Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

AOC U2868PQU 4K/UHD monitor

*
Η μια μετά την άλλη παρουσιάζονται οι 4K οθόνες στην αγορά των υπολογιστών και έτσι μετά το μοντέλο της Samsung που είχαμε πρόσφατα παρουσιάσει (και κλήρώσει) έρχεται η ώρα της AOC να μας στείλει τη δική της πρόταση. Το U2868PQU δεν χαρακτηρίζεται σαν gaming monitor όπως αυτό της Samsung χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ειναι κατάλληλο για gaming. Το αντίθετο μάλιστα, αφού μας συνόδεψε μια χαρά στις gaming εξερευνήσεις μας. Απλά έχει μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά που θα τα βρούν εξαιρετικά χρήσιμα και άλλοι τύποι χρηστών.

AOC U2868PQU Image 8

Το U2868PQU έρχεται σε μια πλούσια συσκευασία που περιέχει πέρα από το ίδιο το monitor, τη βάση στήριξης, όλα τα απαραίτητα καλώδια (HDMI, VGA, Display Port, Audio), ένα CD με το manual και το καλώδιο τροφοδοσίας. Το ίδιο το monitor έχει διαγώνιο 28'', λειτουργεί σε ανάλυση UHD/4K (3840x2160) και βασίζεται σε panel τεχνολογίας TN, επιτυγχάνοντας έτσι ένα λογικό κόστος κτήσης που ανέρχεται στα €700. Η ίδια η οθόνη είναι μαύρους χρώματος, με το bezel να είναι ικανοποιητικού μεγέθους, αναλογικά με τις διαστάσεις της.
Το U2868PQU δεν χαρακτηρίζεται σαν gaming monitor όπως αυτό της Samsung χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ειναι κατάλληλο για gaming. Το αντίθετο μάλιστα.
Στο κάτω δεξί μέρος συναντάμε μια σειρά από πλήκτρα αφής για τον έλεγχο του OSD, τα οποία οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι αρκετά ευαίσθητα και μερικές φορές “πιάνουν” εντολές ακόμα και αν δε τα αγγίξουμε (με τα δάχτυλα πάντως να είναι εκεί κοντά). Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα μικρότερο “κουτί” που προεξέχει, στο κάτω μέρος του οποίου συναντάμε όλες τις απαραίτητες θύρες διασύνδεσης, οι οποίες δεν είναι καθόλου λίγες. Από τα αριστερά προς τα δεξιά έχουμε τη DVI, την HDMI που είναι συμβατή με το MHL πρότυπο και έτσι μπορεί να φορτίζει φορητές συσκευές που συνδέονται μέσω MHL καλωδίου, τη Display Port και τη VGA.
AOC U2868PQU Image 5
Η οθόνη διαθέτει πληθώρα εισόδων εικόνας, από VGA και DVI μέχρι HDMI με υποστήριξη MHL και Display Port. Μάλιστα υποστηρίζεται και λειτουργία Picture in Picture
Επιπλέον υπάρχουν δυο mini jack 3,5mm, εκ των οποίων η μια είναι έξοδος ακουστικών και η άλλη είσοδος ήχου, ούτως ώστε κάποιος να μπορέσει να αξιοποιήσει τα ενσωματωμένα ηχεία ακόμα και αν χρησιμοποιεί τη VGA είσοδο, αφού ούτως ή άλλως μέσω HDMI και Display Port μεταφέρεται ήχος από την κάρτα γραφικών. Στη δεξιά πλευρά του “κουτιού” υπάρχουν πέντε θύρες USB, εκ των οποίων η μια είναι USB 3.0 upstream και σύνδεση με το PC, οπότε στη συνέχεια ενεργοποιούνται οι άλλες τέσσερις κανονικές θύρες USB. Από αυτές οι δυο είναι USB 3.0 εκ των οποίων η μια προσφέρει επιπλέον τάση για ταχύτερη φόρτιση φορητών συσκευών και οι άλλες δυο ειναι USB 2.0. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης έχει ένα εύκολα προσβάσιμο ένα USB hub.

AOC U2868PQU Image 4
Το monitor της AOC ενσωματώνει USB hub, το οποίο προσφέρει δυο θύρες USB 3.0 και άλλες δυο USB 2.0
Το monitor της AOC ενσωματώνει USB hub, το οποίο προσφέρει δυο θύρες USB 3.0 και άλλες δυο USB 2.0

Πάνω στο “κουτί” είναι βιδωμένος ο βραχίωνας στήριξης της οθόνης, σε ένα VESA 100x100mm πλαίσιο. Αν κάποιος θέλει να στερεώσει την οθόνη σε βάση τοίχου, μπορεί να αφαιρέσει τις τέσσερις βίδες και κατ' επέκταση το βραχίωνα, ωστόσο η χρηστικότητά της είναι πραγματικά κορυφαία και δύσκολα κάποιος θα προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία. Ο βραχίωνας επιτρέπει τη ρύθμιση του ύψους σε ένα εύρος της τάξης των 13 εκατοστών καθώς επίσης και τη κλίση της οθόνης στον κατακόρυφο άξονα από -5 μοίρες έως +23 μοίρες.
AOC U2868PQU Image 3
Ο βραχίωνας στήριξης της οθόνης σε συνδυασμό με τη κυκλική βάση δίνουν στο χρήστη πάρα πολλές επιλογες όσον αφορά στη σωστή ρύθμιση ύψους και γωνίας θέασης
Δεν σταματάει εδώ όμως, αφού ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιστρέψει την οθόνη κατά 90 μοίρες και έτσι να τη τοποθετήσει σε portrait mode λειτουργώντας σε ανάλυση 2160x3840, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε επαγγελματίες ή σε όσους θα ήθελαν να βάλουν δυο τέτοιες οθόνες δίπλα-δίπλα. Ο βραχίωνας καταλήγει στη βάση στήριξης, την οποία πρέπει να συναρμολογήσει (χωρίς τη χρήση εργαλείων) ο ίδιος ο χρήστης. Η βάση είναι κυκλική και επιτρέπει τη περιστροφή του συνόλου (χωρίς να κινείται η βάση) κατά 160 μοίρες προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Συνολικά, από πλευράς εργονομίας, ευχρηστίας και συνδεσιμότητας, η οθόνη παίρνει πραγματικά άριστα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην βολέψει το χρήστη.
AOC U2868PQU Image 2
Η οθόνη προσφέρει τη δυνατότητα περιστροφής κατά 90 μοίρες, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο εκμετάλλευσής της.
Αφού συνδέσουμε την οθόνη με τον υπολογιστή μέσω Display Port για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την ανάλυση λειτουργίας στα 60Hz, ερχόμαστε με ένα πολύ καλό οπτικό αποτέλεσμα. Η οθόνη έχει καλά χρώματα, αρκετά υψηλή φωτεινότητα και πολύ καλή αντίθεση. Παρατηρήσαμε ένα πρόβλημα με κάρτες γραφικών AMD μέσω Display Port με λάθος timigs, κάτι που η AMD έλυσε στους 14.7 beta drivers, αλλά σύμφωνα με την οποία πρέπει να λυθεί σε επίπεδο hardware με firmware update από την ίδια την AOC. Πάντως με αυτούς τους drivers όλα έπαιξαν μια χαρά, ενώ με Nvidia κάρτες γραφικών δεν παρατηρήσαμε κανένα πρόβλημα.
Aπό πλευράς εργονομίας, ευχρηστίας και συνδεσιμότητας, η οθόνη παίρνει πραγματικά άριστα, έχοντας πάρα πολλές δυνατότητες και ευκολίες.
Τα ρυθμιστικά της οθόνης είναι πλούσια και δίνουν πολλές επιλογές στο κάτοχο για να φτιάξει τα χρώματα όπως θέλει και να καλύψει τις ατέλειες του TN panel. Το μενού είναι λίγο δύσχρηστο, κυρίως λόγω των ίδιων των πλήκτρων καθώς πάντα προτιμάμε φυσικά πλήκτρα από επιφάνεια αφής. Υπάρχουν επιλογές για φωτεινότητα και αντίθεση καθώς και έτοιμες προ-ρυθμίσεις ανάλογα με τη χρήση της οθόνης, μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο από τα τρια επίπεδα Gamma, ενώ φυσικά δε λείπουν και τα ρυθμιστικά για τα χρώματα.

AOC U2868PQU Image 7
Στο πίσω μέρος της οθόνης υπάρχει ένα 'κουτί' που εξέχει πάνω στο οποίο είναι βιδωμένος ο βραχίωνας σε βάση VESA 100x100
Στο πίσω μέρος της οθόνης υπάρχει ένα 'κουτί' που εξέχει πάνω στο οποίο είναι βιδωμένος ο βραχίωνας σε βάση VESA 100x100

Μια “περίεργη” επιλογή που υπάρχει είναι το Bright Frame, μέσω του οποίου μπορούμε να ρυθμίσουμε ένα πλαίσιο στο panel, το οποίο θα φωτίζει περισσότερο σε σχέση με το υπόλοιπο. Το γιατί να θέλει κανείς να το κάνει αυτό πάλι, είναι άλλο θέμα. Η οθόνη επίσης υποστηρίζει λειτουργίες PiP, με το χρήστη να μπορεί να επιλέξει τη κύρια πηγή εικόνας και τη δευτερεύουσα μεταξύ όλων των διαθέσιμων.



Τώρα, από πλευράς γωνιών θέασης, στον οριζόντιο άξονα τα πράγματα είναι εξαιρετικά και δεν παρατηρήσαμε πρόβλημα. Υπάρχει ωστόσο σημαντική αλλαγή των χρωμάτων στο κατακόρυφο άξονα και κυρίως στο πάνω μέρος της οθόνης, ωστόσο από τη στιγμή που ο βραχίωνας στήριξης προσφέρει κορυφαίες ρυθμίσεις, ο χρήστης εν τέλει θα μπορέσει να τοποθετήσει την οθόνη στο κατάλληλο ύψος και σωστή γωνία, ούτως ώστε να μη τον ενοχλεί αυτή η αδυναμία του TN panel. Η απόδοση του μαύρου είναι αρκετά καλή αν και παρατηρήσαμε μερική ανομοιομορφία του φωτισμού, κυρίως προς τα άκρα του panel. Όσον αφορά στο scaler και πως αυτός λειτουργεί όταν λειτουργούμε την οθόνη σε χαμηλότερη ανάλυση, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, όμως εν τέλει το περιεχόμενο Full HD δείχνει μια χαρά, αν και είναι λίγο “soft”. Τέλος, στον τομέα της κατανάλωσης, η οθόνη ζητά περίπου 50 Watt μετά το calibration.

AOC U2868PQU Image 9

Η οθόνη της AOC είναι μια συνολικά πολύ καλή επιλογή αναλογικά με τα χρήματα που ζητάει. Σε σχέση με τη πρόταση της Samsung που είδαμε πρόσφατα είναι πολύ καλύτερη στον τομέα της εργονομίας και της συνδεσιμότητας, χάρη στις περισσότερες εισόδους εικόνας, τον πολύ καλό βραχίωνα και το USB hub. Θετική είναι και η ύπαρξη ηχείων, αν και είναι αδύναμα και όχι τόσο καλής απόδοσης. Όσον αφορά στην ίδια την εικόνα, το panel συμπεριφέρεται άρτια σε παιχνίδια και πολύ καλά σε περιβάλλον Windows και εφαρμογών γραφείου, αλλά όσοι θέλουν τη τελειότερη απόδοση χρωμάτων θα πρέπει να δαπανήσουν πολύ περισσότερα χρήματα για ένα IPS panel.


 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαγώνιος
    • 28''
    • Ανάλυση
    • 3840x2160 (4K/UHD)
    • Είσοδοι εικόνας
    • DVI, VGA, HDMI (MHL), Display Port
    • Ονομαστική αντίθεση
    • 1000:1
    • Ονομαστική φωτεινότητα
    • 300 cd/m2
    • Ηχεία
    • NAI
    • Κατανάλωση
    • 0.5 Watt (Stand by) / 50Watt (load)
    • Διαστάσεις
    • 658,9 x 560,6 x 245
BEST BUY

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εργονομία
  • Συνδεσιμότητα
  • Ανάλυση λειτουργίας
  • Ύπαρξη ηχείων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ποιότητα ήχου ηχείων
  • Γωνίες θέασης στο κατακόρυφο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*