Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Shuttle X35V4

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Shuttle

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Μακεδονικά Περιφερειακά

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Μακεδονικά Περιφερειακά

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ολοένα και περισσότερος κόσμος ψάχνει τρόπους να απομακρύνει από το σπίτι το παλιό, ογκώδες κουτί του υπολογιστή και να το αντικαταστήσει με κάτι μικρότερο. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικούς λόγους που οι πωλήσεις των notebook έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι βέβαια απαραίτητο κάποιος να αγοράσει φορητό υπολογιστή για να απομακρύνει το desktop, καθώς έχουμε πολλά μικρότερα form factors, από τα micro ATX στα mini ITX, υπολογιστές όπως το Mac Mini, τα NUC barebone της Intel αλλά και custom λύσεις από άλλους κατασκευαστές όπως είναι η Shuttle. Μια τέτοια λύση είναι το Shuttle XS35 V4, το οποίο αποτελεί διάδοχο του V3 που είχαμε δει αρκετά παλαιότερα μέσα από τις σελίδες του Enternity. Βασίζεται στο ίδιο form factor, αλλά έχει ανανεωμένο hardware και κοστίζει €203.

Shuttle X35V4 Image 1
Το barebone της Shuttle είναι ιδιαίτερα λεπτό και καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο πάνω στο γραφείο
Το barebone της Shuttle είναι ιδιαίτερα λεπτό και καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο πάνω στο γραφείο

Το Shuttle XS35 V4 είναι ένας επιτραπέζιος υπολογιστής με διαστάσεις ελαφρώς μεγαλύτερες από αυτές ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου 3,5’’. Είναι σχετικά λεπτό και μακρύ, αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι είναι μεγαλύτερο από τα NUC της Intel, καθώς είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δέχεται και οπτικό μέσο. Στις περιορισμένες του διαστάσεις ενσωματώνει το motherboard, το υποσύστημα γραφικών αλλά και τον επεξεργαστή, τα οποία βρίσκονται ουσιαστικά «κολλημένα» πάνω σε μια πλακέτα. Συγκεκριμένα, ο επεξεργαστής είναι ένας τετραπύρηνος Celeron J1900 που λειτουργεί στα 2GHz με ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών της Intel, (HD Graphics).
Shuttle X35V4 Image 5
Στη συσκευασία υπάρχει ειδική βάση στήριξης την οποία η Shuttle προτείνει να χρησιμοποιήσουμε. Δυστυχώς η VESA βάση δεν παρέχεται δωρεάν
Η συγκεκριμένη έκδοση του Celeron ανήκει στη πλατφόρμα BayTrail, με τον επεξεργαστή να καταναλώνει περίπου 10 Watt, έχοντας ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη συχνότητα λειτουργίας του στα 2,4Ghz μέσω Turbo Mode. Το σύστημα ψύξης που βρίσκεται στο εσωτερικό είναι παθητικό, οπότε δεν παράγεται ο παραμικρός θόρυβος. Καθώς μάλιστα το τροφοδοτικό είναι εξωτερικό και επίσης χωρίς ανεμιστήρα, δεν υπάρχει στο barebone καμία πηγή θορύβου, καθιστώντας το έτσι μια πολύ καλή λύση για σύστημα που θα λειτουργεί 24/7 ή σαν ένα τυπικό HTPC.

Shuttle X35V4 Image 2
Στο πίσω μέρος συναντάμε πλήθος από θύρες διασύνδεσης, μεταξύ των οποίων μια USB 3.0 αλλά και Display Port
Στο πίσω μέρος συναντάμε πλήθος από θύρες διασύνδεσης, μεταξύ των οποίων μια USB 3.0 αλλά και Display Port

Οι δυνατότητες διασύνδεσης που προσφέρει το barebone της Shuttle είναι απόλυτα ικανοποιητικές, με μια θύρα gigabit Lan να είναι διαθέσιμη για ενσύρματη δικτύωση και μια κάρτα 802.11n να αναλαμβάνει την ασύρματη δικτύωση. Από πλευράς θυρών στο πίσω μέρος βρίσκουμε 3 θύρες USB 2.0 και μια USB 3.0, εξόδους εικόνας HDMI, VGA αλλά και Display Port με δυνατότητα ταυτόχρονης αξιοποίησης των δυο, καθώς έξοδο ακουστικών και είσοδο μικροφώνου. Στο μπροστινό μέρος πάλι, υπάρχει ακόμα μια θύρα USB 2.0, card reader για κάρτες SD καθώς και ο χώρος που κανονικά θα βλέπαμε το οπτικό μέσο. Στη συσκευασία βρίσκουμε επίσης και μια ειδική βάση στήριξης, η χρήση της οποίας προτείνεται ούτως ώστε να είναι αρκετά στέρεο, λείπει όμως κάποια  βάση στήριξης VESA που θα μας επέτρεπε να τοποθετήσουμε το barebone απευθείας στο πίσω μέρος μιας οθόνης/τηλεόρασης και έτσι να μην το βλέπουμε καθόλου.
Το Shuttle XS35 V4 αποτελεί μια εξαιρετική λύση για εγκατάσταση κάποιας διανομής Linux, είτε για χρήση γραφείου είτε για χρήση multimedia
Η πρόσβαση στο εσωτερικό του υπολογιστή αποκτάται πανεύκολα, ξεβιδώνοντας τη μοναδική βίδα που συγκρατεί και τα δυο πλαϊνά καπάκια. Αφού τα αφαιρέσουμε, στη μια πλευρά υπάρχει χώρος για να τοποθετήσουμε κάποιο SATA slim drive και στην άλλη υπάρχει μια θέση για τοποθέτηση μνήμης so-DIMM (σαν αυτές που δέχονται τα notebooks), καθώς και ο χώρος για τοποθέτηση ενός δίσκου 2,5’’. Ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει έως 8GB μνήμης με την επίσημη συχνότητα λειτουργίας που υποστηρίζει το chipset να είναι τα 1333MHz ενώ υποχρεωτικά οι μνήμες πρέπει να λειτουργούν με τάση 1,35V, καθώς μιλάμε για τύπο DDR3L.
Shuttle X35V4 Image 6
Η πρόσβαση στο εσωτερικό γίνεται πανεύκολα αφαιρώντας μια βίδα. Εμείς δεν έχουμε παρά να βάλουμε μια μνήμη DDR3L και ένα δίσκο 2,5 ιντσών
Αξίζει να σημειώσουμε πως το barebone έχει μια ακόμα κανονική θύρα USB στο εσωτερικό του, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει μόνιμα «καρφωμένη» μια USB συσκευή (φλασάκι, TV tuner, 3G stick) χωρίς αυτή να εξέχει από το σύστημα. Αφού βάλουμε τη μνήμη, επόμενο βήμα είναι ο δίσκος με το Shuttle XS35 V4 να περιλαμβάνει στη συσκευασία μια ειδική βάση στήριξης στην οποία προσαρμόζουμε κατά προτίμηση ένα SSD και το σύνολο συνδέεται στη διαθέσιμη SATA II θύρα. Ένας ακριβός SSD δίσκος δεν είναι η κατάλληλη λύση, αφού οι υψηλές του ταχύτητες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από το πρότυπο, ωστόσο για τη χρήση που προορίζεται το barebone το SATA II αρκεί, καθώς με το πάτημα του power on, τα Windows 8 64bit ξεκινούν άμεσα και χωρίς να ακούγεται τίποτα.
Το σύστημα είναι εντελώς αθόρυβο και καταναλώνει από 7,5 Watt όταν είναι σε κατάσταση idle έως 15Watt όταν είναι σε πλήρη χρήση.
Το Shuttle XS35 V4 έχει σαν πρωταρχικό σκοπό να είναι ένα απλό σύστημα για πρόσβαση στο Internet, ασταμάτητο downloading και αναπαραγωγή αρχείων media. Και αυτούς τους σκοπούς τους υλοποιεί άνετα και εντελώς αθόρυβα. Οι ταινίες παίζουν απροβλημάτιστα, η περιήγηση στο Internet είναι άνετη ενώ ακόμα και κάποιο -πολύ χαλαρό βέβαια- gaming είναι εφικτό. Επιπλέον, καθώς το σύστημα είναι εντελώς αθόρυβο, αποτελεί άριστη λύση για χρήση σαν Stream SteamBox, αν και θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο μέσω Lan καλύτερα, αφού η WiFi κάρτα του είναι σχετικά αργή για το streaming. Επίσης, αποτελεί μια εξαιρετική λύση για εγκατάσταση κάποιας διανομής Linux, είτε για χρήση γραφείου είτε για χρήση multimedia (πχ XBMC.) Όσον αφορά τώρα στις θερμοκρασίες, αυτές κρίνονται φυσιολογικές και μόνο μετά από ώρες gaming παρατηρήσαμε αύξηση, αλλά μέσα στα όρια του κατασκευαστή.

Shuttle X35V4 Image 3

Συνολικά, το Shuttle XS35 V4 είναι μια σημαντική εξέλιξη του V3 που είχαμε δει παλαιότερα και αυτό γιατί έχει σαφώς καλύτερο επεξεργαστή, είναι ευκολότερο στο να εγκαταστήσει ο χρήστης drivers, ενώ είναι και αρκετά φθηνότερο. Στα €203 που κοστίζει προσθέτουμε περίπου άλλα €150 για SSD δίσκο/μνήμες και συνολικά με €350 κάποιος έχει ένα λειτουργικό, εντελώς αθόρυβο και με ελάχιστη κατανάλωση (από 7,5 έως 15Watt) υπολογιστή με όγκο που δεν ξεπερνάει το 1,5 λίτρο. Θα θέλαμε ταχύτερο WiFi, θύρα SATA III και τη βάση στήριξης VESA στη συσκευασία, αλλά ακόμα και έτσι, τη δουλειά του την κάνει.


 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Κατανάλωση
  • Αθόρυβο
  • Έυκολη συναρμολόγηση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη βάσης VESA
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Volga
    • υπέροχο για σαλόνι. αν και εγώ έχω τελικά ευχαριστηθεί απίστευτα το απλό Wii με το Homebrew channel, εκεί κατεβάζω torrents βλέπω ταινίες, ακούω ραδιόφωνο και για ρεύμα... τίποτα.

*