Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony HDR-AS50 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Sony συνεχίζει να παρουσιάζει νέα μοντέλα στο χώρο των action cams, με το νεότερο που έχουμε στα χέρια μας, την HDR-AS50 να είναι ένα mid-range προϊόν. Έρχεται σε ένα μικρό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει την ίδια τη κάμερα και τη θήκη αδιαβροχοποίησης για υποβρύχια χρήση, παρέα με μια σειρά από τυπικά αξεσουάρ στήριξης όπως βάσεις στήριξης με κολλητική ταινία 3M για τοποθέτηση σε επιφάνειες (πχ. κράνος) και μια σειρά από manual. Η κάμερα βάση στήριξης σε τρίποδο πάνω στην οποία τοποθετείται μια επιπλέον βάση, με το ζεύγος στη συνέχεια να τοποθετείται σε όποια από τις άλλες βάσεις που θέλουμε. Πάνω στην κάμερα υπάρχει μια μικρή ενημερωτική οθόνη και βασικά πλήκτρα ελέγχου, ωστόσο η ρύθμιση και χρήση της κάμερας γίνεται ταχύτερα μέσω WiFi, αξιοποιώντας ένα smartphone ή την καινούρια ασύρματη οθόνη (που δε βρίσκεται στη συσκευασία της δοκιμής). Η οθόνη είναι τυπική LCD χωρίς δικό της φωτισμό, δυσκολεύοντας το χρήστη να δει τι ρυθμίζει το βράδυ. Η κάμερα είναι σχετικά μεγάλη σε μέγεθος και έχει βασιστεί στην ίδια φιλοσοφία όλων των action cam της εταιρείας, με μακρόστενο σώμα και το φακό Zeiss να βρίσκεται στο μπροστά πάνω μέρος, κάτω από το οποίο είναι το στερεοφωνικό μικρόφωνο. Από θύρες βρίσκουμε πίσω από καπάκι στο πίσω μέρος μια micro USB για τη φόρτιση της συσκευής και την μεταφορά αρχείων, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει θύρα για κάρτες micro SD ή Memory Stick M2. Στο πάνω μέρος βρίσκουμε ένα μεγάλο πλήκτρο για την έναρξη και παύση της εγγραφής καθώς και το power button, ενώ στα δεξιά συναντάμε βασικά πλήκτρα ελέγχου του μενού.



Η Sony έχει ενσωματώσει έναν αισθητήρα μεγέθους 1/2.3'' ανάλυσης 11 Mpixel. Πρόκειται για έναν BSI (back-side illuminated) αισθητήρα Exmor R τεχνολογίας CMOS με τα στοιχεία που καταγράφει να επεξεργάζονται από έναν επεξεργαστή BIONZ X. Η κάμερα μπορεί να καταγράψει βίντεο σε ανάλυση Full HD με frame rate έως 60 fps,  ενώ υποστηρίζεται καταγραφή βίντεο στα 120fps σε ανάλυση 720p. Ένα από τα πλεονεκτήματα της κάμερας είναι η καταγραφή βίντεο με τον XAVCS codec στα 50Mbit. Πρόκειται για ένα αλγόριθμο που βασίζεται μεν στο h264 αλλά έχει αναπτυχθεί από την ίδια την εταιρεία επιτρέποντας καταγραφή βίντεο με πολύ μεγαλύτερο bitrate. Εδώ έχουμε και την καλύτερη ποιότητα βίντεο, με πολύ λιγότερα artifacts συμπίεσης, ωστόσο αν κάποιος θέλει 720p/120fps για slow motion, πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά MP4 βίντεο στα 24Mbit. Ο χρήστης έχει επιλογή για το αν το βίντεο θα καταγράφεται με περισσότερο ζωντανά χρώματα ή με ουδέτερα χρώματα, με τη δεύτερη επιλογή να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για όσους είναι ικανοί για color grading στον υπολογιστή και την πρώτη να είναι αυτή που θέλει να έχει ο καθένας για καθημερινή χρήση. Γενικότερα, η επιλογή XAVC S προορίζεται περισσότερο για όσους έχουν διάθεση, χρόνο και γνώσεις για να επεξεργαστούν τα βίντεό τους. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το White Balance με βάση θερμοκρασία βαθμών Kelvin, αλλά και να το ρυθμίσει χρησιμοποιώντας κάποια white card. Άλλες χειροκίνητες ρυθμίσεις δεν υπάρχουν με την κάμερα αυτόματα να επιλέγει το επίπεδο ISO και την ταχύτητα του κλείστρου. Ο φακός είναι ευρυγώνιος με εύρος 170 μοίρες. Η κάμερα προσφέρει λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας, την ονομαζόμενη SteadyShot και όταν ενεργοποιηθεί, το εύρος περιορίζεται στις 120 μοίρες, οπότε και η fisheye παραμόρφωση περιορίζεται αισθητά. Η σταθεροποίηση είναι ψηφιακή, όμως τα καταφέρνει πολύ καλά, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη μεταφορά κραδασμών κατά τη βιντεοσκόπηση. Μπορούμε πάντως να επιλέξουμε το narrow view χωρίς να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό σταθεροποιητή. Μια ακόμα δυνατότητα που εμφανίζεται για πρώτη φορά που ωστόσο έχει τα μειονεκτήματά της όσον αφορά στη ποιότητα, ωστόσο μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όσους δεν επεξεργάζονται στη συνέχεια στον υπολογιστή, είναι αυτή του ψηφιακού zoom. Βέβαια, για να το αξιοποιήσει κάποιος πρέπει να χρησιμοποιεί μια ασύρματη οθόνη (ή το τηλέφωνο) για να βλέπει που και τι “ζουμάρει”.



Όσον αφορά στις λήψεις φωτογραφίας, αυτές γίνονται τόσο στις 170 μοίρες όσο και στις 120 μοίρες με τις λήψεις να αξιοποιούν το σύνολο Mpixel του αισθητήρα. Υπάρχει μάλιστα επιλογή για να δημιουργήσουμε timelapse σε ανάλυση 4K, μόνο που το βίντεο πρέπει να το φτιάξει στη πραγματικότητα ο ίδιος ο χρήστης με τη δωρεάν Windows εφαρμογή που μπορεί να κατεβάσει από τη σελίδα της Sony. Σε γενικές γραμμές η κάμερα τα καταφέρνει καλά, επιλέγοντας σωστές ρυθμίσεις, με τη ποιότητα να είναι καλή ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το SteadyShot κάνει καλή δουλειά στο να μειώνει όσο γίνεται τους κραδασμούς ενώ το πρόβλημα των υποβρυχίων λήψεων που είχαμε δει στο παρελθόν με άλλες κάμερες της Sony έχει λυθεί, αφού το σώμα αδιαβροχοποίησης πλέον διαθέτει επίπεδο πλαστικό μπροστά από το φακό και όχι κυρτό. Μάλιστα, υπάρχει ειδική επιλογή μέσα από το μενού της κάμερας για υποβρύχιες λήψεις, το οποίο φτιάχνει καλύτερα τα χρώματα. Με την αυτονομία να είναι μεγάλη, τη σύνδεση μέσω WiFi να τα καταφέρνει εξαιρετικά για το streaming της εικόνας σε κινητό, τη χρήση του XAVC S codec και τις αρκετές επιλογές όσον αφορά στις διαθέσιμες ρυθμίσεις, η action cam της Sony είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους δε θέλουν να δαπανήσουν τα διπλάσια χρήματα για τα κορυφαία μοντέλα της αγοράς. Κάνει τη δουλειά της με το παραπάνω και μπορεί άνετα να γίνει ο καλύτερος σύντροφος στις καλοκαιρινές σας διακοπές.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Αυτονομία
  • Ψηφιακός σταθεροποιητής εικόνας
  • Εξαιρετικά γρήγορη ασύρματη σύνδεση
  • Αρκετά ρυθμιστικά ποιότητας εικόνας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μη υποστήριξη XAVC S σε 720p/120fps
  • Πολύ σκληρά πλήκτρα/διακόπτες στη θήκη αδιαβροχοποίησης
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*