Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy A5 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν από τη διάθεση των νέων Samsung Galaxy S6 και Samsung Galaxy S6 Edge από πλευράς Samsung, με τις δυο ναυαρχίδες να έχουν κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο high end κομμάτι της αγοράς. Δεν υπάρχει όμως μόνο αυτή η αγορά και προφανώς δεν αγοράζει όλος ο κόσμος αποκλειστικά τα flagship, με τη Samsung να διαθέτει εδώ και λίγο καιρό δυο νέα midrange τηλέφωνα τα οποία εκπροσωπούν μια νέα σειρά. Τα Galaxy A3 και Galaxy A5 αποτελούν τους διαδόχους του πρώτου Galaxy Alpha της εταιρείας, της εναρκτήριας προσπάθειας της Samsung για μια καινούρια σχεδιαστική και κατασκευαστική προσέγγιση. Πρόκειται για δυο midrange συσκευές με παραπλήσια σχεδίαση και κάποιες διαφορές που εστιάζονται κυρίως στις διαστάσεις. Εμείς είχαμε στα χέρια μας το Galaxy A5 στη DUOS έκδοσή του που προσφέρει δυο θέσεις για κάρτες SIM.



Το τηλέφωνο διατίθεται σε αρκετά χρώματα με τη συσκευή των δοκιμών μας να είναι η λευκή. Πρόκειται για μια πολύ καλή κατασκευή που πραγματικά ξεφεύγει εντελώς από το παρελθόν της εταιρείας. Λεπτό τηλέφωνο με κοφτές γραμμές και στρογγυλεμένες γωνίες, συνδυάζει όμορφα μεταλλικά, πλαστικά και γυάλινα τμήματα. Συγκεκριμένα, ο σκελετός είναι μεταλλικός, η πλάτη πλαστική με λεία υφή και η πρόσοψη καλύπτεται πλήρως από γυαλί. Υπάρχουν κάποιες γυαλιστές πινελιές στα πλήκτρα και στο περίγραμμα του σκελετού και της κάμερας, οι οποίες όμως μάλλον προσθέτουν πόντους στην εμφάνισης, τουλάχιστον στη λευκή έκδοση, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα έμοιαζε περισσότερο αποστειρωμένη. Όπως είπαμε, το τηλέφωνο είναι εξαιρετικά λεπτό, με το βάρος του να φαίνεται στο χέρι μεγαλύτερο του πραγματικού, κάτι που μας δίνει μια καλή αίσθηση όταν το κρατάμε. Συνολικά οι διαστάσεις του είναι επίσης περιορισμένες, με την 5άρα οθόνη να βρίσκεται στο επίκεντρο της πρόσοψης και τα μικρά περιθώρια δεξιά και αριστερά να μη μεγαλώνουν ιδιαίτερα το πλάτος. Στο πάνω και κάτω μέρος της οθόνης πάντως τα περιθώρια είναι σαφώς μεγαλύτερα, αφού πρέπει να χωρέσουν τα φυσικά πλήκτρα, οι αισθητήρες, η μπροστινή κάμερα και το ακουστικό. Γενικότερα ο σχεδιασμός του A5 είναι αυτό που λέμε candybar, με τις διαστάσεις να είναι λογικές, τη συσκευή να χωράει άνετα σε μια τσέπη και τα δάχτυλα να μην δυσκολεύονται να φτάσουν στα πλήκτρα ελέγχου. Αν μπορούσαμε να το συγκρίνουμε, με μια γρήγορη ματιά, θα λέγαμε ότι θυμίζει iPhone 5/iPhone 5s, λόγω της κάπως στενόμακρης εμφάνισής του.



Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι η DUOS έκδοση της συσκευής και έτσι δέχεται δυο κάρτες SIM. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες τέτοιες συσκευές που μπορεί να υποστηρίξει δίκτυα 4G σε μια από τις δυο κάρτες, καθώς μέχρι τώρα οι περισσότερες dual-sim συσκευές υποστήριζαν έως 3G. Ωστόσο, ο χρήστης που θα θελήσει να αξιοποιήσει και τις δυο θέσεις για κάρτες SIM, χάνει τη δυνατότητα επέκτασης των 16GB αποθηκευτικού χώρου με κάρτες MicroSD, αφού η σχετική θύρα δέχεται ταυτόχρονα και τη μια από τις δυο κάρτες SIM (μεγέθους Nano και οι δυο). Η μη-DUOS έκδοση δεν έχει -προφανώς- αυτόν τον περιορισμό. Και οι δυο θέσεις για τις nano SIM βρίσκονται δεξιά και για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές απαιτείται ένα μικρό αιχμηρό αντικείμενο για να αφαιρεθούν τα δυο «συρτάρια», με το Galaxy A5 να μην έχει κανένα άλλο αφαιρούμενο τμήμα. Πάνω από τις δυο αυτές θέσεις βρίσκεται το Power Button, ενώ στην απέναντι πλευρά, στο ίδιο περίπου ύψους έχουμε το ζεύγος ρύθμισης της έντασης ήχου. Στο κάτω μέρος της συσκευής βρίσκουμε τη θύρα micro USB και την έξοδο ακουστικών, ενώ -όπως προείπαμε- τρια ακόμα πλήκτρα βρίσκονται κάτω από την οθόνη, ένα φυσικό και δυο φωτιζόμενα αφής.



Η μπροστινή κάμερα βρίσκεται στο πάνω δεξί άκρο της πρόσοψης και λίγο αριστερά της βρίσκουμε αισθητήρες φωτεινότητας και απόστασης, παρέα με το κεντρικό ακουστικό. Η μπροστινή κάμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του τηλεφώνου, προσφέροντας μεγάλη ανάλυση στα 5Mpixel, καλή ποιότητα και ορισμένα χρήσιμα χαρακτηριστικά σε επίπεδο software για όσους αρέσκονται στις selfies. Μπορεί κανείς να βγάλει φωτογραφία με φωνητικές εντολές και με gestures με το χέρι στον αέρα, ενώ αρκετά πιο ενδιαφέρουσα είναι η λήψη wide selfie, λειτουργία που δουλεύει όπως το σύστημα λήψεων πανοραμικών φωτογραφιών, λαμβάνοντας πολλαπλές φωτογραφίες οι οποίες «κολλάνε» μεταξύ τους, για να χωρέσουν περισσότερα άτομα στην εικόνα. Η βασική φωτογραφική μηχανή βρίσκεται στο πίσω μέρος με το φακό να εξέχει από το κεντρικό σώμα και να βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο τετράγωνο πλαίσιο. Αν και το γυαλί πάνω από το φακό βρίσκεται ελαφρώς βαθύτερα από το πλαίσιο, εντούτοις απαιτείται προσοχή από πλευράς χρήστη για το που και πως ακουμπάει τη συσκευή, ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Με αισθητήρα της τάξης των 13Mpixel, η κάμερα βγάζει πολύ καλές και καθαρές φωτογραφίες όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι μπόλικος. Προφανώς και η ποιότητα πέφτει σε χαμηλό φωτισμό, όμως σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η κάμερα αφήνει καλές εντυπώσεις.
Λεπτό τηλέφωνο με κοφτές γραμμές και στρογγυλεμένες γωνίες, συνδυάζει όμορφα μεταλλικά, πλαστικά και γυάλινα τμήματα.
Σε επίπεδο βιντεοσκόπησης, υποστηρίζονται βίντεο 1080p/30fps, με το συγκεκριμένο περιορισμό να οφείλεται προφανώς στο SoC που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο, το οποίο είναι midrange και ουσιαστικά είναι και αυτό που καθορίζει τη τιμή της συσκευής. Η Samsung έχει επιλέξει τον Snapdragon 410 για το A5, ένα τετραπύρηνο επεξεργαστή που συνοδεύεται από 2GB μνήμης, ο οποίος σε γενικές γραμμές φροντίζει ώστε τα πάντα να τρέχουν ομαλά. Το ανάλαφρο σε σχέση με το παρελθόν TouchWiz δε παρουσιάζει καθόλου καθυστερήσεις, lag ή άλλου είδους κολλήματα. Οοι σελίδες web φορτώνουν σε γενικές γραμμές καλά ενώ ακόμα και η λειτουργία multitasking (προερχόμενη από τα Note) κάνει καλά τη δουλειά της, επιτρέποντας στο χρήστη να τρέχει παράλληλα δυο εφαρμογές. Γενικότερα, το interface δεν έχει να ζηλέψει κάτι από ακριβότερες συσκευές, με τις βασικές λειτουργίες να βρίσκονται και εδώ, με αποτέλεσμα οι χρήστες συσκευών Samsung να νοιώθουν ιδιαίτερα οικία. Το μοναδικό μειονέκτημα του SoC είναι οι επιδόσεις της GPU, οι οποίες είναι πολλές φορές χειρότερες από αυτές του μέχρι πρόσφατα κορυφαίου Snapdragon 805. Για παράδειγμα, τα offscreen benchmarks του GFXBench δείχνουν συνολικά το 1/10 του frame rate που επιτυγχάνει το Galaxy Note. Η  διαφορά πάλι στα αποτελέσματα που μας έδωσε το all-around PC Mark είναι πολύ μικρότερη, αν και εδώ παίζει ρόλο και η τεράστια διαφορά στην ανάλυση λειτουργίας της οθόνης. Βέβαια, τα νούμερα δεν είναι αυτά που δίνουν ζωντάνια στο Galaxy A5, οπότε μικρή σημασία έχουν αν όλα λειτουργούν αρμονικά.



Το Galaxy A5 και η Duos έκδοσή του που δοκιμάσαμε είναι μια συσκευή που έχει τα προτερήματά της. Στα €400 που βρίσκεται η επίσημη τιμή, κρίνεται ως καλή λύση για όσους ενδιαφέρονται για μια κομψή, λεπτή και ποιοτική συσκευή. Αν πάλι ψάξετε, θα το βρείτε πλέον σε τιμές κάτω των €300 ευρώ, οπότε φαίνεται ακόμα πιο συμφέρουσα αγορά. Δε μπορεί να «ματσάρει» τα specs του LG G2, το οποίο εξακολουθεί να είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις στο χώρο των Android και ταυτόχρονα έχει και εσωτερικό ανταγωνισμό από το Galaxy S4 της ίδιας της Samsung λόγω του μειωμένου κόστους αγοράς του. Όμως στα μάτια αρκετών πιθανών αγοραστών, είναι μια ξεχωριστή πρόταση από πλευράς εμφάνισης, η οποία αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι στη προσπάθεια της Samsung να αλλάξει το design των συσκευών της.


 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις
    • 139,3 x 69,7 x 6,7 mm
    • Βάρος
    • 123 γραμμάρια
    • Οθόνη
    • 5" Super Amoled, 1280x720, 294 ppi
    • Κάμερα
    • 13MP με LED Flash (1080p@30fps video) / Μπροστινή κάμερα 5MP
    • Αποθηκευτικός χώρος
    • 16GB, επεκτάσιμος με κάρτες micro-SD
    • Δικτύωση
    • LTE, Wi-Fi 802.11n (dual-band), Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR, LE), NFC, GPS
    • Λειτουργικό σύστημα
    • Android 4.4.4 (KitKat)
    • Επεξεργαστής
    • Qualcomm Snapdragon 410 (1,2 GHz, Τετραπύρηνος) /2GB RAM
    • Γραφικά
    • Adreno 306
    • Μπαταρία
    • 2300 Li-Ion mAh

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Λεπτό σώμα
  • Ποιότητα κατασκευής και σχεδιασμού
  • Οθόνη ανάλυσης 720p με ικανοποιητικά χαρακτηριστικά
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτριες επιδόσεις GPU
  • Μη αφαιρούμενη μπαταρία
  • Η δίκαρτη έκδοση υποστηρίζει είτε δυο κάρτες SIM είτε μια και κάρτα SD
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*