Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Η NVIDIA στηρίζει το όραμα της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης με τα νεά Blackwell chips

*
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα H100 chips της NVIDIA χρησιμοποιούνται σχεδόν από όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και χρησιμεύουν για την εκπαίδευση γλωσσικών μοντέλων τα οποία υποστηρίζουν υπηρεσίες όπως το ChatGPT. Τώρα, η NVIDIA ανακοίνωσε μια νέας γενιάς πλατφόρμα με την ονομασία Blackwell, τα chips της οποίας είναι επτά έως 30 φορές πιο γρήγορα από τα H100 και καταναλώνουν 25 φορές λιγότερη ενέργεια.

Η ονομασία τους αποτελεί φόρο τιμής στο μαθηματικό David Harold Blackwell, που είχε εξειδίκευση στη θεωρία παιγνίων και στη στατιστική. Σύμφωνα με την NVIDIA το Blackwell είναι το πλέον ισχυρό chip παγκοσμίως, με ταχύτητες που φτάνουν τα 20 petaflops, ενώ τα H100 έπιαναν "μόλις" 4 petaflops. Οφείλει την ταχύτητα του στα 208 δισ. transistors, τη στιγμή που ο προκάτοχός του αρκείται σε 80 δισ. Για να το επιτύχει αυτό η NVIDIA σύνδεσε δυο μεγάλα chips που επικοινωνούν το ένα με το άλλο με ταχύτητες έως 10 terabytes ανά δευτερόλεπτο.


Εννοείται ότι το κόστος θα είναι υψηλό και δεν είναι κάτι που προορίζεται για τα ράφια των καταστημάτων. Υπολογίζεται πως ένα ολοκληρωμένο σύστημα με Blackwell θα κοστολογείται γύρω στις $200.000. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*