Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony MDR-AS600BT Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Κανείς δεν θα κοιτάξει τον γράφοντα και θα μείνει με την εντύπωση ότι είναι αθλητικός τύπος. Η κοντινότερη επαφή του με στιλ αθλητικό προκύπτει από την υπερβολική έκθεση στο σχετικό slogan γνωστού ραδιοφωνικού σταθμού. Ίδρωσε πάντως για χάρη του MDR-AS600BT, ενός bluetooth stereo headset της Sony που έρχεται με αθλητική στάμπα και αντοχή σε ιδρώτα, μπουγέλο, βροχή και γενικά ό,τι μπορεί να τύχει σε κάποιον όσο χτυπιέται εδώ κι εκεί. Λογικά λοιπόν το AS600BT είναι σχεδιασμένο ώστε να εφαρμόζει με ασφάλεια στα αυτιά του χρήστη αλλά και να στέκεται εκεί όπως πρέπει κατά τη διάρκεια της επόμενης εξόδου για jogging. Για να το πετύχει αυτό, τα δύο βασικά του τμήματα, που μοιάζουν με παράξενα USB sticks όταν τα βλέπει κανείς από την έξω πλευρά ενώνονται για αρχή με καλώδιο. Όχι μόνο για να μεταφέρεται ενέργεια και ηχητικό σήμα από το ένα στο άλλο, αλλά και για να στέκεται το καλώδιο στο πίσω μέρος του λαιμού. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν βγει τελικά κάποιο ακουστικό από αυτί, θα κρεμαστεί προς τα εμπρός, αλλά δεν θα πέσει κάτω. Επιπλέον η Sony ακολουθεί το δρόμο των in-ear ακουστικών που στέκονται πιο σωστά στο αυτί αλλά, μαζί με τις μαλακές κάψες, προσφέρουν άνεση, σιγουριά και αρκετό αποκλεισμό περιβάλλοντος ήχου. Βρίσκουμε ακόμη δύο μαλακά "άγκιστρα", φτιαγμένα από το ίδιο υλικό που βρίσκουμε και στις κάψες των ακουστικών, που είναι σχεδιασμένα ώστε να εφαρμόζουν στην εσοχή του αυτιού. Στην πράξη ο συνδυασμός όλων αυτών σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να κινείται με άνεση και, πιο σημαντικά ακόμη, χωρίς άγχος για την τύχη του νέου του headset.



Άγχος δεν υπάρχει ούτε για την εφαρμογή σε αυτιά με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος. Όπως βγαίνει από τη συσκευασία το AS600BT φέρει άγκιστρα και κάψες μετρίου μεγέθους.  Επειδή δεν είναι όλοι του medium όμως, η συσκευασία περιλαμβάνει εναλλακτικές. Εντός της θα βρείτε δύο ζευγάρια από άγκιστρα (Large και Small), όπως και τρία επιπλέον ζεύγη από κάψες (Super Small, Small και Large). Συνεπώς όλοι οι καλοί χωράνε. Ή μάλλον όλα τα αυτιά εξυπηρετούνται. Στο αριστερό ακουστικό δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα ή πλήκτρο. Η τιμή αυτή ανήκει αποκλειστικά στο δεξί ακουστικό. Εκεί βρίσκουμε άνοιγμα για θύρα micro USB, η οποία και υφίσταται αποκλειστικά και μόνο για τη φόρτιση του headset. Υπάρχει επίσης το ένα και μοναδικό πλήκτρο της συσκευής, το οποίο λειτουργεί ως Play και Stop εκτός κλήσης, Accept και Decline για εισερχόμενες κλήσεις, End για κλήση εν εξελίξει. Η ένταση λοιπόν ρυθμίζεται πάντα από τη συσκευή αναπαραγωγής. Μια μικρή μόλις οπή δείχνει ότι το μικρόφωνο βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του δεξιού ακουστικού.



Πριν περάσουμε στα του ήχου βέβαια, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στα περί αυτονομίας, η οποία κρίνεται αρκετά εντυπωσιακή στην πράξη ώστε να δικαιούται μια κάποια ανάλυση. Η Sony λοιπόν δηλώνει ότι η μπαταρία είναι αρκετή για 8 ώρες ομιλίας, 8,5 ώρες μουσικής και 250 ώρες αναμονής. Η δοκιμή μας έδειξε ότι δεν υπερβάλει. Πρώτα αφήσαμε μουσική να παίζει για να δούμε αν το ανώτατο όριο στέκει για να διαπιστώσουμε ότι η εταιρεία έχει πέσει μέσα. Ακολούθως αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το headset σε φυσιολογικές συνθήκες και περιστάσεις, με περιστασιακές κλήσεις, λίγη μουσική και κάμποση ακρόαση podcast. Το αποτέλεσμα είναι πως έχουν περάσει μέρες και η στάθμη της μπαταρίας (η οποία, σε iOS τουλάχιστον, εμφανίζεται στο τηλέφωνο, ακριβώς δίπλα από το σύμβολο του Bluetooth) έχει μειωθεί μόνο κατά το ένα τρίτο. Χωρίς καταχρήσεις η αυτονομία εβδομάδας δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός. ]Πριν βέβαια ακουστεί το οτιδήποτε από τα ακουστικά, απαιτείται η ζευγοποίηση. Η οποία γίνεται ακριβώς όπως φαντάζεστε με ένα βήμα διαφορά ανάλογα με το αν η συσκευή με την οποία συνδέονται τα ακουστικά έχει NFC chip ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν ένα άγγιγμα αρκεί μετά από παρατεταμένο πάτημα του μοναδικού πλήκτρου, ενώ στη δεύτερη θα χρειαστεί το πάτημα αλλά και η επιλογή του headset από τη λίστα των συσκευών Bluetooth που βρίσκει η συσκευή του χρήστη.



Ηχητικά το αποτέλεσμα είναι αρκετά επίπεδο με ελαφρά προτίμηση (πολύ ελαφρά όμως) προς τα μπάσα, ως είθισται άλλωστε στα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα ήχου. Ταυτόχρονα η ανώτατη ένταση δεν είναι εκπληκτική, οπότε σε θορυβώδες περιβάλλον δεν είναι εγγυημένη η ακρόαση, ακόμη και αν απενεργοποιήσει κανείς το βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας ταβάνι στο τηλέφωνό του ή στην όποια άλλη συσκευή επιλέξει να συνδυάσει με το headset. Πάντως το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό για την κατηγορία, δεδομένου δε ότι ο AS600BT λανσάρεται ως αθλητική κυρίως λύση με έμφαση στην αντοχή. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, ο ποιοτικός ήχος είναι πάντα ακριβή έως πολύ ακριβή υπόθεση. Όλες μας οι ενστάσεις ουσίας όμως επικεντρώνονται στη λειτουργία του μικροφώνου. Παρότι βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του ακουστικού δεν γλιτώνει τις μέρες που έχει αέρα. Θα αναγκαστείτε να στραφείτε προς το μικρόφωνο της συσκευής σας για να υπάρχει ελπίδα συνεννόησης. Η στροφή αυτή όμως μπορεί να απαιτείται και σε περισσότερα σενάρια. Όπως διαπιστώσαμε στην πράξη οι συνομιλητές μας δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από το πηγάδι στο οποίο θεωρούσαν σίγουρο ότι είχαμε πέσει. Παράλληλα ο περιφερειακός ήχος δείχνει να συγκινεί πολύ περισσότερο από όσο θα θέλαμε το ίδιο μικρόφωνο. Σε φυσιολογικά θορυβώδες περιβάλλον, όπως σε μια αρκετά άδεια καφετέρια η άλλη πλευρά ήταν σίγουρη πως είχαμε και παρέα στο πηγάδι, παρότι αυτή, στην πραγματικότητα, δεν ήταν δική μας αλλά απείχε μερικά μέτρα από το δικό μας τραπέζι. Με αυτό ως δεδομένο, η συνομιλία με το headset είναι ικανοποιητική υπό προϋποθέσεις και ανεκτή υπό συνθήκες που απλά δεν καθιστούν πρακτικό να βγάλουμε το τηλέφωνό μας από την τσέπη ή να θυμηθούμε πού το αφήσαμε ακριβώς στον εσωτερικό μας χώρο. H εμβέλεια είναι καθόλα πρακτική αφού όντως η επικοινωνία παραμένει αδιάκοπη μερικά μέτρα μακριά από τη συσκευή, ακόμη και με τη διαμεσολάβηση τοίχου. Πείτε μας παράξενους αλλά με αυτά τα δεδομένα, πιάσαμε εαυτόν να σκέφτεται ότι θα μπορούσε κάλλιστα να εξαφανιστεί το μικρόφωνο του headset χωρίς να νιώσουμε ότι η απώλεια είναι σημαντική σε πρακτικούς όρους. Η ποιότητά του βέβαια σημαίνει ότι ο τελικός καταναλωτής δεν θα είχε κάποιο ιδιαίτερο όφελος ως προς το κόστος αγοράς, εφόσον η Sony επέλεγε να μείνει σε στενότερα όρια, αυτά της ακρόασης και μόνο δηλαδή.



Η κατάληξη είναι η μέχρι τώρα προφανής. Η πρόταση της Sony είναι ό,τι πρέπει για το πιο δυναμικό lifestyle, κυρίως για την αυτονομία, την εργονομία και τη λιτή ηχητική απόδοση που προσφέρει. Είναι σημαντικό να μην αγχώνεται ο χρήστης για την επόμενη βροχή που θα τον βρει, για το αν θα βγάλει τη μέρα με μία φόρτιση ή το αν θα φύγει από αυτιά και λαιμό το headset κατά περιόδους έντονης δραστηριότητας. Όσοι έχουν αυτές τις προτεραιότητες, δεν θα παραπονεθούν. Όσοι είναι περισσότερο κοινωνικοί παρά δραστήριοι, έχουν λόγους να αναζητήσουν κάποια άλλη λύση για το σενάριο χρήσης που τους απασχολεί.


 

6.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μία φόρτιση, μέρες λειτουργίας
  • Ξεγνοιασιά από τις συνήθεις υγρές απειλές
  • Αναπαυτικά και σίγουρα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μικρόφωνο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Sensei
    • Επειδή έχω κι εγω παρόμοια ακουστικά, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η εμβέλεια..Τα δικά μου πάνω από 3 μέτρα αρχίζουν και τα παίζουν και μετά θέλουν επανασύζευξη.. με αποτέλεσμα να έχω πάντα δίπλα το κινητό μου στο γυμναστήριο, πράγμα καθόλου άνετο !

    • Sensei
    • Τα ξαναβλέπει αλλά η μουσική παίζει με διακοπές και δεν επανέρχεται ποτέ στα κανονικά της ! Οπότε χρειάζεται σύζευξη από την αρχή..

    • yaponvezos
    • Πολύ περίεργο μου ακούγεται αυτό. Πάντως δεν είχα τέτοιο θέμα με το συνδυασμό τηλεφώνου και headset που χρησιμοποίησα εδώ.

      Όσο για την εμβέλεια, είναι η τυπική για οτιδήποτε με Bluetooth. Δηλαδή ούτε κατά διάνοια τα 10 θεωρητικά μέτρα, αλλά μέχρι πέντε κάτι γίνεται.

    • Sensei
    • Απλά εγώ πιστεύω πως είναι βάναυσο να κουβαλάω ένα 5,5' smartphone παράλληλα μαζί μου, οπότε και γιαυτό δίνω μεγάλη σημασία στην εμβέλεια πλέον!.. Με λίγα λόγια για μένα δεν αξίζουν αυτού του είδους τα ακουστικά για το χρηματικό ποσό που ζητούν..

    • yaponvezos
    • Και μου γεννάται η απορία. Αφήνεις το τηλέφωνό σου τόσο μακριά (εκτός σπιτιού προφανώς) χωρίς να παθαίνεις εγκεφαλικό;

*