Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

ASRock N3150-ITX & N3150B-ITX Review

*
Δεν χρειάζονται όλοι οι χρήστες απαραίτητα ακριβά motherboard με πλήθος από δυνατότητες επέκτασης. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος αναζητά να στήσει ένα μικρό, φθηνό PC για να κάνει τα βασικά: internet, office, μουσική, ταινίες. Και σίγουρα, ακόμα και επεξεργαστές τύπου Core i3 πολλές φορές είναι overkill για κάτι τέτοιο. Γι αυτό το λόγο, χρόνια τώρα υπάρχουν χαμηλού κόστους λύσεις σε μικρές διαστάσεις με ενσωματωμένο επεξεργαστή, που απευθύνονται σε χρήστες οι οποίοι αναζητούν ένα απλό, μικρό, αθόρυβο και με χαμηλή κατανάλωση υπολογιστή. Και τα δυο motherboard της ASRock, εταιρεία που αποτελεί spin-off της ASUS με προϊόντα χαμηλότερου κόστους, έρχονται να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Και τα δυο μοντέλα είναι all-in-one motherboards, που ενσωματώνουν και τον επεξεργαστή, έρχονται σε διαστάσεις mini-ITX, και κοστίζουν σχετικά λίγα χρήματα (κάτω από €100) αν αναλογιστούμε ότι ενσωματώνουν και CPU και είναι καλές λύσεις για ένα mini PC γραφείου, ένα media PC ή ακόμα και ένα Steam Box με χρήση αποκλειστικά streaming.



Οι μεταξύ τους διαφορές είναι απειροελάχιστες, με το N3150-ITX να είναι ελαφρώς ακριβότερο λόγω των περισσοτέρων θυρών επέκτασης. Οι συσκευασίες τους περιλαμβάνουν μόνο τα απαραίτητα. Ακολουθώντας διάταξη mini-ITX, οι διαστάσεις του είναι εξαιρετικά περιορισμένες και τα πάντα πάνω του φαίνονται ιδιαίτερα στριμωγμένα. Ακόμα και έτσι όμως, τα board προσφέρουν αρκετά πραγματάκια και θα ικανοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι η έλλειψη socket, στη θέση του οποίου βρίσκουμε μια ψύκτρα με μπόλικα fins αλλά χωρίς ανεμιστήρα. Ουσιαστικά, η ASrock έχει χρησιμοποιήσει ένα Intel Celeron N3150 επεξεργαστή, αρχιτεκτονικής Braswell, κατασκευασμένος με λιθογραφία 14nm. Πρόκειται για ένα μοντέλο χαμηλής κατανάλωσης με TDP που δεν ξεπερνάει τα 6Watt, επιτρέποντας έτσι στην Asrock να χρησιμοποιήσει παθητικό σύστημα ψύξης. Ο επεξεργαστής αυτός είναι τετραπύρηνος, τρέχει στo 1,6GHz με Turbo στα 2,08Ghz, έχει 2MB L2 cache και ενσωματώνει υποσύστημα γραφικών Intel HD Graphics. Πρακτικά, ο N3150 είναι ένας high-end Atom επεξεργαστής, ο οποίος προσφέρει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους παραδοσιακούς Atom, διατηρώντας όμως την πολύ χαμηλή κατανάλωση.



Έχοντας κάποια από τα δυο board στη διάθεσή μας, ερχόμαστε πρακτικά να προσθέσουμε μνήμες και δίσκο για να έχουμε ένα πλήρες σύστημα, αφού το υποσύστημα γραφικών που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το ενσωματωμένο στο board. Και τα δυο board διαθέτουν δυο θέσεις μνήμης So-Dimm DDR3/DDR3L, με τις L να είναι χαμηλής κατανάλωσης, υποστηρίζοντας έως 16GB μνήμης. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά έχουμε κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, με το Ν3150 να διαθέτει τέσσερις θέσεις για τοποθέτηση δίσκων μέσω SATA 3, με την Asrock να έχει προνοήσει ούτως ώστε κάποιος να μπορεί να χρησιμοποιήσει και mini-PCIE δίσκο (ή WiFi module).  Από εκεί και πέρα, έχουμε και μια κοντή PCI-E x1 θύρα, χρήσιμη για όσους θέλουν να εγκαταστήσουν κάποια κάρτα ήχου/video, αν και το πιθανότερο είναι να μην αξιοποιηθεί καν. Και αυτό γιατί ο μελλοντικός κάτοχος του board μάλλον θα προτιμήσει ένα αντίστοιχα μικρό case, οπότε οποιαδήποτε κάρτα δύσκολα θα χωρέσει. Στην περίπτωση του φθηνότερου N3150B, λείπουν οι 2 από τις τέσσερις θύρες SATA 3 όπως επίσης και η mini-PCIE, μειώνοντας έτσι αρκετά τις δυνατότητες επέκτασης, με κέρδος κάποια ευρώ στη τιμή αγοράς.



Διαφορετικά είναι και τα backpanels των δυο board, με το 3150 να έχει στο πίσω μέρος μπόλικες χρήσιμες θύρες, όπως μια PS/2 για πληκτρολόγιο και ποντίκι, τρεις εξόδους εικόνας (HDMI, DVI, DisplayPort), έξι USB θύρες εκ των οποίων οι τέσσερις είναι USB 3.0, τη θύρα LAN που υποστηρίζει Gigabit ταχύτητες, και τη γνωστή εξάδα εισόδων/εξόδων ήχου (μέσω του Realtek ALC892 chip). Μπορούμε, αν έχουμε τα απαραίτητα καλώδια και χώρο για να τα τοποθετήσουμε, να επεκτείνουμε αντίστοιχα κατά 2 τις USB 3.0 και κατά τέσσερις τις USB 2.0 θύρες. Μάλιστα, το board διαθέτει επιπλέον headers για ενεργοποίηση παράλληλης και σειριακής θύρας, κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε αρκετό κόσμο. Το N3150B πάλι έχει στο backpanel άμεσα διαθέσιμες από μια παράλληλη και σειριακή θύρα καθώς επίσης 2 PS/2, λιγότερες (2) και διαφορετικές (VGA, HDMI) εξόδους εικόνας, λιγότερες εξόδους ήχου (3) με τις θύρες USB επίσης να είναι λιγότερες (2+2), αν και οι δυνατότητες επέκτασής τους είναι ακριβώς ίδιες. Είναι φανερό πως το N3150B απευθύνεται περισσότερο σε χρήστες με legacy απαιτήσεις. Από εκεί και πέρα και στα δυο μοντέλα βρίσκουμε τα απαραίτητα headers για το pinout του case, με την τροφοδοσία να αναλαμβάνεται αποκλειστικά από το 24pin καλώδιο, κάτι λογικό αν σκεφτούμε το εξαιρετικά χαμηλό TDP του CPU. Είναι προφανές ότι οι απαιτήσεις από πλευράς τροφοδοτικού για να λειτουργήσει με όλα τα απαραίτητα συστήματα συνδεδεμένα το παρόν board, είναι εξαιρετικά χαμηλές.



Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των επιδόσεων, είναι λογικό να μην περιμένει κανείς πολλά πράγματα από πλευράς επεξεργαστή, αφού ,ειδικά όταν μιλάμε για ένα SoC με TDP 6Watt, οι απαιτήσεις είναι ελάχιστες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ένα σύστημα με το board της Asrock θα «σέρνεται». Προφανώς και δεν προορίζεται για gaming ή επεξεργασία video/3d/φωτογραφιών. Όμως, βάζοντας παρέα ένα δίσκο SSD και τουλάχιστον 4GB μνήμης, μπορούμε να έχουμε ένα αθόρυβο PC, με χαμηλή κατανάλωση και καλές επιδόσεις όσον αφορά τυπικές εργασίες. Επιπλέον, το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών προσφέρει hardware decoding σε αρχεία h265, κάτι που αποτελεί μια πολύ καλή λύση για όσους αναζητούν ένα media pc που μπορεί να παίζει τα πάντα. Γι' αυτήν την περίπτωση, το N3150-ITX είναι η λύση που προτείνουμε, καθώς έχει περισσότερες εξόδους ήχου και μπορεί να συνδεθεί σε ενισχυτή, ενω και η mini-PCIE θύρα επιτρέπει την ευκολότερη ασύρματη δικτύωση του board, χωρίς να χρειάζεται να αξιοποιήσει κανείς ένα USB dongle. Και τα δυο board επίσης μπορούν να δουλέψουν καλά σαν Steam Machines δίπλα στην τηλεόραση για game streaming, αφού πρώτα βρούμε ένα μικρό κουτί. Βέβαια, αν κάποιος δεν έχει ανάγκη για ένα μικρό σε διαστάσεις PC, ο λόγος απόδοσης/τιμή διαφοροποιείται αφού με αντίστοιχα χρήματα (€100) μπορούμε να αποκτήσουμε ένα συνδυασμό board/cpu σε micro ATX διαστάσεις με πολύ περισσότερες δυνατότητες επέκτασης και σαφώς καλύτερες επιδόσεις.


 

7.5

ENTERNITY SCORE
ASRock N3150-ITX

7

ENTERNITY SCORE
ASRock N3150B-ITX
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρές διαστάσεις
  • Παθητική ψύξη
  • Χαμηλή κατανάλωση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λίγες θύρες επικοινωνίας (N3150B)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • VonL
    • Πιστεύω οτι περισσότερο αξίζει να στήσεις ένα φτηνό σετάκι από έναν A6 και μια MB με Α88 παρά να αγοράσεις μια τέτοια σύνθεση. Κερδίζεις και σε επιδόσεις και στην Ram που οι SODIMM είναι ακριβότερες από τις DIMM

    • Dimcar
    • εξαρτάται τι θες. ο A6 καταναλώνει παραπάνω ρεύμα. σε mini ITX υπάρχουν ούτως ή άλλως και Intel λύσεις με Core i3/i5...

*