Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Face-Off: Evolve

*
Οι alpha και beta εκδόσεις του Evolve φάνηκαν αρκετά υποσχόμενες, χάρη στο συνδυασμό των εντυπωσιακών γραφικών (με την βοήθεια της CryEngine), καθώς και την μοναδική προσέγγιση στη φόρμουλα των team-based multiplayer shooters. Ταυτόχρονα όμως η εμπειρία ήταν απογοητευτική λόγω τεχνικών θεμάτων όπως το αργό, αναξιόπιστο matchmaking και το ασταθές netcode που οδηγούσε σε συχνές αποσυνδέσεις. Το τεράστιο day one update των 3GB υποσχέθηκε βελτίωση σε μια ευρεία γκάμα από bugs, αλλά και βελτίωση των επιδόσεων. Τα καλά νέα είναι ότι πράγματι στην τελική του έκδοση το Evolve προσφέρει μια σημαντικά καλύτερη online εμπειρία από τον pre-release κώδικα που πιθανόν έχετε παίξει.

Σύγκριση του Evolve σε Xbox One και PC. Μεταβείτε σε πλήρη οθόνη και ανάλυση Full HD για την καλύτερη εμπειρία.

Οι εκδόσεις του Xbox One και του PC δείχνουν περισσότερο προσεγμένες σε αυτόν τον τομέα, με αυξημένη σταθερότητα σε σύγκριση με αυτήν του PS4. Για παράδειγμα, το matchmaking είναι ασταθέστερο στο σύστημα της Sony, με τους χρόνους αναμονής συχνά να φτάνουν τα 5 με 20 λεπτά όταν κάτι δεν πάει καλά. Η επανεκκίνηση συνήθως διορθώνει το πρόβλημα, αν και παρατηρήσαμε την ίδια κατάσταση να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά μετά από λίγα παιχνίδια. Σε γενικές γραμμές οι online επιδόσεις κατά τη διάρκεια του gameplay είναι πιο σταθερές, κάτι που σημαίνει λιγότερα crashes και αποσυνδέσεις, αν και τα δύο τελευταία εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους περιστασιακά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα ομαλότερο και πιο σταθερό από πριν, με τα τεχνικά προβλήματα να επηρεάζουν λιγότερο την απόλαυση του τίτλου. Ακόμη κι έτσι πρέπει να σημειωθεί πως ορισμένα θέματα εξακολουθούν να υφίστανται. Τα τέρατα έχουν την τάση να clip-άρουν στο σκηνικό, ορισμένες φορές κατά τη διάρκεια της μάχης, ενώ το frame rate κομπιάζει έντονα όταν κάποιος εισέρχεται σε εν εξελίξει αγώνα, ιδίως όταν κανείς κάνει spawn στην καρδιά της μάχης. Σε ένα σημείο συναντήσαμε ένα σημαντικό rendering bug στο Xbox One, το οποίο εμφάνιζε περιστασιακά σκιές του περιβάλλοντος στον αέρα. Ευτυχώς το παραπάνω πρόβλημα έκανε την εμφάνισή του μόλις μία φορά κατά την διάρκεια της πολύωρης ενασχόλησης με τον τίτλο και διορθώθηκε από μόνο του στο επόμενο respawn.

Σύγκριση του Evolve σε PC και Xbox One. Μεταβείτε σε πλήρη οθόνη και ανάλυση Full HD για την καλύτερη εμπειρία.

Από τεχνικής άποψης, τα γραφικά της CryEngine συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν, προσφέροντας κόσμους υψηλής λεπτομέρειας με δυναμικό φωτισμό και καιρικές συνθήκες, καθώς και ένα περιορισμένο ποσοστό καταστρεφόμενων αντικείμενων στο περιβάλλον - τα δέντρα, για παράδειγμα, που μπορούν να ξεριζωθούν και οι φράχτες που γίνονται κομμάτια. Το μοντέλο φυσικής επιτρέπει τη ρεαλιστική προσομοίωση αντανάκλασης του φωτός, αλλάζοντας δραστικά την εικόνα του περιβάλλοντος κάτω από τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Δεδομένης της καλής κλιμάκωσης της CryEngine σε διαφορετικές συνθέσεις hardware, αυτό το επίπεδο ποιότητας συναντάται και στις τρεις εκδόσεις του Evolve, με τις κονσόλες να διαθέτουν σχεδόν όλα τα σημαντικά εφέ που μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι. Ωστόσο, με πλήρη πρόσβαση σε κάθε χάρτη του παιχνιδιού, η έκδοση του PC περνάει μπροστά με επιπρόσθετα εφέ σε συγκεκριμένες περιοχές, τα οποία δεν συναντώνται σε καμία από τις δύο εκδόσεις για κονσόλες.

Σύγκριση του Evolve σε Xbox One και PlayStation 4. Μεταβείτε σε πλήρη οθόνη και ανάλυση Full HD για την καλύτερη εμπειρία.

Οι εκδόσεις του Evolve στις κονσόλες χρησιμοποιούν ρυθμίσεις που πλησιάζουν αρκετά στη ρύθμιση "high" του PC, με κάποιους τομείς συγκριτικά πλουσιότερους και άλλους φτωχότερους. Textures, shaders αλλά και το επίπεδο λεπτομέρειας του περιβάλλοντος γενικότερα φαίνεται να βρίσκονται σε "high" settings, ενώ η ποιότητα σκίασης και τα alpha buffers είναι ρυθμισμένα στο "very high", δηλαδή στο επίπεδο των μέγιστων ρυθμίσεων του PC. Άλλες πτυχές, όπως η δυναμική του νερού -η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία κυματισμών και διαταραχών, στο όποιο υγρό σώμα, από σφαίρες και λοιπά αντικείμενα- παραμένουν κοινές σε όλα τα formats. Περιέργως, το νερό και οι υγρές επιφάνειες δεν παρουσιάζουν περιβαλλοντικές αντανακλάσεις στο PS4 και το Xbox One, αν και στο PC αυτές εμφανίζονται σε όλα τα presets. Στις κονσόλες, αντανακλώνται μόνο άλλες πηγές φωτός υπό ανάλογες συνθήκες, με το πληρέστερο εφέ του PC να έχει πιθανότατα αφαιρεθεί για λόγους απόδοσης.

Face Off: Evolve Image 6
Ο καπνός, η φωτιά και τα particle effects είναι πολύ κοντά και στις τρεις εκδόσεις του Evolve. Η τοποθέτηση, το μέγεθος και το σχήμα των εκρήξεων είναι τυχαία, αλλά η ποιότητα των εφέ δεν έχει υποστεί downgrade στις κονσόλες
Ο καπνός, η φωτιά και τα particle effects είναι πολύ κοντά και στις τρεις εκδόσεις του Evolve. Η τοποθέτηση, το μέγεθος και το σχήμα των εκρήξεων είναι τυχαία, αλλά η ποιότητα των εφέ δεν έχει υποστεί downgrade στις κονσόλες

Ενώ το βασικό artwork είναι παρόμοιο σε όλες τις πλατφόρμες, η έκδοση του PC χρησιμοποιεί textures υψηλότερης ανάλυσης για τα λιγότερο σημαντικά κτίσματα του περιβάλλοντος, κάτι που καταλήγει σε υψηλότερη λεπτομέρεια σε ορισμένες επιφάνειες. Τα υψηλότερης ποιότητας assets φορτώνουν γρηγορότερα, με την κλιμάκωση στην εναλλαγή LOD να είναι λιγότερο επιθετική. Η βασική βελτίωση έρχεται με μια μικρή αλλά αισθητή ενίσχυση στην λεπτομέρεια του περιβάλλοντος: Η επιλογή "very high" προσθέτει περισσότερο πράσινο, βράχους οργανική φθορά, κάτι που πυκνώνει τη λεπτομέρεια σε πολλές περιοχές. Αυτό γίνεται εμφανέστερο σε ξέφωτα που δεν έχουν πολύ πράσινο, όπου οι επιπλέον λεπτομέρειες είναι ξεκάθαρες σε σύγκριση με το PS4 και το Xbox One. Στα επίπεδα "very high" και "ultra" προσκρούουμε στο νόμο των φθινουσών αποδόσεων, ωστόσο το Evolve είναι μια αισθητά πλουσιότερη εμπειρία στο PC. Όπως είναι φυσικό, η έκδοση PC τρέχει σε οποιαδήποτε ανάλυση επιλέξει κανείς, με τη μηχανή γραφικών να προσφέρει μια γκάμα επιλογών anti-aliasing.

Face Off: Evolve Image 7
Η χρήση του (όπως φαίνεται) HBAO στο PC και το PS4 προσφέρει πλουσιότερη κάλυψη σε σημεία όπου συναντώνται δύο διαφορετικές επιφάνειες. Το Evolve στο Xbox One φαίνεται να χρησιμοποιεί μια μορφή SSAO που προσφέρει ηπιότερα αποτελέσματα, κάτι που καταδεικνύεται από την εντονότερη σκίαση του περιβάλλοντος γύρω από τα περιγράμματα του όπλου."
Η χρήση του (όπως φαίνεται) HBAO στο PC και το PS4 προσφέρει πλουσιότερη κάλυψη σε σημεία όπου συναντώνται δύο διαφορετικές επιφάνειες. Το Evolve στο Xbox One φαίνεται να χρησιμοποιεί μια μορφή SSAO που προσφέρει ηπιότερα αποτελέσματα, κάτι που καταδεικνύεται από την εντονότερη σκίαση του περιβάλλοντος γύρω από τα περιγράμματα του όπλου."

Διαλέξαμε ανάλυση 1080p για βρεθούμε στο επίπεδο του PS4, μαζί με SMAA 1TX ούτως ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη ποιότητα εικόνας χωρίς να επηρεάζονται οι επιδόσεις. Τα παραπάνω settings προσφέρουν πολύ καθαρή εικόνα, αποφεύγοντας το ghosting που παρουσιάστηκε στα alpha και beta builds με την χρήση SMAA. Όντως, το temporal ghosting ελαττώθηκε σε σημείο που πλέον δεν γίνεται αντιληπτό κατά την διάρκεια του gameplay, με τον αλγόριθμο του ΑΑ να λειαίνει τις άκρες χωρίς να θολώνει τη λεπτομέρεια των textures. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η επιλογή SMAA 2TX δεν υπάρχει πλέον, μάλλον για καλό, δεδομένου του ενοχλητικού ghosting που παρατηρήθηκε στη φάση της προ-παραγωγής.






Συγκρίνοντας τις κονσόλες με την έκδοση για υπολογιστές, αυτές πλησιάζουν αρκετά στην επιλογή "high", με λιγότερες λεπτομέρειες στο περιβάλλον σε σύγκριση με την έκδοση του PC στις υψηλότερες ρυθμίσεις, ενώ απουσιάζουν αντανακλάσεις. Χαμηλώνοντας τα settings του υπολογιστή στο "medium" το επίπεδο λεπτομέρειας πέφτει κάτω από αυτό που συναντούμε στις κονσόλες.

Το βασικό τεχνικό πλαίσιο του Evolve στις κονσόλες δεν έχει αλλάξει από τα alpha και beta builds. Οι κάτοχοι PS4 απολαμβάνουν πολύ καθαρή παρουσίαση σε 1080p με ελάχιστα jaggies και τεχνουργήματα με εξαίρεση σκηνές με πυκνή λεπτομέρεια στα sub-pixels, ενώ στο Xbox One το framebuffer μένει σε 900p. Για το μεγαλύτερο κομμάτι, η εικόνα χαμηλότερης ανάλυσης δουλεύει καλά στην κονσόλα της Microsoft, με τη διαφορά σε αυτήν να γίνεται ελαφρώς αντιληπτή στα σκοτεινά σημεία με μικρή αντίθεση - αν και η τελική εικόνα δεν φαίνεται το ίδιο ραφιναρισμένη με εκείνη του PS4. Και οι δύο κονσόλες χρησιμοποιούν την τεχνική SMAA για anti-aliasing (και είναι πολύ κοντά στο 1TX του PC), που παίζει σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση ενώ συμπεριφέρεται καλά σε συνδυασμό με τον scaler της πλατφόρμας της Microsoft.

Face Off: Evolve Image 2
Το LOD streaming είναι λιγότερο γρήγορο στο PS4 σε σχέση με το Xbox One, με αποτέλεσμα το artwork χαμηλότερης ποιότητας να παραμένει στην οθόνη περισσότερο στο σύστημα της Sony. Παραδόξως, αυτό είναι εντονότερο όταν ένα match φορτώνει για πρώτη φορά, με τα assets υψηλότερης ποιότητας να εμφανίζονται πιο αργά κατά την διάρκεια του gameplay."
Το LOD streaming είναι λιγότερο γρήγορο στο PS4 σε σχέση με το Xbox One, με αποτέλεσμα το artwork χαμηλότερης ποιότητας να παραμένει στην οθόνη περισσότερο στο σύστημα της Sony. Παραδόξως, αυτό είναι εντονότερο όταν ένα match φορτώνει για πρώτη φορά, με τα assets υψηλότερης ποιότητας να εμφανίζονται πιο αργά κατά την διάρκεια του gameplay."

Η γενικότερη ποιότητα γραφικών παραμένει σε γνώριμα επίπεδα, με πολλές από τις περίεργες διαφορές να βρίσκουν τον δρόμο τους και στην τελική έκδοση. Το επίπεδο anisotropic filtering παραμένει φανερά χαμηλότερο στο PS4, έχοντας ως αποτέλεσμα θολές λεπτομέρειες των textures στο έδαφος, ενώ στο streaming είναι συχνά πιο αργό από αυτό του Xbox One, ιδίως στην αρχή μιας αναμέτρησης. Ενώ η λεπτομέρεια σε artwork σε shader effects είναι ίδια εκατέρωθεν σε περιβάλλον και χαρακτήρα, στην έκδοση PS4 προβάλλονται χαμηλότερης ανάλυσης μοντέλα LOD (Level Of Detail) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις. Σε άλλους περιοχές, το ambient occlusion είναι υψηλότερης ποιότητας σε PS4 και PC, με τα υπόλοιπα εφέ -alpha buffers, shaders και ποιότητα σκιών- να είναι ίδια και στις δύο κονσόλες.

Face Off: Evolve Image 3
Οι λεπτομέρειες των textures είναι φανερά πιο καθαρές στις μαγάλες γωνίες στο Xbox One και το PC, εξαιτίας του υψηλότερου επιπέδου του anisotropic filtering. Συγκριτικά το AF είναι φτωχότερο στο PS4, κάτι που οδηγεί σε πιο θολά textures στο έδαφος."
Οι λεπτομέρειες των textures είναι φανερά πιο καθαρές στις μαγάλες γωνίες στο Xbox One και το PC, εξαιτίας του υψηλότερου επιπέδου του anisotropic filtering. Συγκριτικά το AF είναι φτωχότερο στο PS4, κάτι που οδηγεί σε πιο θολά textures στο έδαφος."

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Evolve που ξεχωρίζουν σε επίπεδο γραφικών είναι η χρήση του συστήματος δυναμικού καιρού και του μοντέλου φωτισμού σε πραγματικό χρόνο που αλλάζουν δραματικά την εμφάνιση του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του gameplay. Η βροχή γεμίζει γρήγορα με υγρασία το περιβάλλον, με τις υγρές επιφάνειες να αντανακλούν τις πηγές φωτός, λιμνούλες νερού να δημιουργούνται στο έδαφος, ενώ οι χιονοθύελλες προσφέρουν εξαιρετική κάλυψη σε τέρατα που προτιμούν τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις. Τα ξέφωτα είναι επίσης παρόντα, με τα αποτελέσματά τους να εξαρτώνται από την κάλυψη των σύννεφων και τη θέση του ήλιου. Μερικές από αυτές τις συνθήκες περιορίζονται σε συγκεκριμένους χάρτες, έτσι ενώ είναι πιθανό να συναντήσει κανείς χιόνι στο επίπεδο "Distillery", αυτό δεν θα συμβεί στο "Fusion Plant". Ακόμα μια ωραία νότα είναι η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών συνθηκών που προκύπτουν μόνο μετά από συγκεκριμένα γεγονότα. Για παράδειγμα αν το τέρας καταστρέψει τον αντιδραστήρα στο "Fusion Plant" κατά την διάρκεια του campaign, το επόμενο επίπεδο καλύπτεται από πράσινη, τοξική για τους κυνηγούς, ομίχλη. Στα custom matches μπορείτε να επιλέξετε από πλούσια γκάμα εφέ.


Λίγες είναι οι εκπλήξεις, όσον αφορά τις επιδόσεις. Ενώ το Xbox One και το PS4 λειτουργούν σε διαφορετικές αναλύσεις, ο στόχος για το frame rate παραμένει στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο με το v-sync ενεργοποιημένο και χωρίς tearing. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αύξηση στο frame-rate σε σχέση με τα προηγούμενα builds, αλλά υπάρχει και ένα ανησυχητικό θέμα που ελπίζουμε να λυθεί από πλευράς Turtle Rock το συντομότερο δυνατόν. Κατά τη διάρκεια του gameplay συναντούμε μικρές παύσεις που ανακόπτουν την ροή της δράσης, είτε κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, είτε κατά τη διάρκεια της μάχης. Οι μετρήσεις φανερώνουν παύσεις της τάξης των 300-333ms και στις δύο κονσόλες. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα τρίτο του δευτερολέπτου κατά το οποίο “κοκαλώνει” το παιχνίδι. Σίγουρα δεν είναι κάτι που καταστρέφει την εμπειρία, ωστόσο είναι ανησυχητικό και δεν συνέβη ποτέ στην alpha και την beta, οι οποίες και δοκιμάστηκαν στην ίδια σύνδεση.

Face Off: Evolve Image 5
Οι σκιές λειτουργούν σε όλα τα formats όπως και στη ρύθμιση “very high” στο PC. Ωστόσο, οι άκρες συνοδεύονται από το φαινόμενο stair-stepping όταν οι σκιές προβάλλονται σε επίπεδες επιφάνειες, κάτι που γίνεται αντιληπτό μόνο κατά τη διάρκεια εξερεύνησης κτιρίων στις διάφορες τοποθεσίες του Evolve."
Οι σκιές λειτουργούν σε όλα τα formats όπως και στη ρύθμιση “very high” στο PC. Ωστόσο, οι άκρες συνοδεύονται από το φαινόμενο stair-stepping όταν οι σκιές προβάλλονται σε επίπεδες επιφάνειες, κάτι που γίνεται αντιληπτό μόνο κατά τη διάρκεια εξερεύνησης κτιρίων στις διάφορες τοποθεσίες του Evolve."

Δεν είναι άμεσα ξεκάθαρο το τι προκαλεί αυτό το πρόβλημα, αφού αυτές οι παύσεις λαμβάνουν χώρα σε τυχαία χρονικά διαστήματα, συχνά όταν η μηχανή δεν επιβαρύνεται ιδιαίτερα. Αντιθέτως το φαινόμενο αυτό μερικές φορές εμφανίζεται όταν προβάλλονται μηνύματα στο HUD και συνήθως τυχαία όταν δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε αξιοσημείωτο. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι με τον τρέχοντα κώδικα, η έκδοση του Xbox One φαίνεται να παρουσιάζει αυτά τα κολλήματα πιο συχνά από την έκδοση του PS4. Περνώντας στην απόδοση στο PC, δεν είναι άδικο να πει κανείς ότι το Evolve είναι αρκετά απαιτητικό από την GPU. Το σύστημα που χρησιμοποιούμε για να προσομοιώσουμε  τις επιδόσεις τον κονσολών έχεο Core i3 4130 με GTX 750 Ti και 8GB RAM. Εδώ βλέπουμε επιδόσεις της τάξης των 25-30 καρέ το δευτερόλεπτο σε 1080p, με τα settings ίδια με αυτά της κονσόλας (στο βαθμό που αυτό επιτρέπεται). Για να επιτύχει κανείς frame rate αντίστοιχα με αυτά στις κονσόλες θα πρέπει να συνδυάσει "medium" και "high" ρυθμίσεις, ή να ρίξει την ανάλυση σε 1600x900. Εδώ είναι που λείπει ένα από τα χαρακτηριστικά της CryEngine - και αυτό δεν είναι άλλο από τον ενσωματωμένο scaler του Ryse που επιτρέπει το downlsampling ή το upscaling με εξαιρετικά αποτελέσματα με τα στοιχεία του HUD να τρέχουν πάντα σε native ανάλυση. Η ενσωμάτωσή του θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η ανάλυση των επιδόσεων του PS4 στο Evolve αποκαλύπτει το στόχο των 30 καρέ το δευτερόλεπτο με ελάχιστες αποκλίσεις - αν και οι παύσεις των 300-333ms είναι ενοχλητικές.

Αλλάζοντας την GTX 750 Ti με μια GTX 760 ο στόχος 1080p30 επιτυγχάνεται εύκολα, ενώ υπάρχει δυνατότητα για ακόμα καλύτερες ρυθμίσεις. Οι επιδόσεις βελτιώνονται σημαντικά στην GTX 960, με τα frame rate να κυμαίνονται μεταξύ 45 και 60 καρέ το δευτερόλεπτο, αν και η έλλειψη αστάθειας είναι κάπως απωθητική, κάτι που δεν αλλάζει ακόμα και με τετραπύρηνο επεξεργαστή της Intel. Όπως φαίνεται, η CryEngine βασίζεται πολύ στους υπολογισμούς και σε αυτό το σενάριο είναι που οι κάρτες της AMD έχουν πλεονέκτημα έναντι εκείνων της Nvidia. Προχωρώντας προς mainstream-enthuasiast GPU, βλέπουμε ότι η R9 280 μάς φτάνει πολύ κοντά με 1080p60, με μόνο ελάχιστες πτώσεις κατά την διάρκεια μαχών που απατούν έντονο post-processing. Για να επιτύχουμε παρόμοιες επιδόσεις στις υψηλότερες ρυθμίσεις στρεφόμαστε σε GPUs υψηλών επιδόσεων, όπως Radeon R9 290, R9 290X, GTX 970 και GTX 980. Σε συνδυασμό με τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel, όλες οι παραπάνω κάρτες τα καταφέρνουν μια χαρά σε 1080p, ενώ μπορούν να "σηκώσουν" και 1440p. Παρατηρήσαμε ότι μια υπερχρονισμένη GTX 970 και μια "stock" GTX 980 τρέχουν το Evolve με όλες τις ρυθμίσεις στο μέγιστο, με ανάλυση 2.5Κ με 50-60 καρέ το δευτερόλεπτο.

Face Off: Evolve Image 1
Η εναλλαγή φωτιστικών και περιβαλλοντικών συνθηκών έχει ως αποτέλεσμα μεταβαλλόμενο φωτισμό και σκιάσεις και στις τρεις πλατφόρμες."
Η εναλλαγή φωτιστικών και περιβαλλοντικών συνθηκών έχει ως αποτέλεσμα μεταβαλλόμενο φωτισμό και σκιάσεις και στις τρεις πλατφόρμες."

Ένα μεγάλο θέμα για τους PC gamers αυτή τη στιγμή είναι η χρήση της VRAM, με τους χρήστες της GTX 970 να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το memory allocation της κάρτας. Αυτό είναι κάτι που εξερευνούμε αυτήν την στιγμή, αλλά το Evolve δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα εν προκειμένω. Όπως και στο Ryse, η VRAM φαίνεται να χρησιμοποιείται ως τεράστια cache. Όσο περισσότερη RAM έχετε, τόσο περισσότερα textures αποθηκεύονται στην cache. Ωστόσο, και ιδίως σε 1080p, ο τίτλος φαίνεται σχεδόν ο ίδιος με 2GB, 3GB ή 4GB VRAM.

Το Evolve στο Xbox One δεν έχει την συνολική σταθερότητα της έκδοσης του PS4, αλλά είναι πολύ κοντά - και ναι, οι παράξενες παύσεις εμφανίζονται και εδώ.

Evolve: Η ετυμηγορία του Digital Foundry

To Evolve έχει προχωρήσει αρκετά από τότε που παίξαμε την Big Alpha το περασμένο φθινόπωρο, και οι βελτιώσεις συνεχίστηκαν σε όλους τους τομείς και μετά την πρόσφατη beta. Η εμπειρία φαίνεται πιο προσεγμένη, με μακροσκελή sessions να είναι εφικτά χωρίς προβλήματα. Παρόλα αυτά μικρά θέματα παραμένουν, κάτι που αφήνει την αίσθηση ότι το παιχνίδι απαιτεί ακόμα ένα γύρο επιδιορθώσεων και βελτιστοποιήσεων πριν αποκτήσει τη συνέπεια και την σταθερότητα που ζητάμε από έναν τίτλο που εστιάζει στο online multiplayer. Σίγουρα το θέμα των στιγμιαίων παύσεων -κάτι που δεν συναντήσαμε στις προηγούμενες εκδόσεις- πρέπει να λυθεί. Ελπίζουμε ότι η Turtle Rock θα διορθώσει σύντομα αυτά τα θέματα, αλλά προς το παρόν ο οπτικός τομέας παραμένει εξαιρετικός, δημιουργώντας κλίμακα και ατμόσφαιρα στις περιοχές που μαστίζονται από την παρουσία εξωγήινων. Το ομαδικό gameplay προσφέρει αρκετό βάθος, απαιτώντας την εξειδίκευση στις μοναδικές ικανότητες κάθε τέρατος και την αναγνώριση του κυνηγού που έχει το πλεονέκτημα που ταιριάζει σε κάθε περίσταση.

Face Off: Evolve Image 4
Το νωχελικότερο LOD streaming σε συνδυασμό με την ασυνεπή απόδοση στην εναλλαγή mip-map οδηγεί στην εμφάνιση θολών και αδιάκριτων επιφανειών στο PS4. To σχέδιο του μεταλλικού πλέγματος στα αριστερά διαφαίνεται γρηγορότερα στο Xbox One και το PC."
Το νωχελικότερο LOD streaming σε συνδυασμό με την ασυνεπή απόδοση στην εναλλαγή mip-map οδηγεί στην εμφάνιση θολών και αδιάκριτων επιφανειών στο PS4. To σχέδιο του μεταλλικού πλέγματος στα αριστερά διαφαίνεται γρηγορότερα στο Xbox One και το PC."

Είναι επίσης ένα αξιοπρεπές multi-platform project, με την παρουσίαση του Xbox One σε 900p να τα καταφέρνει πολύ καλά σε σύγκριση με τα 1080p του PS4. Ωστόσο το χαμηλότερης ποιότητας filtering και το πιο αργό streaming δεν ευνοούν την έκδοση του Evolve στο PS4 - αλλά ευτυχώς στα σκοτεινότερα πλάνα αυτά τα θέματα δεν αποσπούν την προσοχή από την ποιότητα του gameplay. Συνολικά, οι εκδόσεις και στις δύο κονσόλες είναι άξιες προσοχής και, ως επί το πλείστο, στέκονται στο ίδιο ύψος. Το να προτείνει κανείς τη μία έκδοση έναντι της άλλης είναι λίγο δύσκολο. Η ανάλυση 1080p δίνει στο PS4 ελαφρώς πιο ραφιναρισμένη εμπειρία, ενώ οι επιδόσεις είναι λίγο πιο σταθερές. Από την άλλη ωστόσο αυτός είναι ένα τίτλος που εστιάζει στο online και η σχετική υποδομή δεν είναι το ίδιο ισχυρή με αυτήν στο Xbox One και το PC. Συνολικά, η έκδοση του PC είναι αυτή που δυνητικά προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Υπάρχει η δυνατότητα να κινηθεί πέραν των 30fps που απαντώνται στις κονσόλες, με επιπλέον επιλογές σε ανάλυση και ποιότητα απεικόνισης. Ωστόσο για να εξασφαλίσει κανείς ένα καλό και σταθερό επίπεδο επιδόσεων απαιτείται ικανό hardware και καλή διαχείριση των ρυθμίσεων - ή και τα δύο, ανάλογα με το σύστημά σας. Εφόσον βγει άκρη τα αποτελέσματα μπορούν να είναι ιδιαίτερα όμορφα - και σίγουρα σε ένα γρήγορο shooter, τα 60fps προφανώς υπερτερούν των 30fps που συναντάμε στις κονσόλες.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Turtle Rock Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    2K Games

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Evolve
    • 16+ pegi 16+
      • 6 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (9)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://evolvegame.com/ FOLLOWERS 4 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 6

    ENTERNITY SCORE
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • pankar94
    • Δεν βλεπω διαφορα εγω παντως.Θα ελεγα οτι η εκδοση του one δειχνει λιιιγοοο καλυτερη κιολας σε καποια σημεια.Π.χ. δειτε στην εικονα 7 το γαντι και τις ραφες που φαινονται λιιιγοο πιο καθαρα στο one.Αλλα μην τρελαθουμε, ποιος παρατηρει τετοιες διαφορες την ωρα που παιζει.

*