Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

LG K7 & LG K8 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    LG Electronics

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    LG Electronics

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    LG Hellas

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Αν και η σειρά G είναι αυτή που κεντρίζει τα βλέμματα από το άκρως επιτυχημένο G2 μέχρι το πρόσφατα G5, η εταιρεία έχει και άλλα μοντέλα στη φαρέτρα της. Μέχρι σήμερα τα οικονομικά της μοντέλα ήταν αυτά της σειράς L, φέτος όμως το αρχικό γράμμα αλλάζει και γίνεται K. Τα K7 και K8 είναι δυο από τα νέα αυτά smartphones, τα οποία κοστίζουν λιγότερο από €200 και απευθύνονται σε χρήστες με τυπικές απαιτήσεις. Το K7 είναι το φθηνότερο από τα δυο με την τιμή του να βρίσκεται στα €140 ενώ το σχετικά καλύτερο Κ8 κοστολογείται στα €190. Οι δυο συσκευές είναι παραπλήσιες σχεδιαστικά, με την εμφάνισή τους να προέρχεται από το G2 και το G3. Οι στρογγυλεμένες γωνίες, η καμπύλη στην πλάτη, το γεγονός ότι τα πλήκτρα power και volume βρίσκονται στο πίσω μέρος, ακριβώς κάτω από την κάμερα, ή η έλλειψη φυσικών πλήκτρων ελέγχου είναι μερικά σημεία που μοιράζονται οι δυο συσκευές μεταξύ τους αλλά και με τα G2/G3. Από πλευράς διαστάσεων είναι πανομοιότυπα, έχοντας και τα δυο οθόνη διαγωνίου 5’’ (αλλά διαφορετικής ανάλυσης). Οι διαφορές τους οπτικά είναι ελάχιστες και έχουν να κάνουν με τη διαφορετική τοποθέτηση της μπροστινής κάμερας (στο ένα είναι δεξιά και στο άλλο αριστερά στο πάνω μέρος της πρόσοψης) καθώς και το γεγονός ότι η έξοδος ακουστικών είναι πάλι σε διαφορετικά σημεία (στο ένα στο πάνω μέρος και στο άλλο στο κάτω μέρος). Και τα δυο έχουν αφαιρούμενη πλάτη, μόνο που στο K8 αυτή έχει μια περισσότερο ανάγλυφη επιφάνεια σε σχέση με το K7. Πάντως και οι δυο συσκευές προσφέρουν καλή αίσθηση όταν τις κρατάμε στο χέρι, τα δάχτυλα φτάνουν εύκολα στα πίσω πλήκτρα (με τα volume controls να είναι κοίλα) ενώ οι μαζεμένες διαστάσεις και τα μικρά περιθώρια επιτρέπουν τη χρήση και με το ένα χέρι.



Και οι δυο συσκευές έρχονται Android με το K8 να τρέχει το 6.0, ενώ στο K7 βρίσκουμε το 5.1. Το interface είναι διαφορετικό από πλευράς εμφάνισης, με αυτό του K8 να είναι πιο όμορφο, αλλά χρηστικά κάνουν και τα δυο τα ίδια πράγματα, χωρίς μάλιστα να βρίσκουμε σχεδόν καθόλου bloatware. Ακόμα και έτσι πάντως, τα 8GB αποθηκευτικού χώρου που διαθέτει το καθένα είναι ελάχιστα, ειδικά από τη στιγμή που από το εργοστάσιο ελεύθερα είναι περίπου τα 3,5GB. Γι αυτό καλό θα είναι να έχετε μια πρόχειρη κάρτα μνήμης για να βάλετε στη σχετική θύρα micro SD που βρίσκεται πίσω από το καπάκι, παρέα με τη θέση για τη nano SIM και δίπλα στην αφαιρούμενη μπαταρία των 2125mAh. Και τα δυο smartphone έρχονται με 1,5GB μνήμης, ποσό σχετικά ικανοποιητικό -ειδικά για το φθηνότερο K7- με τις ομοιότητές τους να τελειώνουν κάπου εδώ αφού στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά τα πάντα είναι διαφορετικά.



Για το K7, που κοστίζει σχεδόν €50 λιγότερα από το K8, η LG έχει κάνει αρκετές «τσιγκουνιές». Η αλήθεια είναι ότι το 2016 δε θα περιμέναμε smartphone, ακόμα και αν κοστίζει τόσα λίγα χρήματα, να έρχεται με οθόνη ανάλυσης 854x480 pixel! Πραγματικά, πιστεύαμε ότι αυτές οι οθόνες έχουν εξαφανιστεί από το εμπόριο, αλλά η πραγματικότητα μας διέψευσε. Τα εικονίδια και οι γραμματοσειρές δείχνουν κάπως θολά, κάτι λογικό αφού η πυκνότητα των pixel με το ζόρι φτάνει τα 200ppi. Δεν υπάρχει proximity sensor και άρα η οθόνη δε σβήνει όταν πλησιάζουμε το τηλέφωνο στο αυτί μας, ούτε αισθητήρας αυτόματης ρύθμισης της φωτεινότητας, ενώ αυτή ακόμα και στη μέγιστη τιμή της δεν εντυπωσιάζει. Οι γωνίες θέασης πάντως είναι καλές, στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές, γιατί κοιτώντας από πάνω προς τα κάτω, υπάρχει πολύ γρήγορα έντονη αντιστροφή χρωμάτων. Γενικότερα, η οθόνη είναι σαν να έχει βγει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Στα ενδότερα τώρα, η LG έχει επιλέξει για το K7 επεξεργαστή της MediaTek και συγκεκριμένα το τετραπύρηνο ΜΤ6580Μ, χρονισμένος στο 1,3GHz, ο οποίος ενσωματώνει το Mali-400MP2 υποσύστημα γραφικών. Αν μη τι άλλο το γεγονός ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί SoC της ταϊβανέζικης εταιρείας είναι μια μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν που επέλεγε πάντα Qualcomm. Προφανώς κάτι τέτοιο έχει γίνει για μείωση κόστους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον τα SoC της Mediatek είναι αρκετά ανταγωνιστικά, ειδικά σε αυτή τη κατηγορία τιμής smartphone. Το ολοκληρωμένο τα καταφέρνει ικανοποιητικά για τις βασικές λειτουργίες, ωστόσο αν αρχίσουμε να φορτώνουμε το τηλέφωνο με εφαρμογές, τα πράγματα ζορίζουν. Γενικά πάντως, κάποιος που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, θα έχει μια ικανοποιητική εμπειρία χρήσης. Όσον αφορά τώρα στις δυο κάμερες, τα 5Mpixel της κάθε μιας είναι καλός αριθμός μόνο για τη selfie cam, η οποία είναι αξιοπρεπής γι' αυτό που προσφέρει (αλλά χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να βγει in-focus μια λήψη) με τη βασική πίσω κάμερα να προορίζεται για χρήση σε περιβάλλον με καλό φωτισμό.



Όσον αφορά τώρα στο K8, εδώ τα πράγματα είναι συνολικά καλύτερα, δικαιολογώντας με το παραπάνω το μεγαλύτερο κόστος απόκτησης. Η 5άρα οθόνη έχει ανάλυση 720p, προσφέροντας σαφώς καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα. Η φωτεινότητα είναι αρκετά μεγάλη (αλλά πάλι δεν υπάρχει αισθητήρας αυτόματης ρύθμισης), οι γωνίες θέασης μια χαρά ενώ και χρωματικά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό (και σίγουρα καλύτερο από αυτό του K7). Για ακόμα μια φορά βρίσκουμε SoC της Mediatek μόνο που αυτή τη φορά πρόκειται για το νεώτερο MT6735. Πάλι έχουμε 4 πυρήνες στο 1,3Ghz με 1,5GB μνήμης, όλα το υποσύστημα γραφικών είναι το Mali-T720, μια σαφώς καλύτερη επιλογή σε σχέση με αυτή του K7 (λογικό, λόγω υψηλότερης ανάλυσης οθόνης). Η εμπειρία χρήσης που προσφέρει το K8 είναι καλύτερη σε βάθος χρόνου σε σχέση με αυτή του  Κ7, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι είναι το μόνο από τα δυο που υποστηρίζει 4G δίκτυα. Από την άλλη, ούτε το K8 συνδέεται σε ασύρματα δίκτυα 5Ghz, παρά μόνο 2,4GHz. Όσον αφορά τώρα στις κάμερες, έχουμε βασική στα 8Mpixel και δυνατότητα βιντεοσκόπησης σε 1080p (αντί 720p) όμως και εδώ πάλι τα πράγματα είναι μέτρια και χρειάζεται καλός φωτισμός για να βγει (χωρίς φλας πάντα) μια καθαρή λήψη. Η μπροστινή κάμερα  δε διαφοροποιείται από αυτή του K7 και απλά κάνει τη δουλειά της.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης των δυο συσκευών, αυτά μας αφήνουν με ανάμεικτα συναισθήματα. Μεταξύ των δυο σίγουρα θα επιλέγαμε το K8, καθώς δικαιολογεί με το παραπάνω τα €50 επιπλέον που ζητά. Το K7 μπορεί να αποτελέσει λύση μόνο για όσους θέλουν τα απολύτως απαραίτητα και μια ικανοποιητική αυτονομία. Και πάλι όμως, αν βάλουμε στη ζυγαριά άλλες συσκευές (ακόμα και της ίδιας της LG) τα πράγματα δυσκολεύουν. Όταν κάποιος βρίσκεται το LG G4S (που έχει σαφώς καλύτερα specs και από τα δύο) με λιγότερο χρήματα από όσο κοστίζει το K8, όταν υπάρχουν συσκευές προερχόμενες από τη Κίνα όπως Xiaomi Redmi Note 2 με specs σχεδόν flagship που κοστίζουν όσο το K8, η σύγκριση γίνεται αν μη τι άλλο δύσκολη για τα δυο smartphone της LG. Η αγορά των smartphones  έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και αυτές οι συγκρίσεις πλέον είναι αναπόφευκτες. Μπορεί να έχουμε να κάνουμε με μια συμπαθητική συσκευή (το K8) και με μια πραγματικά φθηνή συσκευή (το K7), εντούτοις οι επιλογές που υπάρχουν για να ξοδέψει κανείς αντίστοιχα χρήματα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν.


 

6

ENTERNITY SCORE
LG K7

6.5

ENTERNITY SCORE
LG K8 LTE
ΘΕΤΙΚΑ
  • Χαμηλό κόστος απόκτησης (K7)
  • Καλή ποιότητα κατασκευής
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτρια οθόνη (K7)
  • Ελάχιστος αποθηκευτικός χώρος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*