Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Creative Aurvana Gold Review

*
Δεν θα το αρνηθούμε. Όταν έφτασε στα χέρια μας το Aurvana Gold, ένα νέο headset της Creative, το πήραμε με πολύ καλό μάτι. Απευθύνεται άλλωστε, βάσει τιμής, σε εκείνους που θέλουν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα στον ασύρματο και μη ήχο, ενώ ποτέ δεν μπορούμε να πούμε όχι στη τεχνολογία Active Noise Cancelling. Βέβαια, σημασία έχει τόσο αν ισχύουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο και το πώς δένουν μεταξύ τους οι υποσχέσεις που κοσμούν το σχετικά καλαίσθητο κουτί.



Η θήκη μεταφοράς που συνοδεύει το προϊόν μπορεί να μην είναι από κάποιο εξωτικό υλικό, αλλά προστατεύει το headset, ενώ μπορεί να κρατά διαχωρισμένες τις κάψες. Πιάνοντας τα ίδια τα ακουστικά παρατηρούμε όχι μόνο ότι είναι τελείως πλαστικά, αλλά γρήγορα φαίνεται ότι δεν έχουν και το καλύτερο δυνατό δέσιμο, με το πλαίσιο να τρίζει με λίγη μόνο πίεση κατά τη χρήση. Τα μόνα μη πλαστικά μέρη είναι το μαξιλαράκι στο μέρος που ακουμπά στο κεφάλι του χρήστη αλλά και οι κάψες. Αν αναρωτιέστε μήπως πρόκειται για δέρμα, όχι, δεν είναι δέρμα, αλλά δερματίνη. Η αίσθηση είναι καλή καθώς ψηλαφίζουμε το υλικό, αλλά και κατά τη χρήση των ίδιων των ακουστικών. Δεδομένης αυτής της εντύπωσης και της σχετικά σφιχτής εφαρμογής των ακουστικών, δεν περιμέναμε μετά από μία ώρα χρήσης περίπου να αισθανθούμε πίεση στο πάνω μέρος της κεφαλής, πόσο δε μάλλον όταν εκεί ακριβώς υπάρχει και το σχετικό μαξιλαράκι για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα. Οι βραχίονες είναι πτυσσόμενοι για να βρει ο καθένας τη ρύθμιση που του ταιριάζει, ενώ οι κάψες περιστρέφονται στους κάθετους άξονες, ώστε να μπορούμε να ακουμπήσουμε κάπου τα ακουστικά χωρίς να πιάνουν και πολύ χώρο. Η κάθε κάψα/ηχείο μένει στη θέση της με τη βοήθεια μιας πλαστικής αψίδας στην κάθε πλευρά που προσφέρει δύο σημεία στήριξης, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν οριζόντιο άξονα στον οποίο μπορεί να περιστραφεί λίγο μεν η κάθε κάψα, αλλά αρκετά ώστε να εφαρμόζει σωστά σε κάθε κεφάλι.



Παραπλανητικά θετική η πρώτη εντύπωση λοιπόν, με τη χρήση να δημιουργεί κάποιους προβληματισμούς και να αποσβαίνει κάποιους άλλους. Πάντως η Creative έχει φροντίσει να ετοιμάσει ένα τουλάχιστον ευέλικτο προϊόν. Θέλετε να το χρησιμοποιήσετε με καλώδιο σε Passive Mode, δηλαδή χωρίς να λειτουργεί το ενσωματωμένο μικρόφωνο, να αδειάζει η μπαταρία ή να χρησιμοποιούνται άλλες ευκολίες; Γίνεται. Θέλετε να συνδεθείτε με συσκευή μέσω Bluetooth; Φυσικά και γίνεται. Θέλετε να το κάνετε αυτό πιο εύκολα, με ένα άγγιγμα, χάρη στο ενσωματωμένο NFC chip; Και αυτό γίνεται. Αλλά η Creative πηγαίνει ακόμη πιο πέρα. Η λειτουργία Creative Multipoint εξασφαλίζει ότι το headset μπορεί να είναι ζευγαρωμένο με δύο διαφορετικές συσκευές και να επιτρέπει την εναλλαγή των πηγών χωρίς μπερδέματα, διαδικασίες και ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις. Έχετε μήπως δύο headsets της Creative με υποστήριξη ShareMe; Τότε μπορεί να γίνει stream της ίδιας πηγής και στα δύο headsets ταυτόχρονα, και μάλιστα με το ένα να μεταδίδει τον ήχο στο άλλο, όχι δηλαδή με δύο ξεχωριστές ασύρματες συνδέσεις με τη συσκευή που χρησιμοποιείτε ως πηγή ήχου. Εκ των πραγμάτων τέτοιου είδους ευκολίες, κάνουν το Aurvana Gold να αποτελεί ειδική περίπτωση.
Οι βραχίονες είναι πτυσσόμενοι για να βρει ο καθένας τη ρύθμιση που του ταιριάζει, ενώ οι κάψες περιστρέφονται στους κάθετους άξονες, ώστε να μπορούμε να ακουμπήσουμε κάπου τα ακουστικά χωρίς να πιάνουν και πολύ χώρο.
Όσον αφορά στα πλήκτρα ελέγχου και τις ενσωματωμένες θύρες, δεξιά βρίσκουμε την υποδοχή για mini jack (2,5” mm όχι 3,5” mm), πλήκτρα για μεταφορά σε επόμενο ή προηγούμενο κομμάτι, αλλά και διακόπτη ANC (Active Noise Cancelling). Όλα αυτά βρίσκονται στην κάτω μεριά, στην περιφέρεια. Στο πλάι όμως υπάρχει το NFC chip (με τη σχετική ένδειξη), πλήκτρο play/pause/stop και μια οριζόντια ράβδος. Πατήστε στη μια της πλευρά και η ένταση μειώνεται. Πατήστε στην άλλη και θα ανέβει. Ειδικά αυτά τα πλήκτρα καθιστούν προφανή την αδυναμία στην κατασκευή, αφού όντως δεν γίνεται να τα πατά κανείς και να μην τρίζει το σασί στα αυτιά του. Στα αριστερά, στην περιφέρεια, τα πράγματα είναι πιο απλά. Υπάρχει θύρα microUSB για φόρτιση, η οποία καλύπτεται από ένα κομμάτι καουτσούκ, αλλά και μία οπή για το ενσωματωμένο μικρόφωνο. Η ενσωματωμένη μπαταρία, κατά την Creative, προσφέρει 15 ώρες αυτονομίας. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό ισχύει και στην πράξη, κάτι που δεν περιμέναμε είναι η αλήθεια, αφού έχουν περάσει από τα χέρια μας άλλα headset, που έχουμε ακόμη σε εκτίμηση, και θαύμα ήταν να αντέχουν το μισό διάστημα με έντονη χρήση. Κάθε ηχείο του headset λοιπόν χρησιμοποιεί οδηγό 40mm, τυπικό για την κατηγορία και το μέγεθος του headset και συχνά ικανό για πολύ καλά ηχητικά “τοπία”. Υπάρχει μάλιστα υποστήριξη aptX csr για απρόσκοπτη μεταφορά καλού ηχητικού σήματος μέσω Bluetooth. Ακόμα, βρίσκουμε υποστήριξη AAC (το υψηλότερο ποιοτικό ταβάνι του format σε σχέση με το MP3), αλλά και για HD Voice, εφόσον φυσικά υποστηρίζεται από κάποιο smartphone (αλλά και προσφέρεται ως δυνατότητα από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείτε).



Με τον ήχο όμως, τι γίνεται στην πράξη; Διότι αν ο ήχος είναι καλός, πολλά συγχωρούνται. Το μόνο πρόβλημα είναι πως ο ήχος… πάσχει, και μάλιστα πέρα από κάθε αμφιβολία. Το Aurvana Gold αποδίδει μουντά μπάσα χωρίς νεύρο, αφήνει πίσω του τη λεπτομέρεια στα υψηλά και τα τελικά ακούσματα, όσο και να πειράξει κανείς ισοσταθμιστές, ό,τι πειράματα και να κάνει με το είδος της μουσικής, τα συμπεράσματα μένουν ίδια και είναι απογοητευτικά.  Με προτεινόμενη τιμή λιανικής στα 200 ευρώ, το Aurvana Gold δεν έχει ούτε τον ήχο, ούτε την κατασκευή που μπορούμε να βρούμε αλλού. Χαρακτηριστικά το PlayStation Wireless Stereo Headset είναι πλαστικό, δεν έχει τόσες επιλογές συνδεσιμότητας, δεν έχει noise cancelling, κοστίζει όμως τα μισά χρήματα και έχει ξεκάθαρα καλύτερο, λεπτομερέστερο ήχο. Συν τοις άλλοις με ίδια ή και λιγότερα χρήματα μπορούμε να βρούμε τόσο headset όσο ακόμη και earphones (ψείρες δηλαδή) με καλύτερη ποιότητα ήχου και μάλιστα από εταιρείες με παράδοση στον ήχο όπως Bowers & Wilkins, Bang & Olufsen, Sony. Κάποια ασύρματα, κάποια ενσύρματα, σίγουρα κανένα με Noise Cancelling (όχι σε τέτοιες τιμές τουλάχιστον) αλλά αποδίδουν όμως σημαντικά, ξεκάθαρα, αδιαμφισβήτητα καλύτερο ήχο και εξακολουθούμε να μιλάμε για προϊόντα που σχεδιάστηκαν για φορητές συσκευές, όχι για high-end hi-fi.
H Creative έχει φροντίσει να ετοιμάσει ένα ευέλικτο προϊόν. Θέλετε να το χρησιμοποιήσετε με καλώδιο σε Passive Mode; Γίνεται. Θέλετε να συνδεθείτε με συσκευή μέσω Bluetooth; Φυσικά και γίνεται. Θέλετε να το κάνετε με ένα άγγιγμα, χάρη στο ενσωματωμένο NFC chip; Και αυτό γίνεται.
Τουλάχιστον το Active Noise Cancelling είναι όντως αρκετά χρήσιμο. Έχει μεν ένα μόνο mode (στο ακριβότερο Aurvana Platinum βρίσκουμε τρία διαφορετικά) αλλά προσαρμόζεται στις περιστάσεις, ανάλογα με τον περιβάλλοντα ήχο και τα χαρακτηριστικά του ηχητικού σήματος. Η ενεργοποίησή του γίνεται με ειδικευμένο διακόπτη (υπάρχει και συνοδευτική φωτεινή ένδειξη), η διαφορά φαίνεται γρήγορα και η συμπεριφορά του noise cancelling είναι αρκετά κατανοητή. Ακόμη και σε περιβάλλον σχετική ησυχίας, το σύστημα “ακυρώνει” κυρίως χαμηλές συχνότητες, άρα μπάσα. Η κίνηση είναι λογική αφού αυτά είναι πιο διαπεραστικά και γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά κατά κανόνα. Πάντως είπαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε λεωφόρο. Εκεί προφανώς και είχαμε πολλή φασαρία. Η καλή μόνωση που προσφέρουν οι κάψες για πολλούς θα ήταν αρκετή, με την ενεργοποίηση του ANC όμως “χάνονται” οι πιο βομβώδεις ήχοι των κινητήρων από τα αυτοκίνητα που μας προσπερνούσαν, χωρίς να ακυρώνεται πλήρως ο ήχος του αέρα που αναμοχλεύονταν χάρη στην κίνησή τους. Αν προσέχετε στο δρόμο, τότε το ANC γλιτώνει από ηχητικές ενοχλήσεις και σίγουρα επιτρέπει τη χρήση χαμηλότερης έντασης από αυτής που θα χρειαζόταν για να καλυφθεί κατά το δυνατόν ο θόρυβος από το περιβάλλον. Για αυτό τουλάχιστον δεν θα παραπονεθούμε.



Και κάπου εκεί ποντάρει τελικά η Creative. Γεμίζει το Aurvana Gold με ευκολία, πραγματικά μέχρι να “σκάσει” από επιλογές, αλλά αφαιρεί από τη βασική δουλειά που έχει να κάνει τελικά ένα headset. Εκ των πραγμάτων, όταν κάποιος ανεβαίνει σε τέτοια ποσά για ακουστικά έχει πρώτα απαιτήσεις για τον ήχο και μετά για όλα τα υπόλοιπα. Και κάπως έτσι το Aurvana Gold είναι χρυσό μόνο στο μάτι και αφήνει την ηχητική νιρβάνα σε…άλλο κάστρο.


 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ουσιωδώς χρήσιμο Active Noise Cancelling
  • Καλή εφαρμογή και απομόνωση
  • Διάρκεια μπαταρίας
  • Πλήθος δυνατοτήτων σύνδεσης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Υλικά κατασκευής δεδομένης της κατηγορίας
  • Γενική ηχητική συμπεριφορά
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*