Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Lenovo Yoga 3 Pro

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Lenovo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Lenovo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Lenovo

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Lenovo κατάφερε πάρα πολύ σύντομα να δημιουργήσει τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα στο χώρο των notebook. Μπορεί να έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά την εξαγορά του τμήματος υπολογιστών της IBM, αρκετά χρόνια πίσω, ωστόσο δεν έμεινε εκεί. Αξιοποίησε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, συνέχισε να υποστηρίζει το Thinkpad brand αλλά δημιούργησε και ένα ακόμα, το Yoga. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, όμως το όνομα όντως προέρχεται από τις γνωστές ασκήσεις όπου ο ασκούμενος βάζει το σώμα του σε ένα σωρό περίεργες θέσεις. Και η αντιστοιχία γίνεται γιατί όλα τα προϊόντα της σειράς Yoga, notebook και tablet, έφεραν διαφορετικούς τρόπους χρήσης. Το Yoga 3 Pro είναι ό,τι καλύτερο έχει δημιουργήσει η Lenovo, ένα πραγματικό κόσμημα, ένα πανέμορφο, εξαιρετικό λεπτό και ελαφρύ, ισχυρό και αποδοτικό notebook που κάνει “γιόγκα” και αλλάζει τρόπους χρήσης. Ένα convertible ultrabook για όσους θέλουν να ξεχωρίζουν και ταυτόχρονα μπορούν να δαπανήσουν τα χρήματα που ζητάει.

Lenovo Yoga 3 Pro Image 2
Το Yoga 3 Pro αποτελεί φυσική εξέλιξη της σειράς που εδώ και 2-3 χρόνια η Lenovo αναπτύσσει. Είναι ένα από τα ομορφότερα και λεπτότερα ultrabook που μπορεί κανείς να βρει και ταυτόχρονα το πλέον εργονομικό
Το Yoga 3 Pro αποτελεί φυσική εξέλιξη της σειράς που εδώ και 2-3 χρόνια η Lenovo αναπτύσσει. Είναι ένα από τα ομορφότερα και λεπτότερα ultrabook που μπορεί κανείς να βρει και ταυτόχρονα το πλέον εργονομικό

Με βάρος μόλις 1,18 κιλό, πάχος στα 12,8 χιλιοστά (όταν το ανοίξεις) και με 17%  μικρότερο πλαίσιο από τον προκάτοχό του, το notebook είναι σκέτη απόλαυση να το κρατάς και να το χρησιμοποιείς. Πραγματικά είναι τόσο λεπτό, που ο καθένας αναρωτιέται που χώρεσαν οι σχεδιαστές της Lenovo όλα τα υποσυστήματά του και πάνω από όλα τη μπαταρία. Είναι λογικό και έχουμε ξαναδεί το τμήμα του notebook που αποτελεί την οθόνη να είναι λεπτό. Εδώ όμως η Lenovo έχει κάνει εξαιρετικά λεπτό και το άλλο τμήμα, αυτό που περιλαμβάνει το πληκτρολόγιο. Από πλευράς θυρών μην περιμένετε πολλά. Και αυτά που έχει θαύμα είναι που χώρεσαν. Δυο θύρες USB 3.0, μια micro HDMI και ένας SD Card reader είναι όλα όσα υπάρχουν. Ακόμα και το power button είναι τόσο μικρό, που χρειάζεται αρκετός χρόνος για τον κάτοχο της συσκευής να μάθει που ακριβώς βρίσκεται στη δεξιά πλευρά. Το ίδιο ισχύει και για το ζεύγος των πλήκτρων αυξομείωσης της έντασης του ήχο. Το πληκτρολόγιο όμως είναι μεγάλο, ευρύχωρο και εύχρηστο. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε πως παρόλο που το πληκτρολόγιο είναι ευρύχωρο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και αρκετός ακόμα χώρος γύρω του, η Lenovo έχει επιλέξει να μην διαθέσει ξεχωριστά πλήκτρα για τα function keys και η χρήση τους να γίνεται σε συνδυασμό με το Fn. Το πληκτρολόγιο είναι φωτιζόμενο πάντως, αλλά η δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησής του γίνεται μέσω software της Lenovo και όχι με κάποιο συνδυασμό του πληκτρολογίου. Όσον αφορά στο touchpad, αυτό είναι από τα καλύτερα που μπορεί να βρεί κανείς σε notebook, πόσο μάλλον σε ένα τόσο λεπτό ultrabook. Είναι ευρύχωρο, προσφέρει δυνατότητες multitouch οι οποίες αντιλαμβάνονται τα gestures σαν να χρησιμοποιούμε οθόνη αφής στα Windows 8 και έχει πολύ καλή απόκριση και ποιότητα κύλισης.

Lenovo Yoga 3 Pro Image 5
Από πλευράς θυρών μη περιμένετε πολλά. Και αυτά που έχει θαύμα είναι που χώρεσαν. Δυο θύρες USB 3.0, μια micro HDMI και ένας SD Card reader είναι όλα όσα υπάρχουν.
Από πλευράς θυρών μη περιμένετε πολλά. Και αυτά που έχει θαύμα είναι που χώρεσαν. Δυο θύρες USB 3.0, μια micro HDMI και ένας SD Card reader είναι όλα όσα υπάρχουν.

Το Yoga 3 Pro είναι κατασκευασμένο κυρίως από μεταλλικά μέρη, με κάποια λίγα πλαστικά όπως για παράδειγμα την επιφάνεια γύρω από το πληκτρολόγιο, η οποία έχει μια λαστιχένια αίσθηση και δεν είναι εντελώς λεία, με αποτέλεσμα τα χέρια να «κολλάνε».  Όσον αφορά τη περιοχή της οθόνης, εδώ έχουμε σχεδίαση αντίστοιχη με tablet με το panel να είναι πίσω από μια γυάλινη επιφάνεια που καλύπτει και τα -μεγάλα είναι η αλήθεια- περιθώρια της οθόνης. Συνολικά όμως, το Yoga 3 Pro καταφέρνει να είναι ελαφρύ και ποιοτικό, με τους συνδέσμους που χρησιμοποιούνται για να ενώσουν τα δυο τμήματα –πληκτρολόγιο και οθόνη- να είναι αυτοί στους οποίους οφείλεται η ονομασία Yoga. Η Lenovo χρησιμοποιεί συνολικά έξι σημεία επαφής των δυο τμημάτων, τα οποία προσφέρουν άριστη σύνδεσή τους και ταυτόχρονα δυνατότητα περιστροφής κατά 360 μοίρες.

Lenovo Yoga 3 Pro Image 6
Το Yoga 3 Pro ανοιχτό σαν να ήταν βιβλίο
Το Yoga 3 Pro ανοιχτό σαν να ήταν βιβλίο

Έτσι, ανοίγοντας την οθόνη αυτή συνεχίζει να «ανοίγει» κι άλλο… κι άλλο, φτάνοντας στο σημείο να τοποθετηθεί πίσω από το πληκτρολόγιο. Με αυτό τον τρόπο το Yoga μετατρέπεται σε ένα μεγάλο, 13άρι tablet. Και αν κάποιος αναρωτιέται τι γίνεται με το πληκτρολόγιο που ξαφνικά γίνεται η πλάτη στήριξης ενός tablet, η απάντηση είναι απλή: ένας ακόμα λόγος που η επιφάνεια γύρω του είναι πλαστική και το πληκτρολόγιο είναι από μόνο του αδιάβροχο, ενώ φυσικά απενεργοποιείται. Σαν tablet το σύστημα είναι αρκετά βαρύ για χρήση με το ένα χέρι, ωστόσο με τα δυο χέρια μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει μια χαρά, ενώ ταυτόχρονα έχει διαθέσιμο και ένα touch πλήκτρο Windows ακριβώς κάτω από την οθόνη.

Lenovo Yoga 3 Pro Image 1
Το νέο σύστημα που χρησιμοποιεί η Lenovo για να επιτρέπεται η περιστροφή της οθόνης κατά 360 μοίρες είναι ταυτόχρονα εργονομικό, αποτελεσματικό και όμορφο.
Το νέο σύστημα που χρησιμοποιεί η Lenovo για να επιτρέπεται η περιστροφή της οθόνης κατά 360 μοίρες είναι ταυτόχρονα εργονομικό, αποτελεσματικό και όμορφο.

Φυσικά, μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει με την οθόνη τοποθετημένη σε όλες τις ενδιάμεσες θέσεις, αφού οι σύνδεσμοι για τους οποίους μιλήσαμε, προσφέρουν άνετη περιστροφή αλλά και ασφάλεια κλειδώματος θέσεις. Η Lenovo μιλάει για δυο ακόμα mode, το tent όπου τα δυο τμήματα του notebook τοποθετούνται υπό γωνία 45 μοιρών ούτως ώστε να στερεώνεται μόνο του χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο πάνω στο γραφείο και το stand mode όπου πάλι τοποθετείται υπό γωνία μόνο που αυτή τη φορά βάση στήριξης είναι το πληκτρολόγιο. Η αλήθεια είναι πως όλοι αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι χρήσης καθιστούν το Yoga 3 Pro μια ενδιαφέρουσα λύση για όσους ταξιδεύουν πολύ αλλά και για όλους όσους έχουν συνεχώς τον υπολογιστή μαζί τους, είτε μέσα στο σπίτι είτε εκτός, απλά το νέο Yoga δε κάνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με το προηγούμενο Yoga 2 Pro, με τις διαφορές να εστιάζονται, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, στο hardware.

Lenovo Yoga 3 Pro Image 7
Το tent mode είναι το ποιο εντυπωσιακό από όλα.
Το tent mode είναι το ποιο εντυπωσιακό από όλα.

Το νέο convertible ενσωματώνει έναν ολοκαίνουριο Intel Core M επεξεργαστή που λειτουργεί στο 1,1GHz. Οι Broadwell, όπως είναι η κωδική ονομασία των Core M, βασίζονται στην αρχιτεκτονική των Haswell, αλλά κατασκευάζονται με λιθογραφία στα 14nm. Συγκεκριμένα, το μοντέλο του notebook είναι ο Core M 5Y70, με δυο πυρήνες και hyperthreading και δυνατότητα λειτουργίας Turbo που επιτρέπει στους πυρήνες να φτάσουν ακόμα και στα 2,6Ghz. Φυσικά ενσωματώνεται και υποσύστημα γραφικών, το Intel HD5300.  Το εντυπωσιακό του συγκεκριμένου επεξεργαστή, είναι το γεγονός ότι το TDP του (δηλαδή η κατανάλωση) είναι μόλις 4,5Watt, ποσό πολλαπλάσιες φορές χαμηλότερο από αυτό πχ των Haswell. Θεωρητικά, ο επεξεργαστής θα μπορούσε να ψύχεται παθητικά, στη περίπτωση όμως του Yoga 3 Pro κάτι τέτοιο δεν ισχύει, με τον ανεμιστήρα που προφανώς έχει τοποθετήσει η Lenovo να λειτουργεί τη περισσότερη ώρα, χωρίς πάντως ο παραγόμενος θόρυβος να είναι ενοχλητικός και πρακτικά να ακούγεται μόνο όταν κανείς χρησιμοποιεί το σύστημα… στις 4 το πρωί και όταν όλοι οι άλλοι κοιμούνται. Σε επίπεδο επιδόσεων τώρα, ο επεξεργαστής θεωρείται αντίστοιχος του γνωστού και επιτυχημένου Intel Core i5 4300U (με TDP 15Watt όμως), με πολύ χαμηλότερη αρχική συχνότητα λειτουργίας, ούτως ώστε να μειωθεί η κατανάλωση. Ωστόσο, η απόδοσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο βρίσκεται μέσα στα όρια θερμότητας και TDP που έχει θέσει η Intel. Στην πράξη, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε επιδόσεις που βρίσκονται χαμηλότερα και κυμαίνονται από 15% για εφαρμογές που κάνουν χρήση ενός πυρήνα, φτάνοντας στο 40% για εφαρμογές που κάνουν χρήση πολλών πυρήνων. Όσον αφορά τώρα στο υποσύστημα γραφικών, το HD5300, αυτό είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το HD4400 του Core i5 4300U και υποστηρίζει DirectX 11.2. Και εδώ όμως το πρόβλημα που εμφανίζεται είναι αυτό του throttling, ειδικά στη περίπτωση που γίνεται πλήρης χρήση τόσο της CPU όσο και της GPU.

Lenovo Yoga 3 Pro Image 9
Το stand mode έχει και αυτό τη δική του ξεχωριστή χρησιμότητα.
Το stand mode έχει και αυτό τη δική του ξεχωριστή χρησιμότητα.

Από εκεί και πέρα, το μοντέλο που διατίθεται στην Ελλάδα έρχεται με μπόλικη μνήμη και γρήγορο δίσκο SSD με αποτέλεσμα τα Windows 8.1 να τρέχουν σφαίρα. Όσον αφορά στην οθόνη, η Lenovo χρησιμοποιεί την ίδια με αυτή του Yoga 2 Pro, ένα multitouch IPS panel διαγωνίου 13,3 ιντσών που χρησιμοποιεί υπερ-υψηλή ανάλυση 3200x1800. Η αλήθεια είναι πως το panel είναι πανέμορφο, είτε μιλάμε για εργασία είτε για διασκέδαση. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με το scaling ούτως ώστε να μη φαίνονται τα πάντα πολύ μικρά, αλλά γι αυτό φταίνε τα Windows 8.1 και όχι το Lenovo. Από πλευράς φωτεινότητα μετρήσαμε κοντά στις 300 καντέλες, με την ομοιογένεια να είναι αρκετά καλή, ενώ φυσικά οι γωνίες θέασης είναι εξαιρετικές. Εκεί όμως που το Yoga 3 Pro δεν τα πάει καθόλου καλά είναι στον τομέα της αυτονομίας. Το PC Mark Home Battery test με τη φωτεινότητα ρυθμισμένη στο 50% μας έδωσε μόλις 3 ώρες αυτονομίας, ενώ στην πράξη δεν καταφέραμε να έχουμε το notebook μακριά από το ρεύμα σε χρήση για πάνω από 4,5-5 ώρες. Και μη φανταστείτε ότι μιλάμε για βαριά χρήση, αλλά απλή Internet και office. Παρόλο που ο επεξεργαστής είναι εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης, είναι προφανές ότι η οθόνη κάνει μεγάλη «ζημιά» στην αυτονομία, καθώς η υψηλή ανάλυση απαιτεί μπόλικη ενέργεια για να λειτουργήσει.



Το Yoga 3 Pro αποτελεί φυσική εξέλιξη της σειράς που εδώ και 2-3 χρόνια αναπτύσσει η Lenovo. Είναι ένα από τα ομορφότερα και λεπτότερα ultrabook που μπορεί κανείς να βρει και ταυτόχρονα το πλέον εργονομικό, χάρη στο σύστημα περιστροφής της οθόνης. Από πλευράς επιδόσεων προσφέρει αυτά που χρειάζεται ο μέσος χρήστης, αλλά μην το υπολογίζετε για βαριές δουλειές τύπου επεξεργασίας βίντεο/εικόνας. Εκεί που μας τα χαλάει είναι η αυτονομία, η οποία θα θέλαμε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Μπορεί η Lenovo να δίνει έως 7 ώρες, όμως εμείς δε καταφέραμε να δούμε πάνω από 5. Με κόστος που βρίσκεται στα €1599, το Yoga 3 Pro δεν είναι υπολογιστής για όλους αλλά το αντίπαλο δέος για συστήματα όπως το 13άρι MacBook Pro. Τα πλεονεκτήματά του είναι σαφώς περισσότερα από τα μειονεκτήματα, με την εμπειρία χρήσης που προσφέρει να είναι πραγματικά μοναδική.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εργονομία
  • Πολύ καλή οθόνη
  • Ποιότητα κατασκευής
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σχετικά μικρή αυτονομία
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*