Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI R9 290X Gaming

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Πλαίσιο

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Πλαίσιο

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Πλαίσιο

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Σχεδόν 9 μήνες έχουν περάσει από τότε που η AMD παρουσίασε τον πυρήνα Hawaii στις δυο εκδόσεις του, R9 290 και R9 290x. Η αγορά έχει ησυχάσει από τότε, οι τιμές φαίνεται να έχουν βρει τα σημεία ισορροπίας του και όλοι οι κατασκευαστές έχουν αφήσει στην άκρη το εργοστασιακό σύστημα ψύξης, χρησιμοποιώντας τα πολύ καλύτερα δικά τους. Η R9 290X Gaming της MSI είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, μια κάρτα που κοστίζει λογικά χρήματα, βασίζεται στο κορυφαίο R9 290X και καταφέρνει να λειτουργήσει σχετικά αθόρυβα χάρη στο σύστημα ψύξης της.

MSI R9 290X Gaming Image 1
Η κάρτα είναι εντυπωσιακή χάρη στους μεγάλους ανεμιστήρες, τα χοντρά heat pipes και το μαυροκόκκινο χρωματικό συνδυασμό.
Η κάρτα είναι εντυπωσιακή χάρη στους μεγάλους ανεμιστήρες, τα χοντρά heat pipes και το μαυροκόκκινο χρωματικό συνδυασμό.

Η συσκευασία περιέχει πέρα από την κάρτα, τα απαραίτητα όπως ένα μετατροπέα 6pin σε 8 pin, έναν DVI σε VGA, καθώς και το User's manual & Quick Start Guide μαζί με drivers & utilities DVD. Η ίδια η κάρτα είναι αρκετά εντυπωσιακή από πλευράς εμφάνισης, χάρη στους μεγάλους ανεμιστήρες, τα χοντρά heat pipes αλλά και το μαυροκόκκινο χρωματικό συνδυασμό. Η κάρτα έχει σχετικά μεγάλες διαστάσεις με το μήκος της να φτάνει τα σχεδόν 28 εκατοστά, ενώ προφανώς και απαιτεί δυο θέσεις PCI από πλευράς πάχους. Μεγάλο είναι και το βάρος της, με την κάρτα να ξεπερνάει το 1 κιλό, όμως η MSI φρόντισε να τοποθετήσει back plate και έτσι δεν λυγίζει κάτω από το ίδιο της το βάρος όταν την τοποθετήσουμε στο εσωτερικό του υπολογιστή.
Η R9 290X Gaming της MSI είναι μια κάρτα που κοστίζει λογικά χρήματα, βασίζεται στο κορυφαίο 290X και καταφέρνει να λειτουργήσει σχετικά αθόρυβα χάρη στο σύστημα ψύξης της.
Αυτό που κάνει τη κάρτα να ξεχωρίζει τόσο οπτικά όσο και στη πράξη, είναι το σύστημα ψύξης, το γνωστό Twin Frozr IV. Πρόκειται για ένα σύνολο που είχαμε συναντήσει στο παρελθόν σε παλαιότερες υλοποιήσεις της σειράς Lightning και αποτελείται από την ευμεγέθη ψύκτρα με τα πέντε heatpipes και από δυο ανεμιστήρες 90mm με δυνατότητα Dust repelling.
MSI R9 290X Gaming Image 2
Δυο ανεμιστήρες των 90mm με δυνατότητα απομάκρυνσης της σκόνης φροντίζουν ώστε η κάρτα να λειτουργεί σε φυσιολογικές θερμοκρασίες
Τι σημαίνει αυτό; Ότι  κατά την εκκίνηση του συστήματος οι ανεμιστήρες κινούνται για λίγο ανάποδα από τη κανονική τους φορά για να απομακρύνουν από πάνω τους όσο περισσότερο σκόνη γίνεται και στη συνέχεια περιστρέφονται προς την κανονική κατεύθυνση. Από πλευράς εξόδων, η κάρτα προσφέρει τις συνηθισμένες HDMI, Display Port και 2 DVI, από πλευράς τροφοδοσίας συνδέεται μέσω ενός εξάπινου και ενός οχτάπινου βύσματο ενώ τέλος στο πάνω μέρος βρίσκουμε διακόπτη, του οποίου η λειτουργία είναι να επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ των δυο BIOS που διαθέτει.

MSI R9 290X Gaming Image 3
Στο πίσω μέρος συναντάμε τέσσερις εξόδους εικόνας και συγκεκριμένα 2 DVI, μια HDMI και μια Display Port
Στο πίσω μέρος συναντάμε τέσσερις εξόδους εικόνας και συγκεκριμένα 2 DVI, μια HDMI και μια Display Port

Πηγαίνοντας τώρα στα τεχνικά χαρακτηριστικά, πρακτικά έχουμε το κλασσικό Hawaii πυρήνα των 290x με ελαφρώς αυξημένα ρολόγια όσον αφορά στον πυρήνα, ο οποίος βρίσκεται στα 1040MHz, με τις μνήμες να είναι στα 1250Mhz.
MSI R9 290X Gaming CPU z
Σύμφωνα με το CPU-Z, ο πυρήνας Hawaii της κάρτας λειτουργεί στα 1040MHz και ενώ τα 4GB μνήμης τεχνολογίας GDDR5 είναι χρονισμένα στα 1250MHz. Δηλαδή έχουμε ένα μικρό overclock του πυρήνα.
Προφανώς και η κάρτα παίρνει overclocking, καθώς μάλιστα για την κατασκευή της έχουν χρησιμοποιηθεί τα ονομαζόμενα Military Class Components 4, το επόμενο βήμα σε εξαρτήματα υψηλής ποιότητας με τα Super Ferrite chockes και τους solid πυκνωτές, τα οποία εγγυώνται μεγαλύτερη σταθερότητα και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της κάρτας. Πριν προχωρήσουμε στις μετρήσεις, πρέπει να αναφέρουμε ότι δοκιμάζοντας τις overclocking δυνατότητες της κάρτας καταφέρναμε να ξεπεράσουμε τα 1100Mhz όσον αφορά στον πυρήνα και τα 1400Mhz όσον αφορά στις μνήμες, πάντα με τη βοήθεια του MSI Afterburner.
MSI R9 290X Gaming Image 4
Για την τροφοδοσία της κάρτας απαιτείται η σύνδεση ενός 8πινου και ενός 6πινου βύσματος τροφοδοσίας
Όσον αφορά τώρα στο πως αποδίδει το σύστημα ψύξης, εδώ η κάρτα μας άφησε ικανοποιημένους μεν αλλά όχι απόλυτα ευχαριστημένους. Και αυτό γιατί είδαμε θερμοκρασίες που έφτασαν του 86 βαθμούς με τους ανεμιστήρες να περιστρέφονται σχεδόν στο 80% της μέγιστης ταχύτητάς του και τον παραγόμενο θόρυβο να είναι αρκετός, αλλά όχι στα επίπεδα του ιδιαίτερα ενοχλητικού. Συγκρίνοντας τα νούμερα αυτά με την Tri-X R9 290X και -κυρίως- την Vapor-X R9 290X της Sapphire, μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα ψύξης της MSI υπολείπεται ελαφρώς σε απόδοση (αν και πρέπει να υπολογίσουμε ότι η κάρτα της MSI μετρήθηκε μέσα στη ντάλα του καλοκαιριού ενώ οι άλλες σε καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες).
Βασικό πλεονέκτημα της κάρτας σε σχέση με άλλες, είναι από τη μια το backplate και από την άλλη το εξαιρετικό εύχρηστο overclocking app.
Στο δια ταύτα τώρα, δηλαδή στις επιδόσεις, η πρόταση της MSI προφανώς και θα ικανοποιήσει κάθε gamer. Η κάρτα είναι αυτό που λέμε «τούμπανο» για Full HD gaming με όλα στο max, αλλά τα καταφέρνει μια χαρά και στα 1440p όπου, ανάλογα το παιχνίδι, μπορεί ακόμα και να ενεργοποιηθεί το AntiAliasing. Σε σχέση με άλλες προτάσεις που έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν και χρησιμοποιούν την ίδια GPU, η MSI R9 290X Gaming βρίσκεται πιο κάτω τόσο σε σχέση με τη Tri-X όσο και σε σχέση με τη Vapor-X, καθώς οι δυο κάρτες της Sapphire χρησιμοποιούν υψηλότερους χρονισμούς σε GPU και μνήμες.


Καθώς μάλιστα το κόστος απόκτησης είναι πάνω-κάτω το ίδιο, το βασικό πλεονέκτημα που έχει η πρόταση της MSI σε σχέση με τις άλλες δυο είναι από τη μια το backplate και από την άλλη το εξαιρετικό εύχρηστο overclocking app που ουσιαστικά προσφέρει τρια ακόμα διαθέσιμα ρολόγια για τον πυρήνα, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι ο χρήστης, κάτι που προφανώς εξαφανίζει τη διαφορά στις επιδόσεις. Επιπλέον, η κάρτα είναι σαφώς πιο κοντή από της άλλες δυο, κάτι που τη καθιστά ευκολότερη στην εγκατάσταση σε υπολογιστές με περιορισμένο χώρο.



Συνολικά, η πρόταση της MSI είναι απόλυτα τίμια. Προσφέρει το ταχύτερο GPU της AMD συνδυασμένο με ένα αποδοτικό σύστημα ψύξης, κοστίζοντας λογικά χρήματα. Δεν είναι η ταχύτερη 290x αλλά μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις της μέσω overclocking, το back plate είναι μεγάλη προσθήκη ενώ και το λογικό μήκος κατατάσσεται στα ατού της. Όποιος θέλει να παίζει Full HD με 4xMSAA ή 1440p, πάντα με max settings, μπορεί να την αποκτήσει άφοβα.


 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Επιδόσεις
  • Backplate
  • O/C App
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Περισσότερος θόρυβος του αναμενομένου
  • Ελαφρώς υψηλές θερμοκρασίες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
9 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • zortam
    • solitude , δεν νομιζω οτι γινεται συγκριση. Η 780Ti εχει και ενα 200 ευρω παραπανω...! Για την συγκεκριμενη χρονικη περιοδο, ηδη 400+ ευρω (για την για συγκεκριμενη καρτα, 290x gaming) ειναι πολλα λεφτα για τους περισσοτερους , ποσο μαλλον τα 600+ που εχει μια 780Ti. Τωρα βεβαια ο καθενας οπως θελει τα χαλαει τα λεφτα του και οτι θελει αγοραζει, λογος δε μου πεφτει

    • zortam
    • @solitude, κατι λαθος εχεις δει. η πιο φθηνη 780ti ειναι στα 599, η πιο φθηνη MSI R9 290X Gaming ειναι στα 407... Πηγη:skroutz

    • solitude
    • @zortam Αυτή που αναφέρεσαι είναι η απλή R9 290 και όχι η R9 290X...Έχουν διαφορές αυτές οι δύο κάρτες...

*