Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung 850 Pro

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Samsung δραστηριοποιείται σε δεκάδες τομείς της τεχνολογίας, από τα κινητά και τα tablet μέχρι τις τηλεοράσεις και τα ηχοσυστήματα και από τις φωτογραφικές μηχανές και τα gaming monitor μέχρι… τους δίσκους SSD. Άλλωστε, η εταιρεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους -αν όχι το μεγαλύτερο- παραγωγό μνημών NAND στον κόσμο. Κάπως έτσι λοιπόν, πριν από τρια χρόνια αποφάσισε να μπει στην αγορά των SSD διατηρώντας όλο το πακέτο, δηλαδή τη μνήμη NAND, το controller και το firmware. Αυτά τα τρια είναι που απαρτίζουν κάθε δίσκο SSD και δύσκολα μπορεί κανείς να βρει άλλη εταιρεία που έχει δικά της και τα τρια αυτά στοιχεία. Άλλοι έχουν το firmware και το controller, άλλοι μόνο τη NAND αλλά η Samsung έχει και τα τρια.
Η νέα σειρά δίσκων χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία κατασκευής NAND μνήμης, την οποία η εταιρεία ονομάζει 3D NAND.
Γι' αυτό το λόγο άλλωστε κατάφερε να πετύχει στην αγορά όταν παρουσίασε τη σειρά 840 και αργότερα την 840 Evo. Άλλωστε, αυτοί οι δίσκοι είναι και οι μοναδικοί που πωλούνται σε μεγάλες ποσότητες και χρησιμοποιούν την TLC μνήμη NAND που έχει σχεδιάσει και παράγει αποκλειστικά η Samsung, πετυχαίνοντας έτσι υψηλές επιδόσεις αλλά χαμηλό κόστος. Η σειρά 840 ήταν από τις πρώτες που έριξαν το κόστος των SSD, το οποίο πλέον έχει φτάσει σε σχετικά φυσιολογικά και γενικά ανεκτά επίπεδα. Πλέον φτάνει η ώρα για το επόμενο μοντέλο της Samsung, τον 850 Pro, ο οποίος έρχεται σε τέσσερις χωρητικότητες: 128/256/512/1024GB. Στα χέρια μας είχαμε το μοντέλο των 256GB, το οποίο κοστίζει €179.

Samsung 850 Pro Image 1

Πρόκειται για έναν τυπικών διαστάσεων δίσκο SSD 2.5’’ που ακολουθεί το SATA III interface. Η Samsung δεν έχει κάνει ακόμα το βήμα για παραγωγή PCIe SSD δίσκων και αυτό προφανώς γιατί το συγκεκριμένο interface, αν και προσφέρει σχεδόν 70% υψηλότερο bandwidth, ακόμα συναντάται σε ελάχιστα motherboard (όπως το MSI Z97 Gaming 9) . Έτσι κρίνει λογικό να δώσει ένα προϊόν που απευθύνεται στο μεγαλύτερο μέρος τους αγοραστικού κοινού. Η νέα σειρά δίσκων χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία κατασκευής NAND μνήμης, την οποία η εταιρεία ονομάζει 3D NAND. Χωρίς να μπαίνουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, εν συντομία η Samsung κατάφερε με αυτή την τεχνολογία να ξεπεράσει το εμπόδιο της χρήσης ολοένα μικρότερης λιθογραφίας, η οποία πλέον είχε φτάσει στα όριά της (15mm). Όποιος θέλει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να διαβάσει το σχετικό τεχνικό αφιέρωμα του AnandTech. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο μέσος χρήστης είναι το γεγονός ότι με τη 3D NAND, η Samsung πετυχαίνει να έχει τη μέγιστη αποδοτικότητα και αντοχή στο χρόνο και ταυτόχρονα πετυχαίνει να έχει το μέγιστο scalabity, δηλαδή να μεγαλώνει συνεχώς τη χωρητικότητα του κάθε NAND chip, διατηρώντας το ίδιο μέγεθος και άρα με την πάροδο του χρόνου να προσφέρει ακόμα περισσότερη χωρητικότητα μέσα σε ένα τυπικό SSD case.
Πρόκειται για έναν από τους ταχύτερους δίσκους που μπορεί να αποκτήσει κανείς με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και τεράστια εγγύηση.
Δηλαδή είναι σαν να ξεκινάμε από το 0 τις χωρητικότητες των δίσκων, με τις σημερινές τέσσερις εκδόσεις να είναι οι μικρότεροι δίσκοι που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια. Κάτι άλλο που συναντάμε στη σειρά 850 είναι τη δεύτερη έκδοση της τεχνολογίας RAPID που πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στη σειρά 840 Evo. Αυτή επιτρέπει στο δίσκο να χρησιμοποιεί αδιάθετη μνήμη RAM του συστήματος σαν cache για τον ίδιο το δίσκο, με τη νέα έκδοση να επιτρέπει στο δίσκο να αξιοποιήσει έως 4GB αχρησιμοποίητης RAM, αντί για 1GB, με το όριο πάντως να είναι πάντα το 25% του εγκατεστημένου ποσού μνήμης RAM. Όσον αφορά στον ελεγκτή που χρησιμοποιεί ο δίσκος, αυτός είναι ο ίδιος που βρίσκουμε στη σειρά 840, με τη Samsung πάντως να έχει, προφανώς, χρησιμοποιήσει εντελώς νέο firmware για να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της 3D NAND τεχνολογίας.

Samsung 850 Pro Image 2

Όλα τα παραπάνω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του δίσκου αλλά τι γίνεται στην πράξη; Εγκαταστήσαμε το δίσκο σε μια ελεύθερη SATA III θύρα και τρέξαμε μια σειρά από benchmarks, οπότε πάμε να τα δούμε.


Το πρώτο μας benchmark είναι το Anvil’s Storage Utility, το οποίο τρέξαμε με τις βασικές ρυθμίσεις του. Το benchmark βγάζει επιμέρους αποτελέσματα για κάθε τεστ αλλά και ένα συνολικό σκορ για ευκολότερη σύγκριση μεταξύ δίσκων. Όπως μπορείτε να δείτε και στα σχετικά αποτελέσματα, το sequential read φτάνει στα 518Mb/sec και το sequential write τα 458MB/sec, ενώ έχουμε κάτι παραπάνω από 96 χιλιάδες IΟPS στην ανάγνωση και σχεδόν 81 χιλιάδες IOPS στην εγγραφή δεδομένων 4Κ με QD 16.


 
Επόμενο benchmark είναι το AS SSD Benchmark, το  οποίο επιβεβαιώνει τα παραπάνω νούμερα δίνοντας 519MB/sec και 454MB/sec αντίστοιχα σε sequential read και write. Τα νούμερα είναι ιδιαίτερα υψηλά και για την απλή ανάγνωση και εγγραφή αρχείων 4K, ενώ με QD64 (4K-64Thrd) έχουμε για ακόμα μια φορά πολύ υψηλές ταχύτητες.


 
Ένα ακόμα benchmark που χρησιμοποιεί sequential εγγραφή και ανάγνωση δεδομένων είναι το CrystalDiskMark, του οποίου τα νούμερα βρίσκονται σε αντίστοιχα επίπεδα με τις δυο προηγούμενες εφαρμογές. Για ακόμα μια φορά ο δίσκος της Samsung δείχνει πως προσφέρει πολύ υψηλές επιδόσεις.



Για το τέλος αφήνουμε τα Random Access Test του HD Tune Pro 5.5. Όπως μπορείτε να δείτε και στις σχετικές εικόνες, ο δίσκος φτάνει στα 456MB/sec για την ανάγνωση και στα 434MB/sec για την εγγραφή τυχαίων δεδομένων, με τα μεγαλύτερα αρχεία του 1Mb να είναι αυτά που προσφέρουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις.

Samsung 850 Pro Image 3

Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασής μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά πολύ γρήγορο δίσκο SSD. Βέβαια, η τιμή του αυτή τη στιγμή είναι σχετικά υψηλή με τον ανταγωνισμό να είναι αρκετά έντονος και μάλιστα από την ίδια την εταιρεία, καθώς μπορεί κανείς να βρει τον 840 EVO ακόμα και στα €113. Η διαφορά πάντως με τον 840 Pro (που εν τέλει αντικαθιστά) είναι μηδαμινή. Στα παραπάνω βέβαια πρέπει να υπολογίσει κανείς και τη 10ετή εγγύηση που προσφέρει η Samsung, χρόνος εξωπραγματικός που υφίσταται ακριβώς λόγω της μεγάλης αντοχής της 3D NAND μνήμης. Συνολικά, πρόκειται για έναν από τους ταχύτερους δίσκους που μπορεί να αποκτήσει  κανείς και αν μη τι άλλο, αξίζει την ελαφρώς αυξημένη του τιμή για όλα τα επιπλέον χαρακτηριστικά που ενσωματώνει και προσφέρει.


 
GOLD AWARD

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Επιδόσεις
  • Εγγύηση
  • Τεχνολογία RAPID
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κόστος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
7 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • solitude
    • Εξαιρετικό review, Δημήτρη...Όντας κάτοχος ενός 840PRO 256GB, μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος...Και έχοντας ενεργοποιήσει και το rapid mode, το σύστημα πετάει κυριολεκτικά...Το μόνο που με χαλάει είναι η χωρητικότητα μιας και τα νέα games αυξάνονται όλο και περισσότερο σε GB...Κάποια στιγμή θα πάω σε 512GB, αλλά όχι ακόμα λόγω κόστους φυσικά...

    • MDefender
    • πολυ καλη αλλα θα συμφωνησω με τον solitude...υπομονη να πεσουν οι τιμες στις μεγαλυτερες γιατι μονο το steam einai 100gb

    • Volga
    • Πολύ καλός και γρήγορος όντως. Το θέμα είναι ένα. Αξίζει αυτή η διαφορά τιμής σε σχέση με κάποιον αντίστοιχο SSD όπου είναι μεν κάπως πιο αργός αλλά γύρω στα 60-70 ευρώ φθηνότερος;

*