Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

OnePlus 12R Review

*
Πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε, έστω και καθυστερημένα, το OnePlus12. Παρέα με αυτό κυκλοφόρησε και το OnePlus 12R, το «μικρό» του αδελφάκι. Μπορεί να μοιράζονται ένα μέρος του ονόματός τους, αλλά δε μοιράζονται πολλά άλλα στοιχεία. Το smartphone έρχεται, αποκλειστικά από το δίκτυο καταστημάτων Κωτσόβολος, σε μια και μόνο έκδοση στην Ελλάδα με 16GB μνήμης και 256GB χώρου στη τιμή των €749, τιμή κατά €400 χαμηλότερη από αυτή του12.



Στη συσκευασία του  βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, ένα pin για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 100Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C., αλλά όχι κάποια θήκη. Το τηλέφωνο είναι σχετικά μεγάλο αλλά όχι ιδιαίτερα βαρύ στο χέρι. Είναι μια ποιοτική συσκευή που αφήνει άριστη αίσθηση όταν κανείς το κρατά. Στην γυάλινη πλάτη του βρίσκουμε το τριπλό σύστημα καμερών, τοποθετημένο σε ένα όμορφο, κυκλικό bump στο πάνω αριστερό μέρος της.



Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το power τα volume control πλήκτρα. Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (USB 2.0). Μέσω της θύρας γίνεται και η φόρτιση της συσκευής η οποία παίρνει περίπου 27 λεπτά για να φτάσει στο 100% από άδεια. Στο κάτω μέρος έχουμε ακόμα έξοδο ήχου, το ένα μικρόφωνο και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM. Στο πάνω μέρος και στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν δεύτερο ηχείο. Προφανώς και έχουμε στερεοφωνικό ήχο, ο οποίος όμως δεν είναι τόσο ισορροπημένος. Η μεγαλύτερη ένταση αλλά και τα «καλά» μπάσα έρχονται από το κάτω ηχείο, με το ακουστικό να είναι πιο αδύναμο και χωρίς έντονες χαμηλές συχνότητες. Μάλιστα, έχει πάρει πιστοποίηση Dolby Atmos και το λειτουργικό προσφέρει σχετικές δυνατότητες παραμετροποίησης του ήχου. Στη πάνω πλευρά βρίσκουμε ένα ακόμα μικρόφωνο καθώς και μια IrBlaster. Τέλος, στην αριστερή πλευρά βρίσκεται και ο γνωστός διακόπτης mute/vibrate της OnePlus.



Όπως είπαμε, το τηλέφωνο είναι μεγάλος σε διαστάσεις και ο σημαντικότερος λόγος είναι προφανώς η οθόνη διαγωνίου 6,78’’. Τα bezel είναι μικρά αλλά όχι τα μικρότερα που υπάρχουν, η οθόνη προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass Victus 2, πάνω από το οποίο υπάρχει ζελατίνα προστασίας. Η οθόνη είναι κυρτή στις δυο κάθετες πλευρές της, προσφέροντας έτσι ένα ελαφρώς καλύτερο κράτημα για το χρήστη. Το panel λειτουργεί σε ανάλυση Full HD+ (2780x1264 pixel) με τη φωτεινότητά της σύμφωνα με την OnePlus μπορεί να φτάσει στα 4500nits (peak).



Εμείς μετρήσαμε 728 nits με ρύθμιση max brightness, με την οθόνη να φτάνει στα 1020 nits με το auto brightness σε συνθήκες υψηλού περιβάλλοντος φωτισμού. Σε HDR πάντως, για κάποιο λόγο, δεν είδαμε παραπάνω φωτεινότητα. Στη πράξη, αυτό που θα πάρει ο χρήστης είναι μια φωτεινή οθόνη στην οποία μπορεί άνετα να βλέπει και κάτω από το φως του ήλιου. Καθώς έχουμε Amoled panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το νέο Oxygen OS 14 (πάνω από Android 14) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Έχουμε όπως είπαμε ένα curved panel το οποίο χρωματικά είναι άριστο (DeltaE 1.4 στο Natural χρωματικό προφίλ), με τη συσκευή να υποστηρίζει αναπαραγωγή HDR10+ αλλά και Dolby Vision.



Όσον αφορά στο refresh rate, το panel είναι LTPO μέχρι 120Hz, το οποίο σημαίνει πως το refresh rate μεταβάλλεται από 1 έως τα 120 Hz, ανάλογα με την εφαρμογή αλλά και ανάλογα με το τι κάνουμε πάνω στην οθόνη. Aξίζει να αναφέρουμε πως εφόσον βάλουμε την οθόνη στα 120Hz, ξεκλειδώνει ένα επιπλέον menu, μέσω του οποίου έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε ξεχωριστά το μέγιστο refresh rate ανά εφαρμογή. Γενικά το είδαμε να παίζει σε διάφορα refresh rate (1/10/30/60/90/120) αλλά δε παρατηρήσαμε μεταβολές επιπέδου 1Hz όπως πχ είδαμε στην οθόνη του Xiaomi 14. Για παράδειγμα, αναπαράγοντας youtube video που είναι στα 24fps (δοκιμασμένα), το refresh rate πήγε στα 30Hz ή στα 60Hz και όχι στα 24Hz. Επίσης, αν και δοκιμάσαμε αρκετά παιχνίδια που υποστηρίζουν 120fps, αυτό δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ με το panel να είναι πάντα στα 60Hz.



Τα παιχνίδια πάντως παίζουν άνετα, ακόμα και το Genshin Impact (max ρυθμίσεις, 60fps). Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στη συσκευή είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PS2. Και εδώ το OnePlus τα καταφέρνει μια χαρά χάρη στον Snapdragon 8 Gen 2. Έτσι, το God of War 2 στον Aethersx2 που εξομοιώνει το PS2 παίζει σε 3x ανάλυση της βασικής στα 60fps. Πάντως, το τηλέφωνο κάνει σχετικά γρήγορα throttling, ρ είναι σε ανάλυση 2,5x. Το throttling το κάνει νωρίς χωρίς να ζεσταίνεται ιδιαίτερα καθώς, όπως φαίνεται, η OnePlus έχει βάλει το όριο θερμοκρασίας χαμηλά, γύρω στους 40 βαθμούς. Ακόμα και στο 3D Mark Wildlife Extreme Stress Test, δεν είδαμε πάνω από 39 βαθμούς, όμως οι επιδόσεις έπεσαν κατά 33% (από 3662 σε 2458). Να σημειώσουμε επίσης πως, μάλλον για λόγους αυτονομίας, η OnePlus έχει «κλειδώσει» τις μέγιστες επιδόσεις του CPU πίσω από τη ρύθμιση performance mode (στο  battery μενού). Για αυτό άλλωστε οι επιδόσεις στο Geekbench χωρίς αυτό είναι μειωμένες αρκετά (1561/5090 σε single/multicore) αλλά ενεργοποιώντας το, είδαμε τις πραγματικές επιδόσεις του Snapdragon 8 Gen 2 (2009/5384 σε single/multicore). Πάντως, αν ανατρέξετε και στο review του OnePlus 12, το OnePlus 12R έχει σε 3D μετά το throttling, τις ίδιες επιδόσεις με το OnePlus 12, ενώ ο επεξεργαστής, πριν ενεργοποιηθεί το Performance mode, βγάζει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από το αρχικό αντίστοιχο σκορ του OnePlus 12 στο Geekbench!



Γενικά όμως, οι επιδόσεις που προσφέρει το τηλέφωνο είναι πραγματικά καλές. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το OnePlus 12R είναι μια καλή επιλογή. Τα 16Gb μνήμης LPDDR5x είναι τεράστια  ποσότητα ενώ τα 256GB αποθηκευτικού χώρου (UFS 3.1) είναι ικανοποιητικά. Από εκεί και πέρα, το τηλέφωνο είναι συμβατό με 5G δίκτυα και υποστηρίζει το WiFi7, φυσικά διαθέτει NFC ενώ έχει λάβει και πιστοποίηση IP64. Μπορεί να μην είναι επιπέδου IP68, όμως προστατεύεται κάπως από νερό και σκόνη. Όσον αφορά τώρα στην αυτονομία, αυτή είναι εξαιρετική θα λέγαμε, με το τηλέφωνο να έχει μια τεράστια μπαταρία 5500 mAh. Σε φυσιολογικές συνθήκες η μια μέρα χρήσης βγαίνει πολύ άνετα, έχοντας αρκετή μπαταρία και για την επόμενη μέρα.



Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το τριπλό σύστημα καμερών. Εδώ έχουν γίνει και οι περισσότερες παραχωρήσεις σε σχέση με το OnePlus 12. Από τη μια δεν υπάρχει η υπογραφή της Hasselblad και από την άλλη δεν υπάρχει telephoto.


UW Vs Main


UW Vs Main


Η βασική κάμερα χρησιμοποιεί αισθητήρα στα 50MP (1/1,56’’) και βρίσκεται πίσω από φακό διαφράγματος f/1.8 με οπτική σταθεροποίηση. Οι άλλες δυο κάμερες όμως είναι ξεκάθαρα εκεί για να «γεμίζουν» το χώρο καθώς έχουμε μια ultrawide στα 8MP και μια macro στα 2MP.


UW Vs Main Vs 2x (digital) Vs 5x (digital)

Κατά κόρον, όποιος αποκτήσει τη συσκευή, θα χρησιμοποιεί τη βασική κάμερα που, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel. Κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του τη μέρα, με όμορφα χρώματα, μπόλικο δυναμικό εύρος και αρκετή λεπτομέρεια.


UW Vs Main


UW Vs Main


Αλλά και τη νύχτα, δε πρόκειται να μείνει κανείς παραπονεμένος, καθώς οι φωτογραφίες είναι πραγματικά όμορφες, καθώς συνήθως ενεργοποιείται το Autonight mode.


UW Vs Main Vs 2x (digital) Vs 5x (digital)

Ο ultrawide σίγουρα δεν εντυπωσιάζει. Οι λήψεις του είναι τυπικές και απλά κάνει τη δουλειά του την ημέρα περισσότερο και λιγότερο τη νύχτα. Ο macro πάλι… καλύτερα να μην υπήρχει.


UW Vs Main


UW Vs Main


Όσον αφορά τώρα στο video, μπορεί κανείς να τραβήξει σε 4K60 με τη βασική κάμερα, ενώ τόσο η selfie όσο και η ultra wide περιορίζονται σε 1080p30. 


4Κ30 main

Η κεντρική κάμερα τα καταφέρνει καλά με το βίντεο, οι άλλες δυο πάλι όχι και τόσο. Η selfie κάμερα των 16MP, στο τομέα των φωτογραφιών, κάνει τυπική δουλειά.

 
Selfie χωρίς/με portrait


Υποστηρίζει βίντεο 1080p30 και με δυνατότητα portrait mode.


1080p30 selfie portrait

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, το OnePlus12R είναι μια συσκευή με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Η μεγάλη οθόνη με τα καλά χρώματα και την υψηλή φωτεινότητα, η μεγάλη μπαταρία και αυτονομία  με τη γρήγορη φόρτιση και ο –έστω περυσινός- flagship επεξεργαστής.



Η βασική του κάμερα είναι καλή σίγουρα, οι υπόλοιπες όμως έρχονται από χαμηλότερου κόστους συσκευές. Για τα χρήματα που κοστίζει πάντως, είναι μια τίμια πρόταση. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Γρήγορη φόρτιση, μεγάλη αυτονομία
  • Γρήγορο SoC
  • Ωραία οθόνη
  • Η βασική κάμερα τα καταφέρνει εξαιρετικά
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Οι άλλες κάμερες, πέρα από τη βασική
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*