Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Η Sapphire αποκάλυψε τη νέα κάρτα γραφικών R9 290X Tri-X 8GB

H Sapphire ανακοίνωσε ακόμα μία κάρτα 8GB με το αποκλειστικό Sapphire Tri-X, με τριπλό ανεμιστήρα, ενισχυμένα ρολόγια και διπλό BIOS. Ο λόγος για την Sapphire R9 290X Tri-X 8GB, η οποία διαθέτει την τελευταίας γενιάς αρχιτεκτονική GCN της AMD με 2816 μονάδες επεξεργασίας (stream processing units) και βελτιωμένο engine cloc (έως 1020Mhz).  Είναι εξοπλισμένη με 8GB μνήμη GDDR5 τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης σε μια διασύνδεση 512-bit, ενώ είναι χρονισμένη στα 1375 MHz (5.5GHz αποτελεσματική) παρέχοντας έτσι μεγαλύτερο εύρος ζώνης από τα προηγούμενα μοντέλα. Οικοδομημένη πάνω σε ένα Sapphire πρωτότυπο PCB, η διάταξη περιλαμβάνει ένα ενεργειακό σχεδιασμό 6 φάσεων παρέχει έως 240 watt (40 watt ανά φάση) για μέγιστη απόδοση. Δύο υποδοχές ρεύματος 8-pin οι οποίες εξασφαλίζουν επαρκή τροφοδοσία του στο σύστημα (μέχρι 375 Watts συνολικό ποσό, συμπεριλαμβανομένου του PCI-Express power).

Οι ψύκτες της Sapphire Tri-X, που χρησιμοποιούνται για τη σειρά R9 290 είναι οι πρώτοι ψύκτες του κλάδου, οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα κεντρικό θερμαγωγός 10 mm εκτός από τους τέσσερις θερμαγωγούς (θυγατρικούς) εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλη τη διάταξη της ψύκτρας., Οι τρεις ανεμιστήρες έχουν έδρανα που απωθούν την σκόνη με dual ball races. Είναι εξοπλισμένοι με λεπιδωτές αεροτομές για να προσφέρουν ιδιαίτερα αποδοτική ροή αέρα σε χαμηλά επίπεδα θορύβου, ενώ το κάλυμμα του ανεμιστήρα έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει τη δρομολόγηση της ροής του αέρα για μέγιστη απόδοση ψύξης. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι κάρτες Sapphire 8GB R9 290X Vapor-X και Tri-X βρίσκονται στο στάδιο παραγωγής και θα είναι διαθέσιμες μέσω των εξουσιοδοτημένων καναλιών διανομής της Sapphire ανά χώρα και τους διανομής λιανικής αγοράς.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
9 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Ernesto
    • Κτηνος. Ποσο θα παει το μαλλι? Προφανως αυτη η καρτα θελει να χτυπησει τις κονσολες στα console-friendly παιχνιδια.

    • Pirederas
    • Η 290Χ 8GB είναι απέλπιδα προσπάθεια της κατεστραμμένης AMD να κρατηθεί ζωντανή για όσο δεν μπορεί να βγάζει κάρτες νέας αρχιτεκτονικής και επανακυκλοφορεί ως R9 2ΧΧ τις HD 7ΧΧΧ που πρωτοβγήκαν πριν 3-4 χρόνια. Οι Radeon R9 είναι ο ορισμός του energy ΙΝefficency, οι 290/290Χ πάνε άνετα στους 90+ βαθμούς, και η νέα 285 είναι να γελά ο κόσμος (βγήκε ακριβότερη και χειρότερη από την παλαιότερη 280/280Χ).

      Ειδικά οι GTX 970/980 είναι μεγάλο χτύπημα από την Nvidia, πάλι καλά που η 960 βγήκε μάπα και η AMD έχει περιθώριο να μην χάσει την mainstream αγορά.

      Για την R9 290X 8GB θα έλεγα ότι δεν αξίζει τα λεφτά παρά μόνο για 4Κ gaming, κι αυτό με μεγάλη επιφύλαξη. Αν έπαιρνα τώρα κάρτα, θα διάλεγα άνετα την GTX 970.

    • Pirederas
    • @ commenter

      Αν εννοείς αυτό (http://www.extremetech.com/extreme/198223-investigating-the-gtx-970-does-nvidias-penultimate-gpu-have-a-memory-problem), πού ακριβώς είναι το φιάσκο? Για μισό GB VRAM, όταν στα PC τα παιχνίδια που θέλουν πάνω από 3GB VRAM είναι ελάχιστα? Μελλοντικά ναι, θα υπάρξει πρόβλημα μνήμης, αλλά μιλάω για τα επόμενα 1-2 χρόνια ότι η κάρτα αντέχει μια χαρά. Και πάλι, πιστεύω ότι η 970 έχει φοβερή αξία για τις επιδόσεις και τα λεφτά της.

      Για το energy efficiency, όσα λεφτά εξοικονομείς με επεξεργαστές AMD (ας πούμε €100 εξοικονόμηση αν αγοράσεις AMD CPU και GPU, αντί για Intel και Nvidia) τα πληρώνεις με το να αγοράσεις μεγαλύτερο τροφοδοτικό, να χρειάζεσαι καλύτερη ψύξη λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών (που με την σειρά τους φθείρουν το μηχάνημα), και στον λογαριασμό ρεύματος σε βάθος χρόνου.

    • Pirederas
    • @ commenter

      Κι εγώ θα ήθελα η NVidia να έβγαζε κάρτες με 384/512-bit memory bus όπως η AMD (που περιέργως εγκατέλειψε με την 285), αλλά η αρχιτεκτονική Maxwell προφανώς σχεδιάστηκε για efficiency και να κλιμακώνεται προς τα πάνω (αυτό δείχνει η ύπαρξη του mobile Tegra X που είναι τέρας), αντί να φτιάξει μια desktop αρχιτεκτονική που να μην μπορεί να σμικρύνει. Την αποδοτικότητα (efficiency) πάντως μην την βρίζεις, γιατί είναι γελοίο ένα chip να υπερθερμαίνεται και να υστερεί και σε επιδόσεις (όπως εκείνα τα Zambezi που είχε βγάλει η AMD και γέλαγε το Σύμπαν επειδή ήταν χειρότερα από τα προηγούμενα μοντέλα).

      Την CPU γενικά πάντως την κρατάς πολύ περισσότερο καιρό από μια GPU, ειδικά αν θες να παίζεις απαραίτητα σε Ultra settings και 60/120fps. Οπότε η GTX 970 σε 2 χρόνια λογικά θα είναι obsolete για high-end gaming που θα θέλουν 8GB VRAM για πλάκα. Αλλά το PC gaming θα έχει πρόβλημα όσο δεν αυξάνεται το bandwidth μεταξύ CPU-GPU με το μικρό PCI-e 3.0.

      APU Intel/NVidia? No way. Η Intel ενσωματώνει κάρτες γραφικών στα Core i5/i7, η NVidia συνεργάζεται με την Qualcomm για τις CPU του Tegra X, οπότε κάτι τέτοιο δεν παίζει. Μόνο η AMD μπορεί, όμως αυτές που βγάζει τώρα δεν κάνουν για σοβαρό gaming. Θα μου άρεσε όμως μια δυνατή gaming APU, αλλά δεν το βλέπω για σύντομα.

    • Ernesto
    • Παντως η AMD δεν πεθαινει. Εχει το μονοπωλειο στις κονσολες εδω και 2 γενιες. Επισης οι καρτες της για το μειωμενο τους κοστος σε σχεση με τις nVidia ειναι αρκετα τιμιες και αν τις παρεις με σωστη ψυκτρα δεν εχει θεμα θερμοκρασιων. Οσο για την 970gtx δεν εχει βγει ακομα ενα σοβαρο τεστ να μας πει ποσο επηρεαζει αυτο το προβλημα. Η επισημη θεση της nVidia ειναι οτι αν ενα παιχνιδι απαιτει πανω απο 3,5gb VRAM η καρτα θα την δωσει.

    • apollyon
    • http://hexus.net/tech/news/graphics/79925-nvidia-explains-geforce-gtx-970s-memory-problems/

      ωραιο αρθρο που εξηγεί αναλυτικά τι συμβαίνει με την 970.
      γκρίζα περιοχή ο τρόπος που διαχειρίστηκε όλο το θέμα η nVidia, αλλά εν τέλει δεν επηρεάζει σε τίποτα την απόδοση της κάρτας στο gaming.
      Στην τελική, από την ασταμάτητη ανακύκλωση σαβούρας / rebranding που κάνει η AMD στα παλιά της τσιπ, καλύτερα μία 970. Για 3-5 χρόνια (ανάλογα τις απαιτήσεις του χρήστη) σε βγάζει ασπροπρόσωπο.

    • YellowBlackGod
    • Έχω την αντίστοιχη Sapphire 290X Vapor - X 8GB OC έκδοση. Ίσως η καλύτερη κάρτα της αγοράς αυτή τη στιγμή, ειδικά με την τιμή που έχει. Οι Custom R9 290/290X είναι πολύ δυνατές κάρτες και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις θερμοκρασίες τους.Αυτά ήταν αμαρτίες της Reference Καρτας. Προσωπικά στο Far Cry 4, όλα Ultra πιάνω με το ζόρι 70 βαθμούς. Η 970 όσο καλή και αν είναι, έχει, όπως αποκαλύφθηκε, σχεδιαστικές αστοχίες από την NVidia, ενώ πολλοί πλέον τις επιστρέφουν μαζικά. Τεράστιο φιάσκο. Oι 290/290χ αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη αγορά, ειδικά τώρα που υπάρχουν και 8GB εκδόσεις. Μάλιστα μετά τα προβλήματα που παρουσίασε η 970 η AMD έκανε νέα επίθεση στις τιμές με το σλόγκαν "Τα 4GB είναι 4GB" (και όχι 3.5 GB). Δεν έχει κι άδικο.

    • YellowBlackGod
    • Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι AMD fanboy. Πάντα ήμουν ανοικτός στις αλλαγές μάρκας Hardware, είχα κατα καιρούς και Nvidia και Radeon κάρτες.

*