Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

TP Link TL-WA860RE 300M Wireless Extender Review

*
Πόσες φορές δεν έχει βρεθεί ο καθένας μας στη δυσάρεστη θέση να έχει ένα ασύρματο δίκτυο το οποίο δε προσφέρει την απαραίτητη κάλυψη στο χώρο μας. Τα Range Extenders έρχονται να σώσουν τη παρτίδα, αφού αναλαμβάνουν να επεκτείνουν τη κάλυψη του δικτύου, εφόσον τοποθετηθούν στα σωστά σημεία. Το παρόν extender έρχεται από την TP-Link, η οποία ειδικεύεται στα δικτυακά προϊόντα χαμηλού κόστους, κάτι που ισχύει και για το μοντέλο δοκιμής μας.



Τον WA860RE έρχεται σε μια λιτή συσκευασία που περιλαμβάνει την ίδια -σχετικά μεγάλη- συσκευή και κάποια εγχειρίδια χρήσης. Εκ πρώτης όψεως το extender διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό σε πολλά σημεία. Κατ’ αρχάς διαθέτει πρίζα σούκο, ούτως ώστε να μπορεί κανείς να συνεχίσει να αξιοποιεί την πρίζα στην οποία θα τοποθετηθεί το extender και να μην αχρηστευτεί. Επιπλέον, διαθέτει δυο κεραίες οι οποίες περιστρέφονται κατά 180 μοίρες στο κατακόρυφο άξονα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τις καλύτερες συχνότητες. Ακόμα, στο πλάι διαθέτει και ένα πλήκτρο on/off, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να κλείσει τη λειτουργία extend, χωρίς όμως να κλείσει το ρεύμα. Δίπλα του υπάρχουν ακόμα τo πλήκτρο για hardware reset και το ειδικό πλήκτρο Range Extender μέσω του οποίου κανείς μπορεί να συνδέσει τη συσκευή με το router (εφόσον και αυτό έχει πλήκτρο WDS) χωρίς να χρειάζεται να μπεί στο διαχειριστικό. Κάτι τελευταίο που συναντάμε και έχει επίσης ενδιαφέρον, είναι η θύρα LAN 10/100 στο κάτω μέρος, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ενσύρματη δικτύωση συσκευής, εφόσον το extender έχει συνδεθεί ασύρματα. Στην πρόσοψη συναντάμε και τρία ενημερωτικά LED, με το πρώτο να μας ενημερώνει για τη ποιότητα ασύρματης σύνδεσης.



Η διαδικασία σύνδεσης είναι πανεύκολη, ακόμα και στην περίπτωση που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό πλήκτρο Range Extender. Βάζοντάς το στην πρίζα, δημιουργείται ένα ασύρματο δίκτυο στο οποίο πρέπει αρχικά να συνδεθούμε με κάποια συσκευή (υπολογιστής, tablet, smartphone). Στη συνέχεια πληκτρολογούμε την ειδική διεύθυνση του web based διαχειριστικού (http://tplinkextender.net/) και από εκεί βρίσκουμε το αρχικό δίκτυο που θέλουμε να επεκτείνουμε. Αφού βάλουμε τον κωδικό ασφαλείας του αρχικού δικτύου (υποστηρίζονται WEP/WPA/WPA2) και επιλέξουμε ποιο θα είναι το όνομα του ασύρματου δικτύου που θα δημιουργήσει η συσκευή (είτε ίδιο με το πρωτεύον που είναι και η κύρια επιλογή, είτε κάποιο άλλο), πρέπει να περιμένουμε 1-2 λεπτά για να γίνει η επανεκκίνηση. Πλέον, το νέο ασύρματο δίκτυο είναι έτοιμο και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Η συσκευή της TP-Link υποστηρίζει δίκτυα μέχρι 802.11n, είναι single band και λειτουργεί στα 2,4Ghz. Δε μπορείτε να επεκτείνετε WiFi δίκτυα των 5Ghz, αφού δε τα «βλέπει». Μέσα από το διαχειριστικό υπάρχουν και κάποιες επιπλέον δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα εισαγωγής φίλτρων με βάση τη MAC Address συσκευών αλλά και η πιστοποίηση του WMM (Wi-Fi Multimedia) για καλύτερο streaming multimedia περιεχομένου, ενώ προσφέρεται και δυνατότητα για καταγραφή της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων.



Οι δοκιμές μας έδειξαν πως η συσκευή τα καταφέρνει εξαιρετικά, επιτυγχάνοντας άριστα το σκοπό της. Το extender τοποθετήθηκε σε χώρο στο ισόγειο πολυκατοικίας με σκοπό να συνδεθεί σε δυο διαφορετικά router, σε διαφορετικά διαμερίσματα, στο δεύτερο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας  και στις δυο περιπτώσεις, η συσκευή της TP-Link κατάφερε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα να συνδεθεί και στα δυο router, επεκτείνοντας τα αρχικά δίκτυα, με το ένα λειτουργεί εξαιρετικά (σύνδεση μεταξύ router και extender στα 72Mbps) αλλά το άλλο όχι τόσο καλά (σύνδεση στα 11Mbps). Η διαφορά στην ποιότητα σύνδεσης έχει να κάνει και με τη θέση των δυο router, αφού το πρώτο βρίσκεται κοντά στην πρόσοψη της πολυκατοικίας και νοητά, σχεδόν από πάνω από τη θέση τοποθέτησης του extender, ενώ το άλλο στο πίσω μέρος της. Η σύνδεση του υπολογιστή στο ισόγειο με το extender πραγματοποιήθηκε σε κάθε περίπτωση, στα 300mbps. Αξίζει να σημειώσουμε πως το extender επιτρέπει μέσα από το διαχειριστικό την αποθήκευση πολλαπλών συνδέσεων και την άμεση εναλλαγή μεταξύ τους. Συνολικά, και για το κόστος των €40, το TP Link TL-WA860RE 300M Wireless N Range Extender είναι μια εξαιρετικά συμφέρουσα αγορά, με πολύ καλή απόδοση και πλούσιες λειτουργίες.


 
BEST BUY

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Χαμηλό Κόστος
  • Μπρίζα σούκο
  • Κεραίες
  • Θύρα Lan
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Δεν υποστηρίζει δίκτυα 5Ghz
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Zegr
    • Καλημερα!
      Αγορασα χθες το συγκεκριμενο μοντελο για να επεκτεινω το δικτυο στο σπιτι των γονιων μου (η μανα θελει να βγαλει το λαπτοπ στο μπαλκονι :) ).Πρωτα το δοκιμασα στο δικο μου σπιτι,μου πηρε το πλυ 5 λεπτα να το στησω και δουλεψε στην εντελεια,μολις το πηγα ομως στο σπιτι των γονιων μου αντιμετωπισα προβλημα.Το εστησα με τον ιδιο τροπε,συνδεθηκε στο ρουτερ ασυρματα ομως δεν εχει ιντερνετ.Στο στατους της σελιδας διαχειρισης μου δειχνει το εξης σφαλμα:
      Dynamic IP (failed) και στο σχεδιαγραμμα δειχνει τον extender συνδεδεμενο στο ρουτερ ομως οχι ιντερνετ.Το ψαξα λιγο στο google χωρις να βρω λυση.Εκτιμω οτι πιθανως για καποιο λογο να μην παιρνει ip απο το ρουτερ ομως δεν ξερω πως να το διορθωσω...Μηπως εχει κανεις καμια προταση;;

*