Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Intel Core i7 4790K

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Intel

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Intel Ελλάς

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Intel Ελλάς

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Δυο νέοι επεξεργαστές έκαναν την εμφάνισής του στις αρχές του μήνα από την Intel, παρέα με μια νέα γενιά chipset (τα 97). Πρόκειται για τους επονομαζόμενους Devil’s Canyon, δυο νέα μοντέλα που απευθύνονται στους enthusiasts, στους φανατικούς gamer και στους overclockers. Πρόκειται για τα μοντέλα Core i5 4690K και Core i7 4790K που βασίζονται στη Haswell αρχιτεκτονική αλλά έχουν υποστεί κάποιες σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές που αφορούν κυρίως τη θερμική συμπεριφορά.

Intel Core i7 4790k Image 01

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα βασικά τους χαρακτηριστικά σε σχέση με τους αντίστοιχους -μέχρι σήμερα- κορυφαίους Core i5/i7.

 

Intel Core i5-4670K

Intel Core i5-4690K

Intel Core i7-4770K

Intel Core i7-4790K

Codename

Haswell

Devil’s Canyon

Haswell

Devil’s Canyon

Process

22nm

22nm

22nm

22nm

CPU Cores

4/4

4/4

4/8

4/8

Graphics

HD 4600

HD 4600

HD 4600

HD 4600

Base Clock

3.4 GHz

3.5 GHz

3.5 GHz

4.0 GHz

Turbo Boost

3.8 GHz

3.9 GHz

3.9 GHz

4.4 GHz

L3 Cache

6 MB

6 MB

8 MB

8 MB

TDP

84W

88W

84W

88W

 

Όπως μπορείτε αν δείτε από το σχετικό πίνακα, οι διαφορές των Devil’s Canyon από τους αντίστοιχους Haswell αφορούν αποκλειστικά τη συχνότητα λειτουργίας και το TDP, με τον 4790k -που είχαμε στη διάθεσή μας- να είναι ο πρώτος επεξεργαστής της Intel έπειτα από πάρα πολλά χρόνια (εποχή Pentium 4) που διατίθεται επίσημα με συχνότητα της τάξης των 4GHz. Η AMD εδώ και καιρό διαθέτει στο εμπόριο επεξεργαστές σε συχνότητες άνω των 4GHz. χωρίς βέβαια να έχουν clock-for-clock τις ίδιες επιδόσεις με αυτούς της Intel.

Κάποια πράγματα αλλάζουν στους Devil’s Canyon, δίνοντας τη δυνατότητα στην Intel να αυξήσει ελαφρώς τη συχνότητα λειτουργίας των επεξεργαστών.

Η τελευταία λοιπόν θέλησε να αποδείξει ότι μπορεί και αυτή να έχει CPU στα 4Ghz και ταυτόχρονα να ξαναεμφανίσει το overclocking-friendly πρόσωπό της. Και αυτό γιατί μετά την εποχή των Sandy Bridge, οι overclocking ικανότητες τόσο των Ivy Bridge όσο και των Haswell μειώθηκαν σημαντικά. Όχι από πλευράς δυνατοτήτων ρύθμισης, αφού μόνο οι K επεξεργαστές όλα αυτά τα χρόνια μπορούν να κάνουν σοβαρό overclocking ούτως ή άλλως. Και για τους ψαγμένους επιτρέπεται η αλλαγή του FSB χρησιμοποιώντας διάφορα straps, αλλά είναι πολύ advanced πλέον για το μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

Intel Core i7 4790k Image 02

Το πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι μειώθηκε σημαντικά το headroom όσον αφορά στις μέγιστες συχνότητες, ειδικά με τους Haswell. Τόσο λόγω της λιθογραφίας και της σχεδίασης των τρανζίστορ, υπήρχε μεγάλη έκλυση θερμότητας και ελάχιστος χρόνος για να απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα οι overclockers να έχουν μικρά περιθώρια αύξησης της συχνότητας. Ένα άλλο θέμα που είχαν οι Haswell και έρχεται να λύσει η Intel με τους Devil’s Canyon, αφορούσε στην ίδια τη συσκευασία του κάθε επεξεργαστή. Αυτό που παίρνει ο κάθε χρήστης είναι το CPU, με τον πυρήνα να βρίσκεται πίσω από τη μεταλλική πρόσοψη. Εκεί ανάμεσα υπάρχει θερμοαγώγιμο υλικό, το οποίο βοηθάει την απομάκρυνση θερμότητας από το CPU στη μεταλλική επιφάνεια και από εκεί προς την ψύκτρα. Το θερμοαγώγιμο υλικό, κάτι σαν τη πάστα που βάζουμε ανάμεσα σε CPU και ψύκτρα, δεν ήταν η καταλληλότερη ενώ επίσης και τα υλικά για τη συναρμολόγηση όλων των μερών δεν ήταν πάλι τα κατάλληλα. Προσοχή, δεν μιλάμε για προβληματικά υλικά αλλά όχι τα βέλτιστα ούτως ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή απαγωγή της θερμότητας. Αυτά είναι τα πράγματα που αλλάζουν στους Devil’s Canyon, δίνοντας τη δυνατότητα στην Intel να αυξήσει ελαφρώς τη συχνότητα λειτουργίας του Core i5 4670Κ και κατά μισό GHz αυτή του 4770Κ, με τους νέους 4690Κ και 4790K αντίστοιχα, αυξάνοντας ελάχιστα και το TDP στα 88Watt. 

Intel Core i7 4790k Image 03

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι νέοι επεξεργαστές ενσωματώνουν περισσότερους πυκνωτές στο κάτω μέρος τους, ούτως ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα να μεγάλα ποσά ενέργειας σε καταστάσεις overclocking. Από εκεί και πέρα δεν έχει αλλάξει τίποτα άλλο, με τους επεξεργαστές να ενσωματώνουν το Intel HD4600 υποσύστημα γραφικών, να έχουν 6/8ΜΒ L3 cache, 4 ή 8 threads και φυσικά να είναι απόλυτα συμβατοί με όλα τα motherboard που χρησιμοποιούν κάποιο chipset της σειράς 87, με την πιθανότητα να χρειάζεται αναβάθμιση του BIOS για καλύτερη εκμετάλλευση των λειτουργιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες των Haswell (που είναι διαθέσιμες και στους Devil’s Canyon) όπως επίσης και για το υποσύστημα γραφικών HD4600, μπορείτε να διαβάσετε τα αντίστοιχα θέματα που είχαμε δημοσιεύσει κατά το λανσάρισμα του Core i7 4770K. Εμείς θα επικεντρωθούμε στις επιδόσεις του 4790Κ και στις δυνατότητες overlocking που προσφέρει. Για τις μετρήσεις των επεξεργαστών, χρησιμοποιήσαμε σαν βάση το ολοκαίνουριο MSI Z97 Gaming 7, το οποίο βασίζεται στο Intel Z97 chipset. Η κάρτα γραφικών που χρησιμοποιήσαμε ήταν μια Nvidia GeForce GTX560Ti, ο σκληρός δίσκος ήταν ο ένας SSD της Sandisk και τέλος ένα ζεύγος μνημών DDR3 Corsair Dominator GT χρονισμένες στα 1866MHz με επιμέρους timing 7/8/7/20.

Intel Core i7 4790k Image 04

Λειτουργικό σύστημα ήταν φυσικά τα Windows 8 64bit. Το σύνολο των benchmarks που χρησιμοποιήσαμε περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών που καλύπτουν σχεδόν κάθε τύπου χρήσης. Έτσι μετρήσαμε τις επιδόσεις στα παιχνίδια, στη μετατροπή βίντεο, σε συμπίεση δεδομένων, σε εφαρμογές rendering εικόνων. Για λόγους σύγκρισης, πέρα από τα αποτελέσματα του Intel Core i7 4790K, περιλαμβάνουμε μετρήσεις τόσο των Core i7 4770K σε αρχικές ρυθμίσεις και overclocked στα 4.4GHz αλλά και του Core i7 4930K.
Computation
Ξεκινάμε με δυο  εφαρμογές που παραδοσιακά έχουν να κάνουν με την υπολογιστική ισχύ των επεξεργαστών, τα 7ZIP και WinRar που κάνουν συμπίεση δεδομένων.


Το 7Zip είναι ένα πασίγνωστο open source εργαλείο συμπίεσης δεδομένων και ενσωματώνει το δικό του σύστημα μέτρησης των επιδόσεων για τη συμπίεση δεδομένων. Χρησιμοποιήσαμε λεξικό 32M και πήραμε μετρήσεις τόσο με έναν πυρήνα όσο και με όλους σε λειτουργία. Από το σχετικό διάγραμμα, ο 4790K κερδίζει τον προκάτοχό του, έχοντας παραπλήσιες επιδόσεις με τον overcloked 4770K.


Το τεστ του Winrar δείχνει τον νέο επεξεργαστή να κυριαρχεί, ακόμα και έναντι του overclocked 4770K, έστω και με μικρή διαφορά.

Video Transcoding
Η μετατροπή βίντεο από ένα πρότυπο σε ένα άλλο είναι κάτι που κάνει ο περισσότερος κόσμος, είτε για να ανεβάσει ένα βίντεο στο YouTube είτε για να το μεταφέρει σε μια άλλη συσκευή όπως για παράδειγμα ένα smartphone. Εδώ χρησιμοποιήσαμε τρεις διαφορετικές εφαρμογές.


Το MediaEspresso 6.5 της Cyberlink μπορεί να αξιοποιήσει τεχνολογίες όπως το CUDA και το QuickSync αλλά εμείς, για τις ανάγκες του τεστ, βασιστήκαμε αποκλειστικά στην ισχύ των CPU για να μετατρέψουμε ένα βίντεο σε μορφή mp4 για χρήση από iPhone 3GS. Οι διαφορές είναι απειροελάχιστες.


Το x264 benchmark είναι μια εφαρμογή που βασίζεται στο γνωστό codec x264 και έχει δυο τεστ αξιολόγησης, με το πρώτο να είναι το ελαφρύ και το δεύτερο να βάζει όλους τους πυρήνες να λειτουργούν στο 100%. Ο 4790Κ είναι σημαντικά ταχύτερος έναντι του 4770K, αλλά έχει τις ίδιες επιδόσεις όταν ο πρώτος γίνει overclock στην ίδια συχνότητα.

Rendering
Η κατηγορία του rendering έχει αρκετό ενδιαφέρον γιατί οι σχετικές εφαρμογές είναι σχεδιασμένες ώστε να αξιοποιούν όλους τους πυρήνες κατά 100%. Και εδώ έχουμε συνολικά τέσσερις εφαρμογές.


Το Blender είναι μια open source πρόταση για ανθρώπους με καλλιτεχνική φλέβα. Εμείς το χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε rendering μια συγκεκριμένη εικόνα. Ο Core i7 4790K ολοκληρώνει την εργασία όντας ταχύτερος κατά 2 sec σε σχέση με τον 4770K, αλλά χάνει ελαφρώς έναντι της καρφωμένης μέσω overclocking στα 4.4GHz  έκδοσής του.


Το Cinebench R11,5 βασίζεται στις εφαρμογές rendering της Maxon. Η εικόνα που γίνεται rendering είναι μεγάλων διαστάσεων και έτσι η ολοκλήρωση της διαδικασίας παίρνει περισσότερο χρόνο, ζορίζοντας πλήρως τους επεξεργαστές. Πάλι ο 4790k βρίσκεται στην κορυφή, χάνοντας μόνο από τον 4930k που έρχεται σε άλλο socket και μόνο όσον αφορά στο multi-core τεστ.


Το Pov-Ray είναι ένα πολύ δημοφιλές εργαλείο raytracing που αναπτύσσεται χρόνια και είναι εντελώς δωρεάν. Η έκδοση 3.7 έχει το δικό της benchmark το οποίο τρέξαμε τόσο με όλους τους πυρήνες ενεργούς όσο και με έναν. Τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα με αυτά που έχουμε δει και νωρίτερα.
Gaming
Δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός τα αγαπημένα σε όλους μας, παιχνίδια. Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που αναβαθμίζουν για να παίζουν games. Δοκιμάσαμε τέσσερις τίτλους και ένα benchmark για να δούμε τόσο την πραγματική όσο και τη θεωρητική απόδοση.


Από το 3D Mark Vantage τρέξαμε μόνο το CPU test, ώστε να δούμε τη θεωρητική μέγιστη απόδοση των επεξεργαστών σε ένα παιχνίδι. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά το αναμενόμενο, με τον 4790K να διατηρεί ένα προβάδισμα.


Ακόμα ένα παιχνίδι με ενσωματωμένο benchmark είναι το Hard Reset. Τις μετρήσεις μας τις πήραμε σε ανάλυση 1600x900 με ρυθμίσεις High και χωρίς AntiAliasing. Για άλλη μια φορά ο 4790K είναι μπροστά, αλλά και πάλι η διαφορά είναι μικρή σε σχέση με τον overclocked 4770Κ.


Κλείνουμε τον κύκλο μετρήσεων στα παιχνίδια με το Metro 2033, το οποίο επίσης τρέξαμε σε με ρυθμίσεις High και με το Depth of Field (DOF) απενεργοποιημένο. Τα αποτελέσματα που παίρνουμε εδώ δείχνουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ των επεξεργαστών.

Overclocking
Για το τέλος αφήσαμε το overclocking, όπου δυστυχώς τα αποτελέσματα που πήραμε δεν ήταν τα αναμενόμενα. Όσο και να προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε το φράγμα των 4.7Ghz, συχνότητα που σίγουρα δεν είναι χαμηλή, όμως όταν ξεκινάς από τα 4Ghz (ή τα 4,4Ghz με turbo) σου φαίνονται λίγα. Ακόμα και στα 4.7Ghz με καλή -όχι κορυφαία- αερόψυξη, οι θερμοκρασίες που παρατηρήσαμε ήταν άνω των 90 βαθμών κελσίου σε συνθήκες πλήρους χρήσης.

Ο 4790K αποτελεί τη καλύτερη, οικονομική, πρόταση για όσους θέλουν και υψηλές επιδόσες σε single threaded εφαρμογές και καλή απόδοση σε multi-threaded λειτουργίες.

Και αυτό γιατί αναγκαστήκαμε να φτάσουμε την τάση στο 1.32V για να λειτουργήσει σταθερά σε αυτή τη συχνότητα. Ακόμα και 100Mhz παραπάνω να δοκιμάζαμε, δυστυχώς το σύστημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει σταθερά. Ακόμα και στα 4.7Ghz, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δεν πήραμε πλήρεις μετρήσεις γιατί ήταν πολύ πιθανό λόγω throttling να μην έχουμε σωστά αποτελέσματα. Ήταν και ο μίνι κάυσωνας της Αθήνας που έκανε τα πράγματα δυσκολότερα. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, έχουμε κάποια βασικά συμπεράσματα.

Intel Core i7 4790k Image 05

Πρώτον, η Intel καταφέρνει να δώσει στην αγορά ένα επεξεργαστή με ονομαστική συχνότητα στα 4Ghz που μπορεί να λειτουργεί στα 4.4Ghz. Δεύτερον, ο επεξεργαστής στην αρχική του συχνότητα λειτουργεί σε θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές του 4770K, παρόλο που είναι χρονισμένος κατά μισό GHz περισσότερο. Και τρίτο, η Intel -προφανώς- εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα των επιδόσεων και παρόλο που δεν φαίνεται να υπάρχει ανταγωνισμός, τουλάχιστον στο high-end κομμάτι, ακούει το κοινό της, κάνει αλλαγές και βελτιώσεις και δίνει νέα, ταχύτερα προϊόντα χωρίς να αλλάζει η τιμή.

Intel Core i7 4790k Image 06

Προφανώς και ο 4790K δεν απευθύνεται σε όσους έχουν 4770K ή ακόμα και 3770K. Ακόμα και κάποιοι με 2600K ίσως να μη σκέφτονται την αναβάθμιση λόγω του ότι ο Sandy Bridge επεξεργαστής μπορούσε να φτάσει ακόμα και στα 5Ghz με -καλό- αέρα. Όμως ο 4790K αποτελεί την καλύτερη, οικονομική, πρόταση για όσους θέλουν και υψηλές επιδόσες σε single threaded εφαρμογές και καλή απόδοση σε multi-threaded λειτουργίες.


 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
13 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • V.for.Veteran
    • Φίλτατε solitude σου παραθέτω την τελευταία παράγραφο του άρθρου για να σου λυθεί η απορία :)

      "Προφανώς και ο 4790K δεν απευθύνεται σε όσους έχουν 4770K ή ακόμα και 3770K. Ακόμα και κάποιοι με 2600K ίσως να μη σκέφτονται την αναβάθμιση λόγω του ότι ο Sandy Bridge επεξεργαστής μπορούσε να φτάσει ακόμα και στα 5Ghz με -καλό- αέρα. Όμως ο 4790K αποτελεί την καλύτερη, οικονομική, πρόταση για όσους θέλουν και υψηλές επιδόσες σε single threaded εφαρμογές και καλή απόδοση σε multi-threaded λειτουργίες".

    • YellowBlackGod
    • Ωραία παρουσίαση. Θα ήθελα να ρωτήσω τι αριθμό παρτίδας είχε ο επεξεργαστής του τεστ και ποιος τον προσέφερε?

    • Dimcar
    • προφανώς και μας τον έδωσε η Intel τον επεξεργαστή. το batch number φαίνεται και στις φωτό αλλά από τη στιγμή που μιλάμε για ES CPU, τα o/c capabilities μπορεί να ειναι καλύτερα στα retail κομμάτια.
      @solitude ρε μη τρελλαίνεσαι, μια χαρά ειναι ο 4770K :)

    • Dimcar
    • όχι όχι, raysod, στα default ειναι μια χαρά 45-50 χαλαρά, απλά για να τον κρατήσω σταθερό στα 4,7 έπρεπε να πάρει ρεύμα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία

    • el99050
    • Καλημέρα σε όλους,

      Καταρχήν συγγνώμη αν το θέμα μου είναι άσχετο με το άρθρο.

      Είχα μπει τον τελευταίο μήνα σε μια λογική να φτιάξω ένα νέο PC μετά από αρκετά χρόνια, που βολευόμουν είτε με το πολύ παλιό PC μου (για καθημερινές εργασίες) είτε με κονσόλα για παιχνίδια (και παίζω αρκετά).

      Αφού είχα καταλήξει (μετά από αρκετό ψάξιμο) στα components του συστήματος (νομίζω ότι δεν αξίζει να σας κουράσω αναφέροντάς τα - αν το θέλει κάποιος όμως, μου το λέει), είδα ότι αναμένουμε προς το τέλος του έτους τις νέες γενιές α) RAM, β) μητρικών και γ) επεξεργαστών.

      Κατανοώ ότι στο "παιχνίδι" των PC, αν κάποιος έχει στο μυαλό του να περιμένει για κάτι καλύτερο, θα περιμένει για πάντα. Επίσης, καταλαβαίνω ότι μέχρι να έρθουν οι τιμές σε κάποια λογικά επίπεδα, είτε κάποιος θα ξοδέψει μια περιουσία, είτε θα αρκεστεί σε πιο μέτριες επιλογές (αναλόγως του budget που έχει ο καθένας).

      Θα ήθελα πάραυτα να ακούσω την γνώμη και του Δημήτρη, αλλά και όλων των υπόλοιπων φίλων.

      Ευχαριστώ,
      Κώστας

    • djkonstantino
    • πηρα τον 4790Κ για να αναβθμίσω τον παλιό μου διπυρηνο ( 2.3 GH ) , μαζί με μια sabertooth z97 mark1 , τις dominator gt 1866 , και έναν ssd της sandisk.. από κάρτα γραφικών είχα παρει πριν 3 χρονια την gf430 και το κουτί μου ειναι ενα 7ετίας ( από τα καλυτερα τοτε ) thermaltake .. Η ερώτηση είναι μάλλον ασκοπη , αλλα να πάρω νεα κάρτα και νέο κουτι?

*