Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Nokia X

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Nokia

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nokia

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Nokia

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Nokia X ήταν για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μια συσκευή φάντασμα που κανείς δεν περίμενε πραγματικά ότι θα κυκλοφορούσε. Και μόνο η ιδέα ότι η εξαγορασμένη από τη Microsoft Nokia θα κυκλοφορούσε ένα smartphone με λειτουργικό Android, φαινόταν θεότρελη. Τελικά, το τρελό έγινε πραγματικότητα τον περασμένο Φεβρουάριο και το Nokia X ανακοινώθηκε παρέα με δυο ακόμα Android συσκευές, τα X+ και XL.

Nokia X Image 1

Το τρίο των budget Android smartphone ήταν προγραμματισμένο αρχικά να κυκλοφορήσει μόνο στις αναπτυσσόμενες αγορές. Τελικά όμως, τουλάχιστον το Nokia X, ήρθε στην Ελλάδα. Ας δούμε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 115,5 x 63 x 10,4 mm
Βάρος: 128 γραμμάρια
Οθόνη: 4’’, 800x480 IPS (233ppi)
Κάμερα: 3,15 MPixel (αισθητήρας 1/5’’), 480p/30fps video
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένα 4GB (ελεύθερα 1,5GB), microSD μέχρι 32GB
Συνδεσιμότητα: 3G, Wi-Fi 802.11 b/g/n (Wi-Fi hotspot), Bluetooth 3.0 με A2DP
Λειτουργικό σύστημα: Android 4.2.2
Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon S4 Play 1GHz (διπύρηνος)
Μνήμη: 512MB
Γραφικά: Adreno 203
Μπαταρία: Li-Ion 1500 mAh
Τιμή: €129

Το Nokia X είναι μια μικρών διαστάσεων συσκευή που θυμίζει αρκετά τα Lumia, με τη Nokia να χρησιμοποιεί φθηνότερα υλικά για να κατεβάσει το κόστος. Η οθόνη διαγωνίου 4 ιντσών καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης και παρόλο που η ανάλυσή της είναι σχετικά χαμηλή, το αποτέλεσμα που προσφέρει είναι ικανοποιητικό. Κάτω από την οθόνη υπάρχει ένα και μόνο πλήκτρο αφής, ενώ στα δεξιά συναντάμε τα υπόλοιπα πλήκτρα, δηλαδή το power και αυτά για την αυξομείωση της έντασης του ήχου. Στο πίσω μέρος υπάρχει η τυπική και χαμηλών δυνατοτήτων κάμερα ανάλυσης 3 Mpixel, η οποία δεν συνοδεύεται από φλας.

Nokia X Image 3

Το μεγαλύτερο ατού που έχει το Nokia X είναι η δυνατότητα αλλαγής της εμφάνισής του. Η αποσπώμενη πλάτη της συσκευής που μας δίνει πρόσβαση στη μπαταρία και στις θέσεις για τοποθέτηση microSD και μιας ή δυο καρτών SIM, είναι εναλλάξιμη με τη Nokia να προσφέρει σαν αξεσουάρ διαφορετικά χρώματα. Κάπως έτσι, δηλαδή με λογικό κόστος απόκτησης και εναλλάξιμες προσόψεις, είχε πετύχει απίστευτες πωλήσεις το θρυλικό Nokia 5110. Στην αγορά υπάρχουν αρκετά εντυπωσιακά ακόμα χρώματα για να επιλέξει κάποιος, οπότε το smartphone γίνεται αμέσως μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τους μικρής ηλικίας χρήστες.

Nokia X Image 4

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Nokia X δεν εντυπωσιάζει χρησιμοποιώντας ένα διπύρηνο επεξεργαστή στο 1GHz, μόλις 512MB μνήμης και 4GB αποθηκευτικού χώρου, από τα οποία είναι ελεύθερα λιγότερα από τα μισά. Το Nokia X ειναι ένα budget smartphone και δεν προσπαθεί να το κρύψει, απλά το θέμα είναι ότι με αυτά τα specs, το κόστος του φαίνεται μάλλον υψηλό σε σχέση με άλλα Android smartphone. Από την άλλη όμως, το Nokia X δεν θυμίζει κανένα άλλο Android smartphone ούτως ή άλλως, καθώς η φινλανδική εταιρεία έχει αλλάξει την εμφάνιση του λειτουργικού σε τέτοιο βαθμό, που το interface όχι μόνο μοιάζει με Windows Phone, αλλά λειτουργεί και έτσι. Πρακτικά η Nokia έχει εξαφανίσει οτιδήποτε έχει να κάνει με Google και τα έχει αντικαταστήσει με δικές τις εφαρμογές ή εφαρμογές της Microsoft. Ο browser έχει σαν βασική μηχανή αναζήτησης το Bing, υπάρχει προεγκατεστημένο το Skype, ο χρήστης βρίσκει επίσης τους εξαιρετικούς Nokia Here Maps με δυνατότητα φωνητικής πλοήγησης. Ακόμα και το ψηφιακό κατάστημα δεν προσφέρει εφαρμογές Google, αλλά μόνο αυτές που θέλει η Nokia.



Το Nokia X είναι ένα όμορφο smartphone με λογικό κόστος απόκτησης. Για πολύ κόσμο αυτό αρκεί, αφού είναι Nokia, κάνει τη δουλειά του και κοστίζει λίγο πάνω από €100. Για μαθητές/φοιτητές με μικρό budget ή μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, τα παραπάνω ειναι υπερ-αρκετά. Για όλους τους άλλους όμως που είναι διατεθιμένοι να ψάξουν το κάτι παραπάνω, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαιίτερα έντονος καθώς για παράδειγμα με λίγα χρήματα παραπάνω βρίσκει κανείς το Moto G που είναι... πολλές φορές καλύτερο.

Σημείωση: Ευχαριστούμε την Κωτσόβολος για τη διάθεση της συσκευής και των καλυμμάτων.



 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*