Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Logitech G910 Orion Spark

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Logitech

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Logitech

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Logitech

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Αν και η Logitech διαθέτει μια πληθώρα από gaming περιφερειακά, ειδικά στο χώρο των ποντικιών, οι λύσεις για τους απαιτητικούς χρήστες που θέλουν μηχανικό πληκτρολόγιο της εταιρείας ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές που έχουν πληθώρα από μοντέλα (πχ. Cooler Master) η Logitech δεν είχε δώσει για καιρό τόσο μεγάλη σημασία στο upper-end τμήμα της αγοράς, επενδύοντας περισσότερο στα πληκτρολόγια με μεμβράνες. Το G910 Orion Spark κάνει την αρχή για τη Logitech, φέρνοντας στα ράφια των καταστημάτων ένα ακριβό μηχανικό πληκτρολόγιο (€180) με διακόπτες της LG και μεγάλο ατού το πλήρες customization του φωτισμού ανά πλήκτρο ή ανά ομάδες.



Η συσκευασία του Orion Spark είναι όμορφη και αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό κουτί, βρίσκουμε μπροστά μας ένα δεύτερο από σκληρό χαρτόνι. Μέσα του υπάρχει το ίδιο το πληκτρολόγιο το οποίο ενσωματώνει ένα «κοντό» armrest, με τη συσκευασία να διαθέτει και ένα δεύτερο, μακρύτερο, για όσους θέλουν κάτι τέτοιο. Το πληκτρολόγιο είναι full size, αρκετά βαρύ και στιβαρό με αποτέλεσμα να «κολλάει» πραγματικά πάνω στο γραφείο και να μην κινείται σχεδόν με τίποτα. Σε αυτό παίζουν ρόλο προφανώς και τα καλής ποιότητας πλαστικά stands που βρίσκονται στο κάτω μέρος. Δυο φαρδιά "ποδαράκια" ανασηκώνουν το πίσω μέρος του πληκτρολογίου, για όσους θέλουν να το χρησιμοποιούν υπό γωνία. Το καλώδιο USB είναι ενσωματωμένο και δυστυχώς δεν είναι braided. Για όσους αναζητούν ένα USB hub, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο, κάτι που πραγματικά μας εξέπληξε δυσάρεστα, αφού τουλάχιστον μια θύρα USB είναι πάντα χρήσιμη για τη σύνδεση του ποντικιού σε αυτή.

Logitech G910 Orion Spark Image 1
Στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου υπάρχει ένα παθητικό docking station για κινητά και tablet που τρέχουν το ARX app.
Στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου υπάρχει ένα παθητικό docking station για κινητά και tablet που τρέχουν το ARX app.

Πηγαίνοντας τώρα στο ίδιο το πληκτρολόγιο, όπως είπαμε είναι πλήρους μεγέθους με ενσωματωμένο αριθμητικό και αρκετά ακόμα πλήκτρα. Στο πάνω δεξί μέρος βρίσκουμε τέσσερα multimedia πλήκτρα απλής σχεδίασης (δεν είναι μηχανικά) παρέα με το mute button, μια μεγάλη ροδέλα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, το πλήκτρο για την άμεση ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του φωτισμού και τέλος ένα πλήκτρο που απενεργοποιεί το Windows button. Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν πέντε προγραμματιζόμενα G πλήκτρα και ακόμα τέσσερα βρίσκονται ακριβώς πάνω από τα πρώτα Function keys, ενώ μια τετράδα από μικρά πλήκτρα για την επιλογή προφίλ βρίσκεται στη πάνω αριστερή γωνία. Τόσο τα G keys όσο και οι τετράδες των cursor και των ASDW πλήκτρων (τα κλασσικά gaming πλήκτρα), χρησιμοποιούν ένα επιπλέον σχέδιο, πέρα από την αναφορά του εκάστοτε πλήκτρου. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε πως τα περισσότερα από τα πλήκτρα δεν είναι λεία όσον αφορά την επιφάνειά τους αλλά διαθέτουν μια κοιλότητα ούτως ώστε να ταιριάζει ευκολότερα το δάχτυλα πάνω στο εκάστοτε πλήκτρο και να μην γλιστρά προς κάποια κατεύθυνση. Δεν έχουν όλα τα πλήκτρα την ίδια κοιλότητα πάντως, με τα πλήκτρα που βρίσκονται στο αριστερό μισό του πληκτρολογίου να διαφοροποιούνται από αυτά στο δεξί (μισό).

Logitech G910 Orion Spark Image 3
Τόσο τα G keys όσο και οι τετράδες των cursor και των ASDW πλήκτρων (τα κλασσικά gaming πλήκτρα), χρησιμοποιούν ένα επιπλέον σχέδιο, πέρα από την αναφορά του εκάστοτε πλήκτρου.
Τόσο τα G keys όσο και οι τετράδες των cursor και των ASDW πλήκτρων (τα κλασσικά gaming πλήκτρα), χρησιμοποιούν ένα επιπλέον σχέδιο, πέρα από την αναφορά του εκάστοτε πλήκτρου.

Συγκεκριμένα, τα πλήκτρα στη δεξιά πλευρά έχουν ελαφρώς υπερυψωμένες μόνο τις δυο πλευρές τους (δεξιά και αριστερή) ενώ τα υπόλοιπα έχουν υπερυψωμένη επιπλέον και την πάνω πλευρά. Προφανώς η Logitech θεωρεί ότι είναι ευκολότερο να κάνει κανείς λάθος με το αριστερό χέρι, τουλάχιστον η πλειοψηφία του κόσμου που είναι δεξιόχειρες, και γι αυτό το λόγο έχει προβεί σε αυτή τη σχεδιαστική διαφοροποίηση. Άλλωστε, η αριστερή πλευρά είναι και αυτή που χρησιμοποιείται κατά το gaming, καθώς το δεξί χέρι βρίσκεται συνήθως στο ποντίκι, ή στα cursor keys τα οποία επίσης έχουν τρεις από τις τέσσερις πλευρές υπερυψωμένες. Κατά τη χρήση πάντως η διαφορά αυτή δεν γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή, όμως γενικότερα το πληκτρολόγιο είναι εξαιρετικό για τη σύνταξη κειμένων. Οι μηχανικοί διακόπτες άλλωστε που χρησιμοποιεί η Logitech, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ίδια την εταιρεία και ονομάζονται Romero-G, είναι αρκετά αθόρυβοι και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ελαφριοί κατά τη χρήση, απαιτώντας από τα δάχτυλα ελάχιστη δύναμη για να ενεργοποιηθεί το πάτημα.

Logitech G910 Orion Spark Image 5
Οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι πραγματικά άπειροι και το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι χρόνος και φαντασία.
Οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι πραγματικά άπειροι και το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι χρόνος και φαντασία.

Πραγματικά κάποιος μπορεί να μάθει να γράφει… σχεδόν στον αέρα, με τη Logitech να λέει ότι για να ενεργοποιηθεί κάθε πλήκτρο χρειάζεται μόλις 1,5 χιλιοστό βύθισης, έναντι των 2mm που χρησιμοποιούν οι γνωστοί Cherry MX διακόπτες. Αν πάντως θέλετε το "βαρύ" θόρυβο που κάνουν διακόπτες όπως οι Μπλέ Cherry MX, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξετε αλλού. Όσον αφορά τώρα στην αντοχή στο χρόνο και τη χρήση, η εταιρεία δίνει διάρκεια ζωής των διακοπτών της τάξης των 70 εκατομμυρίων πατημάτων, οπότε αν δε γράφετε σαν τρελός, το G910 θα λειτουργεί για... χρόνια. Όσον αφορά τέλος στο key roll-over, μπορούμε να πούμε ότι υποστηρίζεται ταυτόχρονα πάτημα όλων των πλήκτρων!

Logitech G910 Orion Spark Image 9
Τα G6-G9 είναι σχετικά μακρυά και δύσκολα προσβάσιμα.
Τα G6-G9 είναι σχετικά μακρυά και δύσκολα προσβάσιμα.

Δεν είναι όμως μόνο η χρήση που κάνει το G910 ένα ξεχωριστό πληκτρολόγιο, αλλά και η εμφάνιση. Η μόδα -και η ανάγκη- θέλει τα πληκτρολόγια να χρησιμοποιούν φωτισμό με τη Logitech να έχει… τερματίσει τις διαθέσιμες δυνατότητες. Κάθε πλήκτρο ενσωματώνει το δικό του LED με το ειδικό software της Logitech να επιτρέπει την εναλλαγή του χρώματος μέσα από μια παλέτα  εκατομμυρίων επιλογών, για κάθε πλήκτρο ξεχωριστά! Οι συνδυασμοί είναι πραγματικά άπειροι και το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι χρόνος και φαντασία. Το Logitech Gaming software διαθέτει τέσσερα έτοιμα modes για να πειραματιστεί κανείς. Το Freestyle προσφέρει τη δυνατότητα για ρύθμιση του χρώματος κάθε πλήκτρου ξεχωριστά, το Zones επιτρέπει στο χρήστη να φωτίσει και χρωματίσει συγκεκριμένες, χρήσιμες ζώνες (κέρσορες, G keys, F keys, κτλ), το Commands χρησιμοποιείται για να χρωματίσει τα ενεργά πλήκτρα ενός παιχνιδιού διαφορετικά από τα υπόλοιπα, ενώ τέλος το Effects μετατρέπει το G910 σε… χριστουγεννιάτικο δέντρο με το χρήστη να έχει να επιλέξει μέσα από πέντε διαφορετικά εφέ, όπως η εναλλαγή χρωμάτων, ο φωτισμός κάθε πλήκτρου που πατάμε και πολλά ακόμα τέτοια όμορφα πραγματάκια! Αξίζει να αναφέρουμε πως το software προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να καταγράψει τα πλήκτρα που χρησιμοποιεί περισσότερο σε κάθε παιχνίδι ούτως ώστε στη συνέχεια να δημιουργήσει κάποιο ξεχωριστό προφίλ που να ταιριάζει καλύτερα στη διάταξή που αναζητά. Βέβαια αυτή η λειτουργία απευθύνεται περισσότερο σε όσους παίζουν competitive και θέλουν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το χρόνο αντίδρασής τους, γιατί ο τυπικός gamer που παίζει δεκάδες games, δύσκολα θα καθίσει να προβεί σε τέτοιες ρυθμίσεις.

Logitech G910 Orion Spark Image 4
Στο πάνω δεξί μέρος βρίσκουμε τέσσερα multimedia πλήκτρα απλής σχεδίασης (δεν είναι μηχανικά) παρέα με το mute button, μια μεγάλη ροδέλα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου.
Στο πάνω δεξί μέρος βρίσκουμε τέσσερα multimedia πλήκτρα απλής σχεδίασης (δεν είναι μηχανικά) παρέα με το mute button, μια μεγάλη ροδέλα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου.

Κάτι για το οποίο δε μιλήσαμε είναι το ARX DOCK RELEASE, ένα παθητικό docking station στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου, στο οποίο μπορούμε απλά να στηρίξουμε το smartphone ή το tablet μας. Γιατί το έχει αυτό το G910; Ουσιαστικά η Logitech δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν, να ενσωματώσουν μια οθόνη μέσω της φορητής συσκευής τους, αφού πρώτα εγκαταστήσουν σε αυτή το ARX app. Αυτό συνδέεται στο δίκτυο του σπιτιού, βρίσκει το πληκτρολόγιο -αρκεί το PC και η φορητή συσκευή να είναι στο ίδιο δίκτυο- και εμφανίζει μια σειρά από πληροφορίες που αφορούν το PC, ενώ προσφέρει στο χρήση και κάποιες δυνατότητες παραμετροποίησης των πλήκτρων. Προς το παρόν οι δυνατότητες είναι σχετικά περιορισμένες, όμως η Logitech έχει το SDK δωρεάν για όποιον ενδιαφέρεται να αναπτύξει εφαρμογές για το App. Για παράδειγμα, θα θέλαμε να λειτουργεί το MSI Afterburner, όπως έκανε στην οθόνη του Logitech G19.

Logitech G910 Orion Spark Image 8
Οι μηχανικοί διακόπτες άλλωστε που χρησιμοποιεί η Logitech, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ίδια την εταιρεία και ονομάζονται Romero-G, είναι αρκετά αθόρυβοι και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ελαφριοί κατά τη χρήση.
Οι μηχανικοί διακόπτες άλλωστε που χρησιμοποιεί η Logitech, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ίδια την εταιρεία και ονομάζονται Romero-G, είναι αρκετά αθόρυβοι και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ελαφριοί κατά τη χρήση.

Το G910 Orion Spark είναι σίγουρα ένα ακριβό πληκτρολόγιο. Πόσω μάλλον όταν μπορεί κανείς να βρει καλά μηχανικά με λιγότερα από €100 (σειρά Coolermaster QuickFire κανείς;). Οι δυνατότητες σε επίπεδο φωτισμού αλλά και η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και η υψηλή στιβαρότητα που επιδεικνύει είναι χαρακτηριστικά που σίγουρα αξίζουν για αρκετούς το επιπλέον κόστος. Αν είχε τουλάχιστον μια θύρα USB, ακόμα και pass-through θα μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη λύση, αλλά γενικά το G910 μας άρεσε. Ειδικά από τη στιγμή που μάθαμε να γράφουμε με τα δάχτυλα να... αιωρούνται πάνω στα πλήκτρα, χωρίς ο παραγόμενος θόρυβος να ξυπνάει και τους γείτονες.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Στιβαρή βάση
  • Εντυπωσιακός φωτισμός
  • Μικρό βάθος ενεργοποίησης πλήκτρων
  • Πλήθος προγραμματιζόμενα πλήκτρα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη θυρών USB
  • Τα G6-G9 είναι σχετικά μακρυά και δύσκολα προσβάσιμα
  • Υψηλό κόστος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • PORTAL
    • για ονομα του θεου ακομα δεν εχει βγει αντικαταστατης για ενα αντικειμενο που σχεδιαστηκε για typing λεξεων; pc gaming σου λεει μετα

*