Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MLS Energy 4G Review

*
Η MLS συνεχίζει να προσφέρει στην αγορά νέα smartphones, αναβαθμίζοντας το "στόλο" της με νέες συσκευές. Μια από αυτές είναι το ολοκαίνουριο midrange Energy 4G, το οποίο είναι αποκλειστικότητα της Cosmote και μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα Γερμανός στην τιμή των €249 και σε τρια διαφορετικά χρώματα. Το μοντέλο δοκιμής μας είναι το χρυσό (σαμπανιζέ όπως το λέει η MLS). Η συσκευή έρχεται σε μια τυπική συσκευασία που προσφέρει πέρα από το κινητό, το φορτιστή που φορτίζει εξαιρετικά γρήγορα τη συσκευή και ένα ενσύρματο hands free. Το Energy είναι ένα ικανοποιητικού μεγέθους smartphone με οθόνη 5 ιντσών, κατασκευασμένο από πλαστικό και γυαλί. Όλη η πρόσοψη είναι γυάλινη και έρχεται με εγκατεστημένη μια προστατευτική ζελατίνα, ενώ το πίσω μέρος είναι πλαστικό με όψη και υφή βουρτσισμένου αλουμινίου, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί. Πλαστικά είναι και τα πλήκτρα ελέγχου, με το power να βρίσκεται κοντά στο πάνω άκρο της δεξιάς πλευρά και τα volume controls στο αντίστοιχο της αριστερής, με τα τελευταία να είναι τοποθετημένα ελαφρώς ψηλότερα από ότι θα θέλαμε.



Η οθόνη της συσκευής καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης, με τα περιθώρια δεξιά και αριστερά να είναι σχετικά περιορισμένα και αυτά πάνω και κάτω τα απαραίτητα για να χωρέσει η μπροστινή κάμερα των 8Mpixel, το ακουστικό και το ζεύγος αισθητήρων φωτεινότητας και απόστασης. Η οθόνη διαγωνίου 5’’ που συναντάμε στη συσκευή έχει ανάλυση 720p και προσφέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Προσφέρει κορυφαίες γωνίες θέασης, με το επίπεδο λευκού να είναι πολύ καλό, το μαύρο να έχει καλή απόδοση ενώ η φωτεινότητα κρίνεται επαρκής. Οι γραμματοσειρές δείχνουν πανέμορφες, όπως και τα περισσότερα εικονίδια, με τα χρώματα πάντως να υστερούν σε ζωντάνια. Αξίζει να αναφέρουμε πως η συσκευή αξιοποιεί τη software τεχνολογία MiraVision (της MediaTek, επεξεργαστή και GPU της οποίας ενσωματώνει η συσκευή). Αυτή επιτρέπει στο χρήστη να αλλάξει την αντίθεση, την οξύτητα και τη φωτεινότητα της εικόνας, αλλά και το κορεσμό και τη θερμοκρασία των χρωμάτων, προσφέροντας παράλληλα και δυνατότητα ενεργοποίησης δυναμικής αντίθεσης.



Στο πάνω μέρος της συσκευής βρίσκουμε την έξοδο ακουστικών, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει η οπή του μικροφώνου και η θύρα USB. Στο πίσω μέρος της συσκευής βρίσκουμε τη βασική κάμερα των 13Mpixel με το LED flash καθώς και τις τρύπεςγια το κεντρικό ηχείο. Αφαιρώντας την πλάτη, αποκτούμε πρόσβαση στη τεράστιας χωρητικότητας 4000mAh μπαταρία (που βρίσκεται πίσω από ένα βιδωμένο μεταλλικό καπάκι), τη θέση για τοποθέτηση κάρτας microSIM και τη θέση για κάρτα microSD, ώστε να επεκταθούν τα 16GB αποθηκευτικού χώρου με κάρτες έως 128GB. Η συσκευή προσφέρει πρόσβαση σε δίκτυα 4G, κάτι που γενικότερα πλέον ζητάμε από κάθε smartphone, από τη στιγμή που και οι τρείς πάροχοι τηλεφωνίας έχουν αναπτύξει τέτοια δίκτυα.



Όσον αφορά στις δυο κάμερες τώρα, ο χρήστης της συσκευής δεν μένει παραπονεμένος. Η κεντρική τα καταφέρνει καλά σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού, ενώ και σε χαμηλό φωτισμό το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό. Υποστηρίζεται burst mode με υψηλή ταχύτητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε HDR, ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές σκηνής, κάποια χρωματικά προφίλ και δυνατότητα ελέγχου του white balance (όχι με βαθμούς Kelvin πάντως αλλά με έτοιμες προεπιλογές).
Υπάρχει επίσης επιλογή για κλείδωμα της εστίασης σε ένα σημείο της εικόνας που επιλέγουμε κρατώντας το πατημένο για μερικά δέκατα του δευτερολέπτου με το δάχτυλό μας. Όσον αφορά στη βιντεοσκόπηση, η συσκευή περιορίζεται σε βίντεο ανάλυσης 720p/30fps, με το τελικό αποτέλεσμα να μην εντυπωσιάζει και το αρχείο να έχει μορφή 3gp με bitrate μόλις 8Mbps όταν έχουμε επιλέξει τη μέγιστη ανάλυση μέσα από το μενού. Μάλιστα, δεν παρέχεται καν σαν επιλογή η ανάλυση αλλά μόνο κάποιες για την ονομαστική ποιότητα του βίντεο (χαμηλή έως υψηλή). Όσον αφορά στη selfiecam, μπορεί να έχει ανάλυση 8Mpixel αλλά ποιοτικά απλά κάνει τη δουλειά της.



Στα ενδότερα τώρα, όπως οι περισσότερες συσκευές OEM, έτσι και το MLS Color βασίζεται σε επεξεργαστή της MediaTek και συγκεκριμένα έναν 64μπιτο τετραπύρηνο MT6735P (στο 1GHz), ο οποίος ωστόσο υποστηρίζεται από 3GB μνήμης και ενσωματώνει το Mali-T760 υποσύστημα γραφικών. Σε γενικές γραμμές ικανοποιεί με την απόδοσή του φροντίζοντας ώστε το σχεδόν stock Android 5.1 να τρέχει καλά. Σε σχέση με άλλες αντίστοιχες συσκευές τα καταφέρνει σαφώς καλύτερα, αφού τα 3GB μνήμης κάνουν μεγάλη διαφορά προσφέροντας άνεση κατά την εναλλαγή εφαρμογών. Μην περιμένετε επιδόσεις flagship, προφανώς, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο από τις περισσότερες αντίστοιχου κόστους συσκευές με 1 ή 2GB μνήμης.  Όσον αφορά στη GPU, το Mali-Τ760 είναι σχεδιασμένο για χρήση σε οθόνες 720p και έτσι δεν παρατηρήσαμε θέμα με την απόδοσή του. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 4000mAh όπως αναφέραμε και νωρίτερα, και σε συνδυασμό με το SoC και την όχι μεγάλης ανάλυσης οθόνη, προσφέρει στη συσκευή πολλές μέρες standby και 1,5-2 μέρες κανονικής χρήσης. Μάλιστα, δε χρειάζεται καν πολύ ώρα για τη φόρτιση, χάρη στα ειδικά κυκλώματα και το γρήγορο φορτιστή.



Όλα τα παραπάνω αφορούν στο hardware της συσκευής, το οποίο σε γενικές γραμμές μπορεί να καλύψει τον χρήστη. Το Energy όμως έρχεται με προεγκατεστημένη την εφαρμογή πλοήγησης Talk&Drive, η οποία ουσιαστικά προσφέρει ένα πλήρες GPS, το οποίο δεν απαιτεί χρήση δεδομένων αλλά διαθέτει ενσωματωμένους χάρτες, καθιστώντας έτσι τη χρήση των Google Maps μη απαραίτητη. Το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο χάρη στο σύστημα αναγνώρισης φωνής στα ελληνικά, το οποίο είναι εξαιρετικά αξιόπιστο. Φυσικά, συναντάμε και τη MAIC, με το Energy να «φορά» τη νεότερη έκδοση της MAIC, με πολλές βελτιώσεις και νέες δυνατότητες. Προφανώς και μπορούμε να στείλουμε μηνύματα και email ή να τηλεφωνήσουμε χωρίς να χρειαστεί να πατήσουμε κάτι άλλο, πέρα από το εικονίδιο του μικροφώνου για να ενεργοποιηθεί η MAIC. Η απλά μπορούμε να επιλέξουμε αυτή να ενεργοποιείται κάθε φορά που ξυπνά η συσκευή από stand by, ούτως ώστε να δώσουμε άμεσα τη φωνητική εντολή. Πλέον, ο χρήστης μπορεί απλά να πατήσει το σχετικό πλήκτρο του ενσύρματου hands free και να ενεργοποιήσει τη MAIC χωρίς καν να κρατά στα χέρια το τηλέφωνο, δίνοντας εντολές άμεσα. Καθώς η MAIC είναι μέρος του λειτουργικού, είναι λογικό να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με τη φωνή μας. Για παράδειγμα, λέγοντας SMS φορτώνει η σχετική εφαρμογή, ερωτόμαστε για το όνομα και το λέμε όπως είναι περασμένο στον τηλεφωνικό κατάλογο και μετά μας ζητείται να πούμε το κείμενο και αυτό αναγνωρίζεται άμεσα και απροβλημάτιστα. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για άμεση αναζήτηση στο YouTube, όπου και πάλι η MAIC κάνει θαύματα όσον αφορά στην κατανόηση της ομιλίας (χωρίς καν να μιλάμε αργά) και στη μετατροπή της σε γραπτό κείμενο. Υπάρχουν και άλλες λειτουργίες, όπως η αναζήτηση στο Google, η λήψη φωτογραφίας λέγοντας selfie, η αποστολή SMS την ώρα την οδήγησης λέγοντας το κείμενο που θέλουμε, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε τα χέρια από το τιμόνι. Επίσης, μπορούμε να δώσουμε εντολές για εκκίνηση εφαρμογών (κάμερα, καιρός), μπορούμε να ζητήσουμε μετάφραση κειμένων στα αγγλικά και να αναζητήσουμε τράπεζες, βενζινάδικα, φαρμακεία κτλ. Πραγματικά, αν κάποιος δεν το δει να λειτουργεί στην πράξη, δεν μπορεί να καταλάβει πόσο καλά λειτουργεί με την MLS να έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο τομέα της αναγνώρισης φωνής. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν απροβλημάτιστα και αρκετά γρήγορα, κάνοντας την εμπειρία αναγνώρισης φωνής εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για το καθένα.



Το MLS Energy 4G είναι μια ακόμα συσκευή που έρχεται να συμπληρώσει τη γκάμα από smartphones της εταιρείας. Με κόστος που βρίσκεται πάνω από το ψυχολογικό όριο των €200, αποτελεί μια προσιτή πρόταση. Προσφέρει αξιοποίηση των δικτύων 4G για γρήγορο σερφάρισμα, καλή οθόνη, συμπαθητικές κάμερες, μεγάλη αυτονομία και επιδόσεις που σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλές για την κατηγορία τιμής. Σε συνδυασμό δε με το λογισμικό MAIC, αποτελεί μια πλήρη και εύχρηστη λύση. Προφανώς και υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις σε παραπλήσια χρήματα με ταχύτερο hardware, κυρίως παλαιότερες συσκευές παρα-εισαγωγής (πχ. LG G3/LG G4) ή Κινέζων κατασκευαστών (πχ. Xiaomi). Το συγκριτικό όμως πλεονέκτημα της MAIC είναι μοναδικό και ικανό να σας κάνει να επιλέξετε το Energy 4G έναντι των υπολοίπων.


 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Αυτονομία
  • MAIC
  • Ποσότητα μνήμης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σχετικά παχύ
  • Η λήψη βίντεο από τις κάμερες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • peterf76
    • Εχω το iqtalk και ειμαι αρκετα ικανοποιημένος ...με το τηλ....απλα η μπαταρια του σε φουλ χρηση δεν κραταει ουτε 12 ωρες

*