι είναι εφικτή η χρήση τεσσάρων καρτών γραφικών, ενώ μένουν και τρεις θύρες PCI Storage με υποδοχή U.2, χωρίς να αποκλείεται η χρήση drives με σύνδεση M.2, αν και κάτι τέτοιο θα χρειαστεί και προσαρμογέα. Με λίγα λόγια γίνεται η χαρά των PCI lanes. Διατίθενται κανονικές θύρες USB αλλά και USB 3.1 σε Type-C, ενώ η Gigabyte προσφέρει επεκτάσεις για front bay με μία κανονική και μια USB Type-C (πάντα με περιορισμό στα 10Gbps βέβαια) αλλά και για το πίσω μέρος του κουτιού σας με υποδοχές για SATA Express που πάνε απευθείας στη μητρική αλλά και θύρες τροφοδοσίας για SATA drives. Όσο μένουμε σε θέματα ταχύτητας, αξίζει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι χάρη στο νέο chipset της Intel, δηλαδή το Z170, επιτρέπονται πλέον πολλά περισσότερα και μικρότερα βήματα στο overclocking με τη ρύθμιση της βάσης, πριν τον πολλαπλασιασμό δηλαδή, να γίνεται από τα 90MHz μέχρι τα 200MHz ακόμη και με βήμα ενός MHz. 83 είναι πλέον οι διαθέσιμες “σκάλες” και ελπίζουμε να μην ξεχάσετε το θέμα της ψύξης. Πάντως η ψύκτρα της μητρικής για τον επεξεργαστή είναι ήδη έτοιμη για να υποδεχθεί και σύστημα υδρόψυξης. Overclocking υποστηρίζεται και στη RAM που, σύμφωνα με Intel και Gigabyte, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 4133MHz.

Αντέχει όμως την καταπόνηση η μητρική; Η Gigabyte υπόσχεται 22 φάσεις στην τροφοδοσία, όπως και πως το ίδιο το hardware αντέχει τις έντονες συγκινήσεις χάρη στη μεταλλική θωράκιση των υποδοχών PCIe, που προσφέρει, κατά την επίσημη μέτρηση, 1,7 φορές μεγαλύτερη αντοχή στο τράβηγμα και 3,2 φορές μεγαλύτερη αντοχή στην πίεση. Όσο για τη δικτύωση, η Gigabyte συνεργάστηκε με την Killer και περιλαμβάνεται το DoubleShot-X3 Pro 2Gb Ethernet + WiFi. Η κάρτα μπορεί ουσιαστικά να έχει ενεργούς όλους τους διαύλους ταυτόχρονα. Από το ένα καλώδιο περνούν τα σήματα υψηλής προτεραιότητας, από το δεύτερο τα πιο συνηθισμένα ήδη κίνησης και από το WiFi όσα δεν έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από μεγάλες ταχύτητες και απόκριση. Με λίγα λόγια η μητρική με αυτήν την προσέγγιση το παίζει…τρίπορτο. Ιδιαίτερα υπερήφανη είναι η Gigabyte και για το κύκλωμα του ήχου, αφού πρόκειται για Soundblaster με ενίσχυση στα 120db, ενσωματωμένο τετραπύρηνο επεξεργαστή Sound Core 3D, φυσικούς διακόπτες για ενίσχυση 2,5x και 6x, ακόμη και σταθεροποιητή τάσης στις θύρες USB για να λειτουργεί σωστά το DAC για την μετατροπή του ήχου από ψηφιακή σε αναλογική μορφή.

Ο επεξεργαστής της Burr Brown κάνει τα υπόλοιπα. Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, τότε απλά έχετε συνηθίσει να ψάχνετε τι έχει ο κάθε (κανονικός) ενισχυτής που περνά από τα χέρια σας. Ακούσαμε τη διαφορά με τα αυτιά μας και μάλιστα με ηχεία γραφείου, με ξύλινη καμπίνα, όχι τυπικά ηχεία υπολογιστή. Μπορεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος (ονόματι Paul) να μας βομβάρδισε με Michael Jackson και Modern Talking (τι πιο αταίριαστο;), αλλά ακουστικά δεν του ρίχνουμε άδικο. Όχι τίποτα άλλο, αλλά κάπως έτσι βρήκε χώρο να μας δείξει και τι κότσια έχει στον ήχο η SoundBlaster ZXR που χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο chip που αναφέραμε και προηγουμένως. Η εταιρεία θεωρεί ότι προσφέρει ό,τι χρειάζεται ακόμη και για επαγγελματικά ακουστικά (εννοώντας ακουστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για δουλειά, από επαγγελματίες ήχου), αλλά δεν δοκιμάσαμε κάτι τέτοιο στην πράξη. Η εταιρεία πάντως επιμένει ότι παρότι δραστηριοποιείται στη γνωστή αγορά, έχει να δείξει πράγματα και για τους πιο μουσικόφιλους. Η αποκωδικοποίηση και αναπαραγωγή σημάτων 32bit/192kHz είναι ένα κάποιο επιχείρημα σίγουρα. Προφανώς και δεν έχουν όλες τα μοντέλα μητρικών αυτό το chipset, άρα μπορεί να δείτε και το ALC1150 της Realtek που τα πηγαίνει μεν πολύ καλά αλλά δεν φτάνει σε τόσο εξωτικά επίπεδα προδιαγραφών. Τώρα αν σας ενδιαφέρει και το αισθητικό του θέματος, θα παραμείνουμε στο χαρακτηρισμό “Transformer” που, εννοείται άλλωστε, έχει και φωτισμό LED που ρυθμίζεται από το χρήστη.
OC
Η σειρά OC ρίχνει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στο Overclocking. Σε γενικές γραμμές, κατασκευαστικά, μοιράζεται πολλά στοιχεία με τη σειρά G1 Gaming, όπως ψύκτρες έτοιμες για προσθήκη υδρόψυξης, μεταλλική θωράκιση, τριπλή σύνδεση M.2 για PCIe και λοιπά. Έχει και σημεία στα οποία ξεχωρίζει πάντως. Για παράδειγμα οι υποδοχές για τις 4 GPUs συνοδεύονται από το σύστημα στήριξης OC Brace, ώστε να στηρίζονται σωστά οι κάρτες στη θέση τους, ακόμη και αν το σύστημα είναι γυμνό, έξω δηλαδή από κάποιο κουτί. Είδαμε επίσης μια σειρά από πλήκτρα πάνω στη μητρική, που προβλέψιμα η Gigabyte ονομάζει OC Touch Buttons. Ουσιαστικά πρόκειται για shortcuts για συγκεκριμένες ρυθμίσεις ακόμη και στο BIOS, ώστε να μην είναι ανάγκη να κάνει συνέχεια μπρος-πίσω ο χρήστης μέσω του κλασικού software UI. Υπάρχουν επιπλέον δύο θύρες USB σε προσιτό σημείο για να μπορεί να προχωρά σε τροποποιήσεις, να φορτώνει λογισμικό κ.λπ. ο overclocker χωρίς να βασίζεται σε σασί, front panels ή κάτι ανάλογο. Με το OC PEG από την άλλη υποστηρίζεται η προσθήκη παροχής ρεύματος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος όταν αρχίσετε να παίζετε…στα ουράνια. Το Q-Flash Plus επιτρέπει την αναβάθμιση του BIOS χωρίς να χρειάζεται καν να τοποθετηθεί CPU και RAM πάνω στη μητρική.

UltraDurable
Εδώ μπορεί το chipset να είναι το κλασικό της Intel, παρά ταύτα οι επιδόσεις δεν είναι το πρώτο μέλημα. Ακόμη και οι δύο PCIe έχουν ταβάνια στα 16Gb/s, όχι στα 32Gb/s, ενώ προσφέρονται τρεις υποδοχές για 16Gb SATA Express. Δεν παραμελείται σε κάποια μοντέλα η θύρα USB Type-C πάντως, ούτε οι δύο υποδοχές Gb Ethernet Intel cFos που φροντίζουν για την αξιοπιστία της ενσύρματης δικτύωσης του συστήματος. Και εδώ βρίσκουμε θωράκιση στης θύρες PCIe, σε SLI όμως πέφτουμε στις 2 κάρτες, ενώ σε CrossFire χωράε και μια τρίτη μιας και υποστηρίζεται πιο ανισομερής κατανομή των lanes, άρα και του bandwidth, από την εν λόγω τεχνολογία της AMD. Και ύστερα ξεκινά η εξειδίκευση. Το DualBIOS εξασφαλίζει ότι ακόμη και αν μολυνθεί ένα BIOS από ιό, υπάρχει άλλο ένα για να ξεκινήσει και να λειτουργήσει κάπως το σύστημα. Η υποδοχή της CPU είναι επιχρυσωμένη, υπάρχει σύστημα μείωσης θορύβου που μπορεί να αλλοιώσει τον ήχο, ενισχυτής και τελείως νέου σχεδιασμού ψύκτρα. Η μητρική χρησιμοποιεί διπλάσιο χαλκό και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να λειτουργεί χωρίς να ανεβάσει το ίδιο υψηλές θερμοκρασίες με ανάλογες προτάσεις με μικρότερη περιεκτικότητα σε χαλκό, ενώ χρησιμοποιούνται και πυκνωτές αντοχής με την Gigabyte να υπόσχεται 10 χιλιάδες ώρες λειτουργίες με φόρτο. Όπως προδίδει και το όνομα αυτής της οικογένειας μητρικών, εδώ το ζητούμενο είναι η αντοχή και η μακροζωΐα. Για αυτό και θα δείτε τα σχετικά μοντέλα να προτείνονται, μεταξύ άλλων, για eSports, όπου οι απαιτήσεις, σε τεχνικό επίπεδο, τείνουν να μην είναι τεράστιες, η αντοχή όμως παίζει ρόλο την κρίσιμη ώρα.

Thunderbolt
Μια δική μας σημείωση ειδικά για όσους ενδιαφέρονται ή θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να τους φανεί χρήσιμη και μια σύνδεση Thunderbolt 3 (η οποία φτάνει τα 40Gbps σε ταχύτητα, χρησιμοποιεί βύσμα USB Type-C και υποστηρίζει και όλες τις άλλες λειτουργίες της προδιαγραφής UBS 3.1): υποστηρίζεται από το chipset, δεν παρέχεται όμως σε όλες τις μητρικές. Ούτε και μπορείτε να βασιστείτε στο αν υπάρχει βύσμα USB Type-C ή όχι. Αν λοιπόν θέλετε μοντέλο με υποστήριξη Thundebolt 3, φροντίστε να διαλέξετε μεταξύ των συγκριτικά λίγων μοντέλων από το σύνολο των προτάσεων της Gigabyte που παρέχουν σχετική υποστήριξη.

Πέραν (κατά μία έννοια) του hardware
Στην ίδια παρουσίαση πάντως έγινε και η ανακοίνωση συνεργασίας της Gigabyte με την Wargaming ειδικά για το World Of Tanks. Πιο συγκεκριμένα, όσοι αγοράσουν Z170X-Gaming 3 motherboard θα βρουν bonus code, invite code και perks. Όσοι πάλι προτιμήσουν μοντέλα Gaming 5 και Gaming 7 με το ίδιο chipset, θα λάβουν invite code για το Diana Russian Premium Cruiser, Tier II Port slot, 7 ημέρες premium membership και 500 signal flags. Με το PC gaming να δυναμώνει ως κλάδος και την Gigabyte να πουλά 20 εκατομμύρια μητρικές τόσο το 2013 όσο και το 2014 (εξασφαλίζοντας την πρωτιά σε πολλές, πολλές χώρες όπως είδαμε σε σχετικό διάγραμμα), η εταιρεία από την Taiwan θέλει να φροντίσει να γίνει συνυφασμένη με το χώρο. Άλλωστε το ίδιο πασχίζει και ο ανταγωνισμός, άρα ο πόλεμος για την καρδιά ακόμη και του πιο ιδιότροπου PC gamer καλά κρατεί. Και βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*