Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

realme 12 Pro + Review

*
Περίπου 9 μήνες πέρασαν από τότε που η realme κυκλοφόρησε τα 11 Pro και 11 Pro+ και ήρθε η ώρα για την επόμενη γενιά στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στα χέρια μας έχουμε το κορυφαίο μοντέλο της νέας σειράς, το realme 12 Pro +. Πρόκειται για ένα πραγματικά ξεχωριστό από πλευράς εμφάνισης τηλέφωνο, έχοντας σαν βασικό ατού τη περισκοπική telephoto κάμερα με οπτικό zoom 3x. Το τηλέφωνο κυκλοφορεί σε μια έκδοση με 12GB μνήμης και 512GB χώρου στη τιμή των €569.



Το realme 12 Pro+ έρχεται μέσα σε μια τυπική συσκευασία της εταιρείας που περιλαμβάνει το ίδιο το τηλέφωνο, ένα pin ejector, φορτιστή στα 67 Watt (downgrade σε σχέση με τα 100 Watt του 11 Pro +) που προσφέρει πλήρη φόρτιση σε περίπου 40 λεπτά, ένα καλώδιο Type-C USB και μια θήκη TPU.



Παίρνοντας το ίδιο το τηλέφωνο στα χέρια, πραγματικά αυτό μας αφήνει μια άριστη αίσθηση, κρατιέται άνετα με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου. Αν και το σασί είναι από πλαστικό, έχει υποστεί επεξεργασία δίνοντας μια μεταλλική χρυσή όψη στην έκδοση που έχουμε στα χέρια μας, γυαλιστερή στα δυο πλαϊνά και ματ στο πάνω και κάτω μέρος. Το τηλέφωνο είναι και αρκετά μαζεμένο σε διαστάσεις παρόλο που μιλάμε για συσκευή με οθόνη στις 6,7’’.



Αρκετά λεπτό και ελαφρύ, είναι άνετο στο χέρι καθώς τόσο η «δερμάτινη» πλάτη όσο και οθόνη ακολουθούν κυρτή σχεδίαση. Όπως και το 11 Pro + έτσι και αυτί έρχεται με κυρτή οθόνη, η οποία σίγουρα του προσδίδει περισσότερο κύρος καθώς αυτού του τύπου τις οθόνες τις συναντάμε σε flagship τηλέφωνα. Όσον αφορά στην οθόνη, μετρήσαμε μια μέγιστη φωτεινότητα της τάξης των 444 nits σε κανονικές συνθήκες, με τη μέγιστη τιμή της να μπορεί να φτάσει στα 760nits (στο auto mode), ενώ σε HDR περιεχόμενο είδαμε 829nits, μετρήσεις παραπλήσιες με αυτές που είχαμε δει στο 11 Pro +. Η οθόνη επίσης υποστηρίζει 360Hz touch response αλλά PWM dimming στα 2160Hz. Μέσα από το λειτουργικό υπάρχουν δυο βασικά χρωματικά mode (Natural και Vivid) με το Natural να είναι θερμό (sRGB χρωματικό φάσμα) και το Vivid ψυχρό (DCI-P3 χρωματικό φάσμα) και το πρώτο να είναι αυτό που μας έδωσε τη καλύτερη χρωματική απόδοση με average DeltaE στο 2,1, μια καλή τιμή. Στο Vivid πήραμε αρχικά DeltaE 2.5, το οποίο έπεσε στο 2.0 όταν βάλαμε τη θερμοκρασία χρώματος στο Warm. Γενικά η οθόνη προσφέρει μια όμορφη εμπειρία στο χρήστη. Προφανώς υποστηρίζεται HDR, αλλά μόνο στο Youtube, ενώ επιπλέον η δυνατότητα λειτουργίας στα 120Hz είναι χρήσιμη. Σε γενικές γραμμές πάντως, τις περισσότερες φορές το panel θα τρέχει στα 60Hz ενώ τα 120Hz ενεργοποιούνται στις περισσότερες εφαρμογές (εκτός από αυτές που έχουν να κάνουν με αναπαραγωγή βίντεο) και στους browser.


Χρωματική απόδοση στο Natural (αριστερά) σε sRGB και στο Vivid με Warm θερμοκρασία (δεξιά) σε DCI-P3.

Συνεχίσουμε τη περιήγησή μας στο τηλέφωνο, στη δεξιά πλευρά είναι το power button καθώς και τα volume controls. Στο κάτω μέρος έχουμε το ηχείο, το οποίο συνεργάζεται με το κεντρικό ακουστικό ώστε το τηλέφωνο να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο, ο οποίος είναι ικανοποιητικός και αρκετά ισορροπημένος, αν και οι χαμηλές συχνότητες υστερούν. Στο κάτω μέρος έχουμε επίσης τη θύρα Type-C USB και το tray για τοποθέτηση των καρτών sim.



Στη πανέμορφη πλάτη συναντάμε και το τριπλό σύστημα καμερών με το led flash, τα οποία είναι τοποθετημένη σε ένα μεγάλο, κυκλικό camera bump. Ο σχεδιασμός της πλάτης θυμίζει αρκετά αυτόν τον 11 Pro+. Χρησιμοποιεί συνθετικό δέρμα, με μια χρυσή λωρίδα να χωρίζει κάθετα τη πλάτη. Η πλάτη διασχίζεται κάθετα από μια χρυσή λωρίδα ενώ μπορεί κανείς να δει και τις ραφές του δέρματος. Η υφή που έχει επιτρέπει στο χρήστη να το κρατά άνετα χωρίς αυτό να γλιστρά και έτσι δεν απαιτείται θήκη τηλεφώνου.



Αντίστοιχα, ένα χρυσό δαχτυλίδι βρίσκεται γύρω από το camera bump, το οποίο στο εσωτερικό του περιλαμβάνει τέσσερα camera modules και το led flash. Βέβαια, όπως είπαμε, οι κάμερες είναι τρεις και το τέταρτο βρίσκεται εκεί για λόγους συμμετρίας. Ο υπόλοιπος χώρος του camera bump έχει ένα πανέμορφο μπλε ιριδίζον χρώμα, το οποίο δημιουργεί εντυπωσιακή εικόνα όταν το φως πέφτει πάνω του. Πραγματικά η πλάτη είναι πανέμορφη και όσοι γνωστοί μας είδαν το realme 12 Pro+, τους άρεσε πολύ.



Πηγαίνοντας τώρα στη χρήση της συσκευής, το τηλέφωνο έρχεται με το νέο realme UI 5.0 το οποίο βασίζεται σε Android 14. Το SoC που ενσωματώνει το τηλέφωνο είναι ένας οχταπύρηνος Snapdragon 7S Gen 2. Στην έκδοση που κυκλοφορεί έρχεται με 12GB μνήμης η οποία μπορεί να αυξηθεί με τη λειτουργία Ram Expansion έως και κατά 12GB. Η λειτουργία αυτή ουσιαστικά αξιοποιεί ένα μέρος του αποθηκευτικού χώρου (το τηλέφωνο διαθέτει 512GB χώρου) σαν Virtual Ram. Όσον αφορά στην εμπειρία χρήσης, το τηλέφωνο τρέχει καλά τα πάντα. Στο τομέα των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει παιχνίδια, αλλά δε μπορεί να τρέξει τους απαιτητικότερους τίτλους (πχ Gensin Impact) με όλα στο μέγιστο και στα 60fps. Δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα με αυξημένες θερμοκρασίες καθώς στο Stress test δεν υπήρξε καμία μείωση επιδόσεων. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως δε καταφέραμε να βρούμε κανένα παιχνίδι που να μπορεί να παίξει στα 120fps, καθώς σε όλα όσα δοκιμάσαμε η οθόνη ρυθμίστηκε στα 60Hz και το frame rate κλείδωσε επίσης στα 60fps.



Όσον αφορά στο σύστημα καμερών τώρα, εδώ η realme άλλαξε το setup αρκετά σε σχέση με το προκάτοχό του, θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τα περισσότερα ανταγωνιστικά μοντέλα. Έτσι, αντί για 200MP βασικής κάμερας έχουμε ένα σχετικά μεγάλο αισθητήρα των 50MP με OIS. Ωστόσο, η εταιρεία αντικατέστησε τον macro των 2MP με ένα… περισκοπικό τηλεφακό με οπτικό zoom 3x και OIS μπροστά από αισθητήρα των 64MP. Η τρίτη κάμερα είναι μια UW στα 8MP. Το παραπάνω setup αν μη τι άλλο είναι μια μοναδική πρόταση στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, καθώς δεν έχουμε ξαναδεί τηλεφακό, πόσο μάλλον περισκοπικό, σε upper mindrange συσκευή.



Ο βασικός αισθητήρας των 50MP είναι τοποθετημένος πίσω από φακό με f/1.8 και προσφέρει πραγματικά καλές λήψεις. Αρκετή λεπτομέρεια, καλά χρώματα και γενικά ο χρήστης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Μπορεί κανείς να τραβήξει φωτογραφίες και στα 50Mpixel κάτι που παίρνει λίγο χρόνο. Επίσης, ο συγκεκριμένος φακός μπορεί να δώσει και digital zoom 2x το οποίο λογικά έρχεται με crop από το κέντρο του αισθητήρα, με σχετικά καλό αποτέλεσμα.


UW vs 1x vs 2x vs 3x vs 6x

 
UW vs 1x vs 3x vs 6x vs 30x vs 120x

Όσον αφορά τώρα την απόδοση του αισθητήρα το βράδυ, ακόμα και χωρίς να ενεργοποιήσει κανείς το Night Mode (συνήθως μπαίνει αυτόματα), τα καταφέρνει καλά, διατηρώντας αρκετή λεπτομέρεια στις λήψεις ενώ και τα χρώματα φαίνονται σωστά. Μπορεί κανείς να βελτιώσει τις λήψεις ενεργοποιώντας το Night Mode. Από εκεί και πέρα, το software προσφέρει διάφορες επιλογές όσον αφορά στους τρόπους φωτογράφισης.

 
UW vs 1x vs 3x vs 6x vs 30x vs 120x

Η προσθήκη του telephoto 3x είναι σίγουρα game changer για τη κατηγορία τιμής. Οι φωτογραφίες με αυτόν βγαίνουν στα 16MP και την ημέρα έχουν καλό αποτέλεσμα. Το βράδυ, ειδικά όταν ο φωτισμός είναι περιορισμένος, τις περισσότερες φορές το software επιλέγει να χρησιμοποιήσει τον βασικό φακό για να κάνει το 3x zoom, οπότε και η ποιότητα πέφτει αρκετά. Όταν υπάρχει όμως κάποια σημαντική πηγή φωτισμού, οι λήψεις που βγάζει ο telephoto είναι συμπαθητικές.

 
UW vs 1x vs 3x vs 6x

Το camera app διαθέτει και επιλογή για 6x zoom που είναι λογικά crop από το κέντρο του τηλεφακού. Την ημέρα το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό και σίγουρα αξιοποιήσιμο. Το βράδυ, ακόμα και όταν λειτουργεί ο telephoto, μη περιμένετε θαύματα. Από εκεί και πέρα υπάρχει digital zoom μέχρι… 120x. Σίγουρα είναι υπερβολικό το 120x και συνήθως δίνει λήψεις που είναι σαν… ζωγραφική με νερομπογιές, όμως κάποια πράγματα μπορούν να φανούν (πχ γράμματα).


3x χωρίς / με portrait

Ο τηλεφακός χρησιμοποιείται και για το portrait mode, το οποίο πάντως κάνει και λίγο crop σε σχέση με την απλή λήψη σε 3x. Ο διαχωρισμός που πετυχαίνει είναι τις περισσότερες φορές ικανοποιητικός, όμως υπάρχουν φορές όπου ο αλγόριθμος μπερδεύεται. Μπορεί κανείς βέβαια να τραβήξει portrait και με το βασικό φακό.


Main χωρίς / με portrait

Η ultrawide είναι η μοναδική που δεν έχει ούτε auto focus ούτε οπτική σταθεροποίηση. Αν και δε περιμέναμε καλά αποτελέσματα, η κάμερα τα καταφέρνει σχετικά καλά, κυρίως τη μέρα.

  
UW vs 1x vs 3x

  
UW vs 1x vs 3x vs 6x

Στο τομέα του βίντεο, η βασική και η telephoto μπορούν να τραβήξουν βίντεο μέχρι 4K/30fps, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή κάμερας κατά τη διάρκεια της εγγραφής του βίντεο. Αυτό είναι εφικτό μόνο σε 1080p30 όπου είναι διαθέσιμη και η ultrawide, της οποίας το βίντεο είναι αδιάφορο.


1080p30 Με όλες τις κάμερες

Το 4k30 βίντεο από το βασικό φακό είναι μάλλον μέτριο. Έχει καλή ευκρίνεια, όμως τα χρώματα είναι ελαφρώς μουντά ενώ και το δυναμικό εύρος περιορισμένο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο ήχος είναι στα 320kbps ενώ και το bitrate υψηλό στα 62Mbps. Ωστόσο, παρατηρήσαμε κοψίματα κατά την εγγραφή βίντεο.


4K30 Main

Το 4k30 βίντεο με το telephoto χρειάζεται σταθερό χέρι ,παρόλο που υπάρχει σταθεροποίηση. Μπορεί κανείς να πετύχει εντυπωσιακό bokeh ανάλογα με το πώς θα στήσει το θέμα του, όμως παρατηρήσαμε κάποια θέματα με το auto focus. Η εικόνα όμως είναι αρκετά καλή όταν υπάρχει φως.


4K30 Telephoto

Η selfie κάμερα δεν έχει auto focus. Δίνει συμπαθητικές λήψεις ενώ το portrait mode της λειτουργεί ικανοποιητικά.

 
Selfie χωρίς / με portrait

 
Selfie χωρίς / με portrait

Το βίντεο με τη selfie περιορίζεται σε 1080p30, αλλά υποστηρίζεται και portrait video το οποίο έχει μεν τα θεματάκια μου με τον αλγόριθμο, αλλά αν δε το προσέξεις, φαίνεται εντυπωσιακό.


1080p30 Selfie


1080p30 Selfie Portrait

Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το realme 12 Pro+ μας άφησε καλές εντυπώσεις. Πρώτα και πάνω από όλα έχουμε ένα ξεχωριστό και όμορφο τηλέφωνο με premium αισθητική. Η κυρτή οθόνη του προσφέρει επαρκή φωτεινότητα, καλά χρώματα και λειτουργία στα 120Hz. Η μπαταρία είναι μεγάλη προσφέροντας καλή αυτονομία ενώ φορτίζει και αρκετά γρήγορα. Ο ήχος είναι στερεοφωνικός και έρχεται απευθείας με Android 14. Η βασική κάμερα μπορεί να δώσει καλές φωτογραφίες ενώ ο telephoto 3x και μόνο που υπάρχει σε αυτή τη κατηγορία τιμής, είναι κάτι ξεχωριστό, πόσο μάλλον όταν μπορεί να δώσει όμορφες φωτογραφίες.  Έχοντας 12GB μνήμης, τα καταφέρνει καλά όσον αφορά στις βασικές λειτουργίες με το SoC να μην είναι το ταχύτερο που υπάρχει μεν, αλλά να μη δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη χρήση της συσκευής.



Ο ανταγωνισμός του είναι σίγουρα το Redmi Note 13 Pro+ που παρουσιάσαμε πρόσφατα, το οποίο έχει καλύτερη οθόνη με Dolby Vision (και στο Netflix), ταχύτερο SoC όσον αφορά στις επιδόσεις σε 3D, ταχύτερη φόρτιση, προστασία IP68 και καλύτερη βασική κάμερα, ενώ για αντίστοιχο configuration, κοστίζει λιγότερα χρήματα. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πλήρες setup κάμερας με τον telephoto πραγματικά να ξεχωρίζει
  • Εντυπωσιακή σχεδίαση
  • Προστασία IP65
  • Καλή αυτονομία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πλησιάζοντας τα €600, μάλλον κοστίζει αρκετά
  • Μη υποστήριξη HDR στο Netflix
  • Downgrades σε σχέση με το realme 11 Pro + σε ταχύτητα φόρτισης και βασική κάμερα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*