Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Shuttle DS81

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Shuttle

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Μακεδονικά Περιφερειακά

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Μακεδονικά Περιφερειακά

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα για τη Shuttle, καθώς ειδικά μέσα από τις σελίδες του Enternity, έχουμε παρουσιάσει πολλά από τα προϊόντα της εταιρείας. Ένα από τα νεότερα, είναι και το Shuttle DS81, ένα mini barebone που δέχεται επεξεργαστές σε socket 1150 και μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σταθμό εργασίας ή ένα μικρό και σχετικά αθόρυβο δεύτερο (ή και πρώτο) υπολογιστή. Το Shuttle DS81 κοστίζει λίγο πάνω από €200, τιμή στην οποία περιλαμβάνεται το κουτί, το motherboard και το τροφοδοτικό, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα barebones. Για να μετατραπεί σε υπολογιστή, πρέπει να προστεθεί επεξεργαστής της Intel (socket 1150), μνήμες SO-DIMM DDR3 και σκληρός δίσκος 2.5’’.

Shuttle DS81 Image 2

Ανάλογα με τα υπόλοιπα υποσυστήματα που θα επιλέξει, το επιπλέον κόστος μπορεί να είναι περίπου €150 για τα βασικά ή πάρα πολύ περισσότερα αν επιλεγούν κορυφαία υποσυστήματα. Το barebone έρχεται σε μια κλασσική για τη Shuttle συσκευασία όπου ανοίγοντάς τη βρίσκουμε το ίδιο το σύστημα, το εξωτερικό τροφοδοτικό των 90Watt και τα απαραίτητα CD και εγχειρίδια χρήσης. Το σύστημα θυμίζει άλλα μοντέλα που έχουμε δει στο παρελθόν, με τις διαστάσεις του να είναι τέτοιες, που ο όγκος να ανέρχεται σε μόλις 1.3 λίτρο, δηλαδή κάτι λιγότερο από αυτόν ενός μπουκαλιού νερού. Πρόκειται για ένα μεταλλικό, μαύρου χρώματος case με καλή κατασκευή. Οι δυο πλευρές του είναι διάτρητες, ενώ τρύπες συναντάμε και στο πάνω μέρος, οι οποίες πρακτικά βρίσκονται ακριβώς πάνω από το σύστημα ψύξης. Η πρόσοψη διαθέτει το κλασσικό πλήκτρο power, τέσσερις θύρες USB 2.0, card reader για κάρτες SD και από μια είσοδο και έξοδο ήχου, δίπλα ακριβώς στα ενημερωτικά LED. Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος, συναντάμε το σύνολο των θυρών επικοινωνίας, οι οποίες είναι αρκετές.
Η πρόσβαση στο εσωτερικό του υπολογιστή γίνεται πανεύκολα, αφαιρώντας τις δυο χειρόβιδες που κρατάνε το πάνω μέρος του.
Από δεξιά προς αριστερά συναντάμε μια τριάδα εξόδων εικόνας, οι δυο εκ των οποίων  είναι Display Port και η τρίτη απλή HDMI, δυο ζεύγη θυρών USB εκ των οποίων το ένα είναι USB 3.0 και το άλλο USB 2.0, ένα ζεύγος θυρών Gigabit Lan, ένα ζευγάρι σειριακών θυρών και καθόλου εξόδους ήχου! Πρακτικά, το PC είναι σχεδιασμένο περισσότερο για να οδηγήσει τα ηχεία ενός monitor και όχι για να συνδεθεί με εξωτερικά (ηχεία). Όσον αφορά στην ύπαρξη των σειριακών θυρών, οι οποίες σε γενικές γραμμές δεν χρησιμοποιούνται πλέον, αυτές βρίσκουν χρήση σε ειδικές συνθήκες όπως για παράδειγμα υπολογιστές σε σημεία πωλήσεων ή medical αγορές. Αξίζει να αναφέρουμε πως το σύστημα συνοδεύεται από μια βάση VESA, χάρη στην οποία μπορεί να στηριχθεί απευθείας πίσω από μια οθόνη (ή και τηλεόραση) και έτσι να μη καταλαμβάνει ούτε κάν τον ελάχιστο όγκο του πάνω στο γραφείο. Μάλιστα, για να μπορεί να είναι ακόμα πιο εύχρηστο, διαθέτει στο πίσω μέρος μια ειδική έξοδο που χρησιμοποιείται για σύνδεση με εξωτερικό καλώδιο Power ή και Clear CMOS, το οποίο όμως πρέπει να φτιάξει κάποιος μόνος του. Καθώς μιλάμε για ένα μικρών διαστάσεων υπολογιστή που μπορεί πολύ εύκολα να κλαπεί, η Shuttle έχει προνοήσει προσφέροντας δυο θέσεις για χρήση Kensington Lock.

Shuttle DS81 Image 4
Με το που αφαιρέσουμε το πάνω καπάκι, αποκτάμε πρόσβαση στο εσωτερικό με το πρώτο πράγμα που συναντάμε να είναι η βάση στήριξης για το δίσκο και το εντυπωσιακό σύστημα ψύξης του επεξεργαστή.
Με το που αφαιρέσουμε το πάνω καπάκι, αποκτάμε πρόσβαση στο εσωτερικό με το πρώτο πράγμα που συναντάμε να είναι η βάση στήριξης για το δίσκο και το εντυπωσιακό σύστημα ψύξης του επεξεργαστή.
=
Η πρόσβαση στο εσωτερικό του υπολογιστή γίνεται πανεύκολα, αφαιρώντας τις δυο χειρόβιδες που κρατάνε το πάνω μέρος του. Με το που αφαιρέσουμε το καπάκι, πέφτουμε πάνω στο μεγάλο σύστημα ψύξης με τους δυο ανεμιστήρες καθώς και στην ειδική βάση για τοποθέτηση του σκληρού δίσκου, η οποία συγκρατείται πάνω στο σώμα με μια βίδα. Το σύστημα χωράει μόνο ένα δίσκο και εμείς βάλαμε ένα Kingston HyperX SSD 240GB SSD. Κάτω από τη βάση στήριξης του δίσκου υπάρχουν δυο θέσεις για τοποθέτηση μνημών DDR SO-Dimm τις οποίες γεμίσαμε με 4GB στα 1333MHz. Το σύστημα ψύξης είναι από τα ατού του DS81 αυτό γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο block με πλήθος από fins και δυο heat pipes που το διαπερνάνε, απομακρύνοντας τη θερμότητα από τον επεξεργαστή, ενώ ταυτόχρονα δυο ανεμιστήρες βοηθούν την όλη κατάσταση. Η αλήθεια είναι πως το cooler είναι κάπως υπερβολικό αν αναλογιστούμε πως το σύστημα δέχεται επεξεργαστές με TDP έως 65Watt, κάτι που σημαίνει πως αποκλείονται οι κορυφαίες Core i5/i7. Ωστόσο, λόγω του μικρού όγκου στο εσωτερικό και της έλλειψης άλλων ανεμιστήρων, προφανώς  η Shuttle θεώρησε λογικό να βάλει ένα τέτοιο σύστημα ψύξης.

Shuttle DS81 Image 3
Αν και μικρό σε διαστάσεις, το barebone διαθέτει πλήθος από θύρες επικοινωνίας. Λείπουν όμως αυτές για σύνδεση με ηχεία.
Αν και μικρό σε διαστάσεις, το barebone διαθέτει πλήθος από θύρες επικοινωνίας. Λείπουν όμως αυτές για σύνδεση με ηχεία.

Στην πράξη, και αφού βάλαμε ένα Pentium G3258, δεν παρατηρήσαμε κάποιο θέμα με τη λειτουργία του barebone ή και μεγάλες θερμοκρασίες, καθώς όλα είναι πολύ καλά τακτοποιημένα στο εσωτερικό του υπολογιστή. Άλλωστε, δεν χωράνε και πολλά πράγματα και πέρα από τις μνήμες, μπορούμε να βάλουμε ένα δίσκο mPCIe στη σχετική πλήρους μεγέθους θέση και κάποιο WiFi/Bluetooth mPCIe module στη δεύτερη, μισού μεγέθους θέση. Κλείνοντας, θα πούμε και δυο λόγια για το BIOS του motherboard, το οποίο σε γενικές είναι απλό και δεν προσφέρει πολλές επιλογές. Όσον αφορά στον επεξεργαστή, έχουμε τη δυνατότητα μόνο να ρυθμίσουμε πόσοι πυρήνες θα λειτουργούν καθώς και τα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενέργειας. Η μοναδική άλλη ρύθμιση με ενδιαφέρον που μπορούμε να κάνουμε αφορά στην ταχύτητα περιστροφής των δυο ανεμιστήρων που είναι τοποθετημένοι πάνω στα fins του συστήματος ψύξης, αν και η αρχική αυτόματη ρύθμιση είναι η καλύτερη επιλογή. Άλλωστε, το ίδιο το chipset H81 δεν είναι σχεδιασμένο για να δώσει επιπλέον λειτουργίες στο χρήστη ούτε προφανώς ήταν δυνατό να κάνουμε overclocking στο ξεκλείδωτο Pentium G3258

Shuttle DS81 Image 1
Το motherboard του Shuttle είναι ιδιαίτερα μικρό και δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες επέκτασης. Δυο θέσεις για μνήμες DDR3 SO-Dimm, ένα δίσκος, ένα WiFi/Bluetooth module και ένας δίσκος mSATA είναι όλα όσα μπορεί να βάλει κανείς.
Το motherboard του Shuttle είναι ιδιαίτερα μικρό και δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες επέκτασης. Δυο θέσεις για μνήμες DDR3 SO-Dimm, ένα δίσκος, ένα WiFi/Bluetooth module και ένας δίσκος mSATA είναι όλα όσα μπορεί να βάλει κανείς.

Συνολικά, το Shuttle DS81 είναι ένα ενδιαφέρον barebone, ένα από τα μικρότερο που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα με δυνατότητα αλλαγής επεξεργαστή και ταυτόχρονα ένα που καταφέρνει να είναι αρκετά αθόρυβο. Η εγκατάσταση και λειτουργία του είναι εύκολη και χωρίς να είναι κάτι εντυπωσιακό από πλευράς εμφάνισης, μπορεί εύκολα να ταιριάξει δίπλα στην τηλεόραση του σπιτιού για να γίνει ένα media center, αφού άλλωστε μπορεί να οδηγήσει ακόμα και 4K οθόνες στα 60Hz χάρη στις δυο Display Port εξόδους εικόνας. Η τιμή του είναι ικανοποιητική αν αναλογιστούμε ότι κάποιος αποκτάει motherboard, τροφοδοτικό και case.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρές διαστάσεις
  • Βάση VESA
  • Αθόρυβη λειτουργία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη εξόδων ήχου
  • Μια θέση για σκληρό δίσκο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • john-data
    • H μη έξοδο ήχου είναι μέγα φάουλ που θα το έβλεπε και ο Βαρούχας στην ανάλυση του συστήματος...
      Πολύ καλό σύστημα ψύξης πάντως!

    • zerocool7545
    • Οταν λέμε αθόρυβη λειτουργία, τι ακριβώς εννοούμε;Είναι τόσο αθόρυβο όσο ένα usb stick που παίζει σε ένα external media player;Ενας λόγος που δεν εχω φτιάξει ακόμα htpc είναι ο θόρυβος από τα ανεμιστηράκια και το psu.Είναι απαραίτητη προηπόθεση για μένα το htpc να είναι πραγματικά αθόρυβο και να μπορεί να δεχθεί κάρτα ήχου από Asus, Creative ή Yamaha.

    • Dimcar
    • αυτό δε δέχεται κάρτα ήχουε και δεν ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ αθορυβο, λόγω ανεμιστήρων CPU (που όμως ανάλογα με τη CPU μπορεί να λειτουργούν και εντελώς ήσυχα). το psu ειναι εξωτερικό τύπου laptop και προφανώς δεν ακούγεται

*