Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G Review

*
Πριν από 4 μήνες η Nvidia αποκάλυψε τη νέα γενιά των GPUs της, με δυο νέα chip να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα στην αγορά των καρτών γραφικών. Η εταιρεία, χρησιμοποιώντας τον πυρήνα Maxwell που για πρώτη φορά είδαμε στο GTX 750Ti, σχεδίασε και παρουσίασε το GTX 970 και GTX 980, δυο chip, τα οποία ουσιαστικά αντικατέστησαν τις κορυφαίες κάρτες της εποχής που είχε στην αγορά η Nvidia. Ωστόσο, στην πλέον σημαντική αγορά των midrandge καρτών γραφικών, δηλαδή σε αυτές που κοστίζουν μεταξύ 200 και 300 ευρώ, η Nvidia δεν είχε παρουσιάσει κάτι, αφήνοντας τις GTX 760/760Ti να δείχνουν τα χρονάκια τους. Βέβαια, όλοι γνωρίζαμε πως η ώρα της αντικατάστασης θα ερχόταν κάποια στιγμή στις αρχές του 2015 με την Nvidia τελικά να κάνει τη κίνησή της λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο. Κάπως έτσι παρουσιάστηκε πριν από περίνπου 10 μέρες η GTX 960 GPU, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις GTX 970 και 980.



Στα χέρια μας έχουμε μια υλοποίηση της MSI, ένα μοντέλο που έρχεται να προστεθεί στη gaming σειρά των προϊόντων της εταιρείας. Με κόστος που βρίσκεται λίγο κάνω από τα €300, 2GB μνήμης και ένα μεγάλο και αποδοτικό αλλά αθόρυβο σύστημα ψύξης, η κάρτα έχει να προσφέρει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πριν όμως μιλήσουμε για τη κάρτα, πρέπει να πούμε δυο λόγια για τον ίδιο τον Maxwell πυρήνα με κωδική ονομασία G206 που χρησιμοποιεί, ούτως ώστε κάποιος να μπορέσει να αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G Image 1

Το GM206 κατασκευάζεται όπως είπαμε με λιθογραφία στα 28nm. Έρχεται με ελεγκτή μνήμης της τάξης των 128bit με τις κάρτες να εφοδιάζονται σε πρώτη φάση με 2GB μνήμης, αν και είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους μοντέλα με 4GB μνήμης. Η αλήθεια είναι ότι το να συναντάμε ελεγκτή μνήμης 128bit σε κάρτα που αυτή τη στιγμή κοστίζει στην Ελλάδα λίγο κάτω από €300 είναι -θεωρητικά- μεγάλο ατόπημα. Κάτι τέτοιο περιορίζει σημαντικά το bandwidth της μνήμης και θεωρητικά μπορεί να περιορίσει τις επιδόσεις της κάρτας. Βέβαια, το GM206 ενσωματώνει τους αλγόριθμους συμπίεσης που συναντήσαμε και στο GM204 με την Nvidia να έχει πολύ μεγάλη πίστη σε αυτούς, ούτως ώστε οι επιδόσεις να μη περιορίζονται, κάτι που θα εξετάσουμε παρακάτω, όταν φτάσουμε και στα benchmarks. Από εκεί και πέρα, ένα σημαντικό  πλεονέκτημα που προσφέρει το GM206 είναι η σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, με την GTX960 να έχει TDP που βρίσκεται στα 120Watt.

MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G Image 4

Άλλα χαρακτηριστικά που προσφέρουν οι νέες κάρτες είναι η υποστήριξη των DirectX 12 καθώς επίσης και μιας νέας τεχνολογίας που υποστηρίζεται από την Nvidia, την VXGI (Voxel accelerated Global Illumination). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό ποιότητας και απόδοσης, το οποίο βοηθάει στο κομμάτι του φωτισμού μέσα σε ένα χώρο, είναι hardware accelerated κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει σημαντική επιβάρυνση στον τομέα της απόδοσης και αναμένεται να ενσωματωθεί σε διάφορες μηχανές γραφικών, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί. Ανανεωμένος είναι και ο h264 hardware encoder που ενσωματώνει το GM206, καθώς πλέον υποστηρίζει καταγραφή βίντεο σε αναλύσεις μέχρι 4K ακόμα και στα 60fps με το bitrate να μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 130Mbit! Αξίζει να σημειώσουμε πως το GM206 διαφοροποιείται έναντι του GM204 που χρησιμοποιούν οι GTX970/980 σε ένα σημαντικό σημείο: είναι η πρώτη GPU που προσφέρει σε hardware επίπεδο επιτάχυνση HEVC video decoding, με το GM204 να το κάνει μόνο εν μέρει.

  GTX 980 GTX 970 GTX 960 GTX 760
Πυρήνες CUDA 2048 1664 1024 1152
Μονάδες texture 128 104 64 96
Αριθμός ROP 64 64 32 32
Συχνότητα πυρήνα (MHz) 1126 1050 1127 980
Συχνότητα boost (MHz) 1216 1178 1178 1033
Τύπος/ταχύτητα μνήμης GDDR5/7GHz GDDR5/7GHz GDDR5/7GHz GDDR5/6GHz
Εύρος ελεγκτή μνήμης 256-bit 256-bit 128-bit 256-bit
Ποσό μνήμης 4GB 4GB 2GB 2GB
TDP 165W 145W 120W 170W

Ακόμα, οι κάρτες με το GTX960 διαθέτουν θύρες HDMI συμβατές με το πρότυπο 2.0, κάτι που σημαίνει πως πλέον δεν είναι απαραίτητο το Display Port για να οδηγηθεί μιας οθόνη σε ανάλυση 4K/60Hz, αρκεί βέβαια και αυτή να έχει HDMI 2.0 είσοδο. Νέο είναι και το Nvidia VR Direct, ένα σύνολο από τεχνολογίες και ρυθμίσεις software που αφορά στη βελτίωση της εμπειρίας χρήση VR headsets όπως το Oculus Rift.  Συνεχίζοντας με τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει ο Maxwell, έχουμε νέες μεθόδους AntiAliasing. Το πρώτο είναι το Dynamic Super Resolution, μια brute-force μέθοδος η οποία απευθύνεται για εφαρμογή σε παιχνίδια που δεν υποστηρίζουν καθόλου ή δεν έχουν καλή υποστήριξη AntiAliasing. Πρακτικά λειτουργεί όπως το downsamping, κάνοντας rendering του παιχνιδιού σε υψηλότερη ανάλυση αλλά εμφανίζοντάς το στη native ανάλυση της οθόνης, απλά γίνεται ευκολότερα μέσα από το μενού του driver. Η συγκεκριμένη επιλογή έρχεται με τις νέες κάρτες, όμως στο μέλλον θα τη δούμε και σε παλαιότερες, καθώς δεν είναι hardware χαρακτηριστικό, όπως το δεύτερο επίπεδο AntiAliasing, το Multi-Framed Sampled. Πρόκειται για μια μέθοδο που προσπαθεί να πετύχει το ίδιο επίπεδο AA με το MSAA, αλλά με μικρότερο κόστος για τη GPU, προσφέροντας έως 30% υψηλότερο frame rate με -θεωρητικά- το ίδιο αποτέλεσμα. Προς το παρόν όμως, το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι διαθέσιμο και δεν ξέρουμε πότε θα γίνει.

MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G Image 7
Το πίσω μέρος της κάρτας είναι 'πεντακάθαρο', χωρίς chip μνήμης ή κάποιο backplate.
Το πίσω μέρος της κάρτας είναι 'πεντακάθαρο', χωρίς chip μνήμης ή κάποιο backplate.

Πηγαίνοντας τώρα στην ίδια την κάρτα της MSI, η GeForce GTX960 Gaming 2G έρχεται σε μια ανανεωμένη συσκευασία, η οποία δεν περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Ανοίγοντας το όμορφο κουτί πέφτουμε πρώτα σε μια εσωτερική συσκευασία που περιλαμβάνει CD με οδηγούς, ένα αυτοκόλλητο και ένα μετατροπέα ρεύματος. Ακριβώς από πίσω συναντάμε την ίδια την κάρτα, η οποία είναι εντυπωσιακή από πλευράς εμφάνισης χάρη στο ανανεωμένο σύστημα ψύξης με τους δυο ανεμιστήρες. Στο πίσω μέρος της κάρτας βρίσκουμε τις εξόδους εικόνας, πέντε στο σύνολο, με μια DVI, δυο HDMI 2.0 και δυο Display Port 1.2. Η κάρτα συνολικά μπορεί να οδηγήσει τέσσερις οθόνες.

MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G Image 2
Στο πίσω μέρος της κάρτας βρίσκουμε τις εξόδους εικόνας, πέντε στο σύνολο, με μια DVI, δυο HDMI 2.0 και δυο Display Port 1.2
Στο πίσω μέρος της κάρτας βρίσκουμε τις εξόδους εικόνας, πέντε στο σύνολο, με μια DVI, δυο HDMI 2.0 και δυο Display Port 1.2

Το σύστημα ψύξης είναι το TwinFrozr V που συναντήσαμε και στις κάρτες της MSI με τα GTX 970 και GTX 980. Ουσιαστικά έχουμε το εξωτερικό καπάκι και ακριβώς πίσω του το σύστημα των δυο ανεμιστήρων που βρίσκεται πάνω στη βασική ψύκτρα και το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω στο chip της GPU. Τα chip μνήμης, που είναι τοποθετημένα από τη μια μεριά του PCB, έχουν πάνω τους δική τους ψύκτρα όπως επίσης και το VRM και έτσι η θερμότητα που απελευθερώνεται από αυτά δεν μοιράζεται με αυτή της GPU. Όσον αφορά στην ψύκτρα της GPU, αυτή είναι πλήρως χάλκινη με νίκελ επίστρωση, έχει πλάτος πίσω από κάθε ανεμιστήρα που φτάνει στα 9 εκατοστά και χρησιμοποιεί δυο Superpipes πάχους 8 χιλιοστών και άλλα δυο heatpipes πάχους 6 χιλιοστών για τη ταχύτερη απομάκρυνση της θερμότητας από τη GPU στα fins. Όλα τα heatpipes είναι κολλημένα απευθείας στη χάλκινη βάση που ακουμπάει στη GPU, επιτρέποντας ακόμα ταχύτερη απομάκρυνση της θερμότητας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πάχος του συστήματος ψύξης είναι ελαφρώς μικρότερο από 2 PCI slots, κάτι που είναι βοηθάει τα συστήματα που χρησιμοποιούν δυο κάρτες, ειδικά όταν τοποθετούνται σε διπλανά PCI-E slots.

MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G Image 5
Η ψύκτρα της GPU είναι πλήρως χάλκινη και χρησιμοποιεί δυο Superpipes πάχους 8 χιλιοστών και άλλα δυο heatpipes πάχους 6 χιλιοστών
Η ψύκτρα της GPU είναι πλήρως χάλκινη και χρησιμοποιεί δυο Superpipes πάχους 8 χιλιοστών και άλλα δυο heatpipes πάχους 6 χιλιοστών

Ανανεωμένοι είναι και οι δυο ανεμιστήρες διαμέτρου 10 εκατοστών και σχεδίασης Torx. Ο συγκεκριμένος τρόπος σχεδίασης ουσιαστικά τοποθετεί ανά ζεύγη δυο διαφορετικών ειδών πτερύγια, ένα παραδοσιακό και ένα τύπου διασποράς. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σχεδόν 20% περισσότερη μεταφορά αέρα σε σχέση με ένα παραδοσιακό σύστημα ανεμιστήρων . Επιπλέον, χάρη στις βελτιώσεις που έχει κάνει η MSI, ο παραγόμενος θόρυβος είναι 5% μικρότερος σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα TwinFrozr IV, όταν οι ανεμιστήρες λειτουργούν στο 100%.  Πέρα από το ανανεωμένο σύστημα ψύξης, η MSI χρησιμοποιεί ανεξάρτητο έλεγχο των δυο ανεμιστήρων, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά, ανάλογα με το που αναπτύσσεται υψηλότερη θερμοκρασία πάνω στη κάρτα με μετρήσεις να γίνονται συνεχώς στις μνήμες, τη GPU και το VRM.

MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G Image 8
Ανανεωμένοι είναι οι δυο ανεμιστήρες διαμέτρου 10 εκατοστών και σχεδίασης Torx
Ανανεωμένοι είναι οι δυο ανεμιστήρες διαμέτρου 10 εκατοστών και σχεδίασης Torx

Αυτή η λειτουργία έχει σαν αποτέλεσμα το χαμηλότερο θόρυβο κατά τη λειτουργία, ο οποίος μάλιστα μπορεί να είναι και μηδενικός αν η θερμοκρασία της GPU είναι κάτω από 50 βαθμούς κελσίου, αφού πρακτικά οι ανεμιστήρες σταματούν να περιστρέφονται. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε περιβάλλον Windows, αφού ο φόρτος της GPU είναι ελάχιστος και σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση του GM206, μπορεί να επιτευχθεί. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα το σύστημα ψύξης να είναι εξαιρετικά αποδοτικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα αθόρυβο.


Μετρήσαμε μέχρι 62 βαθμούς κελσίου στην GTX960 έχοντας πλήρες φορτίο μέσω του FurMark, με τους ανεμιστήρες να περιστρέφονται στο 44% της μέγιστης ταχύτητάς τους.

Πηγαίνοντας τώρα στις επιδόσεις της κάρτας σε συνθήκες gaming, η MSI GTX960 Gaming 2G είναι overclocked, με το πυρήνα να είναι χρονισμένος στα 1216Mhz και το boost να φτάνει στα 1279MHz. Οι μνήμες όμως σε κάθε περίπτωση είναι πάντα στα 1750Mhz. Την κάρτα τη συγκρίναμε με δυο ακόμα μοντέλα, την Sapphire R9 280X Dual-X και την Sapphire R9 280X Toxic. Δυστυχώς δεν έχουμε στη βάση δεδομένων μας κάποια GTX 760 για να κάνουμε τη συγκεκριμένη σύγκριση. Όσον αφορά στις μετρήσεις μας, αυτές αφορούν ένα πλήθος από παιχνίδια σε αναλύσεις 1080p και 1440p. Επιλέξαμε να μην προβούμε σε μετρήσεις σε ανάλυση 4K, καθώς η κάρτα δεν προορίζεται για gaming σε τέτοια ανάλυση, ενώ και το μικρό εύρος του ελεγκτή μνήμης (μόλις 128 bit) μας ξεκαθαρίζει αυτό ακριβώς


Sapphire R9 285 Dual X Sapphire Toxic R9 280X MSI GTX 960 Gaming 2G
BioShock Infinite      
1920x1080 – Ultra 95 106,3
94,2
1920x1080 – Ultra + DDOF 76,7 80,1
72,2
2560x1440 – Ultra 62,2 71,8
61,8
2560x1440 – Ultra + DDOF 49,5 52,6 45,6
Tomb Raider      
1920x1080 – Ultra 78,8 108,1 87,4
1920x1080 – Ultimate 51,1 66,7 57,6
2560x1440 – Ultra 51,3 68,6 54,3
2560x1440 – Ultimate 34,4 46,4
37,9

Ξεκινώντας από το BioShock Infinite αρχίζουμε να βλέπουμε ποια είναι η θέση της GTX 960 σε σχέση με τους δυο αντιπάλους από το στρατόπεδο της AMD, κάτι που θα επαναλαμβάνεται σχεδόν στο σύνολο των μετρήσεων. Συγκεκριμένα, η 280X είναι πάντα ταχύτερη κατά περίπου 10% με την GTX 960 να κονταροχτυπιέται με την 285, χάνοντας όμως έστω και για λίγο σε όλες τις αναλύσεις! Στο Tomb Raider πάλι, η κατάσταση αλλάζει για την GTX 960 αφού καταφέρνει να κερδίσει την 285, αλλά για ακόμα μια φορά υπολείπεται έναντι της 280X με τη διαφορά να είναι αρκετά μεγάλη.

  Sapphire R9 285 Dual X Sapphire Toxic R9 280X MSI GTX 960 Gaming 2G
Hitman Absolution      
1920x1080 – High 50,9 55,5 40,9
1920x1080 – Ultra 32,5 42,6
29
2560x1440 – High 34,9 46,4
24
2560x1440 – Ultra ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ 28,3
18
Metro: Last Light      
1920x1080 53,5 57,5
50
2560x1440 35 40,5
33

Στο Hitman Absolution πάλι, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά για την MSI GTX 960 Gaming 2G, καθώς χάνει κατά κράτος τις μάχες και με τις δυο άλλες κάρτες. Όσον αφορά τώρα στο Metro: Last Light, για ακόμα μια φορά η 280X βρίσκεται αρκετά μπροστά με την GTX 960 να είναι πίσω -έστω και λίγο.

  Sapphire R9 285
Dual X
MSI GTX 960 Gaming 2G
Shadow of Mordor    
1920x1080 – Very High 53,1  61,4
1920x1080 – Ultra (High Textures) 51,5  50
2560x1440 – Very High 49,6  41,3
2560x1440 – Ultra (High Textures) 47  35,5
Alien Isolation    
1920x1080 – Ultra (no AA) 66,5 94,1
2560x1440 – Ultra (no AA) 52 56,8

Πηγαίνοντας τώρα στα δυο νέα μας benchmark, δυστυχώς δεν έχουμε αποτελέσματα από την R9 280X της Sapphire, καθώς οι μετρήσεις της είχαν γίνει πριν αρκετούς μήνες, όταν την είχαμε παρουσιάσει. Έτσι, θα αρκεστούμε στις μετρήσεις των δυο άλλων καρτών.

  Sapphire R9 285 Dual X Sapphire Toxic R9 280X MSI GTX 960 Gaming 2G
3D Μark       
FireStrike 6701 7426 6307
FireStrike Graphics 7787 9059 7294
FireStrike Extreme 3434 3968 3229
FireStrike Extreme Graphics 3605 4207 3385

Για το τέλος αφήσαμε το 3D Mark, το οποίο για ακόμα μια φορά δείχνει την υπεροχή της 280Χ έναντι των δυο άλλων καρτών. Δυστυχώς η GTX 960 δεν καταφέρνει να απειλήσει την 280X ενώ χάνει και από την 285. Τι γίνεται όμως με το κομμάτι που λέγεται overclocking; Προφανώς και δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια και κάναμε κάποιες δοκιμές και στο τομέα αυτό, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για μια κάρτα με χαμηλή κατανάλωση, χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας και εξαιρετικό σύστημα ψύξης. Οπότε, φορτώσαμε την τελευταία έκδοση του AfterBurner, χρονίσαμε τον πυρήνα κατά 150Mhz υψηλότερα, με τις μνήμες να δέχονται επίσης την αντίστοιχη περιποίηση, οπότε και χρονίστηκαν στα 8Ghz!

  MSI GTX 960
Gaming 4G
MSI GTX 960
Gaming
4G (OC)
BioShock Infinite    
2560x1440 – Ultra 61,8 69
2560x1440 – Ultra + DDOF 45,6 51,3
Tomb Raider    
2560x1440 – Ultra 54,3 61
2560x1440 – Ultimate 37,9 42,4
Hitman Absolution    
2560x1440 – High 28 29,7
2560x1440 – Ultra 18 19,8
Metro: Last Light    
2560x1440 33 37
Shadow of Mordor    
1920x1080 – Ultra (High Textures)  50,7 56,8
2560x1440 – Ultra (High Textures)  35,5 46,5
Alien Isolation    
1920x1080 – Ultra (no AA) 94,1 99,6
2560x1440 – Ultra (no AA) 56,8 67,9
3D mark    
FireStrike Extreme 3229 3623
FireStrike Extreme Graphics 3385 3804

Από το σχετικό πίνακα μπορείτε να δείτε ότι χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις επιδόσεις της κάρτας, πάντα παραμένοντας σε ένα φυσιολογικό επίπεδο θερμοκρασίας λειτουργίας. Το κέρδος είναι σημαντικό γιατί για παράδειγμα πλέον έχουμε πάνω από 60fps στο Tomb Raider στα 1080p και επίσης πάνω από 60fps στο Alien Isolation στα 1440p, κάτι που για τα δυο αυτά παιχνίδια κάνει τη gaming εμπειρία ακόμα καλύτερη.

MSI GeForce GTX 960 Gaming 2G Image 4

Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης της MSI GTX 960 Gaming 2G, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι μας έχει αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια έχουμε μια κάρτα που -από πλευράς Nvidia- τοποθετείται στο ψυχολογικό όριο των 200 δολλαρίων και από την άλλη στην Ελλάδα κοστίζει επίσημα 280 ευρώ και με λίγο ψάξιμο μπορεί κανείς να τη βρει στα 250 (ευρώ). Εδώ λοιπόν έρχεται και το βασικό πρόβλημα, καθώς τα πάντα έχουν να κάνουν με το κόστος. Η παλαιότητα των καρτών με το 280X έχει φέρει της τιμές τους πολύ χαμηλά, αφού μπορεί να βρει κανείς μια 280X ακόμα και με 200 ευρώ. Μιλάμε για κάρτες με 3GB μνήμης. Ακόμα και η καλύτερη όλων Toxic που είχαμε στις δοκιμές μας κοστίζει ακριβώς τα ίδια με την επίσημη τιμή της MSI, δηλαδή €280, προσφέροντας όμως σε όλες τις μετρήσεις πολύ υψηλότερες επιδόσεις. Βέβαια, καταναλώδει διπλάσια ενέργεια και κάνει σαφώς περισσότερο θόρυβο, ενώ δεν έχει τα ειδικά χαρακτηριστικά της GTX 960. Για κάποιον που θέλει όλα αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά και ψάχνει κάρτα με χαμηλή κατανάλωση για να παίζει άνετα στα 1080p με Very High και μερικές φορές Max Settings, αλλά χωρίς AntiAliasing, η GTX 960 είναι εξαιρετική επιλογή στα €250. Ωστόσο, κάποιος μπορεί να αποφασίσει ότι θα δώσει λιγότερα χρήματα για να πάρει μεγαλύτερες επιδόσεις και περισσότερη μνήμη χωρίς να τον ενδιαφέρει ο θόρυβος και η θερμότητα, πηγαίνοντας σε μια R9 280X. Όσον αφορά στις κάρτες με το R9 285, εξακολοθούν να μην είναι συμφέρουσες λύσεις αφού κοστίζουν περίπου όσο η GTX 960, αποδίδουν πάνω κάτω το ίδιο, αλλά έχουν όλα τα γνωστά θέματα με τη μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.



Σε γενικές γραμμές, η MSI GTX 960 Gaming 2G είναι μια συμπαγής πρόταση, με χαμηλή κατανάλωση, ελάχιστο θόρυβο, μεγάλα περιθώρια overclocking και καλές επιδόσεις σε αναλύσεις έως 1080p. Για κάποιον που γνωρίζει καλές τις απαιτήσεις του είναι μια καλή λύση, αν και στα €280 που είναι η επίσημη τιμή κρίνεται ελαφρώς ακριβή. Αποτελεί μια επιλογή αναβάθμισης για όσους έχουν ξεμείνει με κάρτες όπως η GTX 660/660Ti και όχι τόσο για όσους έχουν κάποια GTX 760.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Χαμηλή κατανάλωση
  • Χαμηλές θερμοκρασίες
  • Εύκολο overclocking
  • Σχεδόν αθόρυβη λειτουργία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σχετικά υψηλό κόστος
  • Μικρό εύρος μνήμης
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
10 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Raphael
    • Εγώ που έχω ξεμείνει με την GTX 650? :-D Πολύ χαμηλή κατανάλωση όντως κάτι που σημαίνει πως είναι κατάλληλη για αυτούς (σαν και μένα) που δεν έχουν μεγάλο τροφοδοτικό. Αν βγει σε 4GB και δεν ανέβει πολύ η τιμή θα ναι καλή ευκαιρία πιστεύω (λόγω χαμηλής κατανάλωσης.)

    • T_K_L_L_LUIGI
    • Η συγκεκριμένη κάρτα νομίζω είναι ότι χειρότερο έχει παρουσιαστή από πλευράς nvidia τα τελευταία χρόνια.Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει τα λεφτά της μιας και με +70 ευρώ παίρνεις μια κάρτα κατά πολύ ανώτερη.Από την άλλη με λιγότερα λεφτά βρίσκεις μια 280x (όχι toxic βέβαια) με ανώτερες επιδόσεις και μιλάμε για κάρτα 3 χρόνων και βάλε γιατί όποιος ξέρει η r9 280x είναι στην ουσία μια 7970!!!Δημήτρη διαφωνώ με την βαθμολογία που έβαλες μιας και η τιμή της είναι για γέλια καθώς και η ποσότητα της μνήμης θα μπορούσε να είναι περισσότερη!

    • Raphael
    • Luigi πιστεύω πως η κάρτα συμφέρει καθαρά μόνο για το λόγο που είπα. Για κάποιον που δεν θέλει να πάρει ή δεν μπορεί να πάρει και καινούριο τροφοδοτικό δεν νομίζεις πως συμφέρει;

    • Dimcar
    • Luigi, με τη κατανάλωση που έχει, τις απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες σε επίπεδο που δε παράγει καν θόρυβο και με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει, μια χαρά ειναι η βαθμολογία. Ναι, αν αξιολογήσει κανείς μόνο το frame rate θα μπορούσε να έχει χαμηλότερη βαθμολογία, αλλά δεν ειναι μόνο αυτό που έχει σημασία.με λιγο underclock, δουλεύει χωρίς καν να γυρίζουν οι ανεμιστήρες!

    • T_K_L_L_LUIGI
    • Φίλε Raphael πρώτα από όλα αν κάποιον τον ενδιαφέρει η χαμηλή κατανάλωση και ο θόρυβος μπορείς να πας σε αυτή την κάρτα.Επίσης όσοι έχουν μικρό τροφοδοτικό όντως μπορεί να τους συμφέρει να πάνε σε αυτή την κάρτα.Επίσης μπορείς να πας όμως στην 970 gtx που έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις την οποία μπορείς να την δουλέψεις και με ένα τροφοδοτικό των 500watt.Ερώτηση τι τροφοδοτικό έχεις και γιατί κάποιος να επενδύσει σε ακριβή κάρτα και πολύ μικρό τροφοδοτικό;Για μένα το τροφοδοτικό είναι η καρδιά του συστήματος,μαζί με ένα καλό κουτί μπορεί να σου μειώσει στο μέλλον το budget για αγορά νέου συστήματος.

    • T_K_L_L_LUIGI
    • @Dimcar Καλά δεν εννοούσα να βάλεις και 4 αλλά το 8 πιστεύω θα μπορούσε να είναι και 7 άνετα.Στα τόσα χρήματα προσωπικά για μένα θα πήγαινα για τα frames και αν ήθελα μικρή κατανάλωση θα πήγαινα σε 750 ti.

      Παιδιά για να μην θεωρηθώ υπερβολικός αυτή η άποψη μου λειτουργεί ΜΟΝΟ στην περίπτωση που λαμβάνουμε υπόψιν την επίσημη τιμή η οποία είναι στα 300.

      Αν δει κανείς στο skroutz μπορεί να βρει άνετα την κάρτα στα 230 ευρώ και μάλιστα OC έκδοση που αντικατοπτρίζει σωστά την βαθμολογία που δίνει ο Δημήτρης στο review του και τότε αξίζει πραγματικά η κάρτα μόνο στην ποσότητα της μνήμης κάποιος μπορεί να έχει αντιδράσεις.

    • Chased
    • Mid-range κάρτα γραφικών στα 200-300 €? Δηλαδή μία καλή κάρτα γραφικών πόσο κάνει? Κατά τα άλλα, το PC gaming είναι φθηνό και «με 400€ φτιάχνεις PC καλύτερο από PS4»...

    • Votritis
    • Δημήτρη ,εχει σίγουρα 2 gb vram η κάρτα?.......το τρολαρισμα στην nvidia δεν σταματά ποτε!
      Κατα τα αλλα ,μέτρια κυκλοφορία(με δεδομένο τις τιμές στην Ελλαδα) αν κάποιος ενδιαφέρετε να αγοράσει κάρτα αυτής της κατηγορίας ας περιμένει να δει τι θα βγάλει και η amd .

    • diver_gr
    • Με την τιμή της κάρτας στην Ελλάδα γελάνε και οι πέτρες είπαμε ισοτιμία ευρώ=δολάριο εντάξει το μάθαμε αλλά πρώτη φορά βλέπω τα 199$ =280-300 Ευρώ...

      Αναρωτιέμαι ποιο μεγάλο κεφάλι και με ποια λογική κάποιος κοστολόγησε μια κάρτα των 200 ευρώ κοντά στα 300 για την Ελληνική αγορά.

      Όποιος ενδιαφέρεται από Amazone Uk οι τιμές ξεκινάνε από τα 198 ευρώ μέχρι 224, απλά πράγματα και σε λίγες μέρες την έχεις στο σπίτι σου. Όσο αφορά την εγγύηση την στέλνεις κανονικά στον επίσημο διανομέα της Ελλάδος σε περίπτωση προβλήματος. Είναι κρίμα αλλά με τέτοιες τιμές ούτε δεκάρα σε Ελληνικό μαγαζί.........

*