Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

TP-Link Archer C9 AC1900 Review

*
Το τελευταίο καιρό έχουμε δει αρκετά προϊόντα της TP-Link, αλλά όχι κάποια από αυτά για τα οποία έγινε γνωστή, τα router της. Η εταιρεία έχει κάνει πολλά βήματα προόδου και σε αυτό το χώρο, προσφέροντας υψηλής απόδοσης router με όχι τόσο υψηλό κόστος. Το κορυφαίο μοντέλο που προσφέρει αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι το Archer C9, ένα AC1900 WiFi router με υποστήριξη dual band, συμβατότητα 802.11ac και ταχύτητες που αγγίζουν τα 1300Mbps στα 5Ghz και 600Mbps στα 2.4Ghz. Έρχεται σε μια  μεγάλη συσκευασία που περιλαμβάνει το ίδιο το router, κάποια εγχειρίδια χρήσης, το τροφοδοτικό και τρεις βιδωτές κεραίες που τοποθετούνται στις αντίστοιχες θέσεις του router.



Η συσκευή είναι ολόλευκη και στηρίζεται σε μια μεταλλική βάση που της επιτρέπει να στέκεται “όρθια”. Έτσι, καταλαμβάνει λίγη επιφάνεια πάνω στο ράφι που θα τοποθετηθεί. Οι τρεις κεραίες βιδώνονται στο πάνω μέρος και επιτρέπουν στο χρήστη να τις περιστρέψει. Στο πάνω μέρος της κεντρικής επιφάνειας έχουμε ενημερωτικά LED με τα αντίστοιχα εικονίδα για το τι λειτουργεί ανά πάσα στιγμή. Στο πίσω μέρος, το οποίο είναι διάτρητο για να απομακρύνεται ευκολότερα η θερμότητα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό, βρίσκουμε και τις βασικές θύρες σύνδεσης. Συγκεκριμένα, έχουμε τη θύρα LAN για σύνδεση με το modem, τέσσερις ακόμα Gigabit Lan θύρες καθώς και μια USB 2.0. Επίσης συναντάμε το διακόπτη power, την είσοδο τροφοδοσίας και ένα πλήκτρο που ενεργοποιεί το WPS ενώ με παρατεταμένο πάτημα λειτουργεί και σαν reset πλήκτρο. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει μια USB 3.0 θύρα καθώς και ένα πλήκτρο για την απενεργοποιήση/ενεργοποίηση του WiFi. Οι δυο θύρες USB δέχονται εξωτερικά μέσα αποθήκευσης για διαμοιρασμό των δεδομένων τους στο δίκτυο, ενώ μπορεί να συνδεθεί και κάποιος εκτυπωτής, ο οποίος επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους υπολογιστές του δικτύου.



Η διαχείριση των λειτουργιών του router γίνονται μέσω ενός όμορφου και λειτουργικού web interface το οποίο χωρίζεται σε τρια βασικά μενού. Αναλυτικό demo του μπορείτε να δοκιμάσετε πατώντας εδώ. Το Quick Setup είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιήσουμε για να βάλουμε άμεσα το router σε λειτουργία, ενώ το Basic μας δίνει μερικές βασικές επιλογές για το τι μπορούμε να κανουμε, προσφέροντας ταυτόχρονα και ένα Network Map με εικονίδια που μας ενημερώνει για τη κατάσταση του router, όπως ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες ασύρματα, ενσύρματα και στις θύρες USB. Στην περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε δικτυακά έναν εκτυπωτή, πέρα από την εγκατάσταση των driver του πρέπει να κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε το TP-Link USB Printer Controller σε κάθε υπολογιστή. Από αυτό το μενού μπορούμε επίσης να αλλάξουμε τα στοιχεία των δυο ασυρμάτων δικτύων (2,4Ghz και 5Ghz), αλλά και να δημιουργήσουμε για καθένα από αυτά guest networks που θα αξιοποιούνται από επισκέπτες στο χώρο μας, απαγορεύοντας ή επιτρέποντας τη μεταξύ τους επικοινωνία ή τη πρόσβαση στο υπόλοιπο δίκτυο.



Ακόμα περισσότερες επιλογές υπάρχουν στο Advanced μενού του web interface. Επιτρέπεται η απενεργοποίηση ενός ή και των δυο ασυρμάτων δικτύων καθώς και η ακόμα βαθύτερη διαχείρισή τους με επιλογές όπως η αλλαγή της ασφάλειας μεταξύ WPA/WPA2 Personal, WPA/WPA2 Enterprise ή WEP. Μπορούμε ακόμα να προσφέρουμε πρόσβαση με βάση τη MAC Address ενός συστήματος για τη μέγιστη ασφάλεια, ενώ για τα Guest δίκτυα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε συγκεκριμένο bandwidth, να ορίσουμε συγκεκριμένες μέρες και ώρες που αυτά είναι διαθέσιμα αλλά και να προσφέρουμε συγκεκριμένο bandwidth. Προφανώς και υφίσταται η δυνατότητα για port forwarding με επιλογές όπως δημιουργία Virtual Server, χρήση των λειτουργιών port triggering και DMZ καθώς και δυνατότητα ενεργοποίησης ή όχι του uPNP. Για όσους “σηκώνουν” τους δικούς τους home server, το router επιτρέπει τη χρήση DynDNS από τις υπηρεσίες no-ip.com, dyn.com και comexe.cn. Σε επίπεδο ασφαλούς χρήσης του internet, το router ενσωματώνει firewall, VPN και ALG ενώ προσφέρει προστασία από DoS attacks με αρκετές επιλογές παραμετροποίησης. Το μενού διαθέτει και μια επιλογή Parental Control, μέσω της οποίας μπορούμε να ρυθμίσουμε ποιος είναι ο κεντρικός υπολογιστής της οικογένειας μέσω Mac Address, ο οποίος θα είναι και αυτός που θα έχει πρόσβαση στο Internet και στη συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε πρόσβαση σε συγκεκριμένα site από τον υπολογιστή του παιδιού, γράφοντας τις διευθύνσεις τους. Υπάρχουν και άλλες επιλογές για αρκετά ακόμα πράγματα, όμως λείπει η δυνατότητα για αυτόματη αναβάθμιση του firmware (απαιτείται download από το site της εταιρείας), ενώ δεν είναι δυνατό να στήσουμε δικό μας VPN server.



Σε επίπεδο επιδόσεων, το router δεν μας απογοήτευσε, προσφέροντας καλές ταχύτητες (κυρίως στα 5Ghz) και επαρκή κάλυψη του χώρου μας. Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από τις θύρες USB (ειδικά της USB 3.0) θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες, αλλά και πάλι, θα ικανοποιήσουν το μέσο χρήστη. Σε σχέση με το Netgear R7000 που είναι το βασικό μας router, τα καταφέρνει αρκετά καλά. Είναι μικρότερο σε μέγεθος και βολικότερο στη χρήση επειδή μπορεί να σταθεί όρθιο. Όμως δεν έχει το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους, αφού μπορεί κανείς να βρει τα δυο router σε παραπλήσιες τιμές (γύρω στα €160), αν και  κάποια καταστήματα πουλάνε το Netgear στα...€350. Αν ψάχνετε ένα γρήγορο, όμορφο και λειτουργικό router για να στήσετε το οικιακό σας δίκτυο, το TP-Link δεν θα σας απογοητεύσει. Αρκεί φυσικά να μπορείτε να αξιοποιήσετε από τον υπολογιστή σας το AC πρότυπο, για να πετύχετε ασύρματη επικοινωνία σε ταχύτητες επιπέδου 800-1000Mbps.


 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Όμορφη σχεδίαση
  • Αφαιρούμενες, περιστρεφόμενες κεραίες
  • Print και FTP server
  • Συμβατό με DD-WRT firmware
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτριες επιδόσεις μεταφοράς δεδομένων από USB
  • Έλλειψη VPN server
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*