Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

DF: Αναλύοντας εξονυχιστικά το remaster του Grand Theft Auto V

*
Υποσχόμενο βελτιωμένα γραφικά, νέες επιλογές στο gameplay και γρηγορότερη, ομαλότερη απόδοση, το Grand Theft Auto V επιστρέφει ως ένα remaster νέας γενιάς, στο πλαίσιο μιας κίνησης που δεν συνηθίζει η Rockstar Games. Όπως συνέβη και με το The Last of Us Remastered, μεγάλο μέρος του ενθουσιασμού προκύπτει από τις δυνατότητες που παρέχει το πιο ισχυρό hardware σε ό,τι αφορά θέματα που προέκυψαν από τις τεχνικές αδυναμίες των προηγούμενων εκδόσεων. Το trailer που αποκάλυψε το παιχνίδι στην E3 ήταν σίγουρα εντυπωσιακό, όμως, από τη στιγμή που δεν έδειχνε πραγματικό gameplay, αναγκαστήκαμε να περιμένουμε την κυκλοφορία του παιχνιδιού μέχρι να διαπιστώσουμε αν οι βελτιώσεις αυτές ήταν ενδεικτικές της ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Το επίπεδο λεπτομέρειας είναι σταθερό, ο φωτισμός αναβαθμισμένος και εφαρμόζεται ένας μεγάλος αριθμός από post-process εφέ.
Για όσους επιστρέφουν στο παιχνίδι, είναι άραγε οι βελτιώσεις αυτές αρκετά σημαντικές ώστε να εξασφαλίσουν ένα ακόμη ταξίδι στο Los Santos και επίσης, προσφέρει το τελικό προϊόν κάτι παραπάνω από μία ώθηση στην ανάλυση και στην απόδοση; Τα βασικά σίγουρα βρίσκονται στη θέση τους, με ένα αναμενόμενο άλμα από τα 720p στα 1080p, μαζί με βελτιωμένο anti-aliasing που προσφέρει μία πολύ πιο ευκρινή εικόνα. Η απόδοση έχει βελτιωθεί και αυτή, αφού το ασταθές frame-rate του πρωτότυπου έχει αντικατασταθεί με έναν πολύ πιο σταθερό ρυθμό ανανέωσης της εικόνας, αν και δεν έχουμε πλήρες κλείδωμα στα 30 καρέ. Η απόδοση πάντα ήταν ένα θέμα για το Grand Theft Auto στις κονσόλες, αλλά η συγκεκριμένη κυκλοφορία παρέχει την καλύτερη εμπειρία σε κονσόλα, στην ιστορία της σειράς. Ωστόσο, μετά την αρχικό φόρτωμα του παιχνιδιού δεν είναι ίσως άμεσα εμφανές το πού έχει λάβει χώρα ο κύριος όγκος της διαδικασίας του remastering. Η όψη και η αίσθηση της αρχικής ληστείας μοιάζει σαν απλή μεταφορά από την παλιά έκδοση, με την προσθήκη μερικών ειδικών εφέ που παράγουν ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό που έχουμε δει και από άλλα φετινά remasters. Προχωρώντας στα αρχικά στάδια του παιχνιδιού, δημιουργείται επίσης η εντύπωση ότι τα έχετε ξαναδεί όλα αυτά. Η απλή βελτίωση του frame-rate και της ανάλυσης μπορεί και να ήταν αρκετή (σε γενικές γραμμές είναι κάτι που δούλεψε για το The Last of Us άλλωστε), όμως το GTA 5 στο Xbox One και στο PlayStation 4 είναι διαφορετικό, αφού οι πρώτες αυτές εντυπώσεις αλλάζουν άρδην όσο προχωράτε περισσότερο στο παιχνίδι. Όσο πιο πολύ παίζετε, τόσο περισσότερο θα διαπιστώνετε το πρωτοφανές επίπεδο επιπλέον δουλειάς που έχει προστεθεί στα κύρια assets του παιχνιδιού. Όσο πιο προσεκτικά παρατηρείτε, τόσο πιο εμφανή θα είναι τα δείγματα αυτά.


Φέτος τον Ιούνιο η Rockstar παρουσίασε το όραμά της για το Grand Theft Auto 5 στις κονσόλες νέας γενιάς. Εδώ βλέπετε την σύγκριση με την έκδοση για το PS3. Το ερώτημα είναι, κατάφερε η Rockstar να εκπληρώσει τις υποσχέσεις;

Το Grand Theft Auto V αξίζει την αποδόμηση που διενεργούμε. Η ομάδα της Rockstar North έχει δώσει μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, σε βαθμό που δε θα περίμενε κανείς από ένα remaster, αφού πολλές από τις επεμβάσεις είναι τόσο ανεπαίσθητες που μπορεί να μην τις παρατηρήσετε καν. Δεν είναι ακριβώς ένα remaster με την λογική άλλων παρόμοιων κυκλοφοριών, αλλά ένας ανασχεδιασμός σε όλο το φάσμα του παιχνιδιού.

Ένας νέος κόσμος

Όλα ξεκινάνε με τα βασικά δομικά στοιχεία - η Rockstar έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να ανοικοδομήσει το Los Santos και αυτό επιτυγχάνεται με μία σειρά από νέα και βελτιωμένα στοιχεία. Αν και τα βασικά μοντέλα είναι σε πολλές περιπτώσεις last-gen στη φύση τους, η ποσότητα της επιπλέον λεπτομέρειας που έχει προστεθεί επάνω και γύρω τους έχει ως αποτέλεσμα μία δραστική βελτίωση. Δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ένα sandbox, μεγάλο μέρος της εμπειρίας βασίζεται στην αληθοφάνεια του κόσμου και αυξάνοντας τα επίπεδα λεπτομέρειας ο κόσμος αυτός γίνεται πιο ελκυστικός για εξερεύνηση. Η πληθυσμιακή πυκνότητα, η απόσταση στην οποία σχεδιάζονται τα αντικείμενα και η προσοχή στη λεπτομέρεια βοηθούν στη δημιουργία ενός πιο καθηλωτικού κόσμου που βελτιώνει ενεργά την εμπειρία του gameplay. Γα να το θέσουμε απλά, είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να εξερευνά κανείς τον κόσμο στη νέα αυτή έκδοση και τα νέα στοιχεία το κάνουν πολλές φορές να μοιάζει με νέα εμπειρία. Τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό όμως;
Βελτιώσεις στα μοντέλα: Αν και πολλά από τα κτίρια του παιχνιδιού διατηρούν το ίδιο απλοϊκό μοντέλο της αρχικής κυκλοφορίας, εντοπίσαμε πολλά βελτιωμένα αντικείμενα διάσπαρτα στο Los Santos. Από επανασχεδιασμένα αυτοκίνητα (εσωτερικά και εξωτερικά) μέχρι επανασχεδιασμένα δέντρα και άλλα αντικείμενα, ο κόσμος τώρα διαθέτει πλουσιότερη λεπτομέρεια σε σχέση με πριν. Επιπροσθέτως, η απόσταση στην οποία γίνεται αλλαγή των μοντέλων χαμηλής ανάλυσης με τα αντίστοιχα υψηλής ανάλυσης έχει αυξηθεί. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το GTA 5 έχει βελτιωθεί τόσο σε μικροσκοπικό όσο και σε μακροσκοπικό επίπεδο, όντας σε θέση να αντέξει στην κριτική με τρόπο που δεν καταφέρνουν τα υπόλοιπα remasters.
Ποικιλία μοντέλων: Ήταν αρκετά συνηθισμένο στα προηγούμενα GTA να βλέπει κανείς ίδια οχήματα και πεζούς στον κόσμο του παιχνιδιού και χαιρόμαστε που αυτό έχει διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ενώ δοκιμάζαμε την έκδοση του PS3 για να ψάξουμε για βελτιώσεις, βλέπαμε συχνά γκρουπ από πανομοιότυπα οχήματα να περιμένουν στα φανάρια και πέφταμε επάνω στους ίδιους πεζούς. Συγκριτικά, στο PS4 παρουσιάζεται μία πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από οχήματα και ανθρώπους, με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγαλύτερη αίσθηση ρεαλισμού. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που χαρακτήριζε και προηγούμενους τίτλους της σειράς λόγω περιορισμών στη μνήμη των προηγούμενων κονσολών και μπορεί στο remaster να μην εξαλείφεται εντελώς το πρόβλημα, όμως η κατάσταση είναι κατά πολύ βελτιωμένη.
Χλωρίδα: Παρά το γεγονός ότι στο Xbox One η βλάστηση είναι λιγότερο πυκνή σε σχέση με το PS4, η ποιότητα και η ποσότητα των φυτών που υπάρχουν στον κόσμο του παιχνιδιού έχει αυξηθεί ιδιαίτερα. Αυτό είναι προφανές εξαρχής, όμως όταν φτάσετε στα βουνά και στα δάση του παιχνιδιού θα καταλάβετε πραγματικά τη διαφορά. Περιοχές οι οποίες ήταν εντελώς επίπεδες και άδειες έχουν γεμίσει με βλάστηση που βοηθά στο να φαίνεται πιο ζωντανό το περιβάλλον. Είναι εντυπωσιακό το πόσο άδειες μοιάζουν μερικές περιοχές στις προηγούμενες κονσόλες αν συγκριθούν με το remaster. Δεν είναι όλα τέλεια βέβαια, αφού η απόσταση του clipping δεν είναι τέλεια και υπάρχει ακόμη pop-in, όμως είναι εμφανές ότι η δουλειά που έχει γίνει εδώ δεν θα ήταν εφικτή στο hardware προηγούμενης γενιάς.


Πριν λίγο καιρό, η Rockstar δημοσίευσε τη δική της σύγκριση. Δείχνει τις πιο εμφανείς διαφορές, όμως η έκταση της δουλειάς που έχει γίνει στο remastering του τίτλου είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Φρεσκοκομμένο χορτάρι: Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η άγρια φύση του Lost Santos έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα από την τεράστια αύξηση στην πυκνότητα της χλωρίδας, όμως η Rockstar δεν ξέχασε και το γκαζόν στην πόλη. Τα textures του χορταριού πριν ήταν εντελώς επίπεδα, όμως τώρα έχουν αντικατασταθεί από ένα ρεαλιστικό εφέ που δίνει στο χόρτο πραγματικό βάθος και όγκο και χρησιμοποιείται σε όλη την πόλη. Το έχουμε δει στο παρελθόν, αλλά όχι σε έναν τόσο μεγάλο κόσμο παιχνιδιού, γεγονός που εκτιμάμε ιδιαίτερα. Το μειονέκτημα είναι ότι δημιουργούνται κάποιες ατέλειες στα γραφικά όταν σχηματίζονται στο χορτάρι λακκούβες με νερό.  
Άγρια φύση: Μία πολύ καλή προσθήκη στον κόσμο του παιχνιδιού είναι η αύξηση στον αριθμό και στην ποικιλία της πανίδας. Αν βουτήξετε στον ωκεανό θα δείτε μία μεγάλη ποικιλία από ψάρια, φάλαινες και καρχαρίες, ενώ και στα βουνά θα συναντήσετε ορισμένα νέα είδη ζώων. Το γεγονός αυτό προσθέτει μία επιπλέον διάσταση ρεαλισμού στο παιχνίδι, ειδικά κατά την εξερεύνηση στη φύση. Ενώ ψάχναμε για διαφορές ανάμεσα στις εκδόσεις βλέπαμε πολύ πιο συχνά ζώα στη νέα κυκλοφορία – γεγονός που είναι λίγο τρομακτικό αν αναλογιστούμε ότι τώρα μπορούν να κρυφτούν στο χορτάρι.
Ποιότητα textures: Η Rockstar δηλώνει ότι έχει αλλάξει κάθε texture στο παιχνίδι και δεν έχουμε παρά να την πιστέψουμε. Τα πάντα, από τους δρόμους μέχρι τα κτίρια και τις μικρότερες λεπτομέρειες στο σπίτι του Lester έχουν αντικατασταθεί με artwork μεγαλύτερης ποιότητας. Είναι προφανές ότι το first-person mode θα είχε προβλήματα αν δεν είχε πραγματοποιηθεί αυτή η αναβάθμιση στην ποιότητα των textures, όμως τώρα το artwork αντέχει σε εξέταση από κοντινή απόσταση στις περισσότερες περιπτώσεις. Φυσικά οι προηγούμενες κονσόλες είχαν διαθέσιμα μόνο 512MB RAM, οπότε δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι η Rockstar εκμεταλλεύτηκε την επιπλέον μνήμη, όμως η τεράστια ποσότητα δουλειάς που έχει πέσει σε αυτά τα νέα assets δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Parallax occlusion maps: Πέρα από την ανάλυση των ίδιων των textures, το παιχνίδι κάνει πολύ καλή χρήση των POM. Το χιόνι, η άμμος, οι φράκτες, οι ατέλειες στο δρόμο, τα κεραμίδια, ακόμη και η μοκέτα στην κρεβατοκάμαρα του Michael χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή, γεγονός που δίνει πραγματική αίσθηση λεπτομέρειας σε επιφάνειες που μέχρι τώρα ήταν απόλυτα επίπεδες. Αν και τα parallax occlusion maps μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στην προηγούμενη γενιά, η ιδέα της χρήσης τους σε τέτοια κλίμακα σε έναν ανοιχτό κόσμο είναι συναρπαστική και ελπίζουμε να δούμε και άλλους τίτλους να κάνουν εκτεταμένη χρήση της τεχνικής.


Η σύγκριση μεταξύ Xbox One και PS4 με μια πρώτη ματιά δείχνει κάποιες διαφορές μεταξύ των δυο εκδόσεων, με σημαντικότερη αυτή της πυκνότητας στη χλωρίδα και του lens flare εφέ.

Τι λείπει: Το μεγαλύτερό μας παράπονο είναι η πολύ συντηρητική βελτίωση στην πυκνότητα της κίνησης και στο πλήθος των πεζών - η Rockstar δεν αναβάθμισε αυτούς τους τομείς όσο ελπίζαμε μετά το trailer της E3. Η εκτεταμένη απόσταση στην οποία είναι ορατά τα αυτοκίνητα βελτιώνει την εμπειρία, όμως κατά τα άλλα η αναβάθμιση σε αυτό τον τομέα δεν είναι τόσο μεγάλη. Επιπλέον, το texture filtering δεν έχει βελτιωθεί όσο η ποιότητα των textures. Είναι σίγουρα καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με το πρωτότυπο, όμως εξακολουθούμε να έχουμε να κάνουμε με χαμένη ποσότητα λεπτομέρειας.  Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των LOD μεταβάσεων παράγει ορισμένα θολά artefacts. Επίσης, αν και ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης είναι η ενσωμάτωση της προοπτικής πρώτου προσώπου, η νέα αυτή οπτική γωνία αντικαθιστά τώρα την κάμερα οδήγησης που δείχνει τη δράση από το καπό του αυτοκινήτου. Όσο ωραία κι αν είναι τα εσωτερικά των αυτοκινήτων, το οπτικό πεδίο είναι κάπως περιορισμένο και είμαστε απογοητευμένοι από την πλήρη εξάλειψη της συγκεκριμένης κάμερας. Ο μεγαλύτερος περιορισμός γενικότερα είναι ότι πρόκειται κατά βάση για ένα παιχνίδι προηγούμενης γενιάς στον πυρήνα του. Όσες αλλαγές κι αν έχει κάνει η Rockstar, εξακολουθεί να περιλαμβάνεται σε μεγάλο ποσοστό η ίδια γεωμετρία και υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να επιτευχθεί με αναβαθμισμένο φωτισμό και εφέ. Το επόμενης γενιάς GTA θα χρειαστεί μία νέα προσέγγιση στη δημιουργία των asset για να ληφθεί καλύτερα υπόψη η αλληλεπίδραση μεταξύ υλικών και φωτός.
Φως και σκιές

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο rendering επόμενης γενιάς είναι ο φωτισμός. Για τίτλος προηγούμενης γενιάς η πρώτη έκδοση του GTA 5 ήδη τα πήγαινε καλά σε αυτόν τον τομέα, αλλά στη νέα έκδοση έχει γίνει ένας αριθμός βελτιώσεων στο μοντέλο φωτισμού που βοηθά στη δημιουργία ενός πιο πλούσιου κόσμου. Φυσικά εξακολουθούμε να μιλάμε για ένα αναβαθμισμένο παιχνίδι προηγούμενης γενιάς, οπότε δεν ήταν εφικτή η χρήση πιο σύγχρονων προσεγγίσεων. Αυτό που έχει πετύχει η Rockstar πάντως είναι μία πολύ μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την αρχική κυκλοφορία.
Volumetric lighting: Ένα από τα πιο απαιτητικά εφέ στο παιχνίδι είναι η ενσωμάτωση υψηλής ποιότητας «όγκων» φωτός. Το παιχνίδι λαμβάνει υπόψη του την ατμόσφαιρα και τις πηγές φωτός, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μία πιο ρεαλιστική εξομοίωση της σκέδασης του φωτός. Εξακολουθεί να γίνεται χρήση των screen-space sun shafts για τον ίδιο τον ήλιο, αλλά όταν δεν υπάρχει στην οθόνη άμεση πηγή φωτός, οι ακτίνες φωτός δεν γίνονται πλέον rendered. Χρησιμοποιώντας μία ογκομετρικής φύσεως λύση, οι ακτίνες φωτός είναι εμφανείς ακόμη και κατά την απουσία μίας πηγής φωτός που βρίσκεται επί της οθόνης. Πρόκειται για μία πιο ευέλικτη, δυναμικού τύπου λύση που προσδίδει πολλή ατμόσφαιρα στον κόσμο του παιχνιδιού.
Adaptive depth of field: Όποιος έχει ασχοληθεί με το ENB mod έχει λογικά υπόψη του το συγκεκριμένο εφέ - όταν η κάμερα εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα, τα μακρινά αντικείμενα θολώνουν μέσω ενός εφέ εστιακού βάθους. Το εφέ προσαρμόζεται δυναμικά με βάση το πού στοχεύει η κάμερα και την εστιακή απόσταση των κεντραρισμένων αντικειμένων. Δεν είναι τόσο έντονο ώστε να ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εκτός αντικειμένων που βρίσκονται μακριά και, ακόμη καλύτερα για όσους το αντιπαθούν, υπάρχει επιλογή στο μενού για να απενεργοποιηθεί. Πέρα από το συγκεκριμένο εφέ, η Rockstar εφαρμόζει ένα ανεπαίσθητο εφέ εστιακού βάθους σε μακρινά αντικείμενα που φαίνεται πολύ ωραίο τη νύχτα, αφού εμφανίζεται στα φώτα ένα όμορφο κυκλικό bokeh εφέ.


Η απόδοση είναι κατά πολύ βελτιωμένη στις νέες εκδόσεις του GTA 5, σε ό,τι αφορά το frame-rate, αλλά και τα frame-times.

Αντανακλάσεις και ανάλυση καθρεφτίσματος: Έχουν προστεθεί αρκετές νέες αντανακλάσεις κατά μήκος του κόσμου. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί εσωτερικοί χώροι με γυαλιστερά πατώματα τώρα αντανακλούν πλήρως το περιβάλλον τους. Επίσης βλέπουμε βελτιωμένες αντανακλάσεις νερού ειδικά σε μικρότερες συγκεντρώσεις του υγρού στοιχείου, ενώ το εφέ καθρεφτίσματος, σαν αυτό που χρησιμοποιείται σε διάφορα μαγαζιά με ρούχα, χαρακτηρίζεται πλέον από πολύ υψηλότερη ανάλυση.
Φωτορύπανση: Η φωτορύπανση είναι η αλλαγή του φυσικού εξωτερικού φωτισμού λόγω του τεχνητού φωτισμού του ανθρώπου. Μία λαμπερή πόλη τη νύχτα παράγει ξεκάθαρα αυτό το φαινόμενο, με την ατμόσφαιρα να μεταβάλλεται γύρω από τις πηγές φωτός της. Συνδυαζόμενη με το σύστημα ογκομετρικού φωτισμού, η φωτορύπανση στο GTA 5 βοηθά στη δημιουργία ενός πιο ρεαλιστικού νυχτερινού αστικού περιβάλλοντος.
Βελτιώσεις στο ambient occlusion: Η προηγούμενη έκδοση του GTA 5 χρησιμοποιούσε μία ανακριβή, χαμηλής ποιότητας μορφή ambient occlusion που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων ασταθών θυλάκων σκιάς. Η υλοποίηση στη νέα έκδοση είναι υψηλότερης ποιότητας, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία πιο φυσικών σκιών επαφής, χωρίς εμφανές τρεμόπαιγμα.
Πηγές φωτός: Η Rockstar έχει επιτρέψει την εμφάνιση πολύ περισσότερων πηγών φωτός ταυτόχρονα στην οθόνη, με μεγαλύτερη ακτίνα προβολής. Οι προβολείς είναι τώρα εμφανείς από πολύ πιο μακριά, επιτρέποντας σε μακρινά σημεία του περιβάλλοντος να είναι σωστά φωτισμένα πολύ πριν φτάσει ο παίκτης σε αυτά. Για παράδειγμα, όταν πετάει κανείς με ελικόπτερο πάνω από τη μικρή πόλη στα βόρεια μπορεί να δει μια πόλη λουσμένη στα φώτα των προβολέων, ενώ στην παλιά έκδοση κυριαρχούσε το σκοτάδι.
Ανάλυση σκιών: Όπως αναμενόταν, η ποιότητα των σκιών έχει βελτιωθεί, ενώ έχει αυξηθεί η ανάλυσή τους και το επίπεδο ποιότητάς τους. Στην προηγούμενη γενιά οι σκιές παρουσίαζαν προβλήματα στην υλοποίησή τους, οπότε πρόκειται για μία ακόμη ευπρόσδεκτη βελτίωση.
Τι λείπει: Το μεγαλύτερο ζήτημα που έχουμε με τις σκιές και τον φωτισμό αφορά στο επίπεδο ποιότητας των σκιών. Αν και είναι πολύ βελτιωμένες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, η ακτίνα γύρω από τον χαρακτήρα στην οποία εμφανίζονται οι σκιές υψηλότερης ανάλυσης παραμένει μικρή. Αρκετή ποσότητα λεπτομέρειας κρύβεται μερικά μόνο μέτρα μακριά από τον χαρακτήρα. Ελπίζουμε η έκδοση για PC να λύσει αυτό το πρόβλημα. Επίσης, όσο καλός κι αν είναι ο φωτισμός, εξακολουθεί να βασίζεται σε αρχές της προηγούμενης γενιάς. Ελπίζουμε ότι η Rockstar θα χρησιμοποιήσει ένα pipeline που θα βασίζεται στη φυσική για τη δημιουργία των υλικών στο επόμενο παιχνίδι της. Οι αναβαθμίσεις σε γεωμετρία, φωτισμό και υλικά είναι τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζουν ξεκάθαρα τους τίτλους της νέας γενιάς από εκείνους της προηγούμενης.

Ατμόσφαιρα και εφέ

Βροχή: Η νέα κυκλοφορία περιλαμβάνει βελτιωμένα εφέ βροχής, τόσο σε ό,τι αφορά τις μεμονωμένες σταγόνες, όσο και στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το σύστημα φωτισμού του παιχνιδιού. Οι ίδιες οι σταγόνες φαίνονται καλύτερα, με πιο διάφανη εμφάνιση, που παραμορφώνουν το περιβάλλον πίσω τους. Επίσης, τώρα μοιάζουν να λαμβάνουν φωτισμό από πηγές φωτός, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μερικές εντυπωσιακές σκηνές. Πέρα από αυτά, πλέον βλέπουμε στο έδαφος λακούβες με νερό που αντανακλούν το περιβάλλον και δημιουργούν τη δική τους αλληλεπίδραση με τις σταγόνες της βροχής. 
Άνεμος: Τα καλώδια ρεύματος, τα δέντρα και οι σημαίες ήδη επηρεάζονταν από τον άνεμο στην αρχική κυκλοφορία, αλλά η Rockstar πρόσθεσε εφέ ανέμου σε έναν αριθμό από επιπλέον αντικείμενα. Τώρα βλέπουμε τέντες κι άλλα υφάσματα να κινούνται ομαλά λόγω του εξομοιωμένου ανέμου, αν και η υλοποίηση θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όπως θα δείτε παρακάτω.
Motion Blur: Το GTA 5 εξακολουθεί να στερείται μιας συνολικής υλοποίησης Motion Blur (θολώματος της κίνησης) που θα βελτίωνε δραματικά την γρήγορη δράση. Ωστόσο, η ομάδα ενσωμάτωσε ένα ανεπαίσθητο θόλωμα αντικειμένων στις κινήσεις σε πρώτο πρόσωπο. Όπως κινούνται τα χέρια του χαρακτήρα σας μπροστά στην κάμερα, το θόλωμα αυτό χρησιμοποιείται για να τονίσει την κίνηση με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο.  Παραμένει μυστήριο ο λόγος για τον οποίο έχει εξαλειφθεί το θόλωμα κατά την γρήγορη οδήγηση, όπως συνέβαινε στο GTA 4, αφού πρόκειται για ένα ωραίο εφέ.


Η απόδοση είναι κατά πολύ βελτιωμένη στις νέες εκδόσεις του GTA 5, σε ό,τι αφορά το frame-rate, αλλά και τα frame-times.

Ο ωκεανός: Η όμορφη εξομοίωση του ωκεανού επιστρέφει με κύματα που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη απόσταση. Επιπλέον, η υποβρύχια εξερεύνηση φανερώνει βελτιωμένα εφέ, που αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το οπτικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον ατμοσφαιρικότητα: Πέρα από αυτά, εντοπίζουμε την προσθήκη και άλλων εφέ σε όλη την έκταση του παιχνιδιού, που περιλαμβάνουν περισσότερα έντομα και σωματίδια στον αέρα, όπως και περισσότερα εφέ καπνού που προέρχονται από τα διάφορα εργοστάσια.
Τι λείπει: Στην προηγούμενη έκδοση τα δέντρα κουνιούνται από τον άνεμο, ενώ στο remaster είναι εντελώς στατικά. Αυτό που καθιστά το γεγονός αυτό ακόμη πιο παράξενο είναι ότι τα φύλλα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον, σε αντίθεση με την περυσινή κυκλοφορία, όπου οι πρωταγωνιστές απλώς περνούσαν από μέσα τους. Και στις δύο εκδόσεις το χορτάρι και τα φύλλα κινούνται, αλλά τα στατικά δέντρα σίγουρα αφαιρούν πόντους από την όλη ατμόσφαιρα. Βλέποντας το συγκριτικό video ανάμεσα στις εκδόσεις για PS3 και PS4, παρατηρούμε δέντρα που κινούνται λόγω του ανέμου, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίεργη. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα bug που μπορεί να διορθωθεί σε ένα επερχόμενο patch, αφού εξαιτίας του ο κόσμος μοιάζει λιγότερο ζωντανός από όσο θα έπρεπε. Στο ίδιο μήκος κύματος (κυριολεκτικά), εντοπίσαμε κι ένα ζήτημα με το rendering του ωκεανού: ενώ τα κύματα σχηματίζονται σε πιο μακρινή απόσταση σε σχέση με το original στο PS3, στο remaster μοιάζει να λείπει μία στρώση αφρού.

Grand Theft Auto 5 Remastered – η ετυμηγορία του Digital Foundry


Τον Ιούνιο αυτής της χρονιάς η Rockstar παρουσίασε το εκπληκτικό όραμά της για το remaster του Grand Theft Auto 5. Η τελική κυκλοφορία είναι μία εντυπωσιακή προσπάθεια που αποτελεί προϊόν τεράστιας ποσότητας δουλειάς, αλλά υπάρχουν ορισμένες περίεργες διαφορές ανάμεσα στο video αποκάλυψης και στην τελική έκδοση του παιχνιδιού. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες από τις υποσχέσεις εκπληρώθηκαν. Το επίπεδο λεπτομέρειας είναι σταθερό, ο φωτισμός αναβαθμισμένος και εφαρμόζεται ένας μεγάλος αριθμός από post-process εφέ. Στην πραγματικότητα, το trailer δεν καλύπτει το πλήρες εύρος των βελτιώσεων και των προσθηκών, οπότε κατά μία έννοια η Rockstar ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ωστόσο, υπάρχει ένα «αλλά», το οποίο έγκειται στην πυκνότητα των οχημάτων και του πληθυσμού. Το trailer δείχνει κάποιες περιοχές που είναι γεμάτες με αυτοκίνητα και πεζούς, όμως δεν μπορούσαμε να αναπαράγουμε αυτό το αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι περάσαμε αρκετές μέρες παρακολουθώντας αυτές τις περιοχές. Υπάρχουν όντως περισσότεροι πεζοί και αυτοκίνητα στην οθόνη σε πολλές περιοχές και το draw distance αυτών των αντικειμένων έχει επεκταθεί, όμως μην περιμένετε να δείτε κάτι που να πλησιάζει το trailer της E3 από αυτή την άποψη.
Τα βασικά σίγουρα βρίσκονται στη θέση τους, με ένα αναμενόμενο άλμα από τα 720p στα 1080p, μαζί με βελτιωμένο anti-aliasing που προσφέρει μία πολύ πιο ευκρινή εικόνα.
Είναι πιθανό ότι ζητήματα με την απόδοση απέτρεψαν την ομάδα από το να εκπληρώσει το όραμά της, όμως δεν αποκλείεται ο λόγος να είναι και το ότι τόσο πυκνή κίνηση θα διέκοπτε την ομαλή ροή του gameplay. Για αυτό το λόγο ανυπομονούμε να πάρουμε στα χέρια μας την έκδοση του παιχνιδιού για PC. Με τη δυνατότητα για μεγαλύτερο εύρος παραμετροποίησης, θα μπορούμε να ρίξουμε φως στις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήθηκαν στις εκδόσεις για τις νέες κονσόλες. Το GTA 4 επέτρεπε στους παίκτες να ρυθμίσουν την πυκνότητα της κίνησης και ελπίζουμε αυτή η επιλογή να είναι διαθέσιμη και στην αντίστοιχη έκδοση του GTA 5. Θα είναι εφικτό να αναδημιουργηθούν οι γεμάτοι κίνηση δρόμοι που βλέπουμε στο trailer; Ανυπομονούμε να μάθουμε. Επίσης είμαστε περίεργοι να δούμε την απόδοση στο PC. Το GTA 4 ήταν ένα πολύ απαιτητικό παιχνίδι που δεν έτρεχε καλά, ακόμη και σε δυνατό hardware, όμως το Max Payne 3, ένα πιο περιορισμένης φύσεως παιχνίδι φυσικά, έτρεχε άψογα. Δεδομένου ότι το hardware των κονσολών μοιάζει με εκείνο του PC από πολλές απόψεις και συνυπολογίζοντας την ποιότητα του port του Max Payne, είμαστε αισιόδοξοι ότι η απόδοση του GTA 5 θα είναι καλή στους υπολογιστές. Όπως πάντα, το μέλλον της σειράς παραμένει ασαφές, αλλά αυτή η κυκλοφορία που βασίζεται στη μηχανή RAGE (Rockstar Advanced Game Engine) της Rockstar είναι πολλά υποσχόμενη.


Η σύγκριση του frame rate στις εκδόσεις για PS4 και Xbox One μέσα από τη καινούρια fps κάμερα.

Η απόδοση είναι πιο σταθερή σε σχέση με οποιαδήποτε κυκλοφορία τίτλου της σειράς στο παρελθόν και πολλά ανεπτυγμένα οπτικά χαρακτηριστικά που συνήθως χρησιμοποιούνται σε πιο γραμμικά παιχνίδια κάνουν εδώ την εμφάνισή τους. Ακόμη και χωρίς σημαντική αύξηση στη λεπτομέρεια του κόσμου η πιθανή μετάβαση σε ένα physically-based pipeline θα μπορούσε να μεταμορφώσει τα γραφικά του παιχνιδιού σε κάτι εκπληκτικό. Το Grand Theft Auto σαν σειρά υπέφερε πάντα από προβλήματα στην απόδοση και, αν και αυτό δεν έδειξε ποτέ να βλάπτει τη δημοφιλία του, θα θέλαμε πολύ να δούμε ένα νέο επεισόδιο που να τρέχει καλά εξαρχής. Προς το παρόν, έχουμε μια εξαιρετική έκδοση του Grand Theft Auto 5 για να απολαύσουμε. Το σύνολο των βελτιώσεων από άποψης γραφικών και απόδοσης αναβαθμίζει σημαντικά την εμπειρία κι έτσι έχουμε διασκεδάσει ιδιαίτερα παίζοντας ξανά τον τίτλο κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Κάνοντας μια αναδρομή στα last-gen remasters της χρονιάς είναι προφανές ότι το Grand Theft Auto 5 ξεπερνάει τα υπόλοιπα - είναι μία από τις λίγες κυκλοφορίες που δεν περιλαμβάνει τον όρο “remaster” στον τίτλο της, αλλά είναι μία από αυτές που πραγματικά τον αξίζει.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
8 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Rockstar Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Rockstar

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Grand Theft Auto V
    • 18+ pegi 18+
      • 9.2 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (169)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.rockstargames.com/V/ FOLLOWERS 42 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 10

    ENTERNITY SCORE
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • korko
    • δεν έχω παίξει το παιχνίδι στις προηγούμενης γενιάς κονσόλες γιατί το περίμενα για τις τωρινές.από πέμπτη που τελειώνω με τη σχολή θα το λιώσω...

    • AndrewZN
    • Φιλαράκι τα ίδια και εγώ...Ήμουν ανάμεσα στο unity και το GTA V λόγω περιορισμένου budget....Δεν το μετάνιωσα καθόλου που τελικά αγόρασα το GTA


      Καλό λιώσιμο αδελφέ

    • billyflo81
    • Η Rockstar αποζημιωσε και με το παραπανω οσους περιμεναν να παιξουν την PS/XONE εκδοση. Μακραν το καλυτερο remaster μεχρι στιγμης (λογω των βελτιωσεων που εγιναν στον τιτλο).

    • mitsos7agrinio
    • Παιδια ξερω ισως ειναι χαζη η ερωτηση αλλα εχω μια απορια. Επειδη εχω τελειωσει το story mode sto xbox360(δεν επαιζα onfline ουτε εχω gold συνδρομη) και εχω σκοπο να αποκτησω το gta στο PS4 κυριως για το online, για να παιξω online πρεπει να τελειωσω παλι το story mode?

    • nfs_maniac
    • Εμένα πάλι μου κάνι εντύπωση πως σε κάποια σημεία τα fps στο one, πέφτουν πιο κάτω απο τα αντίστοιχα του PS3

    • Bloodius
    • @mitsos7agrinio οχι δεν χρειαζεται να παιξεις ξανα το story mode για να παιξεις online.Πρεπει ομως να εχεις plus συνδρομη,οπως σε ολα τα online παιχνιδια του PS4.

    • mitsos7agrinio
    • @Bloodius ναι ενταξει, αυριο θα παραλαβω τη προσφορα με τα 2 χειριστηρια, το pes 2015 και τη plus συνδρομη 365 και σκεφτομουν να αγορασω το gta αν αξιζει το Online.

    • Alias
    • Lucky bastards οσοι το πρωτοπαιξετε σε next gen. Εγω ειχα εντυπωσιαστει μια χαρα κ με την εκδοση στο Χ360

*