Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sapphire Vapor-X R9 290x Tri-X OC

*
Κάτι περισσότερο από έξι μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που η AMD παρουσίασε τις δυο κορυφαίες GPU της σειράς R9, 290 και 290Χ. Αν και η ωμή δύναμη ήταν εκεί για όσους την ήθελαν, το σύστημα ψύξης των πρώτων καρτών ήταν κακό και δε βοηθούσε τις GPU να αποδώσουν τα μέγιστα. Μέχρι που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες κάρτες με custom συστήματα ψύξης, σαν τις δυο Tri-X που είδαμε από τη Sapphire. Πλέον, η εταιρεία που έχει τη καλύτερη συνεργασία με την AMD από όλους τους third party κατασκευαστές φέρνει στα ράφια των καταστημάτων δυο νέες προτάσεις, με το Enterntiy να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τη κορυφαία κάρτα της εταιρείας.

Sapphire Vapor-X R9 290x Image 1

Ο λόγος για την Sapphire Vapor-X R9 290x Tri-X OC, μια κάρτα που απευθύνεται σε όλους όσους έχουν από τη μια το αντίστοιχα ισχυρό gaming PC και από την άλλη μπορούν να διαθέσουν πάνω από €600 για να αποκτήσουν ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Η παρούσα πρόταση χρησιμοποιεί το πυρήνα R9 290x, με τη Sapphire ωστόσο να έχει αξιοποιήσει ένα νέο σύστημα ψύξης και συγκεκριμένα μια ανανεωμένη έκδοση του Vapor-X cooler που χρόνια τώρα συναντάμε σε κάρτες της εταιρείας. Όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει από την ίδια την ονομασία, το σύστημα ψύξης χρησιμοποιεί τρεις ανεμιστήρες για να απομακρύνει γρήγορα τη θερμότητα που μαζεύεται στα fins μέσω των τεσσάρων heat-pipes τεχνολογίας Vapor. Ωστόσο, η Sapphire έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο παραγόμενο θόρυβο και γι αυτό το λόγο το σύστημα ψύξης είναι αρκετά έξυπνο. Όταν οι ειδικοί αισθητήρες μετράνε θερμοκρασία κάτω από 60 βαθμούς κελσίου, μόνο ο κεντρικός ανεμιστήρας περιστρέφεται με τους άλλους δυο να ενεργοποιούνται, περιστρεφόμενοι όλοι με την ίδια ταχύτητα, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει το όριο που αναφέραμε.

Sapphire Vapor-X R9 290x Image 2

Για όσους θέλουν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο, πάνω στη κάρτα και συγκεκριμένα στην άκρη του PCB από το πίσω μέρος, υπάρχει ένας διακόπτης on-off μέσω του οποίου ο κάτοχος μπορεί να απενεργοποιήσει τη παραπάνω λειτουργία, έχοντας τους ανεμιστήρες συνεχώς σε λειτουργία. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι απαραίτητο σε περιόδους υψηλών εξωτερικών θερμοκρασιών ή σε περίπτωση που το εσωτερικό του υπολογιστή είναι γενικά θερμό και έτσι ακόμα και όταν η κάρτα δε κάνει κάποια “σκληρή” δουλειά, η θερμοκρασία του πυρήνα παραμένει υψηλή (αλλά κάτω από 60 βαθμούς).


Αξίζει να αναφέρουμε πως η Sapphire χρησιμοποιεί και ένα ενδιαφέρον “εφέ”, αξιοποιώντας το φωτιζόμενο λογότυπό της για την ενημέρωση του χρήστη αναφορικά με τις θερμοκρασίες λειτουργίας του πυρήνα. Ο φωτισμός λοιπόν αλλάζει ανάλογα με τα επίπεδα θερμοκρασίες, από μπλέ όταν έχουμε κάτω από 50 βαθμούς, σε πράσινο και τέλος σε κόκκινο όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 80 βαθμούς. Το τελευταίο χρώμα πάντως δε το είδαμε ποτέ, καθώς κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας δε καταφέραμε να δούμε πάνω από 70-72 βαθμούς κελσίου ακόμα και με 100% load, ενώ ταυτόχρονα τα επίπεδα θορύβου έμειναν ιδιαίτερα χαμηλά.

Sapphire Vapor-X R9 290x Image 3

Το σύστημα ψύξης συνοδεύεται και από μικρές ψύκτες τοποθετημένες στα chip μνήμης που βρίσκονται στο πίσω μέρος του PCB, με μια μεταλλική πλάκα να είναι βιδωμένε και να συγκρατεί το PCB, κάτι χρήσιμο αν αναλογιστούμε το μεγάλο βάρος της κάρτας. Από πλευράς πάχους, η Sapphire Vapor-X R9 290x Tri-X OC απαιτεί λίγο παραπάνω από δυο θέσεις PCI-E ενώ και το μήκος της είναι αρκετά μεγάλο, κάτι που σημαίνει ότι στριμωγμένα cases και ιδιαίτερα αυτά παλαιότερων σχεδιασμών που δέχονται τους σκληρούς δίσκους παράλληλα με το case, έχουν πρόβλημα στο να υποδεχτούν τη κάρτα. Από πλευράς τροφοδοσίας, η κάρτα διαθέτει στο γνωστό σημείο δυο 8πινες εισόδους ρεύματος με τις απαιτήσεις από πλευράς τροφοδοτικού να είναι προφανώς υψηλές.

Sapphire Vapor-X R9 290x Image 4

Πηγαίνοντας τώρα στο τομέα των επιδόσεων, εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά, καθώς η κάρτα προσφέρεται και με ένα καλό overclocking τόσο όσον αφορά στο πυρήνα όσο και στις μνήμες, με το μεν πρώτο να είναι χρονισμένος στα 1030MHz (με boost) και τα 4GB GDDR5 να λειτουργούν στα 1325Mhz.



Έτσι, έχουμε μια κάρτα που κερδίζει σε όλες μας τις μετρήσεις τη μέχρι πρότινως κορυφαία Sapphire που είχαμε παρουσιάσει, τη Tri-X R9 290x, ενώ ταυτόχρονα οι θερμοκρασίες λειτουργίες είναι χαμηλότερες και ο παραγόμενος θόρυβος απλά ανεπαίσθητος.

Sapphire Vapor-X R9 290x Image 6

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως πραγματικά η Sapphire Vapor-X R9 290x Tri-X OC είναι μια άριστη επιλογή για τους hardcore PC Gamers που θέλουν να παίζουν σύγχρονα παιχνίδια, όπως το Watch Dogs, με 60fps και όλα τα εφέ στο μέγιστος τόσο στα 1080p όσο και στα 1440p.


 
EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*