Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony Xperia M5 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony Mobile

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Sony εξακολουθεί να ακολουθεί μια σταθερή φιλοσοφία όσον αφορά στις συσκευές που παρουσιάζει ανά κατηγορία. Η σειρά Z είναι η κορυφαία, ενώ η σειρά M είναι η μέσου κόστους. Το M5 είναι το νεότερο smartphone σε αυτή, αντικαθιστώντας το Aqua M4. Παρόλο που δε χαρακτηρίζεται σαν Aqua, εντούτοις διατηρεί την πλήρη αδιαβροχοποίηση, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα. Η συσκευασία περιέχει όλα τα απαραίτητα όπως ακουστικά και φορτιστή καθώς βέβαια και την ίδια τη συσκευή. Στα χέρια μας είχαμε το χρυσό M5, διατίθεται όμως και σε άλλα χρώματα. Σχεδιαστικά, δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα μοντέλα της Sony, ακολουθώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της εταιρείας με στρογγυλεμένες γωνίες, σχετικά μεγάλο πάχος και όχι το μικρότερο bezel της αγοράς. Με οθόνη διαγωνίου 5’’, το μέγεθός του είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό και μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιεί με το ένα χέρι, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι ελαφρώς καμπύλες πλευρές. Στα δεξιά βρίσκουμε το στρογγυλό power button, κάτω από το οποίο είναι το ζεύγος πλήκτρων αυξομείωσης της έντασης του ήχου. Στην ίδια πλευρά και αρκετά χαμηλά βρίσκεται και το αυτόνομο πλήκτρο ενεργοποίησης της κάμερας, ακόμα με τη συσκευή σε stand by mode. Στη δεξιά πλευρά ένα μεγάλο καπάκι καλύπτει τις θέσεις για κάρτες nano SIM και micro SD, με την αφαίρεσή του να μην είναι ιδιαίτερα εύκολη με το δάχτυλο. Στο κάτω μέρος έχουμε τη micro USB και το μονοφωνικό ηχείο, ενώ στο πάνω μέρος την έξοδο ακουστικών. Το τηλέφωνο, όπως άλλωστε σχεδόν όλα τα σύγχρονα smartphones, διαθέτει δυο μικρόφωνα για noise cancelling.



Η πρόσοψη καλύπτεται από την οθόνη ανάλυσης Full HD, ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά που έχουν αναβαθμιστεί σε σχέση με το M4. Με τέτοια ανάλυση σε αυτές τις διαστάσεις, έχουν μεγάλη πυκνότητα τα pixels, κάτι που γίνεται άμεσαν αντιληπτό στα fonts που εμφανίζονται, τα οποία δείχνουν πεντακάθαρα. Πρέπει να σημειώσουμε πως τα πλήκτρα ελέγχου του λειτουργικού είναι on-screen, καταλαμβάνοντας ένα ποσοστό της οθόνης. Η μέγιστη φωτεινότητα δεν μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, ειδικά όταν έχουμε ενεργοποιημένη την αυτόματη ρύθμισή της, καθώς στη χειροκίνητη φαίνεται να δίνει ακόμα περισσότερο brightness. Κάτω από το φως του ελληνικού καλοκαιρινού ήλιου, πάντως, δυσκολευόμαστε να δούμε τι δείχνει. Καθώς μιλάμε για IPS panel, το μαύρο προφανώς και δεν είναι απόλυτο, με την αντίθεση που επιτυγχάνεται να είναι απλά καλή. Χρωματικά, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, με τα διάφορα χρώματα να είναι σωστά και όχι υπερκορεσμένα. Υποστηρίζεται η λειτουργία Bravia Engine 2 που βελτιώνει τα χρώματα σε φωτογραφίες και βίντεο, ενώ μπορούμε να ρυθμίσουμε και την ισορροπία λευκού. Πρέπει να αναφέρουμε ότι το γυαλί που καλύπτει την οθόνη είναι τύπου Gorilla, όπως επίσης και αυτό που καλύπτει το πλαστικό της πλάτης.



Πάνω από την οθόνη βρίσκεται η selfie cam, η οποία έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το M4 καθώς μιλάμε για αισθητήρα στα 13Mpixel και δυνατότητα βίντεο σε 1080p/30fps. Η συγκεκριμένη κάμερα τα καταφέρνει αρκετά καλά ακόμα και σε όχι πολύ καλά φωτισμένες συνθήκες, αν και δεν πετυχαίνει -σε τέτοιες καταστάσεις- πάντα την απόλυτη εστίαση. Επιπλέον, υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση από τη στιγμή που πατάμε το πλήκτρο λήψης φωτογραφίας μέχρι αυτή να τραβηχτεί. Προφανώς και υπάρχουν διάφορα εφέ που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με αυτά που έχουμε δει στο παρελθόν και σε άλλα smartphones της Sony. Άλλωστε, από πλευράς software κάμερας, η εταιρεία χρησιμοποιεί χρόνια τώρα το ίδιο interface, το οποίο εμπλουτίζεται με περισσότερες επιλογές. Όπως και να έχει, οι λάτρεις των selfies σίγουρα δε θα μείνουν απογοητευμένοι από αυτά που προσφέρει η μπροστινή κάμερα της συσκευής. Αντίστοιχα καλά είναι τα αποτελέσματα της κεντρικής κάμερας στο πίσω μέρος, που συνοδεύεται από ένα LED flash. Με αισθητήρα στα 21Mpixel και δυνατότητα για phase detect auto focus, η κάμερα καταφέρνει να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Από πλευράς αναλυτικότητας προφανώς και δεν έχουμε πρόβλημα, με τα πολλά Mpixel να προσφέρουν μπόλικη λεπτομέρεια. Το σύστημα αυτόματης εστίασης είναι εντυπωσιακά καλό τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο, με το τελευταίο να μπορεί να φτάσει σε 4K αναλύσεις στα 30fps. Όταν το φως μειώνεται βέβαια, ο ψηφιακός θόρυβος αυξάνεται και το σύστημα εξάλειψής του προσπαθεί παραπάνω από το κανονικό. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει πως για ακόμα μια φορά, οι φωτογραφίες δεν έχουν σε όλο τους το εύρος την ίδια ευκρίνεια, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες συσκευές της εταιρείας. Το βίντεο πάλι, είναι εντυπωσιακό, ειδικά σε ανάλυση 4K, ενώ κάποιος μπορεί να τραβήξει και σε 1080p στα 60fps. Αν μη τι άλλο, οι συγκεκριμένες δυνατότητες είναι άκρως εντυπωσιακές για smartphone της συγκεκριμένης κατηγορίας, αφού συνήθως αυτές συναντώνται σε flagship.



Κύριος υπεύθυνος για τις δυνατότητες βίντεο της κάμερας, είναι ο επεξεργαστής. Η Sony έχει επιλέξει ένα MediaTek SoC, το Helios X10. Πρόκειται για ένα οκταπύρηνο επεξεργαστή στα 2Ghz, με την εταιρεία για πρώτη φορά να χρησιμοποιεί ολοκληρωμένη της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία μέχρι τώρα επέλεγε λύσεις της Qualcomm. Το SoC το έχουμε συναντήσει και σε άλλα smartphones Κινέζων κατασκευαστών, με τη Sony να το έχει πλαισιώσει με 3GB μνήμης, κάτι που δίνει στο smartphone μια εξαιρετική αίσθηση κατά τη χρήση. Μπορεί στα benchmarks τα αποτελέσματα να βρίσκονται κάτω τα αντίστοιχα συσκευών όπως το Redmi Note 2, ωστόσο η πλοήγηση στα μενού γίνεται άνετα, με τις όποιες καθυστερήσεις που εμφανίζονται να είναι σπάνιες. Το υποσύστημα γραφικών πάντως δεν είναι τόσο ισχυρό για να τρέχει με υψηλά fps απαιτητικά παιχνίδια στη native ανάλυση της οθόνης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως κάποιος δεν μπορεί να παίξει άνετα games. Όσον αφορά στο λειτουργικό, το Xperia M5 τρέχει Android 5.1 με το “skin” της Sony, το οποίο πλέον έχει ελαφρύνει ιδιαίτερα σε σχέση με τις αρχικές προσπάθειες της εταιρείας. Υπάρχει πάντως αρκετό bloatware και διάφορες εφαρμογές της ίδιας της Sony, με αποτέλεσμα από τα 16GB μνήμης flash, να υπάρχουν διαθέσιμα μόλις 7GB.


Συνολικά, το Xperia M5 είναι μια πολύ καλή και ισορροπημένη προσπάθεια από πλευράς Sony και σίγουρα μια εξαιρετική αναβάθμιση του Aqua M4. Διατηρώντας τις διαστάσεις και την αδιαβροχοποίηση του προκατόχου του, έχει καλύτερες κάμερες, ανώτερη οθόνη και σαφώς ισχυρότερο hardware. Με τιμή που βρίσκεται σε λογικά πλαίσια, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους θέλουν μια καλή σε κάθε επίπεδο συσκευή, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν τα χρήματα για ένα flagship.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Αδιαβροχοποίηση
  • Κάμερες και σύστημα αυτόματης εστίασης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λίγος αποθηκευτικός χώρος
  • Αρκετές άχρηστες προεγκατεστημένες εφαρμογές
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Koel700
    • το αρνητικο πολλες αχρηστες προεγγατεστημενες συσκευες μου αρεσε παρα πολυ...κριμα που δεν υπαρχει σε καθε review καθε συσκευης tablet και κινιτου

    • jack124
    • Μου αρέσει πολύ το χρυσό (το ερωτεύτηκα σχεδόν) γενικά πολλά κινητά έχουν θέμα με τον χώρο όχι μόνο τα Sony, τουλάχιστον παίρνει SD card οπότε θεωρώ το μέσο όρο των χρηστών θα είναι ικανοποιημένοι
      Με το Marshmallow θα είναι καλύτερα τα πράγματα λογικά που έχει καλύτερη διαχείριση ...

    • Georgebor
    • Τη σειρά Ζ νομίζω ότι την σταμάτησαν γενικώς και περίμενα να κάνανε μια αναβάθμιση στη σειρά Μ..Εγώ πάντως που έχω το Z1 compact δεν έχω κανένα πρόβλημα με βάση τη χωρητικότητα και γενικότερα είμαι πολύ ικανοποιημένος..Γνωστός μου πάντως που έχει το Μ4 έχει πρόβλημα με την χωρητικότητα.

*