Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Creative Sound Blaster Free Review

*
Ήρθε η ώρα για εκδρομή; Ωραία. Εμείς θα οργανώσουμε τον ήχο, μιας και έφτασε στα χέρια μας το νέο φορητό ηχείο της Creative. Έχει περίεργο όνομα, λέγεται 'free', 'Sound Blaster Free' για την ακρίβεια. Μπορεί να παίξει μουσική από Bluetooth αλλά και από καλώδιο μέσω θύρας line in. Επίσης δέχεται σύνδεση micro USB και αναγνωρίζεται από τα Windows σαν ένα κανονικό ηχείο. Ρυθμίζεται δηλαδή όπως κάθε άλλη συσκευή ήχου. Το Sound Blaster Free είναι αρκετά μικρό και αρκετά στιβαρό. Έχει μεταλλικό κέλυφος και επένδυση από πολύ σκληρό ελαστικό. Με αυτό καλύπτει τα πλήκτρα της έντασης, την έξοδο του woofer και γλιτώνει την ολίσθηση. Παρόλο που έχει αντοχές στην καταπόνηση σύμφωνα με το πρότυπο ΙPX4, η βαφή στα μεταλλικά του μέρη είναι η πρώτη που παρουσιάζει φθορές. Ειδικά από την άμμο θα δείτε οτι σχηματίζονται “μαστιγώματα” στο χρώμα.
 


Πέρα από τη σύνδεση Bluetooth και τις θύρες line in και USB, το Free μπορεί να λειτουργησει αυτόνομα για αναπαραγωγή μουσική χάρη στο ενσωματωμένο mp3 Player που διαβάζει  αρχεία ήχου από μια υποδοχή micro SD. Το τελευταίο δεν φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο αφού δεν υπάρχει κάποια οθόνη για να επιλέγεται η μουσική. Οπότε οι αλλαγές γίνονται “στα τυφλά”. Ο τρόπος που το Free διαχειρίζεται τις εισόδους αυτές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Κάθε πηγή έχει τη δική της προτεραιότητα. Όσο είναι ενεργή η μία πηγή, όλες οι άλλες μένουν σιωπηλές. Μόλις κάνουμε pause τη μια είσοδο, το ηχείο αυτόματα δέχεται την επόμενη πηγή. Έτσι δεν έχουμε επικάλυψη ήχου, όσοι και αν είναι οι επίδοξοι DJ της παρέας. Αξίζει να γίνει αναφορά στο μικρόφωνο που διαθέτει το Sound Blaster Free και το κάνει να λειτουργεί και ως σύστημα ανοιχτής ακρόασης για τηλεφωνικές κλήσεις. Η ποιότητα της ομιλίας είναι αξιοπρεπής.



Μέσα στο μεταλλικό κέλυφος κρύβονται δύο δυνατά tweeter και ένα ικανοποιητικό woofer. Ο ήχος είναι πολύ καλύτερος από τον αναμενόμενο. Οι υψηλές συχνότητες είναι γενικά πολύ καθαρές και δύσκολα παραμορφώνονται. Οι χαμηλές είναι ζεστές και γεμάτες, όμως είναι συχνή η παραμόρφωση σε πολύ μεγάλες εντάσεις (κοντά στη μέγιστη). Σημειώστε όμως ότι αυτό είναι και συνάρτηση της πηγής ήχου όπως και του αρχείου που αναπαράγεται. Για παράδειγμα σε ασυμπίεστα FLAC ή AC3 αρχεία το woofer έδειξε πολύ καλύτερο εαυτό. Ίσως να παίζει ρόλο το chipset που αναλαμβάνει την αποκωδικοποίηση του ήχου. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρείται και από στο ενσωματωμένο mp3 player. Σε ασυμπίεστο ήχο έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Η σύνδεση όμως με Bluetooth φαίνεται να περνά από διαφορετική διαδικασία, αφού από εκεί ο ήχος μοιάζει πολύ πιο “ζεστός” σε σχέση με τις άλλες εισόδους. Αντίθετα τα tweeter, ακόμα και στη μέγιστη ένταση, δείχνουν μικρότερη παραμόρφωση. Το ηχείο είναι έτσι φτιαγμένο ώστε σε όρθια θέση να διαχέει τον ήχο ακόμα και σε αυτούς που κάθονται πίσω του.



Η μπαταρία φορτίζεται από την ίδια θύρα micro USB που αναφέρθηκε νωρίτερα. Και η φόρτισή της με φορτιστή 1,5Α κράτησε περίπου 3 ώρες. Σημειώστε εδώ οτι η συσκευασία ΔΕΝ περιλαμβάνει φορτιστή. Η ένδειξη της κατάστασης της μπαταρίας σημειώνεται από τρία λευκά LEDs δίπλα στο power button. Σύμφωνα με τη μαμά εταιρεία, η μπαταρία πρέπει να μας δώσει περί τις δέκα ώρες μουσικής. Κάτι που δεν αποκλείεται αν γίνει μέτρια χρήση σε κλειστό χώρο. Σε ανοιχτό χώρο όμως ρεαλιστικά θα χρειαστεί το ηχείο να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ένταση από τη μέση. Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να απενεργοποιηθεί το Bluetooth. Ακόμα και αν δεν υπάρχει σύνδεση, αυτό παραμένει ενεργό. Εάν αφήσουμε ανενεργό το ηχείο για λίγα λεπτά, απενεργοποιείται αυτόματα. Με όλες αυτές τις παραμέτρους, εμείς μετρήσαμε έξι ώρες σε σύνδεση Bluetooth και line-in ταυτόχρονα, σε υψηλή ένταση. Και εδώ βρήκαμε ένα μικρό bug. Μόλις ενεργοποιήσουμε το ηχείο, και αν η μπαταριά δεν είναι πλήρως φορτισμένη, η ένδειξη αυτής δείχνει εσφαλμένα μια βαθμίδα παραπάνω. Αυτό κρατά για αρκετά δευτερόλεπτα, οπότε και έρχεται στη σωστή ένδειξη. Άρα μη βιαστείτε να αφήσετε το φορτιστή στο σπίτι. Το SoundBlaster Free ανήκει στη μέση προς καλή κατηγορία φορητών ηχείων. Με καλό γενικά ήχο, αρκετή διάρκεια μπαταρίας και ανθεκτικότητα απέναντι στις κακουχίες. Διαπρέπει πραγματικά στη συνδεσιμότητά του, κάτι που δεν κάνουν ούτε high end προϊόντα. Η τιμή του, στα περίπου 100 ευρώ δεν είναι ιδιαίτερα προσιτή, όμως πρόκειται για μια συσκευή που δεν θα απογοητεύει, παρά μόνο τον high end χρήστη. Λοιπόν... Πού θα πάμε;


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ανθεκτική Κατασκευή.
  • Δυνατός και καθαρός ήχος.
  • Πολλαπλοί είσοδοι.
  • Ενσωματωμένο mp3 player.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Παραμορφώσεις ήχου σε πολύ υψηλή ένταση.
  • Ανομοιογένεια στον ήχο βάση των εισόδων.
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*