Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MLS iQ Talk S8 Review

*
Η MLS είναι μια από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής προϊόντων τεχνολογίας. Ξεκίνησε από την αγορά των πλοηγών αυτοκινήτου σε μια εποχή που τα smartphones δεν υπήρχαν και πλέον έχει μια μεγάλη γκάμα από smartphones και tablets. Προφανώς και δεν κατασκευάζει η ίδια της συσκευές τις και ακολουθεί τη λύση OEM, όπως άλλωστε δεκάδες εταιρείες ανά τον κόσμο. Ωστόσο, έχει φροντίσει να παρέχει το δικό της λογισμικό που τρέχει πάνω σε λειτουργικό Android, λογισμικό που αναπτύσσεται από την εποχή των GPS. Το iQ Talk S8 είναι μια συσκευή που βρίσκεται στην αγορά αρκετό καιρό τώρα, όμως πρόσφατα έφτασε στα χέρια μας και δεν χάσαμε την ευκαιρία να τη δοκιμάσουμε και κυρίως, το πολυδιαφημισμένο software με την ενσωματωμένη αναγνώριση φωνητικών εντολών στα ελληνικά, το οποίο μας εξέπληξε ευχάριστα. Αλλά περισσότερα γι αυτό παρακάτω.



Η συσκευή έρχεται σε μια απλή συσκευασία που προσφέρει πέρα από το κινητό, το φορτιστή, ένα απλό ενσύρματο hands free, ένα φορτιστή αυτοκινήτου καθώς και μια βάση στήριξης αυτοκινήτου.. Το σώμα του τηλεφώνου είναι κατασκευασμένο από πλαστικό με τη συσκευή να ακολουθεί μια όμορφη σχεδίαση, με στρογγυλεμένες γωνίες και σχετικά μικρές διαστάσεις, αν αναλογιστούμε ότι ενσωματώνει οθόνη διαγωνίου 5 ιντσών και ανάλυσης 720p. Η οθόνη τα καταφέρνει αρκετά καλά, με αρκετά υψηλή φωτεινότητα, καλά χρώματα, μεγάλες γωνίες θέασης και αρκετά καλή ευκρίνεια, αφού η πυκνότητα των pixel είναι αρκετά υψηλή. Το λευκό παρουσιάζεται σωστά, ενώ και το μαύρο, ακόμα και με τη φωτεινότητα στο μέγιστο, δεν φαίνεται να ξεθωριάζει. Όσον αφορά στην ανακλαστικότητα του γυαλιού, αυτή είναι περιορισμένη και δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Το περιθώρια γύρω από την οθόνη είναι σχετικά περιορισμένα, ειδικά δεξιά και αριστερά αυτής, με τρια πλήκτρα αφής να βρίσκονται στο κάτω μέρος της και το κεντρικό ακουστικό με τη μπροστινή κάμερα από πάνω της. Στη δεξιά πλευρά συναντάμε το power button και στα αριστερά το ζεύγος για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου, με τα πλήκτρα να είναι σωστά τοποθετημένα και τα δάχτυλά μας να τα φτάνουν με άνεση. Στο κάτω μέρος υπάρχει η θύρα micro USB, ενώ στο πάνω η έξοδος για τα ακουστικά. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε την κάμερα των 13Mpixel παρέα με το Led flash, με την πλάτη να είναι αφαιρούμενη προσφέροντας πρόσβαση στην επίσης αφαιρούμενη μπαταρία, τις δύο θέσεις για τοποθέτηση καρτών micro SIM (μια με υποστήριξη 3G και η δεύτερη μόνο 2G) καθώς επίσης και τη θύρα για επέκταση των 16GB ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου με κάρτες microSD.



Όσον αφορά στις δυο κάμερες τώρα, ο χρήστης της συσκευής δεν μένει παραπονομένος. Η κεντρική κάμερα με τα 13Mpixel τα καταφέρνει πολύ καλά σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού, ενώ και σε χαμηλό φωτισμό το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό. Υποστηρίζεται burst mode για έως 99 συνεχόμενες λήψεις με υψηλή ταχύτητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε HDR, ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές σκηνής, κάποια χρωματικά προφίλ και δυνατότητα ελέγχου του white balance (όχι με βαθμούς Kelvin πάντως) και του ISO. Ενδιαφέρουσα, χρήσιμη και εν τέλει λειτουργική είναι η δυνατότητα για το κλείδωμα της εστίασης σε ένα αντικείμενο με παρατεταμένο πάτημα στην οθόνη, με την κάμερα να το κρατάει πάντα σε focus. Όσον αφορά στη βιντεοσκόπηση, έχουμε δυνατότητες για βίντεο 1080p/30fps, με το τελικό αποτέλεσμα να μας αφήνει καλές εντυπώσεις όταν έχουμε καλό περιβάλλοντα φωτισμό. Το τηλέφωνο καταγράφει τα βίντεο σε μορφή 3gp στα 17Mbit και αν ο φωτισμός μειωθεί, κάνει την εμφάνισή του θόρυβος, με την εστίαση να μην είναι τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε. Γενικά πάντως η κεντρική κάμερα κάνει καλή δουλειά, ειδικά για τη κατηγορία τιμής της συσκευής. Όσον αφορά στη selfiecam, αυτή είναι με το παραπάνω ικανοποιητική, διευκολύνοντας επίσης και τη λήψη φωτογραφιών χάρη στην αναγνώριση του σήματος της νίκης που κάνουμε με το χέρι μας, κάτι που ενεργοποιεί χρονοδιακόπτη 3sec για να αυτοφωτογραφηθούμε.
Ο υπογράφων εντυπωσιάστηκε με το πόσο καλά δουλεύει το σύστημα αναγνώρισης φωνής στα ελληνικά, χωρίς να χρειάζεται καν να μιλάμε αργά ή διαφορετικά από το κανονικό.
Στα ενδότερα τώρα, όπως οι περισσότερες συσκευές OEM, έτσι και το MLS iQ Talk S8 βασίζεται σε επεξεργαστή της MediaTek και συγκεκριμένα τον 32μπιτο οκταπύρηνο MT6592, ο οποίος υποστηρίζεται από 2GB μνήμης και ενσωματώνει το Mali-450MP υποσύστημα γραφικών. Πρόκειται για ένα σχετικά παλιό επεξεργαστή, που πρωτοέκανε την εμφάνισή του στα μέσα του 2013 και έχει "φορεθεί" σε δεκάδες συσκευές. Τον έχουμε δει άλλωστε και σε Huawei Ascend G750, όπου μας είχε αφήσει καλές εντυπώσεις. Και εδώ τα πράγματα είναι αρκετά καλά, με τον επεξεργαστή να φροντίζει ώστε το stock Android 4.4.2 να τρέχει επαρκώς γρήγορα. Δεν πρόκειται να δει κανείς εντυπωσιακές ταχύτητες στο φόρτωμα ή την εναλλαγή εφαρμογών, όμως σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα που προσφέρεται είναι ικανοποιητικό. Σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις του SoC βρίσκονται λίγο κάτω από αυτές του Snapdragon 800 (που χρησιμοποιεί το LG G2), με το υποσύστημα γραφικών να είναι αυτό που υπολείπεται αρκετά σε επιδόσεις έναντι του Adreno 320. Στην πράξη όμως  και καθώς μιλάμε για οθόνη 720p, το Mali 450 δεν δυσκολεύεται να προσφέρει την απαραίτητη ισχύ. Όσον αφορά στην αυτονομία τώρα και με δυο κάρτες SΙΜ, χωρίς τρομερή χρήση, το τηλέφωνο δύσκολα κατάφερε να βγάλει μια μέρα χρήσης, με την αυτονομία να αυξάνεται και το τηλέφωνο να μπορεί να μπει σε δεύτερη μέρα εφόσον έχουμε μια κάρτα SIM.



Όλα τα παραπάνω ακούγονται φυσιολογικά και τυπικά για ένα OEM smartphone. Εκεί όμως που διαφοροποιείται η συσκευή είναι φυσικά στο ειδικό software της εταιρείας. Κατ’ αρχάς, διαθέτει την εφαρμογή πλοήγησης Talk&Drive, η οποία ουσιαστικά προσφέρει ένα πλήρες GPS, το οποίο δεν απαιτεί χρήση δεδομένων αλλά διαθέτει ενσωματωμένους χάρτες, καθιστώντας έτσι τη χρήση των Google Maps μη απαραίτητη. Το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο χάρη στο σύστημα αναγνώρισης φωνής στα ελληνικά, το οποίο έχει διαφημιστεί ιδιαίτερα και στην πράξη είναι εξαιρετικά αξιόπιστο. Προφανώς μπορούμε να δώσουμε περιοχή και διεύθυνση μέσω ομιλίας, παίρνοντας πίσω και την επιβεβαίωση για αυτό που είπαμε. Το ίδιο σύστημα αναγνώρισης φωνής έχει μεταφερθεί και έξω από το πλοηγό, με τη MAIC όπως λέγεται να παίζει ρόλο της Siri. Μπορούμε να στείλουμε μηνύματα και email ή να τηλεφωνήσουμε χωρίς να χρειαστεί να πατήσουμε κάτι άλλο, πέρα από το εικονίδιο του μικροφώνου. Ο υπογράφων εντυπωσιάστηκε με το πόσο καλά δουλεύει το σύστημα, χωρίς να χρειάζεται καν να μιλάμε αργά ή διαφορετικά από το κανονικό. Για παράδειγμα, λέγοντας SMS φορτώνει η σχετική εφαρμογή, ερωτούμαστε για το όνομα και το λέμε όπως είναι περασμένο στον τηλεφωνικό κατάλογο και μετά μας ζητείται να πούμε το κείμενο και αυτό αναγνωρίζεται άμεσα και απροβλημάτιστα. Πραγματικά, αν κάποιος δεν το δει να λειτουργεί στη πράξη, δεν μπορεί να καταλάβει πόσο καλά λειτουργεί! Προφανώς μπορούμε να δώσουμε εντολές για εκκίνηση εφαρμογών (κάμερα, καιρός), μπορούμε να ζητήσουμε μετάφραση κειμένων στα αγγλικά και να αναζητήσουμε τράπεζες, βενζινάδικα, φαρμακεία κτλ. Προφανώς χρειάζεται χρόνος από πλευράς χρήστη να μάθει να κάνει όλα αυτά με τη φωνή, χωρίς να χρειάζεται να πιάνει τη συσκευή αλλά στην πράξη, όταν ξεκινήσει να το κάνει, δεν θα θέλει να γυρίσει πίσω.



Το MLS iQ Talk S8 είναι μια μέσου κόστους συσκευή με αντίστοιχου επιπέδου τεχνικά χαρακτηριστικά που όμως έχει να προσφέρει το κάτι παραπάνω. Μπορεί κανείς να αγοράζει με λιγότερα χρήματα συσκευές όπως το LG G2 και με αντίστοιχα χρήματα το LG G3 ή το Samsung Galaxy S4 (πάντα τιμές από το skroutz.gr), τηλέφωνα με καλύτερα specs, όμως η εμπειρία που προσφέρει το S8 χάρη στις φωνητικές εντολές δεν συναντάται πουθενά αλλού. Σε συνδυασμό και με το δωρεάν πλοηγό, το τελικό αποτέλεσμα είναι μια τίμια συσκευή που απευθύνεται σε όσους αναζητούν την απλότητα στη χρήση έναντι του κυνηγιού των benchmarks.


 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Βάρος
    • 124 γραμμάρια
    • Οθόνη
    • 5" IPS LCD, 1280 x 720 (294ppi) με Gorilla Glass 3
    • Κάμερα
    • 13MP με LED Flash (1080p@30fps video) / Μπροστινή κάμερα 5MP
    • Αποθηκευτικός χώρος
    • 16GB, επεκτάσιμος με κάρτες microSD έως 128GB
    • Δικτύωση
    • 3G+, Bluetooth v.4.0 (BLE), FM, USB 2.0
    • Λειτουργικό σύστημα
    • Android 4.4.2
    • Επεξεργαστής
    • MediaTek ΜΤ6592 (8 πυρήνες Cortex-A7 στο 1,7GHz) / 2GB RAM
    • Γραφικά
    • Mali-450MP
    • Μπαταρία
    • Li-Ion 2200mAh

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Δίκαρτο
  • Εξαιρετική αναγνώριση Ελληνικών
  • Δωρεάν πλοηγός
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αργή φόρτιση
  • Αθόρυβο ηχείο
  • Μέτρια αυτονομία
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*