Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony Xperia Z3

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony Mobile

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Sony έχει αποφασίσει να είναι εξαιρετικά επιθετική στο χώρο των smartphones με αποτέλεσμα η εταιρεία να είναι η μοναδική με refresh κύκλο της flagship συσκευής της που περιλαμβάνει 2 συσκευές το χρόνο. Το Xperia Z2 ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο και το παρουσιάσαμε τον Απρίλιο, με το Xperia Z3 να ανακοινώνεται στην IFA τον Σεπτέμβριο και να έρχεται στα χέρια μας τις τελευταίες μέρες. Πρακτικά, είναι η τρίτη high end συσκευή μέσα σε ένα χρόνο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκε το Z1. Όπως είναι λογικό, ένας τέτοιος κύκλος δεν μπορεί να επιτρέψει στην εταιρεία για σημαντικά βήματα προόδου μέσα σε ένα εξάμηνο και όπως είναι λογικό, το Xperia Z3 προχωράει τη σειρά λίγο ακόμα.

Sony Xperia Z3 Image 6

Για πρώτη φορά η Sony διαφοροποιεί τη σχεδίαση σε μοντέλο της σειράς Z, με το Z3 να είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το προκάτοχό του. Η συσκευή είναι παραλληλόγραμμη αλλά πλέον οι γωνίες του είναι στρογγυλεμένες, με τις διαστάσεις της συσκευής να είναι μειωμένες και στους τρεις άξονες ενώ και το βάρος είναι μικρότερο, χωρίς όμως να έχει αλλάξει το μέγεθος της οθόνης. Για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε πως οι διαστάσεις ενός flagship Z είναι φυσιολογικές, κάτι που φαίνεται άλλωστε από τα μικρά bezel κυρίως δεξιά και αριστερά από την οθόνη. Πάντως, το LG G2 εξακολουθεί να είναι κοντύτερο αν και το πάχος του είναι μεγαλύτερο.
Το Z3 αποτελεί μια από τις λίγες συσκευές που υποστηρίζουν Remote Play με το PS4, με τη λειτουργία να ενεργοποιείται πανεύκολα και να μπορούμε να παίξουμε PS4 games είτε με on-screen buttons είτε συνδέοντας ένα DualShock 4 μέσω Bluetooth.
Η Sony συνεχίζει να χρησιμοποιεί μεταλλικό σκελετό (όλο το περίγραμμα της συσκευής είναι αλουμινένιο), ενώ το μπροστινό και πίσω μέρος καλύπτονται από ανθεκτικό γυαλί τύπου Gorilla Glass. Τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά συναντάμε δυο καπάκια πίσω από τα οποία βρίσκουμε τη θύρα micro USB με τη micro SIM (στα δεξιά) και microSD στα αριστερά. Τα καπάκια πρέπει να παραμένουν κλειστά ώστε το Xperia Z3 να μπορεί να παραμένει αδιάβροχο, υποστήριξη που η Sony έχει ξεκινήσει από το πρώτο Z και πλέον την ακολουθούν και άλλοι κατασκευαστές. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Z3 έχει λάβει καλύτερη πιστοποίηση στεγανοποίησης σε σχέση με το προκάτοχό του και συγκεκριμένα καλύπτεται από το πρότυπο IP68 έναντι του IP58. Αυτό σημαίνει πως το τηλέφωνο είναι ακόμα καλύτερα προστατευμένο από τη σκόνη, προσφέροντας την ίδια συμπεριφορά κατά τη βύθιση στο νερό. Στο πάνω μέρος πάντως βρίσκουμε την έξοδο ακουστικών με τη Sony να έχει διαφοροποιήσει τη σχεδιαστική της προσέγγιση όσον αφορά στα ηχεία, με το Z3 να διαθέτει στερεοφωνικό ήχο, καθώς συναντάμε από ένα ηχείο στα πάνω και κάτω άκρα της μπροστινής πλευράς, τα οποία και ακούγονται ικανοποιητικά. Με αυτό τον τρόπο όποιος κρατάει το Ζ3 σε landscape θέση, έχει τη δυνατότητα να ακούει καλό στερεοφωνικό ήχο.

Sony Xperia Z3 Image 3

Πηγαίνοντας στην ίδια την οθόνη τώρα, κάποιος θα περίμενε πως η Sony έχει χρησιμοποιήσει την ίδια με το Z2. Αν και από πλευράς ανάλυσης και διαστάσεων έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά (5,2’’/1080p) εντούτοις το panel είναι διαφορετικό. Η εταιρεία χρησιμοποιεί IPS panel, πάνω στο οποίο έχουν εφαρμοστεί και τεχνολογίες της Sony, όπως η Triluminos και η X-Reality for Mobile. Επιπλέον όλων όμως, η Sony έχει ενσωματώσει τα λεγόμενα Live Color LED, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα η φωτεινότητα να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μετρήσαμε πάνω από 800 καντέλες, τιμή που ξεπερνάει κάθε άλλη φορητή συσκευή που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Και χωρίς εξοπλισμό φαίνεται η αυξημένη φωτεινότητα της οθόνης, ειδικά κάτω από το δυνατό φως του ήλιου, αφού τα πάντα φαίνονται χωρίς πρόβλημα. Κάποιος θα περίμενε πως η μεγάλη φωτεινότητα θα είχε αντίκτυπο στα άλλα χρώματα και ιδιαίτερα στο μαύρο, αλλά στην πράξη δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα χρώματα είναι ζωντανά, το μαύρο είναι καλό χωρίς να γκριζάρει ιδιαίτερα και εν τέλει μπορούμε να πούμε πως η Sony αφήνει στο παρελθόν τις προβληματικές οθόνες των Z/Z1. Πρέπει να σημειώσουμε πως μέσω software προσφέρεται δυνατότητα αλλαγής της θερμοκρασίας μέσω RGΒ ρυθμίσεων για ακόμα καλύτερη προσαρμογή στις ανάγκες του χρήστη.
Η Sony έχει ενσωματώσει τα λεγόμενα Live Color LED, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα η φωτεινότητα να είναι κορυφαία, αφού μετρήσαμε πάνω από 800 καντέλες.
Μπορεί η οθόνη να βελτιώθηκε σημαντικά, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με την κάμερα η οποία είναι πρακτικά ίδια από την εποχή του Z1, με αισθητήρα των 20Mpixel μεγέθους 1/2,3’’ και φακό G. Ούτε στο software έχουμε σημαντικές αλλαγές με τη βασική επιλογή φωτογράφισης να είναι η Superior Auto, στην οποία όλες οι επιλογές γίνονται εντελώς αυτόματα με τη μέγιστη ανάλυση λήψεων να είναι τα 8MPixel. Μόνο όταν χρησιμοποιούμε τη χειροκίνητη ρύθμιση στα 8Mpixel μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και τις άλλες λειτουργίες όπως πχ. τα φίλτρα, την αλλαγή ISO, το HDR, το burst mode. Στα 20Mpixel μόνο να βγάλουμε μια απλή φωτογραφία μπορούμε, με τη Sony πάντως να προτείνει γενικότερα τα 8Mpixel, αφού οι φωτογραφίες γίνονται downsampled από τα 20Mpixel. Στα του βίντεο τώρα, η μέγιστη ανάλυση είναι τα 1920x1080 pixel στα 60fps ή 720p στα 120fps, με τις επιλογές αυτές να είναι διαθέσιμες μέσα από τη ρύθμιση Superior Autο ή ακόμα και τη manual. Για να τραβήξουμε video 4K, πρέπει να επιλέξουμε την αντίστοιχη επιλογή, οπότε και το Z3 τραβάει βίντεο ανάλυσης 3840x2160 στα 30fps, το οποίο είναι πραγματικά πανέμορφο, ειδικά σε συνθήκες καλού φωτισμού. Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη βιντεοσκόπηση σε 4K υπάρχει πιθανότητα υπερθέρμανσης οπότε και η λειτουργία θα σταματήσει, χωρίς όμως να χαθεί το βίντεο. Η Sony χρησιμοποιεί και έναν ψηφιακό σταθεροποιητή εικόνας, η ενεργοποίηση του οποίου μειώνει το οπτικό πεδίο, όμως κάνει συμπαθητική δουλειά στο να μειώνει τους κραδασμούς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες επιλογές ρυθμίσεων όπως οι timeshift burst, AR effect, Info-Eye και άλλες, ενώ είναι δυνατό ο χρήστης να κατεβάσει, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή, και νέες εφαρμογές που ενσωματώνονται στο software φωτογράφισης. Όσον αφορά τώρα στο αποτέλεσμα των λήψεων, τα πράγματα δεν έχουν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με τα Z1/Z2, με τη Sony να δείχνει ότι δε μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως το hardware της. Οι φωτογραφίες είναι απλά καλές και όχι αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα τόσο μεγάλο αισθητήρα που προέρχεται από compact κάμερες.

Sony Xperia Z3 Image 2

Στα του hardware πάλι, εδώ η Sony έχει επιλέξει τoν safe δρόμο του Snapdragon 801 επεξεργαστή ο οποίος συνοδεύεται από 3GB μνήμης. Το ζευγάρι κάνει πολύ καλή δουλειά,  από πλευράς ταχύτητας με το interface να τρέχει απροβλημάτιστα και πολύ γρήγορα. Οι μετρήσεις μας κατατάσσουν το Z3 στα ίδια επίπεδα με το Z2 και άλλα smartphones που χρησιμοποιούν τον ίδιο επεξεργαστή όπως το LG G3 και το Galaxy S5 (με το τελευταίο να έχει ελαφρώς υψηλότερα νούμερα). Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να έχει τον 805 που συναντάμε στο Note 4, αλλά προφανώς αυτός θα αξιοποιηθεί στο φημολογούμενο για ανακοίνωση τον ερχόμενο Ιανουάριο Z4.  Όσον αφορά στην αυτονομία του, αυτή είναι πραγματικά πολύ καλή και να μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 2 μέρες φυσιολογικής χρήσης, χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενέργειας. Κάτι άλλο που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως το Z3 αποτελεί μια από τις λίγες συσκευές που υποστηρίζουν Remote Play με το PS4, με τη λειτουργία να ενεργοποιείται πανεύκολα και να μπορούμε να παίξουμε PS4 games είτε με on-screen buttons είτε συνδέοντας ένα DualShock 4 μέσω Bluetooth.

Sony Xperia Z3 Image 4

Το Xperia Z3 αποτελεί ένα ακόμα βήμα εξέλιξης της σειράς Z και είναι το πρώτο τηλέφωνο που δείχνει να έχει όλο το πακέτο. Φυσιολογικές διαστάσεις, πολύ καλή οθόνη, γρήγορο interface, καλή αυτονομία, ικανοποιητική κάμερα, ανθεκτικό σώμα. Είναι μια συσκευή που αξίζει να έχει κάποιος και θα την ευχαριστηθεί. Το πρόβλημα όμως είναι η ίδια η Sony, η οποία με τον εξαμηνιαίο κύκλο κυκλοφορίας νέου flagship, δυσκολεύει κάποιον να επιλέξει δική της συσκευή. Γιατί αν η αγορά δε γίνει την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του αλλά κάποιος σκοπεύει να κάνει την αγορά κάπου στο μέσο του εξαμήνου, γιατί να μην επιλέξει να περιμένει λίγο; Από την άλλη βέβαια από τη στιγμή που οι διαφορές είναι μικρές από γενιά σε γενιά, μπορεί κάποιος να πει ότι δεν έχει τόση σημασία. Ο υπογράφων πάντως πιστεύει ότι ο εξαμηνιαίος κύκλος μόνο κακό κάνει στο mobile τμήμα της Sony και περισσότερο μπερδεύει παρά βοηθά, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στο software τμήμα της εταιρείας όσον αφορά στη μελλοντική υποστήριξη με OS upgrades. Επιστρέφοντας πάλι στο Z3, η συσκευή είναι ένα καλό high end τηλέφωνο, το οποίο επίσημα κοστολείται στα €699, αλλά κανείς μπορεί να το αποκτήσει με λιγότερα από €500. Για όσους έχουν ξεμείνει με το πρώτο Ζ ή έχουν το Z1, αποτελεί μια καλή αναβάθμιση με τους κατόχους του Z2 δύσκολα πάντως να κάνουν το βήμα. Για τους υπόλοιπους χρήστες που ψάχνουν ένα high end smartphone, η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε πολλά μοντέλα με τον ανταγωνισμό να είναι έντονο από τα LG G3, HTC One m8, Samsung Galaxy S5, το νέο iPhone 6 και τα εκ Κίνας μοντέλα εταιρειών όπως η Xiaomi, η OnePlus και η Oppo. Το καθένα έχει τα δικά του προτερήματα και μειονεκτήματα και το τι επιλέγει κανείς εξαρτάται από τα "θέλω" του.


 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις
    • 146 x 72 x 7,3 mm
    • Βάρος
    • 152 γραμμάρια
    • Οθόνη
    • 5,2'' 1080p, IPS, Triluminos display, X-Reality Engine
    • Κάμερα
    • 20,7Mpixel με LED Flash, βίντεο 1080p στα 60fps και 4K στα 30fps / 2,2Mpixel
    • Αποθηκευτικός χώρος
    • 16GB με δυνατότητα επέκτασης με κάρτες microSD
    • Δικτύωση
    • LTE Cat4 150/50 Mbps, Wi-Fi 802.11 ac (dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot), Bluetooth 4.0 (A2DP, apt-X)
    • Λειτουργικό σύστημα
    • Android 4.4.4 (KitKat)
    • Επεξεργαστής
    • Qualcomm SnapDragon 801 στα 2.5GHz (τετραπύρηνος) / 3GB μνήμη
    • Γραφικά
    • Adreno 330
    • Μπαταρία
    • 3100mAh

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Υψηλή φωτεινότητα
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Στεγανοποίηση IP68
  • PS4 remote Play
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μικρή εξέλιξη έναντι του Z2
  • Ποιότητα κάμερας με χαμηλότερη απόδοση από την αναμενόμενη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • mysterious
    • Ενταξει απλα κτηνος.Για high end κινητο ειναι αρκετα καλη η τιμη του στα σκρουτζομαγαζα.Μεγαλα ατου περα απο την αναμενομενη τεχνολογια η στεγανοποιηση και φυσικα τα υπερπολυτιμα 3 GB RAM για την απροσκοπτη λειτουργια του.Αυτο παντως με τα 2 κορυφαια μοντελα μεσα σε μια χρονια μου φαινεται κι εμενα ακατανοητο.Εδω δεν μας αρεσουν οι ετησιες κυκλοφοριες κι αυτοι το τερματισαν!

*