Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Xiaomi 14 Ultra Review

*
Μετά το αρχικό video unboxing με που κάναμε πριν λίγο καιρό για το Xiaomi 14 Ultra, το οποίο κυκλοφορεί πλέον στην ελληνική αγορά, φτάνει η ώρα και για το αναλυτικό μας review, μετά από περίπου 2 εβδομάδες χρήσης. Ο υπογράφων χρειάστηκε λίγο παραπάνω χρόνο, κυρίως γιατί… ήθελε να απολαύσει την εμπειρία που προσφέρει το τηλέφωνο στο τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο. Ναι, μπορούμε να πούμε ότι το Xiaomi 14 Ultra είναι το πληρέστερο camera phone της αγοράς. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δε λέμε το καλύτερο, αλλά αυτό που δίνει τις περισσότερες δυνατότητες σε όσους θέλουν το κάτι παραπάνω. Και δε λέμε το καλύτερο γιατί πολύ απλά δεν έχουμε δοκιμάσει άλλα κορυφαία smartphone (πχ S24 Ultra). Όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι το καλύτερο που έχει περάσει από τα χέρια μας, ένα τηλέφωνο που κάνει τα πάντα αλλά πραγματικά ξεχωρίζει με τις φωτογραφικές αλλά και βιντεογραφικές του δυνατότητές.



Το Xiaomi 14 Ultra έρχεται σε δυο χρώματα (μαύρο και λευκό) και μια έκδοση με 16GB μνήμης και 512GB χώρου στη τιμή των €1499. Για το διάστημα της προ-παραγγελίας, όσοι το απέκτησαν πήραν δώρο το Watch S3 της Xiaomi, αλλά κυρίως το Photography Kit, το οποίο είναι η αλήθεια πως θα έπρεπε να έχει κάθε κάτοχος του smartphone. Γιατί πολύ απλά μετατρέπει τη συσκευή σε μια high end compact κάμερα!



Το Xiaomi 14 Ultra έρχεται σε μια πλήρη συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια καινούριας γενιάς γκρι, σκληρή θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και ένα γρήγορο και μικρό σε διαστάσεις φορτιστή 90Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Καθότι το 14 Ultra είναι το πρώτο Ultra της Xiaomi που κυκλοφορεί στην Ελλάδα μετά το καταπληκτικό για την εποχή του Xiaomi Mi 11 Ultra, δε ξέραμε τι να περιμένουμε όσον αφορά στο κράτημά του και ο λίγος χρόνος που περάσαμε μαζί του στη Βαρκελώνη, δε μας είχε κάνει σοφότερους. Η αλήθεια είναι ότι παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται κανείς ότι… πρέπει να μάθει να κρατάει με διαφορετικό τρόπο το τηλέφωνο σε σχέση με το πώς είχε συνηθίσει. Και αυτό γιατί το κυκλικό camera bump στη πλάτη του ουσιαστικά καταλαμβάνει το πάνω 1/3 της συσκευής, σημείο που συνήθως τοποθετούμε το δείκτης μας για να κρατάμε καλά τη συσκευή.



Τώρα, ο δείκτης στερεώνεται κάτω από το «εξόγκωμα» των καμερών, αλλά επειδή το βάρος στη πάνω πλευρά είναι μεγάλο, χρειάζεται λίγο προσοχή ώστε το κράτημα με τη παλάμη να είναι πιο γερό, ούτως ώστε να μη κινδυνεύει το τηλέφωνο να φύγει από το χέρι. Βέβαια, η vegan leather πλάτη αλλά και η θήκη της συσκευασίας βοηθάνε ώστε η συσκευή να κρατιέται καλά στο χέρι και να μη γλιστρά. Οι υπόλοιπες διαστάσεις της συσκευής είναι φυσιολογικές. Έχει όλες τις πλευρές του επίπεδες, οι γωνίες είναι στρογγυλεμένες και η πλάτη όπως είπαμε είναι από συνθετικό δέρμα.



Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το power τα volume control πλήκτρα. Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C τεχνολογίας USB 3.2 Gen 12 προσφέροντας υψηλές ταχύτητες μεταφοράς ενώ επιπλέον υποστηρίζει και έξοδο εικόνας. Χάρη στην έξοδο εικόνας μπορεί κανείς πλέον να συνδέσει το κινητό με τηλεόραση/οθόνη είτε απευθείας με USB-C καλώδιο (όχι αυτό της συσκευασίας) είτε μέσω κάποιου hub ή μετατροπέα. Όλες οι εφαρμογές streaming δείχνουν κανονικά σε αναλύσεις έως 4K και το μόνο «παράπονο» είναι πως η Xiaomi δεν έχει κάποιο desktop mode όπως πχ το DeX της Samsung ή το αντίστοιχο της Huawei. Μέσω της θύρας επίσης γίνεται και η φόρτιση της συσκευής η οποία παίρνει περίπου 35 λεπτά για να φτάσει στο 100% από άδεια. Επιπλέον, το τηλέφωνο υποστηρίζει και υπερταχεία ασύρματη φόρτιση στα 80Watt κάτι που δε μπορέσαμε να δοκιμάσαμε καθώς δεν έχουμε αντίστοιχο φορτιστή. Πάντως στο 50άρι της Xiaomi, φορτίζει στα 50 Watt εξαιρετικά γρήγορα επίσης. Υπάρχει φυσικά και δυνατότητα για αντίστροφη ασύρματη φόρτιση σε περίπτωση που κάποιος θέλει να δώσει λίγη ενέργεια σε άλλη συσκευή (πχ ασύρματα ακουστικά). Στο κάτω μέρος έχουμε ακόμα το ένα ηχείο, το ένα μικρόφωνο και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM, με το τηλέφωνο πάντως να μην υποστηρίζει e-Sim, κάτι που δε καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνει.  Στο πάνω μέρος και στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν δεύτερο ηχείο. Προφανώς και έχουμε στερεοφωνικό ήχο, ο οποίας είναι δυνατός, ισορροπημένος και με καλά μπάσα. Μάλιστα, έχει πάρει πιστοποίηση Dolby Atmos και το λειτουργικό προσφέρει σχετικές δυνατότητες παραμετροποίησης του ήχου. Ένα ακόμα μικρόφωνο βρίσκεται μέσα στο camera bump ενώ εκεί πλέον έχει μεταφερθεί και το IrBlaster, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται.



Όσον αφορά τώρα στην οθόνη του, αυτή έχει διαγώνιο 6,73’’ και λειτουργεί σε ανάλυση WQHD+ (3200x1440). Τα bezel είναι ανύπαρκτα ενώ η ίδια η οθόνη καλύπτεται από γυαλί Xiaomi Shield Glass, πάνω από το οποίο υπάρχει ζελατίνα προστασίας. Το AMOLED panel δεν είναι πλήρως επίπεδο, αλλά έχει μια ελαφρά κυρτότητα σε όλες του τις πλευρές, η οποία στη πράξη είναι σχεδόν μη αντιληπτή.



Η φωτεινότητά της σύμφωνα με τη Xiaomi μπορεί να φτάσει στα 3000nits (peak), προφανώς σε παράθυρο HDR. Εμείς μετρήσαμε 417 nits με ρύθμιση max brightness, με την οθόνη να φτάνει στα 1217 nits με το auto brightness σε συνθήκες υψηλού περιβάλλοντος φωτισμού σε περιβάλλον HDR. Στη πράξη όμως αυτό που θα πάρει ο χρήστης είναι μια εξαιρετικά φωτεινή οθόνη στην οποία μπορεί άνετα να βλέπει και κάτω από το φως του ήλιου. Καθώς έχουμε Amoled panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το νέο HyperOS 1.0 (πάνω από Android 14) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Χρωματικά, μπορεί να δώσει άριστο DeltaE αλλά θα πρέπει να το ρυθμίσετε στο Advanced P3 χρωματικό προφίλ (DeltaE 1.1), είναι 12bit με τη συσκευή να υποστηρίζει αναπαραγωγή HDR10+ αλλά και Dolby Vision.


Χρωματική απόδοση στο Original με Warm θερμοκρασία (αριστέρα) και στο P3 από το Advanced (δεξιά).

Δε σταματάνε όμως εδώ τα καλά του panel, καθώς όπως και στο μικρό Xiaomi 14, και εδώ το panel είναι μοναδικό ως προς το πώς διαχειρίζεται το ρυθμό ανανέωσης. Το panel είναι LTPO μέχρι 120Hz, το οποίο σημαίνει πως το refresh rate μεταβάλλεται από 1 έως τα 120 Hz, ανάλογα με την εφαρμογή αλλά και ανάλογα με το τι κάνουμε πάνω στην οθόνη. Aξίζει να αναφέρουμε πως εφόσον βάλουμε την οθόνη στα 120Hz, ξεκλειδώνει ένα επιπλέον menu, μέσω του οποίου έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε ξεχωριστά το μέγιστο refresh rate ανά εφαρμογή. Ωστόσο, το panel πάει ένα βήμα παραπέρα με τη Xiaomi να το ονομάζει AdapticSync Pro. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως το panel προσαρμόζει το refresh rate ακριβώς στο frame rate που χρησιμοποιεί η εκάστοτε εφαρμογή, όταν το τελευταίο είναι πχ διαφορετικό ανά χρήση. Για παράδειγμα, βλέποντας περιεχόμενο στο YouTube ή το Netflix, το refresh rate ματσάρει το frame rate του περιεχομένου (τα 24/30/60fps video παίζουν αντίστοιχα σε 24/30/60Hz). Εκεί όμως που αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό είναι όταν παίζει κανείς παιχνίδια και δη όσα δε μπορούν να διατηρήσουν ένα σταθερό frame rate. Είτε μιλάμε για απαιτητικούς τίτλους όπως το Genshin Impact είτε gaming μέσω emulation σε υψηλές αναλύσεις ώστε να «ζοριστεί» το SoC, το panel λειτουργεί όπως μια VRR οθόνη/τηλεόραση. Το refresh rate ανεβοκατεβαίνει ακολουθώντας το frame rate, προσφέροντας έτσι στο χρήστη χαμηλό latency κατά την εμπειρία gaming. Όσα παιχνίδια δοκιμάσαμε παίζουν άνετα, ακόμα και το Genshin Impact (max ρυθμίσεις, 60fps). Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στη συσκευή είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PS2. Και εδώ το Xiaomi 14 Ultra εντυπωσιάζει χάρη στον Snapdragon 8 Gen 3. Έτσι, το God of War 2 στον Aethersx2 που εξομοιώνει το PS2 παίζει άνετα ακόμα και σε 4x ανάλυση της βασικής, ενώ θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει playable το παιχνίδι ακόμα και σε 5x, αφού τα 50-55fps που πιάνει στα δύσκολα σημεία είναι καλό νούμερο, ειδικά όταν το refresh rate της οθόνης τα ακολουθεί. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το Xiaomi 14 Ultra είναι μια πραγματικά άριστη επιλογή.



Με μια σημείωση: το μεγάλο camera bump καθιστά τη χρήση κάποιου τηλεσκοπικού χειριστηρίου αδύνατη. Κανένα από όσα έχουμε δε μπορεί να υποδεχτεί το Xiaomi 14 Ultra, καθώς το εξόγκωμα των καμερών είναι μεγάλο. Από εκεί και πέρα, το τηλέφωνο είναι συμβατό με 5G δίκτυα και υποστηρίζει το WiFi7, φυσικά διαθέτει NFC ενώ έχει λάβει και πιστοποίηση IP68. Όσον αφορά τώρα στην αυτονομία, αυτή είναι τυπική θα λέγαμε και αναλογικά με τη μπαταρία των 5000mAh με το οποίο είναι εφοδιασμένο στην ευρωπαϊκή του έκδοση. Σε φυσιολογικές συνθήκες η μια μέρα χρήσης βγαίνει εύκολα.



Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το τετραπλό σύστημα καμερών το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica, όπου εδώ η Xiaomi έχει να προσφέρει φοβερές λειτουργίες.  Οι φακοί ονομάζονται LEICA VARIO-SUMMILUX, με τη Xiaomi να έχει χρησιμοποιήσει τέσσερις αισθητήρες των 50MP. Η βασική κάμερα χρησιμοποιεί έναν ολοκαίνουριο LYT-900 της Sony, τύπου 1’’ πίσω από φακό 8P με stepless μεταβλητό διάφραγμα, από εξαιρετικά φωτεινό f/1.6 έως f/4.0. Στη πράξη, ο χρήστης (ή το software) μπορεί να διαλέξει οποιοδήποτε διάφραγμα ανάμεσα στις 2 αυτές τιμές, αν και το software συνήθως διαλέγει κάποια από τέσσερις βασικές: f/1.6., f/2.0, f/2.8 και f/4.0. Αυτές άλλωστε είναι οι τιμές που είναι διαθέσιμες στο αυτόματο mode του software της κάμερας για να διαλέξει ο χρήστης, με όλες τις υπόλοιπες τιμές να είναι διαθέσιμες στο pro mode (και στο director mode που είναι αποκλειστικά για βίντεο).


Η βασικά κάμερα του Xiaomi 14 Ultra ρυθμισμένη με διάφραγμα f/1.63 (αριστέρα) και f/4.0 (δεξιά).

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μεταβλητό διάφραγμα, καθώς το έχει κάνει και η Huawei αλλά και η Xiaomi στο 13 Ultra (με δυο μόνο f stop), όμως ο συνδυασμός μεγάλου αισθητήρα και stepless ελέγχου υλοποιείται πρώτη φορά! Πέρα από το πόσες επιλογές ανοίγονται στο χρήστη που ξέρει τι θέλει να κάνει, σίγουρα είναι μια εντυπωσιακή τεχνικά υλοποίηση και αξίζουν συγχαρητήρια στη Xiaomi. Ο αισθητήρας υποστηρίζει auto focus με τη βοήθεια και laser ενώ έχει και οπτική σταθεροποίηση (HyperOIS το ονομάζει η Xiaomi). Οι άλλες τρεις κάμερες χρησιμοποιούν τον ίδιο αισθητήρα, ένα Sony IMX 858, με τη Xiaomi να έχει επιλέξει έναν ultra wide και δυο telephoto, στα 3.2x και 5x, όλοι με autofocus, με σταθερό αλλά φωτεινό διάφραγμα. Ο υπερ-ευρυγώνιος έχει f/1.8 με φακό 7P, ο 3.2x επίσης f/1.8 με φακό 7P με OIS, ενώ ο 5x είναι ένας φωτεινός περισκοπικός φακός με f/2.5 επίσης με OIS. Και οι τρεις λειτουργούν σαν macro, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο καλύτερος από  όλους για αυτή τη λειτουργία είναι ο 3.2x (75mm σε αναλογία Full Frame). Χρησιμοποιεί ένα μεταβλητό σύστημα 3+3 κρυστάλλων, το οποίο του επιτρέπει να εστιάζει πολύ κοντά (στα 10cm) κάτι που τον καθιστά εξαιρετικό για macro λήψεις. Μπροστά υπάρχει μια selfie κάμερα των 32MP, χωρίς autofocus αλλά πλέον με δυνατότητα βίντεο σε ανάλυση 4K60.


Η ίδια λήψη με Leica Authentic (αριστερά) και Leica Vivid (δεξιά). Η διαφορά είναι ξεκάθαρη, με το Authentic να έχει περισσότερο "μουντά" χρώματα και το Vivid να είναι σαφώς εντονότερα.

Πριν αρχίσει κανείς να βγάζει φωτογραφίες, καλείται να επιλέξει ποιο χρωματικό προφίλ της Leica θα χρησιμοποιήσει, το Vibrant που δίνει περισσότερο ζωντανά χρώματα ή το Authentic που προσπαθεί να δώσει χρώματα που ταιριάζουν με το αυθεντικό προφίλ της Leica. Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο, είναι απλά τι προτιμά ο καθένας. Ο υπογράφων προτιμά το Authentic αλλά οι περισσότεροι άλλοι που ρωτήσαμε προτιμούν το Vibrant. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως όσοι νοιώθουν επαγγελματίες, μπορούν στο Pro mode να σώσουν preset με όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις (ταχύτητα κλείστρου/ISO/διάφραγμα, ποιος φακός, WB, εστίαση κτλ) και να τη φορτώνουν άμεσα ώστε να βγάλουν μια λήψη με αυτή για κάτι που μπορεί να κάνουν συχνά (πχ αστέρια, κινούμενα αντικείμενα κτλ) χωρίς να χρειάζεται να ξανακάνουν αυτές τις ρυθμίσεις. 


Ultra Wide Vs Main Vs 3.2x Vs 5X

 


Ultra Wide Vs Main Vs 2x Vs 3.2x Vs 5x Vs 10x


Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο LYT-900 ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει και στα 50Mpixel (κάτι που ισχύει για όλες τις κάμερες). Κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του και τη μέρα αλλά και τη νύχτα. Το ανοιχτό διάφραγμα σε συνδυασμό με το μέγεθος του αισθητήρα δε, του επιτρέπουν να βγάλει φωτογραφίες με εντυπωσιακό φυσικό bokeh, τουλάχιστον εφόσον το αντικείμενο που φωτογραφίζεται είναι σχετικά κοντά στη κάμερα. Το autofocus είναι γρήγορο και ακριβές ενώ από πλευράς δυναμικού εύρους, έχουμε μπόλικο. Φυσικά, το μεταβλητό διάφραγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθούν διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με ότι έχει συνηθίσει κανείς από ένα smartphone, πόσο μάλλον τοποθετώντας πχ ένα ND φίλτρο πάνω από τις κάμερες χάρη στην ειδική θήκη του κάμερα κιτ. Με μερικές ρυθμίσεις (πχ f/4.0, φίλτρο ND για ακόμα χαμηλότερη έκθεση του αισθητήρα στον εξωτερικό φωτισμό και χαμηλή ταχύτητα κλείστρου), μπορούμε να βγάλουμε φωτογραφίες που έχουν μια αίσθηση motion blur ακόμα και την ημέρα.


Το Xiaomi 14 Ultra με το Photography Kit και φορεμένο ένα μεταβλητό φίλτρο ND 72mm με step up ring από τα 67mm του thread. Ο UW με αυτό το setup "βλέπει" λίγο από το φίλτρο. 

Το βράδυ μπορεί κανείς να γυρίσεις σε f/1.6 για να έχει περισσότερο φως, χωρίς ND φυσικά. Για ακόμα περισσότερο επαγγελματικό αποτέλεσμα, στο pro mode μπορεί κανείς να τραβήξει τόσο σε RAW όσο και σε Ultra RAW, με το δεύτερο να προσφέρει μεν RAW αρχείο, αλλά η λήψη να γίνεται με το παραδοσιακό stacked πολλών λήψεων τρόπο, για χαμηλότερο θόρυβο και μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, αλλά έχοντας πάντα τις δυνατότητες edit που προσφέρει ένα RAW αρχείο. Να σημειώσουμε ότι μέσω του βασικού φακού, το Xiaomi 14 Ultra μπορεί να βγάλει σχεδόν lossless λήψεις με zoom 2x. Γενικότερα, ο βασικός φακός προσφέρει πραγματικά κορυφαία εμπειρία, άριστες λήψεις και είναι ότι κοντινότερο μπορεί να έχει κανείς σε κανονική φωτογραφική μηχανή, πόσο μάλλον χρησιμοποιώντας  και το grip του κάμερα kit.


Ultra Wide Vs Main Vs 3.2x Vs 5X


Ultra Wide Vs Main Vs 3.2x Vs 5X


Από τους τρεις άλλου φακούς, ο ultrawide είναι μάλλον αυτός που θα χρησιμοποιηθεί λιγότερο και αυτό γιατί είναι πραγματικά πολύ ευρυγώνιος, με 12mm σε αντιστοιχία full frame. Με σωστό κάδρο μπορεί να βγάλει εντυπωσιακές λήψεις, κυρίως σε landscape περιβάλλοντα, αλλά για φωτογράφιση αντικειμένων/ανθρώπων, υπάρχει σίγουρα παραμόρφωση στις γωνίες. Ακριβώς επειδή είναι πολύ ευρυγώνιος, προσοχή χρειάζεται πως κρατάει κανείς το τηλέφωνο, γιατί μπορεί να δει… κάποιο δάχτυλο στη λήψη του μετά!


Ultra Wide Vs Main Vs 3.2x Vs 5X

Μπορεί μεν να εστιάσει κοντά, αλλά πρακτικά δε πρόκειται να το κάνεις κανείς καθώς οι telephoto όπως είπαμε κάνουν καλύτερη δουλειά macro. όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι πολύ χαμηλός, οπότε το zoom σε αυτή τη περίπτωση είναι digital. Εμείς την απενεργοποιήσαμε για να έχουμε το αποτέλεσμα της ίδιας της κάμερας. Ο θόρυβος είναι σε χαμηλά επίπεδα, το δυναμικό εύρος απόλυτα ικανοποιητικό ενώ και χρωματικά, ταιριάζει με το βασικό φακό. Ακόμα και το βράδυ, χάρη στο ανοιχτό διάφραγμα, μπορεί να αποδώσει όμορφες λήψεις.

           
 
Ultra Wide Vs Main Vs 3.2x Vs 5x Vs 10x Vs 30x


Και πηγαίνουμε στους δυο telephoto, ξεκινώντας πρώτα από τον 3.2x, του οποίου το σύστημα φακών έχουμε ξαναδεί τόσο στο Xiaomi 13 Pro όσο και στο Xiaomi 14 και είναι η περισσότερο fan-to-play κάμερα από τις τρεις. Από τη μια το focal length που αντιστοιχεί σε 75mm μπορεί να δώσει εξαιρετικά πορτραίτα χωρίς το ειδικό portrait mode και από την άλλη η δυνατότητα για εστίαση από κοντά (έως 10cm) προσφέρει πολλές επιλογές φωτογράφισης. Οι τύπου macro λήψεις με αυτόν είναι πολύ καλύτερες και σαφώς φωτεινότερες από τις macro που βγάζουν άλλες συσκευές με τον ultrwide καθώς η απόσταση των 10cm είναι αρκετή για να φωτιστεί ότι βγάζουμε από το περιβάλλοντα φωτισμό. Αξίζει να αναφέρουμε πως η αλλαγή του εστιαζόμενου σημείου είναι άμεση επιλέγοντας άλλο πάνω στην οθόνη με το δάχτυλό μας, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη λήψη μας, προσφέροντας εντυπωσιακό φυσικό bokeh.




Macro με UW / 3.2x / 5x


Να σημειώσουμε πως το software της κάμερας έχει ενεργή μια ρύθμιση που ουσιαστικά αυτόματα γυρνάει στην ultrawide  όταν πάμε να βγάλουμε κοντινή λήψη, ούτως ώστε η φωτογραφία να μην έχει το έντονο bokeh που παρουσιάζει ο 3.2x (ή και ο 5x), αλλά εμείς την απενεργοποιήσαμε. Πραγματικά η συγκεκριμένη υλοποίηση είναι εξαιρετική μέρα και νύχτα και η αλήθεια είναι πως με αυτή τη κάμερα θέλαμε να βγάζουμε τις περισσότερες φωτογραφίες. Έχοντας και οπτική σταθεροποίηση, τα καταφέρνει άριστα και τη νύχτα.




Ultra Wide Vs Main Vs 3.2x Vs 5X Vs 10X Vs 30X


Εκεί που δε μπορούσε να πάει το Xiaomi 14 με φυσικό τρόπο, πάει το 14 Ultra χάρη στον telephoto 5x. Εξαιρετικός και αυτός, αν και όχι τόσο φωτεινός όσο ο 3.2x καθώς έχουμε να κάνουμε με περισκοπική υλοποίηση και τους περιορισμούς στα οπτικά που αυτή βάζει. Και πάλι όμως, τα καταφέρνει εξαιρετικά τη μέρα. Τη νύχτα βέβαια, είναι ίσως η λιγότερη ικανή κάμερα από όλες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε θα βγάλετε καλές φωτογραφίες. Να σημειώσουμε πάντως πως το software της κάμερας έχει ενεργή μια ρύθμιση που ουσιαστικά αυτόματα γυρνάει στη βασική κάμερα όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι πολύ χαμηλός, οπότε το zoom σε αυτή τη περίπτωση είναι digital. Εμείς την απενεργοποιήσαμε για να έχουμε το αποτέλεσμα της ίδιας της κάμερας. Και η 5x κάμερα εστιάζει κοντά (από τα 30εκ) όμως, τελικά καταλήξαμε ότι η 3.2x είναι η καταλληλότερη κάμερα για macro. Η 5x μπορεί να δώσει πάντως όμορφα πορτραίτα αν έχουμε τη κατάλληλη απόσταση από το πρόσωπο, όμως δεν είναι διαθέσιμη για χρήση μέσα από το ξεχωριστό portrait mode που έχει το software. Στο κομμάτι του zoom γενικότερα, πέρα από το 5x, το τηλέφωνο τα καταφέρνει εξαιρετικά στο 10x που είναι ουσιαστικά cropped από τον αισθητήρα του περισκοπικού φακού. Μέχρι και το 30x μπορούμε να έχουμε πραγματικά καλές λήψεις, τηρουμένων των αναλογιών, ενώ στο 30x ενεργοποιείται αυτόματα (και εμφανίζεται ένα ξεχωριστό εικονίδιο στην οθόνη) η λειτουργία AI που ενσωματώνει το Xiaomi 14 Ultra. Πρόκειται για generative AI το οποίο προσπαθεί να ξαναδημιουργήσει αυτό που πιστεύει ότι βλέπει. Ακόμα και μέχρι το 60x μπορούμε να πούμε ότι δίνει αξιοποιήσαμε αποτελέσματα ενώ και στο μέγιστο zoom 120x, διορθώνει αρκετά τη φωτογραφία. Βέβαια, πάνω από το 40x δε μπορούμε να πούμε ότι πάντα κάνει καλή δουλειά, ενώ ενεργοποιείται μόνο όταν ο φωτισμός είναι καλός.



Ultra Wide Vs Main Vs 3.2x Vs 5X Vs 10X


30x χωρίς/με AI


60x χωρίς/με AI


120x χωρίς/με AI

Το portrait mode, μπορεί να αξιοποιηθεί από το κύριο φακό και από το telephoto 3.2x, προσφέροντας εξαιρετικό διαχωρισμό. Εχουμε πολλές επιλογές που από ένα σημείο και μετά μπορεί να μπλέξουν το χρήστη. Καταρχάς, μπορούμε να διαλέξουμε style μεταξύ Master Portrait και Leica Portrait, με την επιλογή να έχει να κάνει κυρίως με τα χρώματα και την αντίθεση της εκάστοτε λήψεις. Αφού γίνει αυτή η επιλογή, έχουμε το Master Lens System που προσφέρει όλα τα focal length όσον αφορά στις λήψεις πορτραίτου. Στη standard ρύθμιση έχουμε τέσσερα focal length (23/35/50/75mm) και δυνατότητα αλλαγής του fake f stop (κάτι που μπορούμε να κάνουμε και μετά από τη λήψη μέσα από την εφαρμογή Gallery στο smartphone). Αλλά έχουμε επιπλέον 4 ακόμα επιλογές, που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica, με διαφορετικά focal length αλλά και με διαφορετική οπτική, κάτι που είναι ανεξάρτητο από το style. Συγκεκριμένα έχουμε τα  Documentary στα 35mm, Swirly Bokeh στα 50mm (και οι δυο με crop από το βασικό αισθητήρα), Portrait στα 75mm και soft focus στα 90mm (από το telephoto). Για κάθε μια από αυτές μπορούμε να ρυθμίσουμε χειροκίνητα το digital βάθος πεδίου. Το αποτέλεσμα που πετυχαίνουν είναι κάτι διαφορετικό, ενώ μάλιστα τα metadata που αποθηκεύονται στις λήψεις αντιστοιχούν στα αντίστοιχα focal length/aperture.

   
Portrait mode (23/35/50/75mm)

Πέρα από τις παραπάνω κλασσικές λειτουργίες όσον αφορά στη φωτογράφιση, η εφαρμογή της κάμερα πλέον έχει μια ακόμα, το λεγόμενο fastshot. Πρόκειται για μια τύπου streetphotography επιλογή, η οιποία έχει έτοιμα 6 focal lenght (23/28/35/50/85/135mm), για να διαλέξει ο χρήστη, πάρα πολλά φίλτρα αλλά και 3 στυλ για πορτραίτο. Πρακτικά, είναι η επιλογή για όσους θέλουν να βγουν για "φωτογραφική" βόλτα, και με φορώντας το photography kit, να αποθανατίσουν τι συμβαίνει γύρω τους, έχοντα διαφορετικά focal length άμεσα διαθέσιμα. Περάσαμε ένα ολόκληρο πρωϊνό φωτογραφίζοντας με αυτό το τρόπο, αλλάζοντας γρήγορα το focal length με το zoom lever του kit, και επιλέγοντας διαφορετικά φιλτρα. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το τι μπορεί να πετύχει κανείς μέσα από το παρακάτω μινι φωτο-αφιέρωμα.





   





   




Όσον αφορά τώρα στο video, εδώ οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες και πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι είναι ίσως το περισσότερο «φορτωμένο» smartphone όσον αφορά στις δυνατότητες βίντεο. Κατ’αρχάς, μπορούμε να γράψουμε με έως 8K30 με όλες τις κάμερες, χωρίς βέβαια δυνατότητα εναλλαγής φακών κατά τη διάρκεια εγγραφής βίντεο. Αν και αρχικά είχαμε τις αμφιβολίες μας όσον αφορά στη ποιότητα του 8K30, τουλάχιστον για τις κάμερες πλην τις βασικής, εντούτοις κάνοντας τη σύγκριση με 4K30, η εικόνα ήταν καλή. Αν και έχουμε την αίσθηση ότι το 8K από τις άλλες κάμερες είναι upscaled από χαμηλότερη ανάλυση και όχι native 8Κ. Το 8K από τη βασική κάμερα είναι πάντως εξαιρετικό. Σε 4K60 μπορούμε να γράψουμε με όλες τις κάμερες έχοντας την επιλογή για άμεση εναλλαγή φακών, λειτουργία που δεν είναι διαθέσιμη στο Pro mode πάντως. Η εναλλαγή είναι αστραπιαία, με το εφέ που κάνει να μοιάζει με ένα πολύ γρήγορο γύρισμα του δαχτυλιδιού ενός φακού μηχανής. Πραγματικά, είναι εντυπωσιακό, κάτι που βέβαια είχαμε αναφέρει και στη πρώτη μας επαφή με το τηλέφωνο στο event της Xiaomi στη Βαρκελώνη. Ο βασικός φακός έχει βέβαια τη καλύτερη ποιότητα, αλλά και οι υπόλοιποι τα καταφέρνουν εξαιρετικά.



Η βασική κάμερα έχει και μια ακόμα δυνατότητα, καθώς μπορεί να γράψει κανείς βίντεο 4K στα 120fps με το bitrate να βρίσκεται στα 120Mbps. Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι εξαιρετική καθώς μπορεί κανείς να κάνει slow motion στο post 2x (για timeline στα 60fps) ή και 4x (για timeline στα 30fps), έχοντας υψηλή ποιότητα εικόνας. Μπορεί βέβαια κανείς να γράψει slowmotion μέσα από την αντίστοιχη ρύθμιση που έχει το software έως 960fps με όλες τις κάμερες ή 1920fps με τη βασική κάμερα, αλλά εδώ η ποιότητα είναι σαφώς χειρότερη, τόσο γιατί η ανάλυση περιορίζεται σε 1080p, όσο και γιατί ειδικά με τις τρεις κάμερες, πλην της βασικής, το αποτέλεσμα είναι αρκετά soft. Σίγουρα είναι χρήσιμες λειτουργίες για post στα social, αλλά δεν είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσει κανείς αρκετά.



Σε ρύθμιση έως 4K30, υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης της ρύθμισης motion tracking focus, μέσω της οποίας το software αντιλαμβάνεται ανθρώπους και ζώα και προσπαθεί να διατηρήσει την εστίαση σε αυτά είτε αυτόματα, είτε επιλέγοντάς πάνω στην οθόνη. Κάτι ακόμα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να γράψει βίντεο Dolby Vision σε 4K30 με το κύριο φακό. Εδώ έχουμε πρακτικά ένα 10bit BT2020 video 4:2:0 το οποίο είναι ρυθμισμένο για HDR (HLG για την ακρίβεια) στα 1000nits. Αντίστοιχη είναι και η ρύθμιση όταν ενεργοποιήσουμε το Master Cinema mode, το οποίο μπορούμε να έχουμε ενεργό μόνο στη βασική κάμερα, αλλά σχεδόν σε όλα τα mode video που είναι διαθέσιμα. Στη πράξη, έχουμε ένα HDR τύπου βίντεο το οποίο όμως προσφέρει διαφορετική εικόνα, με όχι τόσο ζωντανά χρώματα, την οποία θα χαρακτήριζε κανείς περισσότερο «κινηματογραφική». Το Master cinema μπορεί να ενεργοποιηθεί και στο Pro Mode για τη βασική κάμερα πάντα, αλλά και στο movie mode, το portrait mode που έχει το τηλέφωνο όσον αφορά στο βίντεο. Και αφού μιλήσαμε για αυτό, πάμε να δούμε τι μπορεί να κάνει κανείς με το movie mode. Αυτό είναι διαθέσιμο με τη βασική κάμερα μόνο και επιτρέπει την εγγραφή βίντεο 1080p30 με soft bokeh εφε. Λειτουργεί αρκετά καλά, και κατά τη διάρκεια της εγγραφής μπορούμε να αλλάζουμε το focus point, πατώντας σε διάφορα σημεία πάνω στην οθόνη. Από μόνο το τηλέφωνο προσπαθεί να έχει τα πρόσωπα σε εστίαση και το καταφέρνει πολύ καλά. Επίσης, μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα τον bokeh balls που δημιουργούν εστίες φωτισμού (πχ φωτάκια) από κυκλικά (normal) σε οβαλ (wide), με το αποτέλεσμα να είναι άριστο. Ταυτόχρονα, στο movie mode έχουμε δυο ακόμα επιλογές, οι οποίες όμως απενεργοποιούν το bokeh εφέ, το smart composition και το auto zoom. Στο πρώτο, το τηλέφωνο αυτόματα μέσω crop προσπαθεί να ακολουθεί ένα άτομο που κινείται, σαν να έχουμε έναν άνθρωπο να κουνάει τη κάμερα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Στο auto zoom, πάλι μέσω crop (digital zoom δλδ), μπορούμε να κάνουμε εύκολα και με συγκεκριμένη ταχύτητα zoom push/pulls, διαλέγοντας αρχικά το ευρος του zoom και μετά απλά πατώντας το σχετικό πλήκτρο, η εφαρμογή κάνει την αντίστοιχη κίνηση zoom (in/out). Να σημειώσουμε ότι σε όλες τις παραπάνω λειτουργίες μπορούμε να έχουμε ενεργοποιημένο και το Master Cinema! Πηγαίνοντας στο Pro mode τώρα, εδώ έχουμε πλήρη έλεγχο των ρυθμίσεων (τόσο για τη φωτογραφία βέβαια όσο και για το βίντεο). Αυτό που δε μπορούμε να κάνουμε και θα θέλαμε να προσθέσει η Xiaomi μέσω software update, είναι η δυνατότητα για αλλαγή του διαφράγματος κατά τη διάρκεια της εγγραφής βίντεο. Δε ξέρουμε γιατί δεν είναι διαθέσιμο και σίγουρα περιορίζει κάπως τις κατά τα άλλα εντυπωσιακές, δυνατότητες εγγραφής βίντεο. Γιατί δε μπορούμε να αλλάξουμε το βάθος πεδίου κατά τη διάρκεια της βιντοσκόπησης , ενώ και ο έλεγχος του φωτός γίνεται μόνο με το ISO και τη ταχύτητα κλείστρου. Ακόμα μια επαγγελματική λειτουργία είναι αυτή της εγγραφής βίντεο σε log mode για μετέπειτα ευκολότερο color correction στο edit (4K30 μόνο με τη βασική κάμερα). Τέλος, υπάρχει το Director mode, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να ελέγξει εξ αποστάσεως τις κάμερες από έως 4 άλλα τηλέφωνα της σειράς Xiaomi 14 (προς το παρόν), επιλέγοντας ποια κάμερα θα γράφει από ποια άλλη συσκευή, έχοντας επιπλέον πλήρη χειροκίνητο έλεγχο. Για κάποιο λόγο, στο director mode δε μπορούμε να απενεργοποιήσουμε την ηλεκτρονική σταθεροποίηση, κάτι που σίγουρα δε ταιριάζει με το κινηματογραφικό χαρακτήρα του director mode. Και εδώ θα θέλαμε σε μελλοντικό update να έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ούτως ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο native εγγραφή βίντεο.

   
Selfie χωρίς/με Portrait

Η selfie κάμερα των 32MP είναι καλή αν και χωρίς autofocus. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες με αρκετά καλό portrait mode, ενώ υποστηρίζει και Nightmode. Στο τομέα του βίντεο υποστηρίζει  4K60fps με το αποτέλεσμα να είναι απόλυτα ικανοποιητικό! Να σημειώσουμε πως αυτή η κάμερα δεν έχει λάβει την «πιστοποίηση» της Leica, καθώς δεν εμφανίζεται στις λήψεις με τη selfie το υδατογράφημα της Leica που βλέπουμε στις άλλες φωτογραφίες.



Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Xiaomi 14 Ultra Μια παρουσίαση από τις μεγαλύτερες που έχουμε γράψει ποτέ. Αν καταφέρατε να φτάσετε μέχρι εδώ, συγχαρητήρια! Μετά από όλα όσα περιγράψαμε παραπάνω, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι έχουμε να κάνουμε με το καλύτερο Xiaomi smartphone μέχρι σήμερα, ένα πλήρως εξοπλισμένο flaghship που δε του λείπει τίποτα. Ωραία κατασκευή, γρήγορη φόρτιση, ικανοποιητική αυτονομία, εξαιρετική οθόνη, κορυφαίες επιδόσεις και πολύ καλό σύστημα καμερών. Ένα σύστημα καμερών βέβαια που μπορεί να κάνει άριστη δουλειά όταν κανείς το χρησιμοποιεί στις αυτόματες ρυθμίσεις, όμως μπορεί να γίνει μοναδικό εργαλείο για όσους ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Πολλές χειροκίνητες ρυθμίσεις στη φωτογραφία και το βίντεο, που γίνονται ακόμα χρησιμότερες εφόσον κάποιος επιλέξει να αξιοποιεί συχνά το photography kit.





Από τη μια το grip με τα πλήκτρα και τα ρυθμιστικά και από την άλλη η δυνατότητα τοποθέτησης φίλτων 62mm (ή μεγαλύτερων με step up ring), μετατρέπει στο smartphone σε... επαγγελματική κάμερα, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να αποκτήσει μια αυθεντική φωτογραφική εμπειρία. Γενικότερα, η "εικόνα" που δίνουν οι κάμερες είναι περισσότερο αυθεντική παρά ψηφιακή όπως έχουμε συνηθίσει να δίνουν τα περισσότερα smartphones. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι μπορείς πχ να βάλεις πάνω ένα CPL φίλτρο και να εξαφανίσεις τις αντανακλάσεις των φωτογραφιών χωρίς AI, edit κτλ, με το παραδοσιακό φωτογραφικό τρόπο, είναι ξεχωριστή εμπερία.


Η ίδια λήψη χωρίς (αριστερά) και με ενεργό (δεξιά) το CPL φίλτρο που έχουμε βάλει στο photography kit. Οι αντανακλάσεις στο τζάμι, εξαφανίζονται!

Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται... εξωγήινα για το περισσότερο κόσμο και ίσως και να είναι, όμως το Xiaomi 14 Ultra πέρα από το γεγονός ότι θα το λατρέψουν οι έχοντες τη γνώση, μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο για να μάθουν ακόμα περισσότερα όσοι θέλουν. Για τους υπόλοιπους "κοινούς θνητούς" πάντως, εξακολουθεί να είναι ένα κορυφαίο smartphone συνολικά! Εμείς το λατρέψαμε και εξακολουθούμε καθημερινά να το χρησιμοποιούμε χωρίς σταματημό! 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Το σύστημα καμερών
  • Γρήγορη φόρτιση, ενσύρματα και ασύρματα
  • Το πως λειτουργεί το refresh rate της οθόνης
  • Κορυφαίες επιδόσεις
  • Το photography Kit ανεβάζει το τηλέφωνο σε άλλο, φωτογραφικά, επίπεδο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μεγάλο camera bump
  • Επειδή τα θέλουμε όλα, στα αρνητικά μπαίνει η μη δυνατότητα χρήσης του portrait mode με τη 5x κάμερα και η μη δυνατότητα αλλαγής του aperture κατά τη διάρκεια εγγραφής βίντεο με τη βασική κάμερα
  • Τα χρήματα σαν ποσό, είναι πολλά
  • Δεν έχει eSim!
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*