Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI B150M Mortar Arctic Review

*
Το socket 1151 βρίσκεται πλέον αρκετό καιρό στην αγορά και τα motherboard που κυκλοφορούν είναι αρκετά. Αν και οι περισσότεροι hardcore χρήστες υπολογιστών επιλέγουν το Z170 chipset, εντούτοις υπάρχουν και αυτοί που θέλουν ένα καλό -gaming- σύστημα αλλά δεν θέλουν να δώσουν πολλά χρήματα. Σαν chipset, τo B150 προορίζεται για business χρήση και δεν υποστηρίζει overclocking ούτε RAID και αποτελεί μια ιδανική βάση για τους απλούς Core i3/i5/i7 επεξεργαστές και όχι για τους -K.

Το B150 Mortar Arctic βασίζεται σε αυτό, διαθέτει κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και ξεχωριστή εμφάνιση. Πρόκειται για ένα micro ATX board που έρχεται σε μια συσκευασία με τα απαραίτητα manual και καλώδια. Χρωματικά διαφοροποιείται από τη συνήθη κοκκινόμαυρη εμφάνιση που χρησιμοποιεί η εταιρεία, με το PCB να είναι ολόλευκο και το μαύρο χρώμα να χρησιμοποιείται στις PCI-E θύρες και τις θέσεις μνήμης, προσφέροντας έναν εντυπωσιακό συνδυασμό. Επιπλέον, η εταιρεία έχει εφαρμόσει κάποιες πινελιές παραλλαγής σε διάφορα σημεία, όπως στις ψύκτρες και το κάλυμμα των θυρών σύνδεσης, και έτσι το board αποκτά ένα στρατιωτικό χαρακτήρα. Άλλωστε, και το ίδιο το όνομα προδιαθέτει για κάτι τέτοιο, αφού το Mortar είναι ένα κανόνι. Στο κάτω μέρος του board υπάρχουν Led λευκού χρώματος που γεμίζουν με αντίστοιχου χρώματος φως το case. Επιπλέον, υπάρχει ένα ειδικό header πάνω στο board για σύνδεση led strip (12V), το οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε όπως θέλουμε μέσα στο case, για να ενισχύσουμε το φωτισμό. Στη συσκευασία πάντως δεν υπάρχει κάποιο led strip και ο χρήστης πρέπει να το προμηθευτεί ξεχωριστά.

Τέσσερα ενημερωτικά LED (EZ Debug LED τα λέει η MSI) φωτίζουν σε κόκκινο χρώμα για να μας ενημερώσουν για τυχόν προβλήματα σε CPU/Μνήμη/VGA/boot. Κάτι άλλο που συναντάμε είναι το DDR4 boost, το οποίο το έχουμε δει και σε ακριβότερα board της MSI. Πρόκειται για μια ειδική σύνδεση μεταξύ των τεσσάρων DIMM DDR4 και του socket του επεξεργαστή (στον οποίο ενσωματώνεται ο ελεγκτής μνήμης), ώστε οι μνήμες να αποδίδουν καλύτερα. Αυτή η σύνδεση είναι εμφανής χάρη στις μαύρες γραμμές που βρίσκονται στο PCB, ανάμεσα στα Dimm και CPU socket. Η εταιρεία έχει ενσωματώσει δυο θύρες PCI Express πλήθους μήκους x16 με τη βασική να έχει μεταλλικό κάλυμμα για μεγαλύτερη αντοχή και να τρέχει σε x16 ταχύτητα. Η δεύτερη τρέχει σε x4 (περιορισμός του chipset), με τη ταχύτητα να μειώνεται σε x2 όταν βάλουμε δίσκο m2.SATA στη σχετική θύρα ενώ απενεργοποιείται πλήρως αν βάλουμε NVMe δίσκο στην ίδια θέση. Τέλος, υπάρχει και μια κοντή PCI-E x1. Πέρα από τη θύρα M.2, συναντάμε και έξι παραδοσιακές SATA 3.


Στο πίσω μέρος βρίσκουμε ένα σχετικά ικανοποιητικό αριθμό θυρών, όπως 4x USB 3.1 Gen1 (εκ των οποίων η μια είναι Type C), 2 USB 2.0, ένα ζεύγος εξόδων εικόνας (HDMI και DVI), δυο PS/2 για χρήση legacy Mouse/Keyboard. Πάνω στο ίδιο το board θα βρούμε επίσης βύσματα για σύνδεση ακόμα 2 θυρών USB 3.1 και 2 USB 2.0. Για τη δικτύωση υπάρχει μια Gigabit Lan με την τεχνολογία GamingLan που φροντίζει να δώσει προτεραιότητα στα πακέτα που προέρχονται από gaming εφαρμογές. Από πλευράς εξόδων ήχου βρίσκουμε όλη τη γνωστή εξάδα, η οποία ελέγχεται από το Realtek ALC892 chip, με την MSI να το έχει αναβαθμίσει με μια σειρά από δυνατότητες που λειτουργούν κάτω από το σύνολο  AudioBoost. Όλο το ολοκληρωμένο του ήχου είναι απομονωμένο σε σχέση με το υπόλοιπο PCB για να μην επηρεάζεται από παρεμβολές. Μπορεί να μιλάμε για ένα χαμηλού κόστους motherboard, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι έχει γίνει έκπτωση στα υλικά που χρησιμοποιεί, αφού χρησιμοποιεί υλικά τύπου Military Class 4, τα οποία διασφαλίζουν τη καλή λειτουργία και προστασία σε περιπτώσεις όπως spikes ρεύματος. Όσον αφορά τώρα στο ίδιο το UEFI Bios της MSI αυτό έχει φτάσει στην 5η έκδοσή του, είναι εξαιρετικά όμορφο και εύχρηστο, διαθέτει γραφικό περιβάλλον και ελέγχεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσφέροντας δεκάδες ρυθμίσεις για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο χρήστης (εκτός όμως από το overclocking).

Το MSI B150M Mortar Arctiv δεν είναι ένα high-end motherboard και πρακτικά έχουμε να κάνουμε με μια σχετικά budget πρόταση που καλύπτει τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Ωστόσο στις περιορισμένες του διαστάσεις η MSI έχει τοποθετήσει και 4 θέσεις μνήμης αλλά και θύρα M.2, οπότε σε γενικές γραμμές κρίνεται πλήρες. Όποιος το αποκτήσει και το συνδυάσει με ένα αντίστοιχου κόστους επεξεργαστή, θα έχει ένα φρέσκο σύστημα με καλές επιδόσεις και αν μη τι άλλο, ξεχωριστή εμφάνιση.


 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • 4 θύρες DIMM
  • Ξεχωριστή εμφάνιση
  • Φωτισμός LED
  • Λογικό κόστος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Θα θέλαμε στη συσκευασία και ένα LED strip
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*