Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony Xperia 1 V Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Sony Xperia 1 V είναι ένα πλήρες smartphone που κάνει τα πάντα άριστα!

Η Sony είναι από τους παλαιότερους κατασκευαστές smartphone και εξακολουθεί να υφίσταται στην αγορά. Δε κυκλοφορεί πολλά μοντέλα και στοχεύει κυρίως στην high end αγορά. Το νέο Xperia 1 Mark V είναι η νεώτερή της πρόταση. Η συσκευασία είναι ότι απλούστερο μπορεί να υπάρξει καθώς πέρα από το γεγονός ότι είναι από ανακυκλωμένα υλικά, περιλαμβάνει μόνο τα manual. Δεν υπάρχει ούτε φορτιστής, ούτε καν καλώδιο USB Type-C αλλά ούτε pin ejector καθώς η θέση για της κάρτες sim ανοίγει με το χέρι!




Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, σίγουρα κάποιος νοιώθει ότι κρατάει ένα μοναδικό στο είδος του τηλέφωνο. Το τηλέφωνο ακολουθεί μινιμαλιστική σχεδίαση, η πλάτη του είναι γυάλινη Gorilla Glass Victus και στην οποία συναντάμε το τριπλό σύστημα καμερών, με τη wide, την ultra wide και τη telephoto με το μεταβλητό zoom από 3,5x έως 5,2x. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω. Η Sony, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, έχει σχεδιάσει το τηλέφωνο διαφορετικά από τον ανταγωνισμό. Έχουμε στα χέρια μας ένα τηλέφωνο με αναλογίες πλευρών 21:9, με τη σχεδίαση της συσκευής να ακολουθεί αυτή του προκατόχου του. Έτσι, σε σχέση με ένα άλλο τηλέφωνο που έχει και αυτό διαγώνιο 6,5’’, είναι πιο στενόμακρο. Αυτό βέβαια το καθιστά σαφώς ευκολότερο στο κράτημα ακόμα και από χρήστες με όχι τόσο μεγάλα χέρια, αλλά βέβαια να φτάσει κανείς με το δάχτυλό του στο πάνω μέρος της οθόνης, είναι σχεδόν αδύνατο. Όσον αφορά τώρα στα bezel, η Sony είναι ακόμα μακριά ακόμα από τους ανταγωνιστές που δεν έχουν σχεδόν καθόλου, καθώς έχουμε κλασσική οθόνη με bezel στο πάνω μέρος που βρίσκεται η selfie came και το ακουστικό (το οποίο λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο για στερεοφωνικό ήχο), λίγο μικρότερο (αλλά και πάλι μεγάλο) στο κάτω μέρος και ελάχιστα στις δυο πλαϊνές πλευρές.



Τουλάχιστον, τα περιθώρια δεξιά και αριστερά μπορούν να αξιοποιηθούν από το χρήστη μέσω gestures όπως πχ το double tap ή scroll up/down , για το άνοιγμα επιπλέον μενού, ή την ενεργοποίηση του split screen και άλλα. Μάλιστα, μπορούμε να ρυθμίσουμε ακριβώς την απόσταση από την άκρη της οθόνης μέσα στην οποία τα gestures θα ενεργοποιούνται.



Όσον αφορά στον ήχο, τα στερεοφωνικά ηχεία του Xperia 1 Mark V (και τα δυο τοποθετημένα έτσι ώστε να κοιτάζουν μπροστά) προσφέρουν καλή εμπειρία ήχου, ο οποίος είναι δυνατός, ισορροπημένος μεταξύ των δυο ηχείων και με ωραία μπάσα. Μάλιστα ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία Dynamic Vibration, όπου το σύστημα haptic της συσκευής ενεργοποιείται ακολουθώντας το ρυθμό του ήχου.  Πάντως, μέσα από τις επιλογές του λειτουργικού μπορεί κανείς να αλλάξει τις ρυθμίσεις του ήχου, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει Dolby Atmos (με αρκετά preset) και 360 Spatial Sound, καθώς και αρχεία HiRes audio. Στη δεξιά πλευρά του κινητού υπάρχουν αρκετά πλήκτρα.



Έχουμε λοιπόν το power button που εκτελεί και χρέη ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος και το ζεύγος πλήκτρων αυξομείωσης της έντασης ήχου. Συναντάμε επίσης το γνωστό πλέον, για τη Sony, hardware πλήκτρο για λήψη φωτογραφιών και βίντεο, χάρη στο οποίο μπορεί κανείς να νοιώθει τη φωτογράφιση, αφού υπάρχει ακόμα και μισό πάτημα για τη εστίαση, όπως ακριβώς στις φωτογραφικές μηχανές.



Στο πάνω μέρος είναι η έξοδος ακουστικών (το μοναδικό flagship με τέτοια έξοδο) και στο κάτω μέρος θέση τοποθέτησης των 2 sim ή μιας Sim και κάρτας micro SD για επέκταση των 256GB αποθηκευτικού χώρου παρέα με τη θύρα type-C USB τεχνολογία USB 3.0 και με δυνατότητα εξόδου εικόνας (χωρίς κάποιο desktop mode όπως το Dex της Samsung). Κάτι άλλο που μπορεί να κάνει κανείς με το Xperia 1 V (ενεργοποιώντας την επιλογή External Monitor στο panel Connection των ρυθμίσεων) είναι να το χρησιμοποιήσει σαν εξωτερική οθόνη για mirroless κάμερα της εταιρείας, συνδέοντάς το με type-C καλώδιο σε κάποια συμβατή. Εμείς το δοκιμάσαμε με την A7C μας και λειτούργησε μια χαρά. Να σημειώσουμε επίσης ότι το Xperia 1 V έχει λάβει πιστοποίηση IP68.
 


Η ίδια η οθόνη είναι ξεχωριστή, με τη Sony να χρησιμοποιεί OLED panel και να συνεχίζει τη παράδοση που τη θέλει να βάζει στα flagship τηλέφωνα οθόνες 4K παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα λειτουργίας του panel στα 120Hz. Ενεργοποιώντας τα 120Hz, αυτά είναι πάντα ενεργά, αλλά ανάλογα με την εφαρμογή, το refresh rate θα μειωθεί στα 60Hz (πχ Youtube, εφαρμογές για τις κάμερες αλλά όχι στο Netflix!). Αναφέραμε ότι το panel είναι 4K, στη πραγματικότητα όμως δεν έχουμε κλασσική ανάλυση 4K λόγω της αναλογίας πλευρών, αλλά 3840x1644 pixel. Ωστόσο έχουμε πραγματικά εντυπωσιακά όμορφα και «καθαρά» εικονίδια πάνω στην οθόνη, ενώ προφανώς δεν είναι δυνατόν να διακρίνει κανείς pixel. Τα χρώματα είναι πανέμορφα, το μαύρο προφανώς είναι βαθύ ενώ και η φωτεινότητα είναι ικανοποιητική (λίγο κάτω από τα 900nits). Φυσικά, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς με την οθόνη αυτή είναι να παρακολουθήσει ταινίες στo Netflix, χάρη στο γεγονός ότι γίνεται πλήρης εκμετάλλευση της οθόνης, χωρίς να υπάρχουν μαύρα περιθώρια πάνω και κάτω (όταν παρακολουθούμε ταινίες 21:9 σε landscape).



Ωστόσο, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το HDR δεν είναι διαθέσιμο στο Netflix ενώ και η μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζει είναι Full HD, παρόλο που το panel είναι 4K. Από την άλλη, όταν κανείς βλέπει περιεχόμενο στο Youtube, το οποίο συνήθως είναι 16:9, μεγάλες μαύρες μπάρες βρίσκονται δεξιά και αριστερά από το βίντεο. Κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα βολικό στην οθόνη, είναι το split screen δυο εφαρμογών, με την ίδια τη συσκευή να έχει ένα έτοιμο shortcut που ενεργοποιεί συγκεκριμένα ζεύγη εφαρμογών που μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ένα σωρό ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη, μεταξύ των οποίων και το Creator Mode (powered by CineAlta), το οποίο προσπαθεί να αναπαράγει το BT.2020 χρωματικό φάσμα, για να δώσει τη καλύτερη δυνατή HDR απεικόνιση.



Από πλευράς μπαταρίας και φόρτισης, το τηλέφωνο δε συνοδεύεται από φορτιστή και υποστηρίζει ενσύρματη φόρτιση στα 30Watt αλλά και ασύρματη και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση. Για να γεμίση η μπαταρία των 5000mAh χρειάζεται αρκετός χρόνος (πάνω από 1,5 ώρα) χρησιμοποιώντας κάποιον PD φορτιστή, τουλάχιστον όμως η συσκευή θα βγάλει άνετα μια μέρα εντατικής χρήσης. Όσον αφορά τώρα στο υπόλοιπο hardware, το Xperia 1 V έρχεται με τον Snapdragon 8 Gen 2, 12GB μνήμης και 256GB χώρου. Το SoC είναι το κορυφαίο που υπάρχει με το τηλέφωνο να τα καταφέρνει καλύτερα σε σχέση με τους προκατόχους τους όσον αφορά στη διαχείριση της θερμότητας. Ναι, κάνει throttling στο gaming (49,3% το Stability του 3D Mark Wild Life Extreme Stress Test), μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα smartphones που φοράνε το ίδιο SoC, ωστόσο δε χρειάζεται να μειώσει το refresh rate της οθόνης ενώ επίσης πλέον δεν έχουμε θέματα overheating όταν γράφουμε βίντεο 4K, ακόμα και στα 120fps. Το ίδιο το τηλέφωνο ζεσταίνεται μεν αλλά δε καίει, κάτι που δείχνει πως η Sony έχει κάνει βήματα προόδου σε αυτό το τομέα. Κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον είναι το software που τρέχει όταν εκκινούμε παιχνίδια. Είναι ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, που έχουμε συναντήσει. Εμφανίζει τα fps του παιχνιδιού, δίνει τη δυνατότητα επιλογή refresh rate (60/120, ακόμα και 240 που είναι interpolation των 120) και προσφέρει επιπλέον πάρα πολλές ακόμα επιλογές. Φυσικά, όταν κάποιο παιχνίδι υποστηρίζει 120fps, μπορει και το ξεκλειδώνειο αυτό. Πραγματικό εντυπωσιακό!



Πηγαίνοντας τώρα στο σύστημα καμερών, έχουμε έναν αισθητήρα 48MP πίσω από φακό 24mm και f/1.9 με OIS και Dual Pixel AF, και δυο αισθητήρες των 12MP, ένα πίσω από ultrawide φακό των 16mm f/2.2 με DualPixel AF και ένα πίσω από periscope telephoto φακό με μεταβλητό zoom  (85-125mm) και μεταβλητό διάφραγμα (f/2.3-f/2.8), έχοντας OIS και DualPixel AF. Όσον αφορά τώρα στη μπροστινή κάμερα, έχουμε μια 12 MPixel f/2.0 χωρίς AF.


Ultra Wide Vs Main vs Telephoto 3.5x vs Telephoto 5.2x

Το τρίο των κεντρικών φακών μπορούν να δώσουν πραγματικά καλά αποτελέσματα, τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο και την ημέρα (περισσότερο) και τη νύχτα. Χάρη στη προσθήκη και του οπτικού σταθεροποιητή, μπορούμε να έχουμε καθαρές λήψεις και σε χαμηλότερο φωτισμό (δεν υπάρχει εξειδικευμένο night mode παρά μόνο δυνατότητα ενεργοποίησης ή όχι του αυτόματου night mode), ενώ το βίντεο βγαίνει σαφώς λιγότερο κουνημένο.


Λήψεις με τη βασική κάμερα με ενεργό το bokeh mode (δεν υπάρχει portrait)

Ο telephoto φακός είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς έχει μεταβλητό zoom (αλλά και διάφραγμα). Μπορεί να είναι σχετικά περιορισμένο το εύρος της κίνησής του (από 3,5x έως 5,2x zoom) όμως σίγουρα έχει το ενδιαφέρον της αυτή η προσέγγιση της Sony, με το διάφραγμα να είναι μάλιστα αρκετά μικρό σε σχέση με τους long (πχ 5x) telephoto φακούς που έχουν ανταγωνιστές.


Ultra Wide Vs Main vs Telephoto 3.5x vs Telephoto 5.2x

Όσον αφορά τη μπροστινή κάμερα για τις selfies, αυτή κάνει τη δουλειά της μια χαρά, αν και θα θέλαμε να έχει auto focus.


Λήψεις με τη selfie κάμερα χωρίς/με ενεργό το bokeh mode

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το Eye Autofocus, τεχνολογία που έχει έρθει στα κινητά της Sony από τις mirrorless κάμερές της. Εδώ λοιπόν, μέσω αλγορίθμων, το software της κάμερας προσπαθεί να εστιάσει στα μάτια, εφόσον υπάρχει πρόσωπο στο κάδρο και μετά στο πρόσωπο. Σε γενικές γραμμές αυτή η λειτουργία δουλεύει καλά και έτσι όταν φωτογραφίζουμε ανθρώπους, έχουμε σχεδόν πάντα infocus τα μάτια, κάτι που δίνει ζωντάνια στης λήψεις. Πάντως το τηλέφωνο δεν είναι το πιο φιλικό όσον αφορά στη χρήση των καμερών του, καθώς έχουμε τρεις διαφορετικές εφαρμογές, μια για φωτογραφίες και βίντεο και δυο ακόμα ξεχωριστά για βίντεο.


Λήψεις με τη βασική κάμερα

Έχουμε τη Photo Pro η οποία χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο στο Basic mode, δηλαδή με πλήρως αυτόματες ρυθμίσεις αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιώντας το Pro mode, έχουμε ένα σαφώς πλουσιότερο interface το οποίο προέρχεται από τα menu των φωτογραφικών μηχανών της Sony και προσφέρει λήψεις με περισσότερο χειροκίνητες ρυθμίσεις. Όποιος έχει πιάσει μια τέτοια στα χέρια του, θα νοιώσει πραγματικά οικεία, αφού προσφέρει πλήρως manual χειρισμό με όλους τους φακούς

  
Λήψεις με τη βασική κάμερα

Όσοι πάλι θέλουν να τραβήξουν βίντεο, μπορούν τόσο από τη Photo Pro (αλλά μόνο στα 30fps) όσο και από τις δυο άλλες εφαρμογές, τη Video Pro και τη Cinema Pro. Η πρώτη δίνει περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων όσον αφορά στο video όπως 4K στα 120fps (υποστηρίζεται από όλες τις κάμερες με εξαίρεση τη selfie που μπορεί να πάει στα 60fps). Όσον αφορά στη Cinema Pro, αυτή θα τη χρησιμοποιήσουν ελάχιστη.


Ultra Wide Vs Main vs Telephoto 3.5x vs Telephoto 5.2x

Γεννήθηκε από τις επαγγελματικές βιντεοκάμερες της Sony και σκοπό έχει να δώσει στο χρήστη τη δυνατότητα να γράψει βίντεο με κινηματογραφική όψη, χάρη στα ειδικά color look που ενσωματώνει και την ευκολότερη χρήση του manual focus. Εδώ, η κάμερα γράφει αποκλειστικά και μόνο σε αναλογία πλευρών 21:9, προσφέροντας πλήθος επιλογών όπως 4k/120fps (μόνο με το βασικό φακό), διαφορετικά χρωματικά look όπως το Venice CS το οποίο προτείνεται για grading, χειροκίνητο white balance (αλλά όχι σε βαθμούς Kelvin) και ακόμα επιλογή ταχύτητας κλείστρου με το κανόνα των 360 μοιρών (όπου δίπλα, αναφέρεται η ταχύτητα κλείστρου για όσους δε γνωρίζουν το κανόνα). Αυτό που κάνει ο χρήστης είναι να δημιουργεί κάθε φορά ένα καινούριο project, με τα βίντεο που γράφει να τοποθετούνται στον αντίστοιχο φάκελο του αποθηκευτικού χώρου, ώστε να είναι ευκολότερο μετά να ξέρει τι είναι που. εφαρμογή όντως έχει το ξεχωριστό της ενδιαφέρον, αλλά μόνο αν κάποιος έχει γνώσεις ή θέλει να αποκτήσει. Από πλευράς ποιότητας, τα βίντεο είναι πραγματικά όμορφα. Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως είναι αδύνατο να εκμεταλλευτεί κανείς και τις τρεις κάμερες ταυτόχρονα κατά τη βιντεοσκόπηση ενός βίντεο, είτε μέσα από το Video Pro είτε μέσα από το Cinema Pro, αλλά είναι δυνατό μέσα από το Photo Pro (!).



Το Sony Xperia 1 V είναι ένα πρακτικά υπερπλήρες τηλέρωφωνο. Πανέμορφη οθόνη με μεγάλη ανάλυση, το ταχύτερο SoC που υπάρχει, επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος, έξοδος ακουστικών, προστασία IP68 και ασύρματη φόρτιση. Δεν υπάρχει άλλο τηλέφωνο που να τα έχει όλα αυτά. Η αυτονομία είναι ικανοποιητική, ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στο πλάι κάνει γρήγορα του δουλειά του, το φυσικό πλήκτρο φωτογράφισης βοηθάει τους πάντες ενώ χρήσιμη είναι και η δυνατότητα σύνδεσης καλωδίου Type-C σε HDMI για προβολή σε τηλεόραση αλλά και η δυνατότητα χρήσης του τηλεφώνου σαν εξωτερικό monitor για κάποιες φωτογραφικές μηχανές Sony μέσω USB (πχ ZV-1, A7C). Δεν έχει τις καλύτερες κάμερες (η Sony κατασκευάζει τους αισθητήρες που έχουν σχεδόν όλα τα flagship τηλέφωνα της αγοράς αλλά δε τους χρησιμοποιεί στις δικές της συσκευές) και σίγουρα οι τρεις διαφορετικές εφαρμογές για αξιοποίηση των καμερών περισσότερο μπλέξιμο δημιουργούν στον απλό χρήστη, παρά βοηθούν. Όμως οι κάμερες είναι αρκετά καλές και το software της Sony έχει τα δικά του πλεονεκτήματα (όπως πχ το 4K video στα 120fps). Αυτή τη περίοδο το τηλέφωνο κοστίζει €1299, τιμή που το καθιστά στα ίδια επίπεδα με τα υπόλοιπα flagship της αγοράς. Το αν κάποιος θα τα δώσει αντί να τα δώσει στους υπόλοιπους γνωστούς της αγοράς, αυτό είναι καθαρά θέμα του εκάστοτε χρήστη και αν θεωρεί ότι τα αξίζει περισσότερο. Πάντως εμάς, το Xperia 1 V μας αρέσει πολύ και είναι με διαφορά το καλύτερο τηλέφωνο της Sony και ένα από τα καλύτερα που μπορεί κανείς να αποκτήσει. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική οθόνη
  • Άριστα ηχεία
  • Γρήγορο SoC
  • Βίντεο έως 4K120
  • USB 3.0 με έξοδο εικόνας, IP68, έξοδος ακουστικών, κάρτα microSD
  • Οι πολλές εφαρμογές για βίντεο και φωτογραφία είναι ότι πρέπει για όσους ξέρουν τι να κάνουν
  • Andoid 13 χωρίς φρου-φρου! Απλή και λειτουργική εμπειρία
  • Καλή αυτονομία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Οι πολλές εφαρμογές για βίντεο και φωτογραφία δυσκολεύουν τον απλό χρήστη
  • Αργή φόρτιση
  • Βρε Sony, ούτε καν καλώδιο USB Type-C στη συσκευασία;
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Για μένα θα μπορούσε να είναι το τέλειο τηλέφωνο για τις ανάγκες μου. Δυστυχώς όμως με 2 χρόνια software support δεν πας πουθενά. Το μεγαλύτερο αγκάθι φυσικά είναι η τιμή βέβαια μιας και κινητό στα 1400 ευρώ δεν μπορώ και ούτε και θέλω να τα δώσω.

      Δημήτρη αν μπορείς σε παρακαλώ να αναφέρεις και τα software support της κάθε εταιρείας, μιας και στη Sony είναι αυτόματα ένα αρνητικό.

      • CrashOkami
      • Συμφωνώ πλήρως, τα ζηλεύω τα κινητά Sony αλλά με τέτοια τιμή και τέτοια υποστήριξη λογισμικού, πάντα μένω μακριά ακόμη κι αν μου βγαίνει να κάνω την σπατάλη.

*