Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Lenovo Ideapad Y700 (15'') Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Lenovo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Lenovo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Lenovo

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Πριν πολλά χρόνια η Lenovo αγόρασε από την ΙΒΜ όλο το computing division της τελευταίας και άρχισε να δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά των notebook και desktop υπολογιστών. Πλέον, η εταιρεία θεωρείται από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, έχοντας προϊόντα για κάθε χρήστη, home ή business. Με το PC gaming να γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία δε θα μπορούσε να μη διαθέτει αντίστοιχους υπολογιστές, τόσο φορητούς όσο και επιτραπέζιους. Η σειρά Ideapad Y700 είναι η high end της εταιρείας και διαθέτει μοντέλα τόσο στις 15 όσο και στις 17 ίντσες. Το δείγμα που είχαμε στα χέρια μας ανήκει στην πρώτη κατηγορία και αποτελεί μια καλή λύση για όσους αναζητούν gaming δυνατότητες με σχετική φορητότητα.



Το notebook έρχεται σε μια μαζεμένη συσκευασία που περιέχει το ίδιο το σύστημα καθώς και το τροφοδοτικό, το μέγεθος και βάρος του οποίου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Το ίδιο το notebook είναι αρκετά εντυπωσιακό από πλευράς εμφάνιση με αγωνιστικές «γραμμές» και μπόλικες γωνίες, ειδικά στο πίσω μέρος. Έχοντας κλειστή την οθόνη, το μοναδικό που φαίνεται είναι το ανάγλυφο λογότυπο της εταιρείας στο πίσω μέρος της οθόνης. Το notebook είναι κατασκευασμένο από μαύρο πλαστικό καλής ποιότητας, με την ένωση σώματος και οθόνης να γίνεται μέσω ενός hinge στη μέση. Δεξιά και αριστερά από αυτό υπάρχουν τα ευμεγέθη ηχεία της JBL, τα οποία μάλιστα συνεχίζουν και προς το πίσω μέρος του notebook. Σε συνδυασμό με το subwoofer που υπάρχει από κάτω αλλά και με τη βοήθεια της εφαρμογής της Dolby για επιλογή έτοιμων ρυθμίσεων equalizer, ο παραγόμενος ήχος είναι πραγματικά εξαιρετικός! Με μπόλικη ένταση, καλή ποιότητα, βαθύ μπάσο και ελάχιστη παραμόρφωση, πραγματικά ο χρήστης δε θα χρειαστεί να βάλει ακουστικά για να ζήσει μια καλή gaming εμπειρία. Εκτός και αν αρχίσει να ενοχλεί τους γύρω του.



Το πληκτρολόγιο που διαθέτει το notebook είναι full size τύπου chicklet και μπορεί να φωτίζεται σε κόκκινο χρώμα. Δεν υπάρχουν όμως άλλες παράμετροι όπως αλλαγή χρώματος ή παραμετροποίηση περιοχών. Απλά κάθε πλήκτρο φωτίζεται κόκκινο περιμετρικά του, χωρίς να φωτίζεται ο εκάστοτε χαραγμένος χαρακτήρας. Προφανώς υπάρχει και μια σειρά από συνδυασμούς που ενεργοποιούνται με το Fn, το οποίο βρίσκεται εκεί που θα το περίμενε κανείς, ακριβώς δίπλα στο αριστερό Window key, με το τελευταίο δυστυχώς να μη μπορεί να απενεργοποιηθεί με κάποιο συνδυασμό, οπότε προσοχή όταν παίζεται games με το πληκτρολόγιο του notebook. Κάτω από το keyboard βρίσκεται ένα τεράστιο σε εμβαδό touchpad που συνοδεύεται από δυο πλήκτρα. Το touchpad έχει καλή αίσθηση, είναι γρήγορο και δε θα προβληματίσει σε περιβάλλον Windows, αλλά αν μη τι άλλο σε καταστάσεις gaming ένα ποντίκι (ή και κάποιο gamepad) θα κάνουν τα πράγματα πολύ καλύτερα.



Όσον αφορά στις διάφορες θύρες διασύνδεσης, τα πηγαίνει αρκετά καλά. Στην δεξιά πλευρά βρίσκουμε δυο θύρες USB 3.0, τη θύρα Gigabit LAN και έξοδο HDMI. Στη δεξιά πλευρά πάλι, συναντάμε την είσοδο τροφοδοσίας, τον αναγνώστη καρτών μνήμης SD παρέα, μια USB 2.0 και μια έξοδος ακουστικών. Από πλευράς δικτύωσης, το WiFi module είναι της Intel (AC-8260) και προσφέρει υψηλές ταχύτητες διασυνδέσεων, με το ενσύρματο να είναι της Realtek και να υποστηρίζει -προφανώς- Gigabit συνδέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη ξεχωριστή web camera που ενσωματώνει το δείγμα της δοκιμής μας.
Πρόκειται για τη πρώτη υλοποίηση που βλέπουμε με τη 3D camera Realsense της Intel, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα των Windows 10 για login στο λειτουργικό μέσω face recognition. Μάλιστα, μπορεί να αξιοποιηθεί και από το NBA 2K16 για να δημιουργήσει ο χρήστης το δικό του χαρακτήρα, όπως μπορούσε να κάνει με τη κάμερα του PS4 και το Kinect του Xbox One. Οπτικό μέσο δεν υπάρχει ενσωματωμένο, κάτι που δε μας πειράζει καθόλου αφού ελάχιστα χρησιμοποιείται πλέον, όμως στη συσκευασία βρίσκουμε ένα εξωτερικό για την περίπτωση που κάποιος το θελήσει.



Πηγαίνοντας τώρα στα ενδότερα του συστήματος, εδώ βρίσκεται το «ζουμί» και αυτό γιατί η Lenovo έχει επιλέξει κορυφαία υποσυστήματα.  Συγκεκριμένα, επεξεργαστής είναι ένας ολοκαίνουριος Intel Core i7 6700HQ αρχιτεκτονικής Skylake, που διαθέτει τέσσερις φυσικού πυρήνες μαζί με Hypethreading για συνολικά 8 threads. Η επίσημη συχνότητά του είναι τα 2.6GHz, ωστόσο μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 3.5GHz μέσω της λειτουργίας Turbo και εφόσον δεν ξεπερνιέται το TDP, αλλά με μειωμένο αριθμό πυρήνων σε χρήση. Βέβαια, σε λειτουργίες gaming δύσκολα θα αξιοποιηθούν όλα τα threads, οπότε πιο συχνά θα βλέπουμε τη συχνότητα να βρίσκεται κοντά στα 3,5GHz. Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από 16GB μνήμης DDR4 στα 2133Mhz. Προφανώς ο συνδυασμός αυτός παρέχει μπόλικη δύναμη για τις καθημερινές λειτουργίες ενός υπολογιστή, είτε μιλάμε για απλά πράγματα (πχ. browsing) είτε και για περισσότερο περίπλοκα (πχ video render). Η ίδια η οθόνη λειτουργεί σε ανάλυση Full HD και έχει anti-glare επίστρωση, κάτι που θεωρούμε απαραίτητο σε ένα notebook. Χρωματικά, μπορούμε να πούμε ότι τη πηγαίνει αρκετά καλά, με τη μέγιστη φωτεινότητα να είναι αρκετά καλή, με τις γωνίες θέασης να είναι εξαιρετικές χάρη στο γεγονός ότι το panel είναι IPS. Όσον αφορά τέλος στοn τομέα της αποθήκευσης, το notebook έρχεται με ένα NVMe δίσκο χωρητικότητας 128GB που φέρει το λειτουργικό σύστημα και τρέχει… σφαίρα, και έναν αρκετά γρήγορο μηχανικό δίσκο με χωρητικότητα 1TB.



Αλλά καθώς μιλάμε για ένα gaming notebook, μεγάλη σημασία έχει και το υποσύστημα γραφικών, με τη Lenovo να έχει επιλέξει την GTX960M με 4GB μνήμης GDDR5. Πρακτικά είναι το ισχυρότερο mobile GPU της αγοράς που μπορεί να χωρέσει σε ένα 15άρι σασί, χωρίς να ανεβούν σε μεγάλο βαθμό οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό. Τουλάχιστον μέχρι να κυκλοφορήσει η νέα γενιά Pascal σε εκδόσεις για notebook. Πρακτικά, η GTX960M αντιστοιχεί σε επιδόσεις με τη GTX950 των desktop συστημάτων, Το υποσύστημα υποστηρίζει όλα τα καλούδια των καρτών της Nvidia, όπως το Shadowplay, το Gamestreaming και τα ειδικά mode antialiasing της εταιρείας. Από πλευράς απόδοσης, μπορεί να προσφέρει 1080p gaming σε mid/high ρυθμίσεις (ανάλογα το παιχνίδια). Για παράδειγμα, με custom mid/high ρυθμίσεις μπορέσαμε να παίξουμε Witcher 3 σε native 1080p στα 30fps, ενώ με high settings είχαμε κάτι παραπάνω από 30fps στο Rise of the Tomb Raider, πάλι σε native 1080p. Από πλευράς θορύβου πάντως, όταν τα πράγματα ζορίσουν, ο ανεμιστήρας της GPU αρχίζει να ακούγεται αρκετά, με τα ηχεία πάντως να υπερκαλύπτουν αυτό το θόρυβο όταν παίζουμε. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως το notebook μπορεί να ενεργοποιήσει το υποσύστημα γραφικών που είναι ενσωματωμένο στον επεξεργαστή. Ουσιαστικά, η GPU της Intel μπαίνει σε λειτουργία αυτόματα όταν το σύστημα λειτουργεί με τη μπαταρία, ούτως ώστε να αυξηθεί η αυτονομία. Υπάρχει πάντα η επιλογή για χρήση της GTX960M σε παιχνίδια ακόμα και όταν το notebook είναι εκτός ρεύματος. Στην περίπτωση αυτή η αυτονομία μειώνεται ακόμα περισσότερο από τις περίπου 3,5 ώρες που μπορεί να αντέξει το σύστημα με τυπική χρήση εκτός ρεύματος, και μπορεί να είναι ακόμα και λιγότερη από 1 ώρα, αν παίζουμε games με τη φωτεινότητα της οθόνης στη μέγιστη τιμή, κάτι λογικό σε γενικές γραμμές.



Το Lenovo Ideapad Y700 με τη συγκεκριμένη σύνθεση αποτελεί μια ισορροπημένη πρόταση, με καλές επιδόσεις, όμορφη σχεδίαση και μερικές ενδιαφέρουσες λειτουργίες το face recognition login και η εξαιρετική απόδοση των ηχείων. Ενσωματώνει hardware τελευταίας γενιάς και παρέχει υψηλές επιδόσεις, όντας ικανό για 1080p gaming σε 30/60fps με εφέ ποιότητας αντίστοιχα ή και καλύτερα από αυτά του PS4. Θα θέλαμε μεγαλύτερη αυτονομία σε χρήση εκτός gaming ενώ δε θα μας χαλούσαν μερικά ακόμα gaming χαρακτηριστικά όπως δυνατότητα αλλαγής του φωτισμού του πληκτρολογίου και ίσως κάποιες overclocking λειτουργίες για τη CPU και κυρίως για τη GPU (αν και μέσω Afterburner μπορέσαμε να αυξήσουμε κατά 120Mhz τη συχνότητα της GPU και κατά 500Mhz τη συχνότητα της μνήμης, κερδίζοντας περίπου 10% αύξηση επιδόσεων).


 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Κάμερα Intel RealSense
  • Υψηλές επιδόσεις
  • Εύχρηστο touchpad
  • Κορυφαίος ήχος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτριο πληκτρολόγιο
  • Θα θέλαμε μεγαλύτερη αυτονομία
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*