Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI RTX4090 Ventus 3X 24G OC Review

*
Πρόσφατα η Nvidia ανακοίνωσε και κυκλοφόρησε τη σειρά RTX4060Ti ενώ έρχεται μέσα στο καλοκαίρι και η RTX4060. Οι κάρτες αυτές απευθύνονται στο περισσότερο κόσμο λόγω σχετικά προσιτού κόστους και αναμένουμε σύντομα να έχουμε δείγματα για να δοκιμάσουμε. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχαμε δει το κορυφαίο GPU της Nvidia, το RTX4090, μια chip που πραγματικά φέρνει νέα επίπεδα επιδόσεων και πλήθος χαρακτηριστικών. Αυτή η στιγμή έφτασε, καθώς η MSI μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την οικονομικότερη πρότασή της με το RTX4090, την MSI RTX4090 Ventus 3X 24G OC. Και ο λόγος που ζητήσαμε τη συγκεκριμένη κάρτα είναι ακριβώς η τιμή της: μια από τις λίγες RTX4090 που κοστίζουν κάτω από €1800 (τη βρίσκει κανείς κοντά στα €1700) και ίσως η μοναδική που δεν είναι «κτήνος» όσον αφορά στις διαστάσεις. Μια κάρτα δηλαδή που μπορεί κανείς να την εγκαταστήσει στο PC του χωρίς πολύ κόπο. Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.



Η MSI GeForce RTX 4090 Ventus 3X έρχεται σε ένα πακέτο περιλαμβάνει μέσα την ίδια τη κάρτα, ένα μετατροπέα ρεύματος 16pin σε 3x 8pin, μια βάση στήριξης της κάρτας στο κουτί (λόγω του μεγάλου της μήκους) και κάποια εγχειρίδια χρήσης. Παίρνοντας την ίδια τη κάρτα στα χέρια πάντως, με μεγάλη ανακούφιση παρατηρούμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια παραδοσιακή triple slot λύση, κάτι που αν μη τι άλλο θα χαροποιήσει αρκετούς χρήστες. Με πάχος μόλις 62mm, είναι σίγουρα η «λεπτότερη» RTX 4090 που κυκλοφορεί. Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν στο PC τους κάποια άλλη κάρτα που είναι πάνω από 2 slot και έχουν και άλλες κάρτες εγκαταστημένες, θα βγάλουν τη παλιά και θα βάλουν αυτή χωρίς να χρειαστεί κάτι άλλο. Ακόμα και το μήκος της είναι φυσιολογικό, στα 32,2cm όπως και το ύψος της στα 13,6cm (πχ είναι μικρότερη και στις δυο αυτές διαστάσεις από τη MSI GeForce RTX 4070 Gaming X Trio που παρουσιάσαμε πρόσφατα). Πρόκειται πραγματικά για μια πραγματικά λογικού μεγέθους κάρτα, και τοποθετώντας τη στη θέση της MSI RTX 3080 Ventus 3X OC που ήδη χρησιμοποιούσαμε, δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στο case. Ίσως μόνο τα περισσότερα καλώδια τροφοδοσίας λόγω της ύπαρξης του μετατροπέα που χρειάζεται για την επιπλέον τροφοδοσία από το νέας γενιάς 16pin βύσμα σε 3 8πινα των παραδοσιακών ATX τροφοδοτικών. Να σημειώσουμε εδώ ότι προσέξαμε ιδιαίτερα να κουμπώσει καλά ο αντάπτορας στο βύσμα για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων όπως συνέβη σε κάποιους με καμένα βύσματα.



Η κάρτα χρησιμοποιεί το κορυφαίο, μέχρι σήμερα, εκπρόσωπο της ADA Lovelace αρχιτεκτονικής, το AD102, το οποίο συνοδεύεται από 24GB μνήμης GDDR6 σε ένα bus 384bit με το TDP της κάρτας να είναι 450Watt. Ο λόγος άλλωστε που οι περισσότερες κάρτες με το RTX4090 έχουν τεράστια συστήματα ψύξης είναι τα πολλά watt που μπορεί να καταναλώνει η κάρτα. Εδώ όμως το σύστημα ψύξης είναι μικρότερο και σχετικά απλουστευμένο με τη κάρτα να μη διαθέτει δυνατότητα για να αυξήσει κανείς παραπάνω το power limit από το 100% σε εφαρμογές όπως το MSI Afterburner.



Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η MSI δε πρόσεξε τη σύστημα ψύξης της κάρτας, με τους τρεις ανεμιστήρες τεχνολογίας TORX Fan 4.0 (τύπου double ball bearing) να καταλαμβάνουν όλο το πάνω μέρος της κάρτας. Οι ανεμιστήρες κλείνουν εντελώς όταν η GPU λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (πχ χρήση Windows) και δεν ακούγονται. Σε πλήρη φόρτο της κάρτας και όταν ζητάει κοντά στα 450Watt που είναι το TDP της, η αλήθεια είναι πως η θερμοκρασία ανεβαίνει (φτάνει και πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου) και οι ανεμιστήρες περιστρέφονται ταχύτερα, φτάνοντας πάνω από το 80% της ταχύτητας περιστροφής τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να ακούγονται με το παραπάνω. Τουλάχιστον στο case μας και με μια PCI-E capture card τοποθετημένη ακριβώς δίπλα στη GPU, η οποία καλύπτει εξ ολοκλήρου τον ένα ανεμιστήρα. Αυτό όμως που δοκιμάσαμε και σίγουρα αξίζει να κάνει κανείς, είναι να μειώσει το power limit μέσα από το Afterburner, μειώνοντας ουσιαστικά τη μέγιστη κατανάλωση.



Τρέξαμε το Strange Brigade σε ανάλυση 4K με όλα στο Ultra σε διάφορα επίπεδα Power Limit και παρατηρήσαμε ότι η μείωση των επιδόσεων είναι ελάχιστη. Αρχικά, με το Power Limit στο 100% και τη κάρτα να φτάνει στα 440-450Watt κατανάλωσης, πήραμε 276fps. Στη συνέχεια αρχίσαμε να κατεβάζουμε κατά 10% το power limit περιορίζοντας κάθε φορά τη μέγιστη κατανάλωση κατά 45Watt περίπου με το frame rate να είναι αντίστοιχα 270fps στο 90%, 262fps στο 80% και 256fps στο 70%. Δηλαδή μειώνοντας τη κατανάλωση κατά 30% (135 Watt) οι επιδόσεις μειώθηκαν προφανώς αλλά μόλις 20fps (ή μόλις 7%).



Ακόμα όμως και βάζοντας το power limit κάπου μεταξύ 80-90, υπάρχει ελάχιστη μείωση των επιδόσεων αλλά τεράστιο κέρδος σε κατανάλωση, παραγόμενη θερμότητα και επίπεδα θορύβου. Η κάρτα όταν είναι κάτω από τα 400Watt, δε ζεσταίνεται φτάνοντας περίπου τους 72-75 βαθμούς και αντίστοιχα οι ανεμιστήρες δεν ακούγονται τόσο.


θερμική απόδοση και συχνότητα περιστροφής ανεμιστήρων με το PowerLimit στο 100% (αριστερά) και στο 90% (δεξιά) τρέχοντας το Furmark 2 που ζορίζει τη κάρτα στο 100%.

Από εκεί και πέρα, το AD102 κατασκευάζεται στα 5nm από τη TSMC (4N FinFET), διαθέτει 18432 shaders, 576 tensor cores και 144 RT cores, όλα νέας γενιάς. Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά που υποστηρίζει είναι το frame generation, μια τεχνική αύξησης των frames που εμφανίζονται στην οθόνη με τεχνητό τρόπο μέσω AI και μπορεί να προσφέρει σημαντικά καλύτερο frame rate (εις βάρος όμως του latency σε κάποιες περιπτώσεις). Όπως σε όλη τη σειρά 40xx, έτσι και εδώ έχουμε νέο encoding chip με υποστήριξη AV1 encoding (έχουμε διπλό νέο encoder) κάτι που κάνει το encoding σε εφαρμογές όπως το OBS (αλλά και το game streaming σε άλλες συσκευές) πολύ καλύτερο. Συγκεκριμένα δοκιμάσαμε να καταγράψουμε video από το Hogwarts Legacy σε 4K Ultra γραφικά (χωρίς DLSS/frame generation/Ray Tracing) και με τους τρεις encoders στο P7 presets (το πιο αργό και με τη καλύτερη ποιότητα) με εγγραφή σε 4K ανάλυση και δεν είχαμε πρόβλημα να το γράψουμε και με τους τρεις encoder (H264/H265 και AV1). Οπότε, αποτελεί μια άριστη λύση για όσους κάνουν game streaming από ένα σύστημα.



Πάμε τώρα στις επιδόσεις. Δοκιμάσαμε συνολικά 8 παιχνίδια σε δυο αναλύσεις (4K και 1440p), αφήνοντας έξω τα 1080p καθώς θα είχαμε περιορισμό του frame rate λόγω του παλιότερου CPU που χρησιμοποιούμε (AMD Ryzen 9 3900X). Μπορείτε να δείτε τα σχετικά διαγράμματα από κάτω.





Σε γενικές γραμμές, η MSI GeForce RTX 4090 Ventus 3X απλά προσφέρει τα περισσότερα fps που θα μπορούσε να δει κανείς.



Οι επιδόσεις της, τουλάχιστον σε ανάλυση 4K, είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές μιας RTX3080 ή μια RTX4070, κάτι που μπορεί να μη φαίνεται σε ανάλυση 1440P, όμως πλέον με την RTX4090 έχουμε bottleneck τον επεξεργαστή μας και σε 1440P. 




Κάπου εδώ έρχεται και το frame generation το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά είτε σε καταστάσεις όπου το frame rate περιορίζεται από τη CPU (πχ Hogwarts Legacy) είτε οι απαιτήσεις σε ισχύ είναι πολύ μεγάλες όπως στο Cyberpunk 2077 με το νέο Path Raytracing mode.



Ειδικά το τελευταίο, μπορεί να γονατίσει κάθε κάρτα σε native ανάλυση. Το δοκιμάσαμε σε 4K και σε 1440p με DLSS στο Performance και πήραμε 91,8fps σε 4K και 150,3fps σε 1440P!



Σε γενικές γραμμές, η MSI GeForce RTX 4090 Ventus 3X είναι μια κάρτα που μπορεί κάποιος να σκεφτεί και να αποκτήσει χωρίς κάποιο φόβο. Καθώς είναι η οικονομικότερη κάρτα της MSI με το RTX4090, δεν έχει παρουσιαστεί από πολλά μέσα με αποτέλεσμα πολλοί να φοβούνται ίσως να την αποκτήσουν. Στη πράξη όμως, προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις έχοντας το πλεονέκτημα ότι είναι μικρότερη και ευκολότερη στην εγκατάστασή της από τις περισσότερες κάρτες με το RTX4090. Μπορεί να ζεσταίνεται ίσως περισσότερο, αυτό συμβαίνει μόνο στο 100% του Power limit και όταν η κάρτα ζητάει και τα 450Watt, κάτι που από τη μια δε συμβαίνει συνέχεια και από την άλλη λύνεται μειώνοντας το powerlimit χωρίς να υπάρχει σημαντική μείωση επιδόσεων. Σίγουρα τα €1700 είναι πολλά χρήματα και λίγοι μπορούν (ή θέλουν) να τα δώσουν, όμως όσοι ακόμα ασχολούνται με το PC gaming και θέλουν να παίζουν όλα τα παιχνίδι σε 4K με όλα στο Max, έχουν και αυτή την επιλογή 
BEST BUY

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρή για RTX4090
  • Επιδόσεις από άλλο πλανήτη
  • Καλές θερμοκρασίες στο HotSpot (κάτω από 90 βαθμούς κελσίου)
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Θόρυβος από το σύστημα ψύξης όταν η κάρτα "καίει" κοντά στο TDP του AD102
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*