Για όποιον δε γνωρίζει τι εστί powerline/home plug συσκευές, αυτές προορίζονται για χρήση σε χώρους όπου από τη μια η ασύρματη δικτύωση μπορεί δύσκολα να τους καλύψει, ενώ ταυτόχρονα είναι αδύνατο ο χρήστης να «ρίξει» ατελείωτα μέτρα από καλώδια LAN. Σκεφτείτε ένα τυπικό σπίτι, στο οποίο υπάρχει ένας σταθερός υπολογιστής στο υπνοδωμάτιο, μια κονσόλα και ένα media player στο σαλόνι δίπλα στην τηλεόραση και ένας δεύτερος υπολογιστής σε ένα άλλο υπνοδωμάτιο ή ακόμα και στο σαλόνι. Αυτά πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο Internet, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όταν οι αποστάσεις μεταξύ των δωματίων είναι μεγάλες, η ασύρματη δικτύωση είναι είτε δύσκολη είτε και ακατόρθωτη οπότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα home plug (ή Powerline όπως πλέον λέγονται), σαν αυτές που περιλαμβάνει το πακέτο της Devolo.
Η συσκευασία του Starter Kit περιλαμβάνει τις δυο συσκευές, με την απλή να διαθέτει πάνω της μια θύρα Gigabit Lan για σύνδεση με το router (εκεί κοντά πρέπει να τοποθετηθεί) και τη δεύτερη που είναι και μεγαλύτερη, να διαθέτει 3 θύρες Lan για επιπλέον ενσύρματη σύνδεση συσκευών (πχ TV Box Cosmote/Vodafone, τηλεόραση, κονσόλα κτλ). Και οι δυο διαθέτουν είσοδο ρεύματος σούκο. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνδέσει απευθείας στην πρίζα τις δυο συσκευές, τη μια δίπλα στις συσκευές (έως τρεις) που θέλουμε να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο του σπιτιού μέσω Lan και την άλλη δίπλα στο ADSL modem. Όσον αφορά τώρα στις συγκεκριμένες συσκευές, κάθε μια από τις δυο συσκευές της Devolo έχει ένα LED που μας ενημερώσει για την επίτευξη σύνδεσης (γαλάζιο) χρώμα, ενώ αν αυτό είναι κλειστό, σημαίνει πως η συσκευή δεν λειτουργεί, ενώ αν είναι κόκκινου χρώματος, δεν έχει επιτευχθεί σύνδεση. Μπορούμε να συνδέσουμε όσες τέτοιες συσκευές θέλουμε στο σπίτι μας σε όποια σημεία θέλουμε. Η εγκατάσταση είνται πανεύκολη και οι συσκευές προστέθηκαν σε χώρο που ήδη λειτουργούσε δίκτυο με άλλες Magic 2 συσκευές, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
"Το παρακάτω κομμάτι του review βασίζεται σε αυτό του Devolo Magic 2 Starter Kit που είχαμε κάνει πριν από ένα χρόνο".
Εικόνες από το Devolo Cockpit. Τα Devolo Magic 2 Lan 1-1 και magicenternity βρίσκονται στο δευτερο όροφο, το devolo-704 στο ισόγειο. Η θεωρητική ταχύτητα σύνδεσης devolo-704 με Magic 2 Lan 1-1 (που είναι συνδεδεμένο στο router) είναι της τάξης των 300/255Mbps.
Εικόνα από το Devolo Cockpit. Τα Devolo dLAN 1200+ dLAN 1200+ WiFi ac βρίσκονται στο δευτερο όροφο, το dLAN 1200+ WiFi ac enternity στο ισόγειο. Η θεωρητική ταχύτητα σύνδεσης dLAN 1200+ WiFi ac με Devolo dLAN 1200+ (που είναι συνδεδεμένο στο router) είναι της τάξης των 75/90Mbps.
Το Devolo Cockpit, η εφαρμογή διαχείρισης των συσκευών της εταιρείας, βλέπει όλες τις συσκευές που υπάρχουν στο σπίτι, ωστόσο τα Magic 2 λειτουργούν σε διαφορετικό «δίκτυο» σε σχέση με οποιοδήποτε Dlan. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος δε μπορεί να μεγαλώσει το powerline δίκτυό του προσθέτοντας Magic 2 σε Dlan. Αυτό που μπορεί είναι να προσθέσει ένα δεύτερο ή να αντικαταστήσει το παλιό. Στη πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει βέλτιστη απόδοση των Magic 2 ως προς τη ταχύτητα σύνδεσης, ενώ στη δεύτερη έχει.
Εικόνα από το Devolo Cockpit.
Ο λόγος που δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ παλαιών και νέων συσκευών είναι γιατί η Devolo, σαν ηγέτης στο χώρο των powerline, αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο βήμα σχεδιάζοντας ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας, ώστε να αυξήσει την αποδοτικότητα των συσκευών. Με τη σειρά Magic 2, η Devolo έχει αυξήσει τη θεωρητική μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σύνδεσης δυο συσκευών στα 2400Mbps (τα Magic 1 εξακολουθούν να είναι στα 1200Mbps). Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωσή μας, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα Dlan 1200+ με τα Magic 2, δεν είδαμε διπλασιασμό της θεωρητικής σύνδεσης, αυτής δηλαδή που αναγράφεται στο Devolo Cockpit. Στην πράξη όμως, παρατηρήσαμε σημαντική διαφοροποίηση στη πραγματική ταχύτητα και κυρίως στην απόσταση λειτουργίας μεταξύ των συσκευών.
Η απόσταση αυτή δεν καλύπτεται από κανένα wifi hotspot και ο μοναδικός τρόπος είναι φυσικά τα power line. Καθώς όμως ο χώρος στο ισόγειο έχει ρεύμα σε διαφορετική φάση από τον κύριο χώρο, η σύνδεση με τα Dlan 1200+ έφερνε ταχύτητες της τάξης των 35Mbps (η επικοινωνία επιτυγχάνεται επαγωγικά, δηλαδή δεν είναι η βέλτιση λύση, αλλά αυτή είναι μοναδική). Αντικαθιστώντας τα Dlan 1200 με τα Magic 2, η ταχύτητα υπερδιπλασιάστηκε με το speedtest να μας δείχνει πως έχουμε πλέον ταχύτητα στα 75-80Mpbs. Ναι, δε φτάσαμε τα 100Mbps της σύνδεσης, αλλά ακόμα και το 80% είναι παραπάνω από αρκετό. Με Wifi κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση για χρήση συσκευών στον ενδιάμεσο όροφο. Ακόμα και να υπήρχε πάντως ώστε να χρησιμοποιούμε wifi repeaters, είναι δύσκολο να φτάσουν τα 100Mbps, καθώς οι τοίχοι κόβουν ταχύτητες και τα repeaters, πέρα από το γεγονός ότι προσθέτουν lan, αναμεταδίδουν -στην καλύτερη περίπτωση- την ταχύτητα που παραλαμβάνουν. Στην περίπτωσή μας, με τα Magic 2, έχουμε σταθερή ταχύτητα Internet της τάξης των 75-80/10Mbps και εφόσον η σύνδεση της συσκευής γίνεται μέσω Lan σε μια από τις τρεις ελεύθερες θύρες, το latency που δείχνει το speedtest παραμένει στα 3ms, όπως ακριβώς αν είχαμε συνδέσει τον υπολογιστή πάνω στο router! Ουσιαστικά καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε σχεδόν στο έπακρο το Fiber To The Home της Vodafone με τα Magic 2, αξιοποιώντας τα μάλιστα με το μη βέλτιστο τρόπο (λόγω της επαγωγικής επικοινωνίας).
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity